Gość: Redi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.16, 09:18 Zastanawiamy się nad Baską jako miejscem na wakacje w przyszłym roku. Interesują mnie opinie od osób, które tam były. Czy Baska jest dobrym wyborem, jeśli jedzie się z dziećmi ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: darek.59.pl Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.16, 09:46 To, że jedziesz z dziećmi ma mniejsze znaczenie (dzieci też mają swoje preferencje). Jak chcecie wypoczywać: spokojnie, rodzinnie, leniuchowo z plażowaniem, czy raczej imprezowo, w miasteczku tętniącym w centrum życiem (promenada, knajpki, itp.). Potem następuje pytanie o resztę: plaża, woda, odległości, apartament, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redi Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.16, 10:55 Baska jest imprezowa ? Czytałem, że na plaży jest tłoczno. Ale dużo ludzi na plaży w ciągu dnia nie musi oznaczać głośnego życia nocnego. Na ludzi na plaży nie ma co się obrażać. Gorzej gdyby wieczorem było słychać wszędzie głośne umpa-umpa z dyskotek. Myślimy o apartamencie blisko plaży Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 22.11.16, 11:45 nie ma się co obrażać, ale jeśli tych ludzi jest milion w każdym dostępnym miejscu przy wodzie, plażowanie przestaje być atrakcją, a tak jest w Basce w wysokim sezonie dodatkowo, apartament blisko plaży oznacza znacznie wyższą cenę i większe prawdopodobieństwo hałasu Gość portalu: Redi napisał(a): > Baska jest imprezowa ? Czytałem, że na plaży jest tłoczno. > Ale dużo ludzi na plaży w ciągu dnia nie musi oznaczać głośnego życia nocnego. > Na ludzi na plaży nie ma co się obrażać. Gorzej gdyby wieczorem było słychać ws > zędzie głośne umpa-umpa z dyskotek. > Myślimy o apartamencie blisko plaży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.16, 13:28 No to znasz Baśkę na Krku czy nie, bo teraz trochę "mieszasz". Jak wypisują wszystkie znane mi turystyczne opracowania: "jest najbardziej znanym ośrodkiem turystycznym na największej wyspie Adriatyku", itd. Tyle piszą w folderkach, ale Baśka w szczycie sezonu wypoczynkowego jest zatłoczona, hałaśliwa, imprezowa, itd. No i oczywiście droga w stosunku do innych miejsc na wyspie. Apartament w centrum i blisko morza to właśnie umpa-umpa, turyści łażący w tam i z powrotem, jedzący i popijający to i owo, warczące skutery, itd. W centrum plażę trudno nazwać prawdziwą plażą, bo to wąski pas żwirku a na nim ścielący się ludzki tłum. Jeżeli ktoś takie atrakcje lubi, to oczywiście będzie zachwycony, ale jeżeli nie to będzie miał problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redi Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.16, 11:37 --No to znasz Baśkę na Krku czy nie, bo teraz trochę "mieszasz". --- Czytałem o Basce różne rzeczy. Ktoś napisał, że jest tam pełno ludzi. Inny ktoś bardzo sobie chwalił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.16, 12:21 "Czytałem o Baśce...", to oczywiste, że ktoś będzie sobie chwalił pobyt w Baśce, bo mu właśnie takie atrakcje odpowiadają. Nie odstraszają go tłumy w wodzie, na pasku plaży, na promenadzie, w restauracjach, smród i hałas od skuterków, itp. Na inne atrakcje Krku nawet nie spojrzy. A inni na takie walory wypoczynkowe dostają nerwowych drgawek i dlatego wskazują na spokojniejsze miejsca. Musisz wybrać to co lubisz i wybrać... Baszke lub np. Śilo, błotka w Ćiżici, Starą Baszke. To całkowicie odmienne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 23.11.16, 13:12 Skłaniam się do czegoś, co będzie miejscem z atrakcjami, ale bez wielkiego tłoku Myślałem, że tłok nie będzie w Basce aż taki Zastanawiam się głośno nad miastem Krk lub Punatem Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 23.11.16, 13:17 W Punacie byliśmy w 2015 roku. Mógłbym go Rediemu polecić. Ale czy jechać jeszcze raz do tego samego miejsca ? Zapewne wybiorę jeszcze coś innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redi Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.16, 13:23 Jak nie wiedziałeś, że będzie taki tłok ? Dlaczego polecasz Punat ? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 23.11.16, 13:42 Jak pierwszy raz pojechałem do Baśki, to był to wypad jednodniowy. Byłem wtedy w Opatiji. W Opatiji nie brakowało turystów, ale tłum na plaży w Baśce nas zaskoczył. Trudno to opisać, trzeba to "poczuć". Czemu Punat ? Bo jest sympatyczny, nie jest "grajdołkiem",a na plażach nie ma tłoku ! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 23.11.16, 14:36 W Punacie ładne plaże żwirkowe są na południe od centrum... W samym centrum plaża jest betonowa....( największy minus ) Punat to dużo zieleni, mały port, sympatyczna promenada, no i wyspa z klasztorem... Całość nieźle się prezentuje Myślę jeszcze nad miejscowościami Selce i Crikvenica.... No i jest jeszcze alternatywa włoska - okolice Rimini ( plaża + wycieczki autem, np. do Rawenny czy Bolonii ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redi Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.16, 13:26 Będziemy szukać apartamentu blisko plaży. Miejscowość nie ma aż takiego znaczenia. Planujemy zwiedzić całą wyspę Krk, poznać więcej plaż Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 22.11.16, 18:06 No, ale jak kwatera ma być przy plaży, to w Baśce przy plaży jest promenada. Nie wiem, czy w Baśce są dyskoteki... W sezonie na każdej promenadzie jest wieczorem dość głośno... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 22.11.16, 13:38 Z dziećmi bym się tam nie wybrała- chyba, że to duże imprezujące dzieci ;) Nie odpoczęłabym szukając ich wzrokiem w tłumie innych brodzących w wodzie. Wystarczy poszukać w necie jak to latem wygląda: www.wyspakrk.com/images/plaze/baska-beach-vela-plaza.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 22.11.16, 14:51 Moim zdaniem Baśka jest dobra na jeden raz.... Zaliczyć ją wypada, bo okolice prześliczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.16, 15:30 A żeby odpocząć lepiej przenieść się gdzieś obok, np. do Starej Baśki, Śilo, Njivic. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 22.11.16, 18:03 Są jeszcze Punat, miasto Krk, Vrbnik, Malinska, nie tak "oblegane" jak Baśka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.16, 19:18 Oczywiście, że są ale ja podałem miejsca, gdzie nam się z różnych powodów podobało.Jest też spokojny Omiśalj, ale bardzo konkretny widok na zbiorniki rafinerii INA w Rijece jest mało atrakcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 22.11.16, 23:57 Najfajniejsza plaża jest w tych okolicach na wyspie Sveti Grgur, ale tam tylko da się dopłynąć... Za to człowiek ma do dyspozycji "trochę" miejsca... tiny.pl/gcl8t tiny.pl/gcl87 Odpowiedz Link Zgłoś
zbysiuhozy Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 03.01.17, 13:09 Zgadzam się, raczej bardziej spodoba się tam starszym podróżnikom ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 22.11.16, 14:45 To zależy, czy ktoś lubi cały czas takie klimaty: tiny.pl/gclw6 tiny.pl/gclwv Plusy to : piękne krajobrazy, piaszczyste dno, fajny kolor wody Minusy to: tłumy, tłumy, tłumy, tłumy, tłumy, itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 22.11.16, 14:50 Żeby pokazać kontrast wrzucam najpierw Baśkę: tiny.pl/gclch A teraz plaża w Opatiji, bardzo znanym kurorcie, obie fotki zrobione w lipcu, w środku dnia: tiny.pl/gclcx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.static.sl-net.pl 22.11.16, 19:15 lepiej znaleźć inne miejsce Zivogosce, widoki równie piękne, a ludzi niedużo, fotka z plaży w połowie sierpnia: c5.staticflickr.com/9/8852/29211516732_957fd4e6a4_k.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdj Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.16, 19:16 W jakim wieku są dzieci ? Starsze mogą się nudzić Miejscowość przypomina nasz Mielno. Czyli poza plażą i promenadą nic tam nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redi Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.16, 11:39 Wielki dzięki za ciekawe opinie, będziemy szukać noclegów także w innych miejscowościach Dzieci są w wieku 9 i 7 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdj Re: Baska na Krk - dobry wybór ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.16, 22:08 Jest jeszcze jedna sprawa: Baśka jest droższa od innych miejscowości, nie tylko noclegi, ale także ceny w sklepach i restauracjach Odpowiedz Link Zgłoś
nissanmicra Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 21.12.16, 17:12 W tym roku byliśmy w Silo, kilka kilometrów od Baski. Wybraliśmy się na wycieczkę, wykupilismy parking na 2 godziny, a po poł godzinie już nas tam nie było. Tyle ludzi,że nie dało się przejść. Plażę trudno było zobaczyć pod gęsto rozłożonymi parasolami. Są fani Baśki,żeby można później się pochwalić, gdzie to się było na wakacjach. My wolimy spokojniejsze miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
wakacjechorwacjaczarnogora Re: Baska na Krk - dobry wybór ? 31.01.17, 16:34 www.adriatic-home.pl/Chorwacja/Zakwaterowanie/Krk?area=230®ion=156&more_search=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Krk lub Baśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.17, 00:10 Proszę o pomoc gdzie mam szukać noclegów . Interesuje mnie Krk lub Baśka ale z bardzo kamienistą plażą , jakąś małą zatoczką . Chcę żeby to było choć trochę ustronne i zaciszne miejsce , choć nie wiem czy w tych miastach da się takie znaleźć . Może jakieś ulice bądź nazwy apartamentów mi polecicie . Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Krk lub Baśka 18.02.17, 06:48 Baśka nie ma kamienistej plaży i w sezonie jest mało zaciszna, delikatnie mówiąc... Reszta jest opisana w tym wątku ! Odpowiedz Link Zgłoś