Dodaj do ulubionych

Czarnogóra dojazd samochodem

03.04.13, 10:22
Bardzo proszę o wskazówki dotyczące dojazdu z Krakowa do Budvy. Trasa, opłaty. Nie interesują mnie informacje od osób które tam nie jechały samochodem, a tylko palcem po mapie.
Obserwuj wątek
    • sofia41 Re: poszperaj na forum, opisów bez liku 03.04.13, 12:03
      Jak już tam pojedziesz, nie tylko palcem po mapie, to podaj najnowsze wskazówki, napewno przydadzą się innym.
      Dadam jedynie, że chorwacka autostrada A1 od 1 czerwca już dp Ploce. Jeszcze nie jechałam ani tak ani siak, wiem z prasy.
      • Gość: ... Re: poszperaj na forum, opisów bez liku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.13, 17:14
        Jak nie jechałaś, to po cholerę się odzywasz ?
        • Gość: tom Re: poszperaj na forum, opisów bez liku IP: *.tvkstella.pl 04.04.13, 08:19
          To jest dość duże wyzwanie, jeśli chcesz to przeskoczyć jednym etapem, a już szczególnie, kiedy na pokładzie jest tylko jeden kierowca. Jeśli nie chcesz gonić na złamanie karku śródlądowymi drogami (piekne widoki, ale ogólnie niska prędkość podróżna oraz spory ruch lokalny), skorzystaj jednak z autostrad na terenie Chorwacji. Dzięki temu nie stracisz pięknych widoków pólnocnej części Zatoki Kotorskiej. Robią wrażenie zwłaszcza o poranku, zanim opadną mgły.
          Z Kraka jechałbym tradycyjną trasą: Czechy, Austria, Słowenia, potem już Zagreb-Split-Dubrovnik, aż do konca autostrady, gdziekolwiek on obecnie jest. Rok temu zjeżdżałem w okolicy Baciny, teraz może być to Ploce, trzeba sprawdzić, bo zwykle kolejne odcinki oddawana są do użytku przed sezonem letnim.
          Opłaty drogowe znajdziesz na stronie HAC, tam też są aktualia dotyczące przejezdności nowych odcinków.
          Z własnego doświadczenia mogę powiedziec tylko to, że jest sens zaplanować nocleg mniej więcej w regionie Split-Dubrovnik. I że w sezonie ma ma specjalnie sensu pchać się magistralą aż do samej granicy z Czarnogórą. Zjeżdżaliśmy z niej w okolicy Cilipi na boczną, nadmorską drogę w kierunku Molunat, aby przy okazji zwiedzić Park Privlaka, a stamtąd maleńkim i nieuczęszczanym bocznym przejściem granicznym nad samą zatoką dojechaliśmy sobie bez stania w korkach do przysiółka Herceg Novi (Njivice). Wjazd z powrotem na magistralę w Herceg Novi oznacza koniec z w miarę szybką i płynną jazdą, ale na szczęście stąd do Budvy jest już tylko jakieś 70-75 km. Jednak wybrałbym jazdę dookoła Zatoki Kotorskiej, choć są zolennnicy skracania drogi i korzystania z promu i potem zawracania w kierunku Budvy. Nawet z postojami widokowymi (np. Perast i ew. zwiedzania Kotoru) z okolicy Herceg Novi do celu wyjdzie ok. 4-5 godzin niespiesznej włóczęgi, albo 2 godziny w miarę spokojnej jazdy. Tyle, że sama Budva to masakra jakaś, można odwiedzić, ale spędzać tam urlop...? No, ale to kwestia gustu...
          • Gość: darek.59.pl Re: poszperaj na forum, opisów bez liku IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.13, 10:09
            Prom Lepetane-Kamenari tylko nieznacznie skraca drogę, bo zwykle ustawia sią do niego kolejka pojazdów (nie zawsze uda się za pierszym podejściem) i prom "pyrka" powoli. Niewątpliwie droga wokół Zaliwu ma swoją atrakcyjność, jedzie się niespiesznie, bezpiecznie, bez utrudnień, a przy okazji można zoabczyć Sopot (!) i Rumię (!), tak jak na Pomorzu. Oczywiście dla zainteresowanych oglądaniem, a nie przejeżdżaniem. W Risan - mozaiki rzymskie i starą część osady, w Peraście muzeum i wieżę (dla lękliwych na wysokościach i klaustrofobistów, mocne wrażenia). Monastyr Banja, tuż przy drodze po lewej stronie na wzniesieniu, no i oczywiście Kotor. Można też zbyczyć do Tivat, ale chyba po to, aby zobaczyć okręty NATO, stojące w bazie morskiej. W Radovići można znaleźć bazę na spokojny wypoczynek oraz przyjazną plażę. Resztę opisał "tom". Budva to rzeczywiście kwestia gustu i upodobań. Z naszego doświadczenia mogę powiedzieć " byliśmy, zobaczyliśmy i nigdy więcej do Budvy nie pojedziemy" - tylko przejedziemy. Sv. Stefana też zobaczyliśmy i to nam wystarczy. Nawet oddawaliśmy się kąpielom (w deszczu) i próbowaliśmy wedrzeć się na wyspę, ale pokazali nam palcem, gdzie jest nasze miejsce. Lepiej pojechać w góry, bo tam są różnorodne wrażenia.
        • sofia41 Re: poszperaj na forum, opisów bez liku 04.04.13, 08:45
          ość portalu: ... napisał(a):

> Jak nie jechałaś, to po cholerę się odzywasz ?

możesz sprecyzować gościu to "po cholerę się odzywasz ? " i którędy to ja nie jechałam ?
          • Gość: Gero Re: poszperaj na forum, opisów bez liku IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 20:51
            A po co jechać A1 ? W zeszłym roku jechałem z W-wy do Petrovaca, przez Cieszyn, Czechy do autostrady w Żylinie, potem Słowacja, Węgry i do A3/A5 w Chorwacji, potem zjazd z A3 w Slavonskim Brodzie i przejazd przez BiH (zwiedzanie Mostaru i Sarajeva). Granica z Czarnogórą w Foca i dalej do Niksica i Podgoricy.
    • Gość: bogdan55 Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.13, 16:31
      Od dziewięciu lat jeździmy samochodem na wakacje do Czarnogóry ,polecamy następujące trasy do Budvy : Słowacja ,Węgry , Serbia [ śpimy w Cacaku ] , Czarnogóra , kolejna to Słowacja , Węgry , Bośnia [ śpimy koło Sarajewa ], Czarnogóra . Droga powrotna przez Chorwację [ śpimy koło Splitu ],Węgry ,Słowacja.Jeżeli będziesz potrzebował dodatkowych informacji to służę .
      • sveiser Re: Czarnogóra dojazd samochodem 06.05.13, 09:09
        Do Budvy nie ma sensu jazda przez Chorwację nadmorską autostradą gdzie na przejsciu granicznym trzeba odstać z godzinę czy dwie. Z Żenice do Sarajewa jest już nowa autostrada ( nie pamiętam ile płaciłem ale gdyby było drogo to bym na pewno pamiętał) a przejścia graniczne w Hum i dalej na południe nie są tak zatłoczone jak to przy Dubrowniku
      • Gość: jim Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.13, 17:44
        cześć,
        jedziemy wkrótce do Czarnogóry 2. samochodami.
        Chętnie skorzystam z rad dotyczących trasy i noclegu.
        Pozdrawiam Marek
        • a107t4 Re: Czarnogóra dojazd samochodem 02.06.13, 18:11
          Najlepszy jest nocleg w pociągu z Belgradu do Baru.
      • 13viola Re: Czarnogóra dojazd samochodem 25.06.13, 17:43
        Chcemy jechać końcem sierpnia do Czarnogóry czy mogę dostać więcej informacji gdzie najładniej lubię zwiedzać zabytki i plaże gdzie najlepiej szukać kwatery itd.
      • Gość: Barpyz Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.instalnet.com.pl 07.07.13, 08:19
        Czy potrzebne są paszporty aby wjechać do Czarnogóry? Czy wystarczy tylko dowód osobisty -także dla dzieci? Ile czasu należy liczyć na dojazd? Jak z noclegami ? Konieczna jast wcześniejsza rezerwacja czy można znaleźć coś sensownego na miejscu ? Proszę o jeszcze inne wskazówki piórach chcielibyśmy wybrać sie z dziećmi w jakieś fajne przyjemne miejsce.
      • Gość: Agnieszka Wojtczak Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.242.stormmedia.pl 05.08.13, 14:12
        Witam akurat w tym roku nie wyszedl nam urlop w Czarnogorze ale planujemy za rok prosze nam napisac jakie sa tam ceny za np.objad w knajpie (normalnej czyli polka standardowa) oraz ogolne ceny.Dziekuje z gory za wiadomosc.Ps.ile orientacyjnie sie jedzie z Lodzi do Czarnogory
      • Gość: bigus Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.13, 21:05
        Witam, mógłbyś podać więcej szczegółów dotyczących trasy?
        Chodzi mi, czy jedziesz drogami płatnymi itp.
        Pozdrawiam
      • Gość: allok Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: 213.25.138.* 19.08.13, 09:28
        Witam, moge prosic o jakies namiary niedrogiego noclegu w Cacak?
      • Gość: spol44 Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: 91.235.239.* 25.05.14, 17:45
        Czy macie Państwo jakieś namiary na noclegi w Cacaku?
      • Gość: sebastian Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.15, 13:35
        prosze podanie namiarów o tanie kwatery, moze być bez wyżywienia na 14 dni i oczywiście dostęp do plaży jak najkrtótszy wzglednie do 1000m
    • Gość: ewa9961 Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.c197.msk.pl 26.06.13, 10:19
      wrócilam niedawno z Budvy.Jechalismy przez Słowację autostradą(winietka 1 miesięczna),Węgry(drogą 86 bezpłatną i dobrze się nią jedzie),Słowenię(przejście w Redics,przez Slowenie kilkanascie kilometrów bezpłatnie).Potem przez Chorwację-od Mursko Stredisce do Zagrzeb Lucko bokami bezpłatnie.Potem już do zjazdu Sestanovac autostradą.W Drveniku nocleg -2 osoby 30 euro.Potem jadranką do przejścia z MNE.Kilka minut odprawa graniczna i czarnogórskie remonty na drogach .Najgorzej było w okolicach Igalo i Herceg Novi.Do promu w Kamenari kolejka na 4 samochody-koszt promu 4,5 euro za samochód-za człowieka sie nie płaci.W Budvie i całym MNE jazda dynamiczna i z adrenalinką.Czasami "późnożółte " światło to tylko sugestia,zeby sie zatrzymać.trzeba uważać.
      Z powrotem troszkę inaczej:w okolicach Ploce dojazd do autostrady to kilkanaście kilometrów dość dobrej dwupasmowej jezdni-ale troszke spowalnia.Za to widoki ładne.Potem już jak wcześniej.
    • Gość: Robus75 Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.gorlice.ap-media.pl 28.06.13, 18:44
      Witam. Ile kosztuje przejazd autostrada A 5 na Chorwacji do Slavonskiego Brodu?
      • jachay Re: Czarnogóra dojazd samochodem 29.06.13, 08:03
        W CHORWACJI ! Nie na Chorwacji, może być na Słowacji.
        • Gość: Robus75 Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.gorlice.ap-media.pl 29.06.13, 08:54
          To ile W Chorwacji?
          • jachay Re: Czarnogóra dojazd samochodem 29.06.13, 10:27
            www.chorvatsko.cz/moto/poplatky.html#A5
            • sofia41 Re: Czarnogóra dojazd samochodem 07.07.13, 08:42
              Pamiętam, jak kiedyś znajomy z Podlasia, chcąc pokazać jaki to on miastowy zapytał "a u was to kasza są ?"
              Skomplikowany jest ten polski język.
      • sveiser Re: Czarnogóra dojazd samochodem 05.08.13, 17:57

Kurcze nie pamiętam , żona by może wiedziała ile płaciliśmy za ten kawałek ale jest teraz na TTSR w Szczecinie i zwiedzają żaglowce. Wiem że jechałem tam bardzo wygodnie i szybko , ruch był znikomy a godziny raczej popołudniowe ( gdzieś tak 17-19) . Bez klimy to chyba nie da sie tamtędy jechac w sierpniu . Było mało parkingów z toaletami - my trafiliśmy jakoś na toy toja i nawet był znośny. Wydaje mi sie że płaciłem jakieś 3,5 euro może 5 ale wątpie by więcej... . I w Slawońskim brodzie na moście przekraczalismy granicę a zaraz w pierwszej większej bośniackiej wsi tankowałem przy drodze ( tani diesel i tanie lody dla dzieciaków) i mozna było zapłacić mastercardem :-)
        • Gość: ddb Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.13, 18:25
          kup giepeesa i nie interesuje mnie to że cię nie interesue
          • sveiser Re: Czarnogóra dojazd samochodem 09.08.13, 18:58
            Mam Garmina nuvi 1490 5 cali na któergo Ciebioe nigdy nie będzie stać, i dlatego nie stoję w korkach a Ty kup sobie piątą klepkę to wówczas będziesz wiedział że Serbia, Czarnogóra,Kosowo i Macedonia nie są w zestawach europejskich map najlepszych nawigacji a te gó...ane co mają te kraje to mają mapy z przed rozpadu Jugosławii :-)
            • piotrwaz Re: Czarnogóra dojazd samochodem 14.08.13, 08:41

• Gość: allok Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 20:34
                Witam, mam pytanie odnosnie wyboru trasy w Serbii. Mapy google pokazują mi trasę Novi Sad - Belgrad - Valjevo a automapa Novi Sad - Sabac - Valjevo. Którą trasę powinienem wybrać?
                • sveiser Re: Czarnogóra dojazd samochodem 23.08.13, 14:12
                  My w zeszłym roku jechaliśmy przez Szabac i bardzo nam się podobało zwłaszcza te wsie z przyczepami pełnymi papryki czy arbuzów i wypasione kiczowate cygańskie rezydencje.W tym roku będziemy wracać przez Belgrad ( zawsze staram się jechać inną trasą tak by dzieciakom jak najmniej się nudziło) więc dopiero za dwa tygodnie będę mógł porównać którędy jechało się lepiej/wygodniej.
                  • Gość: jogi125 Re: Czarnogóra dojazd samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.13, 11:25
                    która trasa lepsza ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka