Dodaj do ulubionych

Wczasy w Chorwacji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 10:11
Nasłuchaliśmy się na temat urody Chorwacji i chcemy się tam wybrać w sierpniu na 12-15 dni.Własny dojazd.Zależy Nam na pięknych widokach,plaży i ciepełku.Szukamy coś taniego w ładnej okolicy i żeby było blisko plaży.2 osoby. Jak wygląda dojazd autem na wyspy -bo jest ich tam wiele.Nie wiem jaka część Chorwacji wybrać -coś polecacie?Wiadomość na maila kalin44-1961@tlen.pl Dziękuje
Obserwuj wątek
    • deoand Re: Wczasy w Chorwacji 01.02.14, 13:51
      Sierpień to niezbyt dobry miesiąc na Chorwację bo wtedy włosi maja urlopy i przyjeżdżaja do Chorwacji i wtedy kwater jest mniej i sa drozsze . Ale poczytaj stosowne watki z kwaterami na forum to pewno cos znajdziesz . Jak na wyspy to na Hvar ,Krk Na ladzie okolice Omisia , Makarskiej , Trogiru wg gustu . W Chorwacji to nie siedzi sie w jednym miejscu tzn tydzień pobytu stałego gdzies tam najlepiej w Dalmacji tak zeby zobaczyć jeszcze Dubrownik lub na wyspie a potem. Do Splitu jest autostrada a potem w góre droga nad wybrzeżem czyli Jadranka z zatrzymaniem gdzie sie akurat spodoba i bedzie napisane " zimmer frei " do Rijeki i potem albo przez Słowenię i z zatrzymaniem w Postojnej i zwiedzeniem przepieknych jaskiń albo na Triest i 3 dni na wybrzeżu wloskim w Lido de Jesollo czy na Punta Sabioni i zwiedzic wenecję albo pierwszy raz albo n-ty i autostrada przez Austrie do Polski . Samochód po to jest aby jeździl a nie stał . pozdrawiam
      • Gość: Agar Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 14:38
        Nie da się krótko opisać Chorwacji, w internecie jest opisany każdy kawałek państwa, trzeba jedynie poświęcić czas na lekturę.Wybierze miejsce, które jemu się spodoba
        Jak komuś się nie chce szukać kwater, niech pójdzie do biura podróży albo skontaktuje się z agencją turystyczną
      • ebe-10 Re: Wczasy w Chorwacji 01.02.14, 16:55
        Do DEOANDA .......Nie wiedziałam że sierpień to "Włoski" miesiąc,zawsze jeździliśmy do Hiszpani czy Włoch w sierpniu,druga połowa bo już nie ma takiego upału,chociaz też zaduch.....brak deszczu.Nie wiem jak jest w czerwcu czy lipcu.Raz byliśmy maj-czerwiec w Hiszpanii w Alcosebre i woda zimna w morzu....nikt się nie kąpał.Wolę 2 tygodnie w 1-ym miejscu a na zwiedzanie pojechać 100-200 km. wycieczka 1-no dniowa.Zawsze mamy w planach 3-4 wycieczki w ciągu 2 tygodni.Wyjątek stanowią Włochy,bo w 2 tygodnie zwiedziliśmy Włochy od Rzymu po Sallerno.Na plaże niewiele zostawało,ale zostawało.Masz może namiary na jakąś kwaterę w Chorwacji blisko morza?Najlepiej z obiadokolacją.
      • Gość: Magda Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.14, 12:30
        Primosten serdecznie polecam:) Byłam z mężem dwukrotnie i było cudownie!!! Malowniczo połozone , małe miasteczko. Jest kameralnie ale wieczorem jest gdzie wyjść, do tego może i idealna baza wypadowa do zwiedzania. Serdecznie polecam noclegi u Zorana Sorza , jeden w centrum starego miasta, drugi ok 100m od plaży również bardzo blisko centrum, wszystkie atrakcje w zasiegu kilkuminutowego spaceru. Podaję tel do właściciela nie wiem czy jest aktualny ale jak coś to myślę, ze po nazwisku można szukać w necie :) tel 00385022571176
    • Gość: Agar Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 14:30
      2 osoby ?
      Może zamiast autem polecieć samolotem ?
      Trzeba poczytać o kraju, poszukać kwater, a nie liczyć, że wszystko podadzą na tacy.
      Lenistwo jest ludzkie, ale samodzielna wyprawa wymaga zwalczenia go
      • ebe-10 Re: Wczasy w Chorwacji 01.02.14, 16:41
        Do Agara! wchodzisz na forum,aby uzyć na ludziach? Znajdź Sobie Haid Park! Gó... Cię obchodzi czy chcę mieć podane na tacy....po to jest forum aby pytać.Przejechaliśmy Włochy,Hiszpanię ,Francję i daliśmy radę ,a teraz czas na coś gdzie nie byliśmy! Samolotem latam do Córki do Anglii,a na wczasy pojadę Swoim autem i w 2 osoby.Ja płacę za paliwo a nie Ty Agar! Baj.............i nie decyduj o formie wypoczynku za kogos!
        • Gość: Antyburak Re: Wczasy w Chorwacji IP: 46.77.124.* 01.02.14, 17:45
          Ja też uważam, że warto pomyśleć nad samolotem,
          buraku
        • deoand Re: Wczasy w Chorwacji 01.02.14, 17:59
          Włoski miesiąc sierpień , a ja byłem w Chorwacji pod koniec XX wieku , bo podobno w sierpniu całe Włochy maja miesiąc urlopu . Jak jest teraz nie wiem - moze sie zmieniło ?

Kwater tobie nie polecę - mogę tylko podac namiary na strone www.cro.pl na której jest ponoc wiele ofert .
          Swojego sposobu tez nie polece bo w chwili obecnej gdy jest autostrada do Splitu wydaje sie nieco nielogiczny . Ja jechałem całkowicie w ciemno . Nie jechałem klasyczna drogą Graz Maribor Chorwacja tylko Klagenfurt tunelem do Slowenii Ljubljana - Postojna - postój na jaskinie dalej Rijeka i w dół ze sto pare km od Rijeki wioska Ribarica - zimmer frei i pojawił sie gosc który oferował kwaterę na 7 dni chyba za 50 Euro - wyzywienie we wlasnym zakresie , potem w dól -w miedzyczasie zaliczyłem wyspe Pag , za Split i kwatera gdzieś tam za Splitem tuz przy drodze . Troche opalania bo morze tuż tuz i wycieczka do Medjugorie i do Dubrownika i powrót -opalanie . Oczywiście zobaczyłem te wszystkie Splity Zadary Omisie , Makarskie itd . Potem z powrotem w góre i do Plitwic przez Knin - to ta enklawa serbska , która Chorwaci zniszczyli w tej ichniej wojnie a z Plitwic góra do Cerkwenicy nocleg i potem Rijeka i do Lido de Jesolo bo żona i córka nie widzieli Wenecji i potem do Polski non stop 26 godzin z zatrzymaniem w nocy w Wiedniu na 4 godziny .Wtedy mi sie chciało siedzieć za kólkiem -tylko ja prowadziłem ale Chorwacje zobaczylismy . Na wyspach oprócz Pagu nie byłem - tam sa piaszczyste plaże nawet troche sie opalalismy w Nowaliji chyba .
          Uwaga kontrowersyjna ... własciwie Chorwacja jest wszedzie taka sama od Rijeki po Dubrownik piekna ale z lądu otwartego morza nie zobaczysz -wszędzie jakas wyspa czyli zobaczysz okoloce Rijeki i pozostałe będa mniej wiecej podobne .

Teraz juz mi sie nie chce turlać samochodem czyli biuro podrózy - samolot - Lanzarote - dwie wycieczki fakultatywne opalanie -wyprawy samodzielne do stolicy wyspy i powrót samolotem .

Pozdrawiam ale Chorwacje to rzeczywiście najlepiej zwiedzić / zaliczyć / własnym autem - ja akurat jechałem Sieną - nie zawiodła a w Alpach szła w góre niczym kozica .
          • Gość: ebe-10 Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 19:29
            Bardzo podoba mi się tka objazdówka...musieliście dużo zobaczyć.My lubimy Swoim autem,kiedy i gdzie chcemy to się zatrzymujemy.Mamy auto na gaz i benzyna,ale nie na każdy parking wjedzie się autem na gaz.A ten tunel to gdzie i czy płatny?Dzięki
            • deoand Re: Wczasy w Chorwacji 01.02.14, 21:19
              Tunel wtedy gdy ja jechałem nie był płatny - jechało sie na Klagenfurt czyli ładny kawalek austriacka alpejska autostrada - bo chcialem pokazac żonie i córce alpy i autostrade a potem ostatnim zjazdem na Klagenfurt na Słowenie - jest oznakowanie i dalej jedzie sie w naprawde góry -autostrada to kładka tunel a tu zasuwasz w góre wśród gołych szczytów i na koncu trasy jest tunel a po drugiej stronie tunelu Słowenia i granica - wtedy była a teraz chyba nie ma bo to wszystko Unia . Dalej na Lubljane i na Rijeke i jak pisałem poprzednio . Ja jednak proponuje zacząc Chorwacje od Dalmacji czyli południa bo tam jest najwięcej atrakcyjnych miejsc potem w góre do Rijeki i przez te piekne Alpy tylko akurat będziesz zjeżdżal do Klagenfurtu a ja sie wspinałem .To tak z grubsza co pamietam ze swojego pobytu w Chorwacji . Takie obowiazkowe punkty do zobaczenia to Split , Zadar ,Dubrownik , Park w Plitwicach i park krajobrazowy na KRK ale tam nie byłem . Droga nad samym brzegiem to własnie Jadranka ale uważaj bo często stoi Policja i łapie .
            • aseretka Re: Wczasy w Chorwacji 01.02.14, 22:21
              Karawankentunnel łączy Austrię ze Słowenią. Nam posłużył do zwiedzania Jaskini Postojnej na Słowenii. Jazda po austriackich, jak i na autostradach słoweńskich wymaga oczywiście wykupu winiet. Dodatkowa opłata za przejazd tunelem to koszt ok. 7 euro.
              Ostatnio w Chorwacji wynajmowaliśmy apartament w Dobropoljana Wyspie Pasman:
              www.interhome.pl/chorwacja/dalmacja-polnocna-wyspy/pasman-dobropoljana/apartamenty-hr4250.160.1/
              Gospodarze przemili. Do plaży ok. 50 m. Na prawo od kładki piaszczyste dno nie wymagające wchodzenia do wody w gumowym obuwiu.
              W ciągu tygodniowego pobyty zrobiliśmy trzy wycieczki po dalmatyńskim wybrzeżu:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,125894268,125894268.html
              Resztę czasu spędziliśmy na plażowaniu i na zwiedzaniu wysp: Pasman oraz Ugljan.
              • wislok1 Re: Wczasy w Chorwacji 02.02.14, 00:18
                To bardzo miłe, że chcesz pomóc,
                tylko jak już pomagasz to rób to kompletnie.
                Np. zapomniałaś napisać, że prom na wyspę kosztuje około 70 złotych w jedną stronę,
                w dwie 140,
                co ogromnie zwiększa koszty wycieczek z wyspy na ląd.
                Do tego apartament jest dla 4 osób, a autor wątku wybiera się w 2 osoby.
                W sierpniu kosztuje apartament 55 euro dziennie , czyli 27,5 euro na osobę, drożej niż pokój w hotelu *** we Wiedniu ze śniadaniami !
                Chyba kiepski biznes uwzględniając wspomniany wyżej koszt promu ?
                • sofia41 Re: Wczasy w Chorwacji 02.02.14, 11:47
                  > W sierpniu kosztuje apartament 55 euro dziennie , czyli 27,5 euro na osobę, dro
                  > żej niż pokój w hotelu *** we Wiedniu ze śniadaniami !

Wiosną wybieramy się do Wiednia, możesz podać namiar na ten hotel za 55 euro ze śniadaniem ? Czy jest gdzieś blisko centrum ?
                  Zazwyczaj mieszkamy w apartamencie w pobliżu Schönbrunn - 65 euro/noc bez śniadania - jesteśmy zadowoleni ale do centrum na piechotkę trochę daleko.
                  • wislok1 Re: Wczasy w Chorwacji 02.02.14, 12:09
                    Wybierasz się tam jako kobieta sofia41 z tego forum, czy jako mężczyzna vojager29 z forum Włochy ?

Dobre namiary daje aseretka na Oekotel, jest nawet mniej niż 55 euro za pokój ze śniadaniem

A poza tym jest booking.com i spory wybór za 55
          • Gość: Anka Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.14, 22:11
            Zapytaj na crolove.pl lub na ich fanpejdżu, reagują bardzo szybko, jak nie oni to pozostali chętnie pomagają
        • Gość: Agar Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 21:11
          Hamuj się człowieku !
          Piszesz, że forum jest od zadawania pytań, ja zadałem pytanie,
          ty z gó... wyjeżdżasz.
          Nie jestem wujkiem Dobra Rada, napisałem szczerą prawdę, nic nie wiesz o Chorwacji , a zachowujesz się wyjątkowo arogancko, kup książkę-przewodnik, poczytaj, dowiedz się, gdzie są tunele, zajrzyj do google maps, zobacz strony internetowe z kwaterami, poczytaj forum, jest na nim sporo namiarów na kwatery, wykaż się odrobiną własnej inicjatywy, jak chcesz sam organizować pobyt,
          jak liczysz, że bez twojego wysiłku, wszystko dostaniesz pod nos, to się właśnie przeliczyłeś
        • wtopek Re: Wczasy w Chorwacji 01.02.14, 22:26
          Hyde Park

nerwowy jesteś, ptysiu...
    • wislok1 Re: Wczasy w Chorwacji 02.02.14, 00:24
      To jest temat rzeka, naprawdę można książkę napisać o tym, o co pan prosi.
      Przede wszystkim jedno:
      jak to mają być noclegi z obiadokolacjami, to moim zdaniem kuchnia nie jest wam do niczego potrzebna, jest bez sensu szukać apartamentów i po prostu poszukajcie hotelu ze śniadaniami i obiadokolacjami.
      Co do hoteli, to jak dostanę maila, to napiszę, jak takie szukać.
      • ebe-10 Re: Wczasy w Chorwacji 02.02.14, 01:03
        Dziękuje Wislok1 .O Chorwacji wiem niewiele a pewnie i Hotel będzie z wyżywieniem lepszy jak kwatera.Nie chcę na kazdych wczasach stać przy garach.Zawsze przygotowuję się dokładnie do każdego wyjazdu.Najlepiej ludzie na forum to opisują,bo wiedzą z doswiadczenia a nie z książek.W Alpach byliśmy nawet pod Mont Blank i tunelem jechaliśmy o tej samej nazwie-za 32 euro!Hiszpanię przejechaliśmy od Figueres po Malagę i nie przeczytałam ani 1 ksiązki czy przewodnika! W zeszłym roku była Torrevieja i zwiedziliśmy od Benidormu po Cartagenę wszystkie większe atrakcje zaliczając zabiegi solankowe,ale na kwaterze gotowałam.Chciałabym odpocząć a nie gonić za obiadem.Nie wiem czemu wszyscy zakładają że jestem Facetem?Mam kilka miesięcy na szukanie po forum i w internecie.Jak będziesz miał namiary na Hotel to poproszę o link.Mój mail jest w pierwszym wątku. Pozdrawiam
        • wislok1 Re: Wczasy w Chorwacji 02.02.14, 01:06
          Nie ma Pani kilku miesięcy, jak to ma być sierpień, to już jest trochę za późno na szukanie.
          Nie chodzi o namiary na konkretny hotel, bo nie wiem, gdzie Pani chce jechać, ale o namiary gdzie szukać
        • heca7 Re: Wczasy w Chorwacji 02.02.14, 11:38
          Do września jeszcze dużo czasu. Fakt my zawsze rezerwowaliśmy na jesieni lokal na przyszły rok ;) Ale jest wiele osób jadących w ciemno i chwalących sobie ten sposób.
          Wejdź na Cro.pl tam jest jeszcze więcej informacji. Ale sądzę, że przez pół roku przebrniesz ;)
    • Gość: Mariusz Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.trans.net.pl 03.02.14, 15:25
      Pozdrawiam. Ja polecam wyspę pag, to jest urokliwe miejsce z ciepła woda i cudownymi plazami.
      • ebe-10 Re: Wczasy w Chorwacji 03.02.14, 23:27
        Raczej Wyspa Nas nie interesuje,chyba że ma stałe połączenie z lądem,na zdjęciach wyspa Pag jest piękna i te plaże...śliczne
        • Gość: xmk Re: Wczasy w Chorwacji IP: 194.110.26.* 25.02.14, 15:02
          Poszukajcie na stronie www.adriatic.hr/pl a później bezpośrednio poszukać samemu kontaktu do właściciela. Na stronie maja dużo zdjęć i można podpatrzeć plaże i rejony.

Jeżeli jedzie się w czerwcu lub wrześniu spokojnie można w ciemno jechać. W lipcu lub sierpniu nie polecam.

Na Korculi byłem 2 lata temu w miejscowości Prigradica. Mala miejscowość 1 sklep, 2 restauracje. Plaże rewelacyjne, jak prywatne bo np jesteśmy my i jeszcze max 2 osoby. Po drugiej stronie wyspy troche chłodniejsze morze.

Vela luka na wyspie na wieczorny wypad również bardzo fajna. Na Korculę płynąłem ze splitu(tak samo na Hvar). Wychodzi podbnie kosztowo a nie trzeba się męczyć dłuższą jazdą samochodem.

Na Hvarze byłem w Mudri dolac, Stari Grad. Miejscowość mała niedaleko Stari Gradu. mała zatoka z przepiękną wodą. Kwitnące pola lawendowe na przełomie czerwca i lipca i ten zapach. W zatoce jest sporo cienia gdzie można się schować od drzew. Mam bezpośredni namiar na domek, który mogę podać. Ceny dość niskie. dojazd na Hvar tez nie jest straszny. mnie całe wakacje na 2 tygodnie z dojazdem, noclegiem, wyżywieniem na osobe wyszły ok 2ooozł

W razie pytań piszcie smiało. Na korculi wynajmowałem dom z Interhome i mogę śmiało polecić. rzetelne opisy. Niestety tutaj nie mam żadnej zniżki ale np na Hvar wynajmowałem dom z Adriatic.hr gdzie jak wpiszecie podczas rezerwacji w miejsce kodu rabatowego w opcji od osoby poleconej mój mail dostaniecie 5% zniżki :D

Żeby nie było, że to wszystko wyżej to reklamy biur to ja tez wtedy dostanę 5% na następne wakacje za rok :)

mój mail to: michalkorus@wp.pl

wystarczy go wkleić jako kod rabatowy od osoby polecającej po wyborze formy wpłaty zaliczki przy kalkulacji szczegółowej.

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
          • Gość: Marta Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.14, 22:13
            możecie też spytać na crolove.pl lub na ich fanpage - jak nie oni to inni szybko Wam pomogą!
        • Gość: rafi Re: Wczasy w Chorwacji IP: 213.77.117.* 09.04.14, 18:56
          Ebe,od kiedy to zaimki "nasz" lub "swoim" piszemy wielką literą? Nogi i zęby mnie bolą zawsze,kiedy czytam takie "kwiatki".

• Gość: Gość Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.14, 14:50
      Ja też się nasłuchałam ale natrafiłam na taką stronę z wyjazdu rodzinnego www.ciekawe-wakacje.pl
      Znalazłam tam dużo interesujących informacji, które sprawdziły się w praktyce. Dodam tak od siebie, że warto wysilić się w poszukiwaniu fajnej plaży, nie koniecznie tej przy kwaterze, czasami warto dojechać kilka kilometrów.
    • Gość: Robert Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.dynamic.mm.pl 02.03.14, 10:41
      Proszę zajrzeć na www.chorwacja.co
      Naprawdę warto!
      Pozdrawiamy serdecznie
      Jadranka Tour
      Maria Nowicka-Serafin i Robert A. Serafin
      Tel. +48 58 624-04-59
      Mob. +48 691-404-841 (M); +48 601-626-102 (R)
    • Gość: MAciek Re: Wczasy w Chorwacji IP: *.radom.vectranet.pl 07.04.14, 18:28
      Bardzo polecam Malowniczo położone apartamenty do których co roku chcemy wracać z żoną i nigdy nam się nie nudzi . Wspaniałe miejsce tuż przy morzu , warunki na najwyższym poziomie ,w tym roku zabieramy znajomych i będzie nas 6 osób +2 dzieci .Ceny też są w porządku wszystko można zobaczyć tu www.dochorwacji.net.pl/apartamenty.html i myślę,że każdy może znaleść coś dla siebie . serdecznie polecam i do zobaczenia na plaży :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka