24.07.04, 20:06
Własnie wrciłem z Makarskiej, więc czekam na wszelkie pytania

A tu parę informacji:
- pogoda idealna w słońcu czasami cos koło 40 w cieniu 30-35
- woda ciepła i czysta
- jedzenie drogie, wiec warto robic zapasy w Polsce
- lody przepyszne i w miare tanie 4 kuny gałka (jak u nas ze 3-4)
- dubrownik 3 godziny busem i wart tych trzech godzin:]
- pieniadze ja miałem USD EURo i kartę, korzystałem ze wszystkiego, w
kantorach EURO po 7,30 (tylko uważajcie na prowizje)

to na razie wszystko ide pomeczyc ludzi moja opalenizną:]
Obserwuj wątek
    • Gość: sawcio ? IP: *.acn.pl 24.07.04, 21:46
      A ja się właśnie tam wybieram.
      Czy łatwo tam znaleść kwaterę dla dwóch osób i dziecka w cenie 25 Euro za dobę
      od apartamentu ?
      Czy nie jest tam w tej chwili aby zbyt tłoczno?
      Czy kwatery lepiej szukać w samej Makarskiej czy w sąsiednich miejscowościach ?
      ( w której) ?
      Jak najlepiesz szukać kwater na miejscu?
      Sawcio
      • Gość: XXL Re: ? IP: *.echostar.pl 26.07.04, 14:57
        Gość portalu: sawcio napisał(a):

>Czy łatwo tam znaleść kwaterę dla dwóch osób i dziecka w cenie 25 Euro za dobę
        > od apartamentu ?

Może być kłopot z taką ceną, w szczycie sezonu zwykle biorą 12 14 E od osoby.
        Chyba, że gdzieś znajdziesz dostawkę dla dziecka.

> Czy nie jest tam w tej chwili aby zbyt tłoczno?

Może być, zwykle 20.07 - 20.08 to szcyt sezonu.

> Czy kwatery lepiej szukać w samej Makarskiej czy w sąsiednich
        miejscowościach ?

Zdecydowanie obok. Jest wiele spokojniejszych małych miejscowości.

> ( w której) ?
        Obejrzyj mapę i poczytaj tu na forum starsze wypowiedzi.

> Jak najlepiesz szukać kwater na miejscu?

Normalnie, chodzić, pytać, oglądać i targować się tam gdzie są wystawione
        wywieszki o wolnych miejscach. (sobe, apartmenty)
        Zwykle przy wjeździe do miejsowości jest sporo staczy z karteczkami.
        Tylko nie bądź za późno, bo nie zdążysz wybrać i ne potargujesz się.
        Najlepiej przed 14, 15-nastą.
    • paudys Re: makarska 24.07.04, 22:06
      profesor napisał:
      > Własnie wrciłem z Makarskiej, więc czekam na wszelkie pytania

Ja też :)

> - pogoda idealna w słońcu czasami cos koło 40 w cieniu 30-35

przed moim przyjazdem padało, potem zero deszczu, tylko wiał wiatr ale szybko
      przestał :( no i w Mostarze było 38 stopni w cieniu.

> - jedzenie drogie, wiec warto robic zapasy w Polsce

ale piwo w markecie w miare tanie ;)

> - lody przepyszne i w miare tanie 4 kuny gałka (jak u nas ze 3-4)

4 to drogo, można kupić bez problemu za 3 kuny

> - dubrownik 3 godziny busem i wart tych trzech godzin:]

jak dla mnie to strasznie przereklamowany, polecam Mostar i Split/Trigor

> to na razie wszystko ide pomeczyc ludzi moja opalenizną:]

a ja się nie opaliłem bo nie było czasu ;)
      • ada1 Re: makarska 26.07.04, 13:32
        Ja jadę 8 sierpnia do Makarskiej i mam do was kilka pytań :-)
        1. Czy można tam wypożyczyć samochód, ile to kosztuje i jakie formalności się
        załatwia.
        2. co warto zwiedzić i obejrzeć w Makarskiej i okolicach (miejsca gdzie można
        dojść pieszo).
        3. czy w Makarskiej jest supermarket gdzie można kupić niedrogą żywność i jak
        się nazywa.
        4. jaką restaurację polecacie w tej miejscowości gdzie można zjeść smaczne i
        niedrogie obiadki.
        5. fajne miejsce gdzie można potańczyć.
        6. jakie są ceny biletów na prom
        7. miejsca które warto obejrzeć podczas jendnodniowej wycieczki samochodowej.
        Pozdrawiam i liczę na wasze odpowiedzi ;-)))
        • Gość: zbynek Re: makarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 16:49
          Makarska to taka miejscowość wypoczynkowa gdzie nie ma nic do zwiedzania oprócz
          muzeum muszli a do miejsc które warto zobaczyć jest dość daleko.Jest to dość
          duże miasto a w nim są supermarkety i liczne resteuracje oraz dyskoteki.Miasto
          zatłoczone przez turystów, na plaży straszny ścisk.Do Dubrownika, Korculi,Krka,
          Pelesjaca ,Splitu dość daleko
          jak dojedziesz to już ci się odechce zwiedzania- bo to sierpień i temperatura
          około 40tu stopni.
        • Gość: kasieńka Re: makarska REWELACJA!!! IP: *.core.lanet.net.pl / 62.111.144.* 01.08.04, 16:13
          1. Z wypożyczeniem samochodu nie ma żadnego problemu, mnóstwo jest biur
          zajmujących się tym, tak samo nie ma problemu z wypożyczeniem skutera, czy
          sprzętów wodnych :)

2. W Makarskiej koniecznie rynek i bardzo wąskie uliczki starego miasta, można
          też kościół na rynku, a także stary (chyba już opuszczony) kościółek na
          półwyspie St.Petar (półwysep z lewej strony portu, trzeba dojść obok dawnego
          hotelu Osejava).
          W ogóle warto wybrać się na ten półwysep, są tam zrobione takie niby plaże -
          kamienne platformy - jakaś odmiana w stosunku do opalania się na plaży (tylko
          uważajcie na jeżowce - na zwykłej plaży ich nie ma, za to tam jest bardzo
          dużo), poza tym rosną tam piękne olbrzymie kaktusy, które warto zobaczyć.
          Na półwyspie z drugiej strony (nie od portu, tylko od morza) jest plaża
          naturystów.
          Można także zobaczyć muzeum muszli.

3. Żywność ogólnie warto kupować w supermarketach - duży wybór, tańsza niż w
          malutkich sklepikach i świeża. Polecam bardzo popularne sieci Konzum oraz
          Kerum. W całym mieście jest ich kilka.

4. Świetna pizzeria, gdzie podają rewelacyjną pizzę jakiej nie zjecie nigdzie
          indziej (a także sałatki i inne pyszności) jest na promenadzie przy plaży
          między 2 dużymi hotelami (najwyższe) Meteorem i Dalmacją.

5. - Marineta (przy porcie, w jego środkowej części - także transmisje meczów
          piłkarskich lub fashion tv, zawsze mnóstwo ludzi, zdarzają się happy hours na
          drinki i bardzo duuuże promocje, pyszna kawa)
          - Disco Grota (z prawej strony portu, za fontanną, idzie się ścieżką w górę -
          lokal wykuty w skale - cały! - z falami tuż za barierką i z "dziurą" w
          podłodze, przez którą widać morskie dno)
          - Disco Plaza (jest tam również restauracja w budynku obok - dyskoteka na
          powietrzu, dużo stolików poz parasolami - czasem zdarza się że wczesnym
          wieczorem bywają tam obozy i kolonie)
          - Buba (dyskoteka na plaży - stoliki, bar i parasole z bambusa - patrząc od
          strony portu to za hotelem Meteor i Dalmacja)

6. niestety nie wiem

7. Można wybrać się do Dubrownika. 3 godziny w jedną stronę, ale warto. Lepiej
          samochodem niż na jeden dzień autokarem. Wszystkie jednodniowe wycieczki
          autokarowe mają w Dubrowniku czas na zwiedzanie 3 godziny, a to stanowczo za
          mało !!! Podziwiajcie widoki po drodze.
      • Gość: jak Re: makarska IP: *.KSZ.K.pl 27.07.04, 12:05
        do Marcina P. piszesz Dubrownik przereklamowany stawiasz wyżej Mostar Split i
        Trogir też super miejsca ale jak tak sądzisz to chyba nie widziałś Dubrownika.
        • paudys Re: makarska 01.08.04, 15:27
          Oczywiście, że widziałem Dubrownik, przecież inaczej nie zabierałbym głosu. Po
          prostu nie podobał mi się aż tak bardzo, ale to tylko moja osobista opinia,
          pewnie zepsuta też przez straszliwy gorąc jaki tam panował.
    • Gość: Tomasz78 Re: makarska IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.07.04, 17:18
      Ja jadę 8 sierpnia do Makarskiej i mam do was kilka pytań :-)
      1. Czy można tam wypożyczyć samochód, ile to kosztuje i jakie formalności się
      załatwia.
      2. co warto zwiedzić i obejrzeć w Makarskiej i okolicach (miejsca gdzie można
      dojść pieszo).
      3. czy w Makarskiej jest supermarket gdzie można kupić niedrogą żywność i jak
      się nazywa.
      4. jaką restaurację polecacie w tej miejscowości gdzie można zjeść smaczne i
      niedrogie obiadki.
      5. fajne miejsce gdzie można potańczyć.
      6. jakie są ceny biletów na prom
      7. miejsca które warto obejrzeć podczas jendnodniowej wycieczki samochodowej.
      Pozdrawiam i liczę na wasze odpowiedzi ;-)))

Mam pytanie czy był ktoś w Makarskiej z biurem GANDALFTRAVEL z Łodzi i jak sie
      powiódł taki wyjazd?? Które apartamenty polecacie proponowane przez to biuro??

Prosze również na odpowiedzi na powyzsze pytania w miare mozliwosci. Ja jade 17
      sierpnia :))))
      • julitkan Re: makarska 27.07.04, 10:45
        Ja do profesora... :)) Wąłsnie wybieram sie Makarskiej 8 sierpnia..ale chcę
        sobie sama organizowac wycieczki zamiast płacić fakultatywne...i mam pytanie
        czy nie ma problemu7 żeby dojechac do Splitu, czy gdziekolwiek autokarem,,,czy
        promem...??? a może znasz jakies strony gdzie jest rozkład jazdy tych środków
        komunikacji...czekam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka