czarnogora-wakacje
03.06.13, 13:48
witam serdecznie,
polecam Wam wyjazd do kraju takiego jak Czarnogóra,
jest to kraj nad Adriatykiem dlatego blisko, zaraz za Chorwacją,
byłem w Czarnogórze kilka razy więc mogę coś zawsze polecić,
jeżeli chodzi o sam pobyt to pensjonaty mają dość przystępne ceny, większość ma na wyposażeniu klimatyzację oraz bezptrzewodowy dostęp do internetu. Pomimo , że obowiązująca walutą jest w Czarnogórze euro to przeliczając na złotówki wychodzi tak samo jak u nas np wyżywienie
ceny w sklepach zbliżone sa do naszych, niektóre nawet mniejsze. Rok temu za puszkę markowego piwa płaciłem 50 centów!
nie ma problemu w płaceniu kartą kredytową lub też bankomatową. Samo wyżywienie jest wspaniałe, gdyż w Czarnogórze jest typowa kuchnia bałkańska. Są też pizzerie, bary serujące owoce morza,
jeżeli chodzi o ciekawe miejsca to Czarnogóra ma bardzo dużo zabytków z kultury rzymskiej oraz bizantyjskiej. Większośc miejscowości jest wybudowana prze Turków lub Wenecjan,
są przepiękne budowle obronne, różne twierdze i inne fortyfikacje, zwłaszcza w obrębie Zatoki Kotorskiej,
jeżeli nastawiamy się w Czarnogórze na plażowanie to jest tu bardzo dużo plaż, praktycznie każda miejscowośc nadmorska ma swoją plaże piaszczystą lub kamienistą, są też skałki dla osób lubiących nurkować,
jest możliwość wypożyczania sprzety pływającego.
nad kazdą plażą są bary i restauracje oraz można wypożyczyć na cąły dzień parasol z kompletem leżaków,
fajne są widoki z plaży na góry, które stanowią 80 % powierzchni czarnogóry,
są one dość wysokie, bo wiele szczytów przekracza 2 tysiące metrów,
dla osób, którym marzy się Czarnogóra polecam stronkę:
pieknaczarnogora.pl a zwłaszcza zakładki takie jak: dlaczego Czarnogóra i ważne informacje,
poza bazą noclegową jest tam wiele ciekawych informacji i zdjęć dla tych, którzy rozważają taki wyjazd, polecam.