Dodaj do ulubionych

Wyjazd do Czarnogóry

IP: *.core.ynet.pl 16.06.15, 22:08
Witam,
Z 10/11 VII w nocy śmigamy we dwoje do Sutomore przez Chyżne, Budapeszt, Belgrad, Cacak, Użice, Podgoricę.... Z noclegiem gdzieś po drodze oczywiście.
Zapraszam do wspólnej podróży :)
Obserwuj wątek
    • Gość: n n Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.15, 16:35
      super wyjazd .w ubiegłym roku śmigalismy ta trasa tylko z barwinka.Po drodze polecam kanion tary
    • trypel Re: Wyjazd do Czarnogóry 17.06.15, 17:46
      Z ciekawości: dlaczego przez Serbie a nie dużo krócej i szybciej przez BiH?
      Chyba ze chcecie coś zwiedzać po drodze
      • Gość: Kurp Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.core.ynet.pl 17.06.15, 18:37
        ... no cóż zwiedzania nie planuję. Cel: jak najszybciej osiągnąć Sutomore, ponieważ mam dość krótki urlop, a i tak 4 dni spędzę w samochodzie. Wujek Google podpowiada, że ode mnie najbliżej jest właśnie tą drogą... to i tak 1700 km... ale jestem otwarty na wszelkie sugestie.
        • trypel Re: Wyjazd do Czarnogóry 19.06.15, 08:54
          taka sama odległosć bedzie przez BiH (tak wujek gugiel równiez mówi) a czasowo krócej, dodatkowo nie ryzykujesz stania na granicy Hu/Srb z milionem Turków jadach do domu na wakacje. Nie masz korków na bramkach (do 2 h sie zdarzało w sezonie) i opłat autostradowych.
          • Gość: Kurp Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.15, 12:46
            Dzięx za sugestie! ... trochę się martwiłem tymi "śniadymi" niemcami...
            Rozumiem, że pokonywałeś te trasę...może jakieś podpowiedzi???
            • trypel Re: Wyjazd do Czarnogóry 19.06.15, 12:53
              my już 4 raz przez BiH jedziemy mimo że jestem równiez miłosnikiem Serbii i juz tam w tym roku byłem.
              Po prostu zetkniecie się ze sniadym tłumem podażajacym autostradą na południe pozostawia dość duzy niesmak i psuje urlop (mi w kazdym razie)
              Przez BiH wolę jechać od Banja Luki do Mostaru - cała droga jest piekna, stosunkowo spokojna i łatwa. Ale Tobie nie podpasuje z Chyżnego.
              Ty musisz przez Sarajewo - do Foca też jest pieknie ale Sarajewo w tygodniu paskudnie sie korkuje a nie ma nic dookoła. Potem masz przejazd przez Durmitor w Czarnogórze. Piękna trasa no i nie jedziesz utartymi tranzytowymi szlakami czyli i granice i warunki na drodze są zupelnie inne. Ogólnie jak sie budzimy rano w okolicy Banja Luki to już zaczynamy urlop, ostatnie 500 km do celu to spokojna jazda, przerwy na kawę i na pyszne jedzenie. Nie ma stresa bo luz na drodze, widoki, ludzie przyjaźni.
              • Gość: Kurp Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.15, 13:33
                No cóż ... nastrajasz mnie optymistycznie jazdą przez BiH. Chcę po prostu uniknąć bezsensownego stania w korkach. Od skrzyżowania E70/E73 do zjazdu na Bania Lukę dzieli mnie jakieś 30 min drogi więc nie wykluczam na razie tej trasy...
                • Gość: gtw Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.calcit.fastwebserver.de 19.06.15, 13:45
                  nawet w wysokim sezonie, w dzień powszednik ryzyko korka na wylecie do serbii z Węgier jest niskie, kilka razy jechalismy w sierpniu, przekraczając granicę w niedzielę w południe albo wczesnym popołudniem i zawsze robilismy to z marszu ew. 10 min. w kolejce na 3-4 samochody

gorzej jest z powrotem, bo w weekendy korki są na kilka godzin, ale w dzień powszedni to kwestia 20-30 minut

kiedyś problemem była dość kiepska droga od Użic dalej do granicy czarnogórskiej, ale parę lat temu ładnie ją wyremontowano

autostrada w Serbii nie jest droga, do Belgradu kosztuje 5-6 euro, potem jedzie się już zwykłą dobrą drogą na Cacak
                  • Gość: fyt Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.15, 16:14
                    dokładnie potwierdzam w tamtą stronę bezproblemowa.autostrada dokladnie 5,5 euro .na poludniu serbii tanie noclegi .Najlepiej w jedna strone przez serbie powrót przez bośnię.Polecem przejazd na przejscie w stronę plieva.Do sutomore przez tunel.W samym sutomore oblukaj sobie plaze nad zatokami bo w miescie niezly tlok
                    • Gość: Kurp Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.core.ynet.pl 19.06.15, 17:16
                      Co post to nowe informacje i nowe dylematy :)
                      Decyzję trzeba będzie podjąć jak zwykle samemu :)
                      Dziękuję za wszystkie uwagi i proszę o więcej !
                      • Gość: sfd Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.15, 22:56
                        rzuć moneta.policz ile mozesz przejechać i zobacz gdzie znajdziesz nocleg .W bośni jest to trudniejsze
                        • Gość: gtw Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.calcit.fastwebserver.de 20.06.15, 19:09
                          w Serbii w sezonie też z noclegiem niełatwo przy głównych trasach

najlepiej zarezerwować sobie coś wcześniej

kiedy parę lat temu jechaliśmy do CG trasą przez Cacak i Uzice, za Belgradem wszystko było pozajmowane, a była to już II połowa sierpnia, w weekendy jest jeszcze trudniej bo w wielu zajazdach są wesela

znaleźliśmy w końcu motelik w Gornji Milanovac, po lewej stronie drogi, nie rzucał się w oczy, ale piwo było zimne, a właściciel postawił rakiję i trochę się pogadało o słowiańskich losach ;)
                    • Gość: arek Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.15, 17:54
                      witam. ja jadę do sutomore 09.07.2015r. jeżdżę do czarnogóry od 10 lat ale ja zawsze jadę autostradą przez chorwację. droga dużo lżejsza i mimo żSigurno sve je ok. Dobro nam dosli.Moj telefon Rada oo382 69 614 440 ako nas tesko naci samo pozovite. Kad dodjete u Sutomore pre autobuske stanice veliki diskont VOLI ostaje sa leve strane Vi skrenete desno ulica Save Kovacevica i samo pravo skolsko igraliste i ispod crvena kuca vila Dresic. Veliki pozdrav
                      dłuższa to czasowo wychodzi korzystniej.
                    • Gość: arek Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.15, 17:56
                      witam. ja jadę do sutomore 09.07.2015r. jeżdżę do czarnogóry od 10 lat ale ja zawsze jadę autostradą przez chorwację. droga dużo lżejsza i mimo
                      dłuższa to czasowo wychodzi korzystniej.
                      • Gość: m Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.15, 20:30
                        nudno i drogo.czarnogora to tez gory .polecam je zobaczyc
    • Gość: Kurp Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.core.ynet.pl 22.06.15, 18:11
      :) czy ktoś podepnie się w tym terminie na wyjazd do MON? ... ponawiam propozycję!
      Zmieniłem jednak marszrutę. Będzie raczej przez SK H potem BiH
      • mmsadlo Re: Wyjazd do Czarnogóry 01.07.15, 16:10
        sory ze się podpinam pod nie swój wątek ale wybieramy się do Czarnogóry pierwszy raz i do bywalców mam pytanie czy ze znalezieniem kwatery jest podobnie jak w Chorwacji ? Byliśmy w Chorwacji kilka razy i czy to Brela czy Baska Voda nigdy nie było problemów ze znalezieniem wolnego miejsca. Czy w Czarnogórze jest podobnie i czy łatwiej szukać w Petrovacu czy w Sutomorie. Ruszamy z Lublina w sobotę rano, czy na granicy Węgiersko Serbskiej w sobotę wieczorem rzeczywiście może być nieciekawie i lepiej polecieć na Bośnie ?
        • Gość: ,,,,,,,,,, Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.15, 17:09
          Z kwaterą nie powinno być problemów ale wszedzie masz naganiaczy jak w zakopcu i mozesz sobie pobiegac.
          W ubiegłym roku byłem w sutomore i uwazam to za dobry wybór.Petrovac jest ladniejszy ale tez ciasniejszy.Droższy.Nocleg rezerwowalem przez booking i cena byla ta sama .W pensjonacie byl cennik.W razie czego mogę Ci podpowiedzieć gdzie w sutomore stoją oferujący.
          Sutomore jest dobre jako baza wypadowa.Zabytków prawie zero ale duzo knajp i ceny nie za wysokie.Spokojnie jedz przez serbię .W tamtą stronę odprawa jest bardzo szybka.Gorzej powrotna bo wegrzy sprawdzaja fajki i wódę.Na słowacji masz jakies spore roboty drogowe.

• mmsadlo Re: Wyjazd do Czarnogóry 01.07.15, 17:20
            Dziekuję bardzo za szybką odpowiedz mieliśmy jechać do Grecji ale w związku z niepewną sytuacją kierujemy się do Czarnogóry, aby nie było drożej jak w Chorwacji ( cena kwater, restauracje) to jazdy się nie boimy. Zycie jest krotkie i trzeba zobaczyć co się da
            • mmsadlo Re: Wyjazd do Czarnogóry 01.07.15, 17:28
              mam jeszcze pytanie do zwolenników jazdy przez Bośnie jak z przekraczaniem granicy na dowód ?
              • Gość: Rzeszoa Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.189.219.152.skyware.pl 01.07.15, 23:31
                My też jedziemy na 3 autka w sobotę 4.07. O 14 godz też na dowody osobiste tylko tniemy przez Chorwację trochę dłużej ale damy radę Ulcinj

• mmsadlo Re: Wyjazd do Czarnogóry 02.07.15, 20:41
                  My także na trzy autka wyjazd o siódmej rano nocleg gdzies na Serbii, docelowo Sutomore lub Petrovac
            • Gość: ///////////////// Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.15, 18:25
              za 2 +2 placilem 38 euro.knajpy sa tansze .
              pzd z lublina
              • mmsadlo Re: Wyjazd do Czarnogóry 19.07.15, 08:49
                No i wczoraj wróciliśmy z Sutomore i jeśli o Czarnogórę chodzi to ja jestem na nie z trzech powodów: dojazd, tłok na plaży i bród.
                Dojazd - jechaliśmy przez Serbię z google maps więc na Belgrad Lazarevac Valjevo Użice i na Bielo Pole. Jedna uwaga - z Lazarevac dużo lepsza droga jest na Czaczak no ale my wybraliśmy krótszą na Valjevo i nie było zbyt ciekawie( wąsko i dziurawo). W drodze powrotnej od Rudnika za Czaczakiem pojechaliśmy na Topolę i Mladenować a z tamtąd na autostradę na Belgrad.
                Tłok na plaży spowodowany jest głownie przez wszędobylskie rozstawione leżaki i parasole płatne 8 euro za dwa leżaki i parasol lub sam parasol 2 euro. Obłożenie od 30 do 50 procent. Reszta plażował pomiędzy płatnymi miejscami z leżakami co kumulowało tłok. Dochodziła kwestia upałów w Podgoricy 40 stopni więc kto żyw nad wodę a ze stolicy przez tunel (2,5 euro) to tylko jakieś pół godziny.
                Bród - na plaży kosze na śmieci stały ale niektórym i tak nie chciało się do nich chodzić więc zostawiali po sobie pobojowisko, brak toalet na plaży. Ale nas jako osób niepalących najbardziej denerwowali palacze tam chyba wszyscy palą, palenie jest dla nich jak oddychanie normą jest kelner zapraszający do restauracji z papierosem w ręku cz kobieta namawiająca na wycieczkę. A co się robi z petami oczywiście pod nogi, tam pod koniec sezonu trudno będzie wygrzebać piasek spod petów. Na deptaku-promenadzie brak śmietniczek każdy śmieci rzuca pod nogi, na szczęście codziennie rano były sprzątane, pobliska rzeczka zaśmiecona niesamowicie, w turystycznej miejscowości powinna być uprzątnięta przed sezonem.
                O plusach napiszę w innym poście bo zbyt długich wypoceń nie chce się nikomu czytać i musimy się już zbierać do Kościoła. Jeśli s jakieś pytania to chętnie odpowiem
                • Gość: 45 Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: 192.162.173.* 19.07.15, 10:23
                  bez przesady.droge w tamta strone tez wybraliscie niefortunnie .valijevo ,czeste powodzie i jaki był sens tam jechac z belgradu.
                  Ta rzeczka to kanał .Ja tam byłem w sutomore i nie bylo tak zle
                  • mmsadlo Re: Wyjazd do Czarnogóry 19.07.15, 12:14
                    To prawda drogę wybralismy niefortunnie dlatego wracaliśmy przez Czaczak. Rzeczka czy kanał ale nawet monitor od kompa tam leżał.
                    I może pozytywne rzeczy z Czarnogóry - przepiękne widoki, kapitalne i tanie jedzenie, ogólnie taniej niż w Chorwacji.
                    Widoki i zabytki - do Baru pojechaliśmy autobusem miejskim ( 1 euro osoba) który dojeżdza do Starego Baru, na Ostrog i Bokę Kotorską już z Agencją Turystyczną ( Ostrog 10 euro, Boka 25 ).Swięty Stefan i Budwa to własne auta.
                    Jedzenie bardzo dobre i tanie, córka zajadała się pizzą (od 1 do 1,5 euro za spory kawałek), syn i ja hamburgerami ( od 1,5 do 2 euro ), lub cevapcici ( sory jeśli zle napisałem 2,5 euro 8 kiełbasek ). Srednio obiad w restauracji to 5-6 euro, piwo z beczki 1,2-1,5 euro.
                    I jedna uwaga do gość 45 nie było tak żle to prawda gdyby tylko trochę więcej dbałości o czystość i mniej palaczy - niepalący zwracają uwagę na zachowania dla palących normalne czyli kiepy w piach.
                    a to była nasza kwatera brnjada@gmail.com
                    • Gość: 45 Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: 192.162.173.* 19.07.15, 13:57
                      czarnogore trzeba brac taka jaka jest.to nie jest panstwo dla chcacych poodpoczywac jak w egipcie.Przyroda wspaniała.Co do dróg to zabacz co sie dzieje u nas.Nawet w samym Lublinie.Dla mnie Kotor,budva,perast,kaniony ,stary Bar to po prostu rewelacja.W sutomore mozna pojsc na plaze bez parasoli w zatoce ale bez nich trudno wytrzymac na slońcu
                      • mmsadlo Re: Wyjazd do Czarnogóry 19.07.15, 19:55
                        Zgodzę się ze wszystkim co napisałeś z jednym wyjątkiem - nigdy nie byłem w Egipcie. Na wczasy zawsze jezdzimy ekipą własnymi autami bo lubimy zwiedzać, jeśli chodzi o drogi to chodziło mi nie o jakość tylko serpentyny tym bardziej że musieliśmy jechać w tamtą stronę przez Żabljak i Nikśić bo na drodze na Bielo Polie osunęło się zbocze i droga była zamknięta.
                        Czarnogórę porównuję do Chorwacji, nie do Egiptu.
                        • Gość: wert Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.15, 22:00
                          na ale pojechaliscie do czarnogory.Tam jest taki klimat a serpentyny sa atrakcja a nie czyms negatywnym.Moze źle rozpoznaliście czego oczekujecie.Gdybyscie pojechali przez chorwacje mielibyscie prosta droge ale cos za cos.Kasa za autostrade a widoki zadne.Moim zdaniem drogi nie nalezy kwalifikowac jako in minus.Przejazd tunelami w skalach rewelacja.
                          Fajki pala ale czy wszyscy nie wiem .Jakos bardzo mi to nie przeszkadzalo.Ze smieciami rzeczywiscie nienajlepiej .Smieci w reklamówkach ale klimaty nieziemskie.Wynagrodziły mi niedogodnosci a jak kwatera ,cena warunki.Mysle,że były ok.Spaliscie gdzies po drodze moze warto polecic.
                          • mmsadlo Re: Wyjazd do Czarnogóry 20.07.15, 16:03
                            Planowaliśmy Grecję no ale sytuacja tam niepewna, Chorwacja fajna ale coraz droższa i powoli nam się już nudzi. Jadąc do Czarnogóry na przejściu granicznym zostaliśmy poinformowani przez serbskiego celnika że po czarnogórskiej stronie zablokowana jest droga bo obsunęło się zbocze. Musieliśmy pokonać 50 kilometrów na inne przejście ( poprowadzili nas Serbowie którzy tam się również kierowali, sami nie wiem czy dalibyśmy radę) a z tamtąd przez Żabljak i Nikśić do Podgoricy. I właśnie na tej trasie spotkały nas największe serpentyny, w każdym z trzech aut ktoś wymiotował.
                            Smieci są problemem również w Polsce jak i chociażby we Francji i wszędzie piętnuję to zjawisko bo jestem jakoś szczególnie na to uczulony podobnie jak na palaczy rzucających pety gdzie popadnie bo to czy ktoś pali czy nie niespecyjalnie mnie obchodzi za moje się nie truje.
                            Doceniam widoki pisałem o tym wyżej jak i również kuchnię tanią i smaczną oraz zabytki. Myślę że odrobina wysiłku, chociażby posprzątanie rzeczki, pety nie w piach tylko do kosza i może być całkiem fajnie.
                            Kwatera nie odbiegał standardem od tych z Chorwacji, niektóre nawet przewyższała a na pewno była tańsza.
                    • Gość: Zuzanna Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.play-internet.pl 26.07.15, 17:23
                      Hej, czy mógłbyś napisać coś więcej odnośnie warunków noclegów itp? może masz jakiś sprawdzony apartament jeśli tak to prosiłabym o cenę i jakiś kontakt, z góry dziekuje ;)
                      • Gość: f Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.15, 19:53
                        tylko kto i gdzie chciałabyś ten nocleg
    • Gość: maria Re: Wyjazd do Czarnogóry IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.15, 10:08
      Apartamenty u moich przyjaciol wzatoce kotorskiej kon.783 739 282 polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka