Dodaj do ulubionych

Gdzie kupić zieloną kartę?

IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.14, 14:48
Wybieramy się samochodem do Czarnogóry (a może też do Albanii) i chcielibyśmy kupić zieloną kartę. Mamy ubezpieczenie w mbanku i tam nie wydają ZK. Wyczytałam na forach, że w takiej sytuacji można kupić kartę/ubezpieczenie gdzieś na granicy, ale nie wiem, czy wtedy to ubezpieczenie/karta ważne jest w kolejnych krajach, czy też trzeba płacić na innych granicach (poza UE)?
Stąd moje pytanie: gdzie kupić zieloną kartę? Szukać w jakichś biurach ubezpieczeniowych w Polsce, czy kupić na granicy?

Swoją drogą - fajne forum, dużo się można od Was dowiedzieć.

Pozdrawiam,
Ania
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Gdzie kupić zieloną kartę? 28.07.14, 15:06
      Każde państwo osobno.
      Ubezpieczenie na Bośnie i Hercegowine kupowane na przejściu kosztuje 35 EUR, a koszt na Czarnogóre kupowane na granicy kolejne 15 EUR.Albania 49 euro.
      Zmienić ubezbieczalnię na przyszłosć ;)
      • Gość: jnnnnnj Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.14, 22:42
        zobacz tuw tuw.,tylko chyba trzeba coś kupić jeszcze ale najwyżej ubezpieczysz się od nw na wyjazd.bedzie najtaniej
        jeszcze tu znalazłem
        www.ubezpieczeniapocztowe.pl/oferta/zielona-karta/
        • Gość: Ania Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.14, 19:43
          Dziękuję za informację - dzwoniłam do ubezpieczeń pocztowych i dowiedziałam się, że jeśli nie ma się u nich OC, to sprzedają zieloną kartę na 30 dni (to najkrótszy możliwy termin) za 400 zł. Tańsza zielona karta tylko przy zakupie OC.
      • Gość: Ania Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.14, 19:41
        Dziękuję serdecznie za informację, a ubezpieczalnię rzeczywiście trzeba będzie zmienić ;-)
        • Gość: io Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: 212.182.35.* 31.07.14, 12:30
          tak pojedyńczo to chyba rzeczywiście tylko TUW TUW jak coś u nich dokupisz.Zadzwoń.Znajomy ma polisę ,którą kupił na granicy u nich
          www.bta.lv/pol/company/about-us/company/poland/

• Gość: akus Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.08.14, 09:37
            W zalezniości jaką masz pojemność samochodu ale lepiej kupić drugie ubezpieczenie w innej firmie gdzie ZK masz zadarmo na rok (przynajmniej w PZU).
            Jeśli natomiast opłaciłaś w tym roku blankiet który przysłała Ci Twoja ubezpieczalnia a nie kupowałaś u agenta to dodatkowo wypowiedz aktualną umowę zwrócą Ci niewykorzystaną składkę i masz ZK za free!!!
            • Gość: 09 Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.14, 10:30
              OC tak nie działa.Kazdy musi mieć i jesli nawet nie zapłacisz i nie wypowiedziałeś to firma i tak Cie ubezpiecza.w trakcie możesz wypowiedzieć tylko dobrowolne a nie obowiązkowe ubezpieczenie
              • Gość: akus Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.08.14, 11:43
                Nowelizacja ustawy z 12.02.2012 roku wprowadziła zmiany!!!
                Od tej daty polisa obowiązkowego ubezpieczenia automatycznie wznowiona może zostać wypowiedziana w każdym czasie zgodnie z par.28 ust.a.
                W takiej sytuacji klient obciazany jest tylko za faktyczny okres ubezpieczenia a pozostała składka podlega zwrotowi lub poprostu jeśli nie została jeszcze opłacona to ubezpieczyciel przelicza ubezpieczenia na nowo i żąda zapłaty za okres od wznowienia do dnia jej wypowiedzenia.
                Ta zmiana ma też negatywne zapisy które mówia o tym że polisa po zbywcy się nie wznawia automatycznie.
                Jesli więc kupił ktoś samochód z aktualna polisą i nie wykupił nowej przed końcem aktualnej to ma przerwę a to jest podstawa do nałożenia kary za brak OC nowemu właścicieloi (niebagatela bo nawet około 4 600)
                Ale jak pisąłem to dotyczy tylko i wyłacznie automatycznych wznowień, czyli takich, które opłacone zostały na podstawie wysłanego przez firmę blankietu, nie dotyczy to umów zawartych w drodze negocjacji czyli rozmowy z konsultantem czy agentem!!!!
              • Gość: opal20 Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.play-internet.pl 12.08.14, 16:30
                Jak nie wiesz to nie wprowadzaj w błąd, oczywiście że można zerwać w każdej chwili polisę oC jesli była wznowiona z automatu bez podpisu klienta.
                • Gość: akus Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.54.125.218.polineo.pl 12.08.14, 20:00
                  I tak też napisałem!!!!
                • Gość: 67 Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.14, 21:45
                  podniecasz sie przykładem założonym,jeśli z automatu ci przedłuzono.Ile jest takich polis 5-10 %.
                  Ubezpieczyciele doskonale to wiedzą i wszystko robią aby tak nie zrobić
                  • Gość: akus Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.54.125.218.polineo.pl 13.08.14, 07:58
                    Ponad 75% polis na ktorych zawarte jest samo OC bez ubezieczen dobrowolnych lub z samym NNW jest wystawiane automatycznie.
                    • Gość: fh Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.14, 08:35
                      przykład pokazuje Polak kombinator.Jak go wyrzuca drzwiami wyjdzie oknem.Najpierw szukamy najtaniej a poźniej kombinujemy.Wypowiemy ,zawrzemy itp wszystko mi się należy.
                      • Gość: akus Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.08.14, 09:30
                        Puknij się w głowę!!
                        Sam sobie przeczysz.
                        Jakie szukanie najtaniej, automatyczne wznowienie właśnie na tym polega, że nic nie szukam i w ciemno przyjmuję ofertę OC.
                        Niestety czasem okazuje się że firma jest do dupy i nawet ZK nie wydaje swoim klientom, a w momencie zawierania pierwszej polisy nikt nikogo nie informuję że w razie potrzeby to ZK klientom nie wydają!!!
                        • Gość: fh Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.14, 07:50
                          za to puknij się bedziesz miała sprawę.Do zobaczenia
                          • Gość: akus Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.14, 11:18
                            Czekam.
    • Gość: yurek Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.static.ip.netia.com.pl 13.08.14, 09:02
      Nie chce mi się czytać wszystkich postów, więc napiszę jak ja to zrobiłem w 2010.
      PZU - 200pln za 2 tygodnie.
      • Gość: yurek Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.static.ip.netia.com.pl 13.08.14, 09:24
        Oczywiście byłem ubezpieczony w innej firmie - niemożliwe było wykupienie OC. Ubezpieczyciel (palant-Mariański) doradził mi abym zmienił na wyjazd auto, takie z możliwością ZK.
        • Gość: akus Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.08.14, 09:32
          A co tu ma do rzeczy auto!
          Czy FORD czy VW jeśli firma wydaje ZK to do każdego a jak nie wydaje do jakiegoś to nie wydaje do żadnego.
          • jolaniebieska Re: Gdzie kupić zieloną kartę? 14.08.14, 18:49
            na granicy zawsze można było kupić zieloną kartę za kilkanaście euro

_ _
            spawanie kraków lub ślusarz kraków
            • Gość: akus Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.54.125.218.polineo.pl 14.08.14, 21:14
              W zależności od państwa ZK kosztuje od 30 do 200 euro.
              • Gość: dzoana Re: Gdzie kupić zieloną kartę? IP: *.crnagora.net 14.09.14, 22:30
                Do Montenegro 15 euro kosztuje na granicy
    • Gość: CroCroCro Tu masz info! IP: *.static.ip.netia.com.pl 23.06.15, 13:39
      cromania.pl/paszport-czy-dowod-osobisty-zielona-karta-do-dubrownika/
      Tu masz o karcie
      • hepik1 Re: Tu masz info! 23.06.15, 16:20
        Konia z rzędem, temu kto kupi na przejsciu w Neum na pasie tranzytowym do Dubrownika ZK!
        Nie ma takiej możliwości,w odróżnieniu od kazdego innego przejścia.
        Na pasie tranzytowym nikt o ZK nie pyta.Na każdej innej granicy BiH,również tym w Neum ale w głab(kierunek Mostar) jest to pierwsze pytanie i bez Zk sie nie wjedzie.
        Pasem tranzytowym wjeżdżamy bez ZK .Tyle,że po zjechaniu do miasteczka i tam ewentualnej stłuczce bedą problemy.
        • Gość: wddd Re: Tu masz info! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.15, 17:47
          BTA firma z łotwy sprzedaje w polsce zieloną kartę bez obowiązku kupna innego ubezpieczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka