Dodaj do ulubionych

plaże na Krk

22.07.14, 22:32
A konkretnie w Cizice. Czy są tam plaże żwirkowe czy kamieniste? Chodzi mi o to, czy muszę zaopatrzyć się w buty. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: pytający Re: plaże na Krk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.14, 00:07
      Naprawdę nikt nie wie?
      • Gość: Piotr4a Re: plaże na Krk IP: *.ppwk.pl 29.07.14, 11:09
        Chyba chodzi ci o 'ĆIŹIĆI' nad zatoką w głębi lądu ? Jeśli tak, to w pobliżu nie ma żadnych kamieni tylko piasek/'mułek'. Nie jest to typowa plaża morska tylko okolice gdzie
        ludzie smarują się leczniczym, czarnym mułem, a bardzo płytka i ciepła zatoczka pełna jest wodorostów. Byłem w pobliskim Soline w ubiegłym roku ale tylko na 1 dzień. Raczej kiepsko to wygląda na spędzenie tam całego urlopu !
        Buty do pływania przydają się na plażach kamienistych których jest większość w Chorwacji,
        tam gdzie jest drobny żwirek i nie ma jeżowców nie potrzeba. Buty można ewentualnie kupić na miejscu, ceny podobne jak w Polsce.

Pozdrav
        • Gość: darek.59.pl Re: plaże na Krk IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.14, 13:42
          Ćiźići
          1. Tam nie ma plaży, ale mułkowata zatoczka, płytka i cieplutka. Nikt się nie wyleguje, tylko oblepia błotem i wędruje spory kawał, gdzie jest trochę głębiej i spłukuje z siebie suchą skorupkę. Można też iść groblą.
          2. W Soline spędza się spokojny, błogi urlop, zwłaszcza z maluchami, a po atrakcje trzeba pojechać trochę dalej, np. Nijvice, Baśka, Krk, ew. na ląd. Taki urok tego miejsca.
          3. Tuż obok Ćiźići jest jaskinia Biserujka.
          4. Buty do wody zawsze lepiej mieć ze sobą, bo nie wiadomo na jakiej plaży wylądujecie i jakie będzie wejście do wody. Nie zajmują wiele miejsca i nie są szczególnie drogie.
          • Gość: pytający Re: plaże na Krk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.14, 21:42
            Oczywiście, że Ćiźići. Tak mi się jakoś spolszczyło :). Miejscowość była wybrana po lekturze forum. Polecano ją jako spokojne miejsce dla rodzin z dziećmi. Ale chyba oprócz tej mułkowatej jest żwirkowa/kamienista dla dzieci?
            Nie ma znaczenia odległość, może być kilka km dalej, możemy dojeżdżać samochodem. Na Korculi dojeżdżaliśmy do fantastycznej dzikiej plaży, była tego warta :)
            • Gość: darek.59.pl Re: plaże na Krk IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.14, 13:39
              Na tym odcinku zatoczki jest tylko mulista część wybrzeża i dna. Aby znaleźć coś normalniejszego trzeba wybrać się od kempingu Slamni k. w kierunku Silo. Na wysokości Śilo jest już wybrzeże otwarte z widokiem na Crikvenice.
              Bardzo dobre warunki do plażowania i kąpieli, rodzin z dziećmi są w Starej Baśce, ale to druga strona wyspy i trzeba ze 30 km dojeżdżać.
              • f2la Re: plaże na Krk 30.07.14, 21:52
                Darek, dzięki!
    • f2la Re: plaże na Krk 25.08.14, 23:34
      Byłem i sam sprawdziłem. Akurat w Cizici jest w czym wybierać :). Jest sporo plaż kamienistych z w miarę łagodnym zejściem i czystą wodą. Znajdują się one wzdłuż głównej drogi w Cizici. Nie są specjalnie zatłoczone, bo Cizici to mała wioseczka. Dalej, w kierunku Soline jest plaża z błotkiem leczniczym. Można też tam kąpać się, ale głównie z małymi dziećmi, bo żeby się zanurzyć po kolana trzeba się porządnie nastarać ;). 7 km dalej, w Silo jest plaża piaszczysta. Mała i od groma na niej ludzi.
      Ogólnie na Krku jest mnóstwo pięknych plaż. Mnie się najbardziej podobała w Malinskiej. Te w Cizici też są ok. Generalnie, polecam tą spokojną miejscowość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka