IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.01.17, 21:10
Witam, w sierpniu wybieram się ze znajomymi na wyspę Paq. Czy może był tam ktoś? Co jest tam do zwiedzania. Jedziemy autami i nie ograniczają nas kilometry. Możecie coś zaproponować?
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Wyspa Paq 11.01.17, 00:19
      Nie ma takiej wyspy w Chorwacji !!!
      Można sprawdzić w google, po wpisaniu słowa
      Paq
      są takie wyniki:
      www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1PRFE_enPL670PL670&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=paq
      Taka wyspa nie egzystuje, jak mówią Czesi
      • wislok1 Re: Wyspa Paq 11.01.17, 00:23
        PS: Jest w Chorwacji wyspa PAG

• Gość: fdj Re: Wyspa Paq IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.17, 20:06
      Pag
      Nazwa jest krótka i prosta
      Już oberwałeś na za jej przekręcenie
      Gdyby cudzoziemiec napisał Krakuf, byłoby to faux pas, więc szanujmy również nazwy chorwackie

Do zwiedzania na Pagu jest niewiele, trochę plaż, miasteczko Pag i wszystko
      Jak ktoś lubi dyskoteki, to w miejscowości Novalja będzie miał raj
      Krajobraz wyspy jest księżycowy, dużo skał, bardzo mało zieleni
      Można kupić ser i koronki
      Wyspa ma swoich wielkich fanów i jednocześnie dużo ludzi uważa ją za nudną

• wislok1 Re: Wyspa Paq 11.01.17, 21:57
        Na mnie jakoś nie działa i nie przyciąga...
        Co do Krk, to się zgadzam

Co do przekręcenia nazwy, to
        rozumiem, że ktoś ma problem z pisownią chorwackich spółgłosek miękkich
        č, ć, đ, dž, š oraz ž.
        I mnie to nie dziwi, że ktoś pisze po prostu c, d, s, dz, z
        Co innego jednak przekręcanie takich nazw jak Pag
        • wislok1 Re: Wyspa Paq 11.01.17, 22:00
          A ha, o Krk jest w innym wątku...
          forum.gazeta.pl/forum/w,201,163136508,163136508,Chorwacja_apartament_hotel_pensjonat_camping_.html
          Moim zdaniem wyspa jest ciekawsza niż Pag
          • wtop.ek Re: Wyspa Paq 12.01.17, 07:57
            na forach turystycznych jest więcej takich poliglotufff :)))

Bourgas, Varna, Rodos City, Corfu....

wislok1 napisał:

> A ha, o Krk jest w innym wątku...
            > forum.gazeta.pl/forum/w,201,163136508,163136508,Chorwacja_apartament_hotel_pensjonat_camping_.html
            > Moim zdaniem wyspa jest ciekawsza niż Pag
            • wislok1 Re: Wyspa Paq 12.01.17, 18:04
              Hehe

Ale są gorsze wtopy

Ja się spotkałem z Czeskimi Tatrami i wcale nie chodzi o ciężarówki !!!

Czeskie Tatry - Gerlach, wys. 2655 m
              www.garnek.pl/krakus/2757087/czeskie-tatry-gerlach-wys-2655-m#

No i na fotce wcale nie jest Gerlach !
              • Gość: darek.59.pl Re: Wyspa Paq IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.17, 18:51
                Ja tylko chciałem zauważyć, że autor Paq(u) jakby skreczował i nie podejmuje tematu! Może wertuje słowniki albo foldery turystyczne?
                • wislok1 Re: Wyspa Paq 12.01.17, 19:12
                  Może tak być
                  W zasadzie od tego wypadałoby zacząć planowanie każdej podróży
    • ron5 Re: Wyspa Paq 12.01.17, 06:38
      Na wyspę Pag jeżdżę regularnie od 2007,wyspa jest miejscem magicznym.Warto zwiedzić miasto Pag (weneckie) Novalję (rzymski wodociąg) Simuni wioseczka rybacka.Mnóstwo dzikich plaż bardzo czysta woda,możliwość jazdy na rowerze (co nie jest oczywiste w hr nad morzem)Z Pagu 70 km do Zadaru.Z północnego cypla (Tovarnele) stateczek na Rab (30 min)-polecam.W sezonie statki wycieczkowe w różnych kierunkach Losinj itp.Pag jest skromniejszy i tańszy niż inne bardziej "renomowane" wyspy ale przez to poza sierpniem dużo mniej zatłoczony i skomercjalizowany.
    • Gość: miksermi Re: Wyspa Paq IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 13.01.17, 19:22
      Witam poprawiam Pag. Po co tyle wpisów o pie... literówek to nie wiem. Pomyłka to pomyłka. Ale przyznaję źle napisałem nazwę wyspy. Dzięki za info co można zobaczyć w okolicy wyspy.
    • Gość: Toja Re: Wyspa Paq IP: *.centertel.pl 06.03.17, 10:35
      Chcę się wybrać na wyspę Pag jak najszybciej. Słyszałam, że okresowo są tam bardzo zimne wiatry i trzeba się wstrzelić czasowo, żeby skorzystać z przyjemnej pogody do plażowania.
      Jeśli ktoś może polecić konkretny miesiąc, czas, kiedy mnie tam nie wywieje, będę bardzo wdzięczna.
      Ciekawe, czy w kwietniu da się już plażować, czy jeszcze za zimno.
      Pag (wyspa) jest dość duża, szukam plaży całkiem naturalnej, wręcz najlepiej gliniasto-błotnistej :D
      Ktoś był i widział?

Wielkie dzięki, pozdrawiam
      P
    • bah77.eu Re: Wyspa Paq 29.03.17, 09:23
      Polecam na Pagu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67523484.html i następne posty

bah77
    • mamciadancia86 Re: Wyspa Paq 10.04.17, 21:14
      Koniecznie wybierzcie się do miejscowości Novalija. Typowo imprezowe miejsce. Kilka dyskotek w jednym miejscu, każda z inną muzyką. Noclegi już znaleźliście? Na suncenter widziałam tanie apartamenty z własnym dojazdem
    • monia1907 Re: Wyspa Paq 18.04.17, 12:45
      Byliśmy na Pagu w zeszłym roku w sierpniu przez 2 tygodnie.
      Mieszkaliśmy w Mandre, zwiedziliśmy całą wyspę oraz Zadar, oprócz tego wybraliśmy się na wycieczkę statkiem po Parku Narodowym Kornati.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka