coobaw 19.08.04, 08:15 witam, czy ktoś się orientuje co jest lepsze - zabrać euro i wymieniać na kuny czy wybrać kasę w chorwacji z bankomatu? a w ogóle jaki jest przelicznik złoty/kuna i euro/kuna? dzięki za wszelkie info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kojotluki Re: kasa IP: 195.114.160.* 19.08.04, 10:00 przelicznik sprawdź sobie w banku lub w internecie:) Najlepiej zabrać kuny plus troche euro na opłaty np na autostradach w Austrii lub Słowenii. Jeśli jedziesz w ciemno to w euro tez mozesz płacić za noclegi - Chorwaci bardzo lubią ta walutę. Natomiast za zakupy , bilety wstępu, restauracje płacisz w kunach. Oczywiście możesz w większości tych punktów płacic w euro - ale musisz pamietać , że przelicznik będzie dla Ciebie niekorzystny. Tak samo w kantorach - w sporej części jest pobierana prowizja za wymianę . Sprawdż tez ile twój bank bierze prowizji za wypłatę z bankomatu za granica. Z płatnościami kartami bankomatowymi visa i maestro/mastercard nie ma najmniejszego problemu . Tak samo jak z wypłatami z bankomatu- w każdej większej miejscowości jest przynajmniej jeden bankomat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: kasa IP: *.au.poznan.pl 19.08.04, 11:57 Powiedziałabym że Chorwaci wolą zapłatę za wynajem kwatery w euro. My płaciliśmy wszędzie kartą i wybieraliśmy w bankomatach kuny(do małych sklepików ). Karta płaciliśmy też przy bramkach na autostradach w Słowenii i HR. Jednakże trzeba mieć kuny lub euro gdyż w niektórych punktach (my spotkaliśmy się z tym w HR nie przyjmowli kart) nawet mieliśmy przypadek że na stacji benzynowej mieli zepsuty terminal - zaraz za granicą ze Słowewnią- i Chorwat (po moim zatankowaniu wiózł mnie do najbliższego bankomtu). Podsumowując opłaca się płacić kartą (myślę że różnice kursów są tak minimalne a karta jest bardziej wygodna . Jednakże trzeba mieć najlepiej drobne euro, napoje itp bramki w Austrii HR ) lub jeżeli kwatera prywatna to większą ilość euro na zapłatę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: kasa IP: 193.201.167.* 19.08.04, 16:12 Polecam płacenie kartą kredytową rozliczaną w EUR np. MasterCard. Przelicznik na mojej karcie za transakcje to 1HRK = 0,60 PLN. W kantorach pobierają prowizje i kurs jest w okolicach 7,30. W sklepach i supermarketach też przyjmą Euro, ale kurs mniej korzystny. Odpowiedz Link Zgłoś
dabu79 Re: kasa 21.08.04, 17:59 Bart ma absolutną rację. Ja też wybierałem kasę z bankomatu i miałem taki sam przelicznik - 0,60. Inaczej się nie opłaca. Euro przyda się na przejazd przez Austrię i Słowenię. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
darunion Re: kasa 21.08.04, 22:22 coobaw napisał: > witam, > czy ktoś się orientuje co jest lepsze - zabrać euro i wymieniać na kuny czy > wybrać kasę w chorwacji z bankomatu? a w ogóle jaki jest przelicznik > złoty/kuna i euro/kuna? > dzięki za wszelkie info Należy mieć trochę euro na drogę, ewentualny nocleg tranzytowy.Winety opłać kartą. Koniecznie ok. 200 kun na autostrady w Chorwacji jeśli nie chcesz być oszukanym na bramce ( strasznie kantują). ja jestem zwolennikiem gotówki i więc bez problemu wymieniałem zlotówki w kantorach prywatnych ( Trogir i Split) 1 kuna - 0.62 grosze . W państwowych pobierają prowizję. Odpowiedz Link Zgłoś