Dodaj do ulubionych

Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry

31.07.13, 18:49
Witam, mam kilka pytań co do tej trasy, proszę o odpowiedzi jeśli ktoś będzie tak miły.
Zamierzam jechać Kraków-Sucha Beskidzka-Żywiec-Zwardoń-Żilina-Bratysława-okolice Gyor-zach. obwodnicą Budapesztu na Balaton-dalej w Chowacji koło Cakovec na Zagrzeb (bramki w Lucko).
Czy na tej trasie do tego miejsca są jakieś utrudnienia, zwężenia, roboty drogowe, itp.
Jak duży jest ruch w porównaniu do trasy przez Czechy, Austrię.
I jak wyglada trasa ze Zwardonia do Żiliny (przez Cadca i Kysuckie Nowe M)
Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 20:26
      Przez Czechy i Austrię jest szybciej i lepiej się jedzie.
      Średnie tempo jazdy około 100 km/h
      Nie do osiągnięcia twoją trasą.

• snopek2012 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 31.07.13, 21:11
        znam drogę o której piszesz, jeździłem nią kilka razy, lecz słyszałem o korkach na wjeździe na autostradę w Słowenii (krapina), przewężeniach w Austrii, jadę z piątku na sobotę i nie wiem co robić :(
        • kociapaniusia Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 31.07.13, 21:25
          A ja tam zawsze jeżdżę "siódemką"! W GPS-a wklepuję "omijaj autostrady" i jadę wolno przez wioski i zawsze mam niepowtarzalne widoki i znajomości - autostrady - owszem szybsze, ale wszędzie takie same. W tym roku do Bośni przez Mochacz - Węgry pełne słoneczników i polewaczek :) Ja po prostu jadę wolno odpocząć. I podróż wtedy też jakaś przyjemniejsza. Nocleg mam zawsze gdzieś po drodze - w tym roku np. tani hostel w centrum Budapesztu (21 euro za trzy osoby). Staram się tylko jechać sobota - niedziela, bo tirów nie ma.
          Pozdrawiam!
        • Gość: Greg Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 21:51
          Jak jest korek, to zjeżdżasz z z autostrady i jedziesz obok.
          Jak będą w sobotę korki, to będą i na trasie przez Austrię, i na trasie przez Węgry.
          Da się uciec tylko bocznymi drogami. Ale nie uciekaj, jak nie masz pewności, że będą. Ze strachu przed korkami możesz stracić jeszcze więcej czasu telepiąc się bocznymi drogami.
          Przyda się ktoś w aucie ze znajomością języków obcych, są regularne informacje o korkach
        • nika1228 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 01.08.13, 08:35
          Roboty drogowe w drodze przez Austrie, potem korek na granicy Slowenia/Cro gwarantowany. Poltora tyg temu o 5 rano czekalismy poltorej godziny zeby dojechac do przejścia granicznego
    • hepik1 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 31.07.13, 22:07
      Jak przez Bratysławę ,to skręcić na route 86,zamiast autostradą przez Budapeszt.Zaoszczędzasz 10o km z hakiem,nie placisz za wegierska winietę a czasowo wyjdzie na to samo albo i lepiej.Korki pod Budapesztem i na obwodnicy w ciagu dnia na 100 %
      W Lucko,jeśli tam bedziesz w sobotę swoje trzeba odstać,nie ma zmiłuj.
      • hepik1 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 31.07.13, 22:19
        A jak wygląda w newralgicznych punktach w CRO mozna podejrzeć:
        www.hak.hr/info/kamere/#A1B
      • Gość: Greg Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 22:55
        Legendarna route 86, ja nie przetestowałem osobiście. Słyszałem bardzo rozbieżne opinie.
    • ma.ci.ej Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 31.07.13, 23:50
      Jeśli chcesz jechać przez Budapeszt, to tylko Kraków - Chyżne - Banska Bystrica - Sane - Budapeszt. Inny dojazd do Budapesztu jest bez sensu. I nie kupuj winietki na Słowację - jest 20 km autostrady, które lepiej ominąć niż płacić 7 eur (ponad 1 zł za 1 km !)
      • piotrwaz Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 01.08.13, 00:00

Wczoraj jechałem Chyżne Budapeszt, Belgrad , Ulcinj super droga bez korków .Tylko górki w Serbii i Czarnogórze. Co do winietek w słowacji kosztują na mc 70 zł ..Jeżeli planujesz urlop za kilka tysięcy znajdz również te 70 pln ...nie dziadować

piotr.waz@wp.pl
        • snopek2012 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 01.08.13, 08:52
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
          Jeszcze tylko dwa słowa i jeśli mogę prosić o podpowiedzi.
          Kasa na winiety nie gra roli, ważny jest dla mnie komfort jazdy(brak korków), też bezpieczeństwo (nie jakieś serpentyny czy polne drogi ;).
          Czy obwodnica Budapesztu w nocy też może się przytykać? Ktos jechał może?
          Lucko - jasne, nie ma zmiłuj! :)
          I jak wyglada autostrada na Słowacji faktycznie? maps.google pokazują ją od Żiliny do samej Bratysławy (najpierw D3 potem D1 i jest to 200 km)
          Z góry dziękuję za kolejną pomoc.
          • Gość: Greg Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.13, 10:24
            Jedziesz w sobotę, więc musisz liczyć się z korkami wszędzie.
            Autostrada na Słowacji z Żyliny do Bratysławy jest w dobrym stanie, w samej Bratysławie jest ograniczenie prędkości, tak jak we Wiedniu.
            .
          • hepik1 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 01.08.13, 11:48
            Nocą to nawet lepiej przez centrum Budapesztu (dla widoków) niz obwodnicą.Jazda tylko autostradami bywa bardziej nużaca niż z jakimś urozmaiceniem np ową route 86.Choć faktycznie jak pierwszy raz i nocą ,to może tę 86 -stke odpuscić
          • hepik1 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 01.08.13, 11:54
            >Kasa na winiety nie gra roli, ważny jest dla mnie komfort jazdy(brak korków),

Żadna autostrada nie gwarantuje braku korków.Wręcz przeciwnie-prawdziwe korki tylko na autostradach sie zdarzaja.W razie wypadku albo innych kataklizmów.Z lokalnej zawsze gdzies można skręcić,objechać a na autostradzie ,jeśli cós sie wydarzy ,dupa blada ;)
            • Gość: tom Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry IP: *.tvkstella.pl 01.08.13, 12:20
              Ostatnio (połowa lipca) dwukrotnie jechałem obwodnicą Budapestu, raz w sobotę, raz w piątek czyli normalny dzień roboczy. Dramatu nie było w sobotę, choć przytykało się na zachodniej, wciąż nie dokończonej gałęzi obwodnicy, gdzie M0 częściowo pokrywa się z M5. Za to w drodze powrotnej, w piątek, właśnie na tym odcinku był koras jak 150. Praktycznie od wjazdu z M7 na M0 aż po odjazd M5 na południe jechało się jak pociągiem, tzn. zderzak przy zderzaku na każdym pasie. Dopiero kiedy ruch na południe, na Seged, odpadł, zrobiło się luźniej. Żałowałem nawet, że nie pojechaliśmy jednak przez centrum miasta, które obecnie jest znacznie luźniejsze niż kilka lat temu. Spora część tranzytu jednak kieruje się na obwodnicę. Jeśli masz dobrą nawigację, to jedź przez centrum. Ostatnio przejazd przez sam środek miasta, i to w biały dzień (ok. godz. 13-14) a nie nocą, zajął nam raptem 45 minut, licząc od końca M3 po początek M7. I to bez wspomagania się nawigacją! Obwodnicą w tym roku wyszło nam znacznie dłużej. Nie tylko dlatego, że ok. 30-40 km dalej, ale głównie dlatego, że korki.
        • Gość: asia.b Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry IP: *.icm.edu.pl 02.08.13, 08:37
          Mam pytanie, czy nocowałeś gdzieś po drodze? Ja także wybieram sie w przyszłym tygodniu do Ulcina i nie wiem gdzie zaplanować nocleg tranzytowy. Jadę z W-wy i myslałam o noclegu na granicy wegiersko-serbskiej, tylko nie wiem czy to nie za wcześnie.
          • Gość: tom Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry IP: *.tvkstella.pl 02.08.13, 09:59
            Nie wiem, czy to pytanie jest akurat do mnie, ale odpowiem: najodpowiedniejszym miejscem na tym kierunku wydaje mi się Seged lub okolica. Znajomi się tam zatrzymywali i byli zadowoleni. My preferujemy tradycyjny kierunek na południe - przez Zagreb i chorwackie autostrady. Czy to nie za wcześnie? Policz sobie czas jazdy od Wa-wy do Seged. Jeśli w Ulcinj masz zaklepany nocleg, to bez znaczenia, na którą tam dotrzesz, wyjeżdżając z Seged po sniadaniu masz na dojazd do celu lekko licząc 10-11 godzin, zanim zacznie zapadać zmrok. Wystarczy.
    • annat4 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 01.08.13, 15:18
      Wybieram się do Chorwacji przez Słowację i Węgry. Dzięki Waszym wpisom dużo dowiedziałam się o trasie. Mam jeszcze pytanie, ile kun trzeba mieć na opłacenie trasy od granicy z Węgrami do Zadaru ? Czy można płacić kartą ? Czy jechać lepiej w poniedziałek czy w niedzielę ?
      • hepik1 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 01.08.13, 15:43
        41 kun za I odcinek Gorican-Zagrzeb i 125 kun za odcinek Zagrzeb-Zadar.
        Na ten pierwszy lepiej miec gotówkę,tam czesto budkowi rżną głupa,że im terminal nie działa.
        • hepik1 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 01.08.13, 15:46
          Każdy dzień lepszy od soboty.W niedzielę ekstra premia,bo na wcześniejszych odcinkach (Słowacja,Węgry) nie ma tirów.
          • annat4 Re: Chorwacja - droga przez Słowację i Węgry 01.08.13, 16:01
            Dzięki za szybkie odpowiedzi :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka