Dodaj do ulubionych

Trasa do Dubrownika

09.08.13, 10:35
Witam, proszę o informację dot. stanu dróg na trasie Graz - Dubrownik. Czy jest możliwe przejechanie tej trasy za jednym zamachem, tak w 10h? to jest 700km, ale podobno jedzie się bardzo powoli. A czy pokonanie trasy Zadar - Dubrownik w 4-5h jest już bardziej realne? Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: Trasa do Dubrownika IP: *.tvkstella.pl 09.08.13, 13:26
      Jest realne pod warunkiem korzystania w maksymalnie dostępnym zakresie z autostrady. Jazda Jadranką raczej wyklucza tę opcję. Ale wiele też zależy od dnia tygodnia. Jadąc Jadranką (tyle, że to był wrzesień, a nie wysoki sezon) z Czarnogóry na pólnoc odcinek Dubrovnik-Sibenik (niecałe 400 km) pokonaliśmy w zupełnie spacerowym tempie od godz. 11:15 do godz. 17:15. Robiąc przystanki, zwiedzanka, zdjątka itp. Do Zadaru trzeba by doliczyć niecałe 2 godziny. Co w sumie przełoży się i tak na ok. 7,5 godziny. Autostradą pokonacie ten odcinek znacznie szybciej
    • hepik1 Re: Trasa do Dubrownika 09.08.13, 15:27
      Unikając autostrad w CRO ,jadać Magistralą nr 8 w 10 h wg mnie niemożliwe.
      Maksymalna średnia to 50 km/h
      A jadąc maks autostradą powinno sie udać.Planer google podaje ,że to 765 km i prawie 8 h czystej jazdy.Na autostradzie można coś z tego urwać lekko przekraczając te dozwolone 130.
      Podróż w sobotę sierpniową może jednak sporo dołożyć do tych 8h
      Masz granicę Slo-CRO a tam już można i godzine postać,potem bramki wjazdowe w Lucko ,tam też w sobotę korek potem jeszcze Neum (BiH) Tu jest tez różnie po wejściu CRO do UE.
      Jeśli zgodnie z przepisami skanują papiery,to tam też mozna troche stracić.Choć nie zawsze tak jest.
    • sajolina Re: Trasa do Dubrownika 09.08.13, 16:35
      Jedziemy na początku września, może być podróż autostradami, tylko wersja, którą ja słyszałam to to, że nawet na autostradzie w CRO jedzie się wolno, nie chciało mi się wierzyć, dlatego pytam:) Dziękuję za pomoc.
      • Gość: tom Re: Trasa do Dubrownika IP: *.tvkstella.pl 09.08.13, 19:25
        Jedzie się wolno, kiedy się korkuje. We wrześniu z takimi zjawiskami się dotąd nie spotykalem. Za to spotykałem się np. z burą, czyli silnym wiatrem utrudniającym szybką jazdę. Obojętne, czy wieje od czoła, czy z boku - potrafi uprzykrzyć i spowolnić jazdę, bo auto nawet mocno dociążone myszkuje po jezdni. W skrajnych przypadkach zmusza do znacznej redukcji prędkości, może doprowadzić też i do zamykania niektórych tuneli, a wtedy - kiszka. Nic z tych rachunków.
        • sajolina Re: Trasa do Dubrownika 10.08.13, 12:22
          Dla bezpieczeństwa postanowiliśmy, że jedziemy na spokojnie, czyli Graz - Zadar i Zadar - Dubrownik, mam nadzieję, że tak będzie ok. Właśnie szukam noclegów w Dubrowniku i się zastanawiam, co jest lepsze - droższy apartament bliżej starego miasta, czy tańszy apartament, ale dalej + dojazd autem bądź autobusem do centrum. Różnica w cenie jest dość znaczna - przy 2 noclegach dla 4 osób różnica wynosi 60 euro. Czy parkowanie w Dubrowniku to rzeczywiście taki horror?
          • hepik1 Re: Trasa do Dubrownika 10.08.13, 12:49
            To taki dylemat czy zamieszkać na Krupówkach czy gdzieś na obrzeżach Zakopca ;)
            Z parkowaniem pod murami oczywiście i kłopot, i drogo.
            A komunikacja podmiejska działa,jak w każdym cywilizowanym miejscu .
            • Gość: tom Re: Trasa do Dubrownika IP: *.tvkstella.pl 10.08.13, 12:58
              ...a może poszukać czegoś w pobliżu miasta, najlepiej wioseczki z połączeniem wodnym z Dubrovnikiem, i wpadać na zwiedzanie, zaczynając od razu od Starego Miasta, bo w jego okolicy cumują cp. tramwaje wodne. Mieszkając np. w Milini czy Srebreno ma się - oprócz bliskości miasta i możliwości jego zwiedzania - do dyspozycji czystsze morze i plaże. W samym mieście nie za bardzo poplażujecie. A i zwiedzanie trwające od rana do nocy jest mało prawdopodobne. Lepiej pomieszkać w wioseczce, poplażować do południa i potem na zwiedzania.
              Koszt dotarcia np. łodzią do Dubrovnika nie zabija, jeśli zważyć, że oszczędzicie i kasy, i stresu, na próbie sensownego zaparkowania auta w pobliżu starówki.
              My kiedyś mieszkaliśmy w Slano i zwiedzaliśmy miasto na rato dojeżdżając autem ok. 40 km. Z parkowaniem była prawdziwa jazda figurowa - auto parkowaliśmy na magistrali pod górą Srdj i schodziliśmy milionem schodów na starówkę. Najgorzej było z powrotem, nie muszę dodawać...?
              Później pojawiły się opcje połączeń wodnych.
    • Gość: ir-ed Re: Parking Dubrovnik IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.13, 13:20
      Bez przesady z parkowaniem w Dubrovniku.
      Przez 5 tygodni byliśmy koło Zadaru > patrz mój post z 07.08.13, 11:33
      Kilka osób jeżdziło autem zwiedzać Dubrovnik
      wszystkim dawałem namiar na parking < nikt nie narzekał

Pozdrawiam,
    • kkitka Re: Trasa do Dubrownika 12.08.13, 14:58
      My jechaliśmy z Dubrownika do Ptuja (Słowenia) w czasie 8 godzin. Fakt, że był to czwartek, korków nie zanotowaliśmy, na granicy z BiH to chyba nawet do ręki nie brali dowodów tylko machali ręką aby jechać, to samo na granicy Cro-Slo. Także do Grazu spokojnie w 10 h dacie radę i to z przystankami. Oby tylko to nie była sobota.
      A co do parkowania w Dubrowniku, my znaleźliśmy mały apartament przy porcie, samochód zostawiliśmy na parkingu (80 kuna doba) i jeździliśmy autobusami. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka