Dodaj do ulubionych

Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji

05.06.17, 20:28
Byłoby najlepiej umieszczać tu konkretne informacje....

Wiadomo, że jeśli chodzi o remonty dróg, to sytuacja na trasach jest zmienna i to, co dzisiaj jest aktualne, jutro można wystrzelić w kosmos...

Ale aktualna informacja z podaniem, jak długo dany remont może trwać i czy jest korkogenny, się bardzo przyda !

"Zachwyca" mnie odsyłanie pytających na cro.pl do przestudiowania 400 stron w wątkach o dojeździe do Chorwacji zamiast podawania konkretnych informacji....
I temu towarzyszy traktowanie pytającego jak intruza...

Kilka wskazówek, które mogą się przydać:
1. Trzeba w czasie podróży obserwować
mapy google z włączoną opcją "natężenie ruchu" - nie ma lepszego pomysłu na ustalenie, czy są korki !
2. Dopiero wtedy, jeśli widzimy na mapach google, że korek jest spory, to szukamy trasy alternatywnej !
Trzeba reagować na sytuację szybko !
Nadal duża grupa kierowców jedzie bezmyślnie i woli stać w korkach niż szukać przed nimi ratunku...
3. Najgorsza pora na podróż to piątek po południu przez cały rok i sobota w sezonie turystycznym !!!
Korki są wtedy gwarantowane !
4. W związku z zaostrzonymi kontrolami na granicach zewnętrznych strefy Schengen TRZEBA liczyć się z dłuższymi kontrolami granicznymi
5. Moim zdaniem nie ma co się podniecać obserwowaniem kamerek internetowych i studiowaniem tydzień przed wyjazdem wszelkich informacji drogowych.
Można od tego tylko się zestresować i g.... to nam pomoże
W piątki i soboty korki są i tak pewne....
A w pozostałe dni wystarczy obserwować mapy google....

Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 05.06.17, 20:55
      "... aktualna informacja z podaniem, jak długo dany remont może trwać i czy jest korkogenny, się bardzo przyda !"

"5. Moim zdaniem nie ma co się podniecać obserwowaniem kamerek internetowych i studiowaniem tydzień przed wyjazdem wszelkich informacji drogowych. "

Nie ma tu sprzeczności !

Wystarczy sprawdzić dwa dni przed, dzień przed wyjazdem, jak to wygląda !
      Np. na
      www.dopravniinfo.cz/
      jest informacja, że remont autostrady koło Brna jest do 6 czerwca
      Są 2 opcje : skończą lub nie skończą w terminie !
      I bądź tu mądry ....

Konkretna informacja od forumowicza, że nie ma szans, żeby szybko skończyli, bo szanują sobie robotę i się nie śpieszą,
      może się przydać
      • wtop.ek Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 05.06.17, 21:28
        google.maps też nie są niestety godne zaufania

rok temu świeciło mi na zielono, podczas gdy przed Godollo było zwężenie ruchu do 1 pasa i przez parę kilometrow jechało się z prędkością furmanki

z powrotem tak samo, zero info o korkach, podczas gdy przed Szefekeshervar autostrada się zakorkowała bez powodu, prawie godzina w plecy, korek znikł sam z siebie przed M0 pod Budapesztem
        • wislok1 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 05.06.17, 21:34
          Zdarzają się wpadki, ale to jednak najlepsza informacja o ruchu drogowym !
    • beata985 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 05.06.17, 23:39
      niestety nie mam innej opcji niż wyjazd po południu/ wieczorem w piątek, po drodze nocleg najprawdopodobniej w Słowenii i rano dalej....
      strach się bać :/
      • wislok1 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 06.06.17, 00:36
        Czemu strach się bać ?

Jak trasa ma być z noclegiem, to nic was na siłę nie goni...
        Najwyżej stracicie z 1 godzinę, 2 godziny w korkach....
        Co innego tacy, co chcą jechać w jednym kawałku i to robią, pomimo tego, że padają ze zmęczenia....
      • kolpik124 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 06.06.17, 07:20
        jaki nocleg w Słowenii przy wyjeździe w piątek wieczorem.?
        • beata985 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 06.06.17, 07:47
          Ale co nie tak z tym noclegiem? Nie rozumiem.
        • singsing74 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 06.06.17, 10:31
          kolpik124 napisała:

> jaki nocleg w Słowenii przy wyjeździe w piątek wieczorem.?
          >

Stawiam na parking.
          • kolpik124 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 06.06.17, 10:54
            wiem... wciąż zachodze w głowę jak to ludzie potrafią sobie ułatwiać i umilac życie :D
            • beata985 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 06.06.17, 11:32
              A coś w temacie?? I nie, nie parking.
              • Gość: gtw Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji IP: *.static.sl-net.pl 06.06.17, 19:22
                wyjazd w piątkowe popołudnie/wieczór kiedy wszędzie i we wszstkich krajach są najwięsze korki?

rozumiem,, że na "nocleg" w Słowenii zajedziecie w sobotę rano z:D
                • beata985 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 06.06.17, 20:31
                  Niestety innej opcji wyjazdu nie mamy...jezeli faktycznie będzie kiepsko to nocleg choćby w Austrii ale koniecznie około północy.
                • beata985 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 06.06.17, 20:34
                  No i mam nadzieję że w Słowenii jednak ciut wcześniej będziemy niż w sobotę rano ...bez jaj...nie mam zamiaru doCRO kulać się 24h.
                  • Gość: gtw Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji IP: 195.158.247.* 07.06.17, 07:28
                    Krócej niż 12-24 godzin nie zajedziesz, zwłaszcza w piątek /sobotę, do tego nocleg 8 godzin i już masz prawie 24 godziny. Na krócej nie ma sensu się zatrzymywać, chyba że na drzemke na parkingu. No i po dotarciu na miejsce wyglądasz jak zombie.

Kiepskie to planowanie wakacji skoro "nie ma innej opcji", ja bym ruszył na spokojnie w sobotę rano, nocleg gdzieś w Słowenii albo Chorwacji, zależy skąd jedziesz, na drugi dzień dobre śniadanie w południe jesteś na miejscu wypoczeta.
                    • beata985 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 07.06.17, 08:20
                      No noclegudo czasu podróży nie wliczam.
                      Tak nas pracatrzyma a planującwakacje nie było jeszcze kontroli na granicach więc jesteśmy trochęw dudziei albo jedziemy wg tego planu albo rezygnujemy w ogóle. Nie ma miejsca na żadne przesunięcia w czasie.
                      • Gość: gtw Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji IP: 195.158.247.* 07.06.17, 12:10
                        Dziwne, praca trzymać może jeśli chce się wyjechać wcześniej, a nie 12 godzin później.

Najglupsze rozwiązanie to pracować do piątku, a potem wskakiwac do auta i jechać na cyborga.

Swoją drogą współczuję tak sztywnej pracy. Nie ma u was urlopu na żądanie?

• beata985 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 07.06.17, 13:18
                          cóż czasami nie ma wyjścia,
                          ale to temat raczej na inne forum i nie będę się tutaj rozpisywała ani przyjmowała wyrazów współczucia.
                          kto mi da urlop na żadanie skoro mam własną działalność?
                          trzeba po prostu do piątku pozamykać wszystko na gotowe i spokojnie jechac.
    • wislok1 Sytuacja w Czechach 06.06.17, 17:35
      Jadąc ze Śląska do Wiednia
      trzeba pamiętać o kilku miejscach, które powodują korki,
      szczególnie w dni robocze po południu !

Jest zwężenie na ekspresówce przed Ołomuńcem niedaleko miasta Lipnik nad Beczwą, co powoduje czasem spore korki
      Szybko tam nie skończą remontować ! Budują tam węzeł komunikacyjny !

Następnie korkuje się w okolicach Brna, od zajazdu Rohlenka do zjazdu na Wiedeń
      ( w piątek po południu cała autostrada tam stała ) - można tam stracić z 1,5 godziny
      Są tam roboty drogowe koło Rohlenki : kładą nowy asfalt !
      Mają skończyć do 6 czerwca, w co nie wierzę za bardzo...
      Bo robotnicy sobie robotę szanują i się opierd...
      A jak nawet skończą, to zaczną remontować kilka kilometrów dalej...

No i jest zwężenie w Prostejovie, coś tam dłubią...
      Jak skończą w tym miejscu, zaczną dłubać kawałek dalej...

UWAGA: w tych 3 miejscach problemy zaczynają się dopiero wtedy, jak jest bardzo duży ruch !
      Przed południem w dni robocze, w niedzielę, w nocy,
      ruch jest płynny !
      Najgorzej jest w piątkowe popołudnia i soboty !

I wreszcie jest korek w Poysdorf, traci się tam z 20 minut
      I znowu najgorzej jest w piątki po południu i soboty...

Ratunkiem jest jedynie śledzenie map na google i szukanie objazdów...
      Nie zawsze na tym się bardzo zyska, bo wielu kierowców tak już robi...
      Ale choćby pół godziny prędzej to już coś !
      Przykład: w piątek pojechałem do centrum Brna i stamtąd się przebiłem do Rohlenki starą drogą z Brna, w kilku miejscach też stałem, ale głównie jechałem, co prawda powoli...
      Autobus z Gniezna, który jechał przede mną przed Brnem nie skręcił do centrum Brna i wpakował się w autostradowy korek...
      Przyjechał wtedy, kiedy ja odjeżdżałem z Rohlenki, stracił przeszło pół godziny czasu
      • wislok1 Re: Sytuacja w Czechach 06.06.17, 18:03
        Co do sytuacji w Czechach, to utrapieniem są remonty na autostradzie Praga-Brno....
        Autostrada jest cały czas remontowana i jak drogowcy skończą remontować ostatni odcinek, zaczynają remont tego, który remontowali jako pierwszy....
        Czeskie media głośną piszą od wielu lat o skandalu i narzekają na skandaliczną jakość remontów, a firmy budowlane się tym nie przejmują, wiedzą, że robotę mają na autostradzie do końca świata....
        • singsing74 Re: Sytuacja w Czechach 07.06.17, 09:38
          Gdyby odcinek Cieszyn - Żylina nie był tak wolny, to nie było by dylematu. Słowacka autostrada jest bardzo przyjemna i rzadko kiedy rozkopana (przynajmniej w okresach kiedy przyszło mi nią jeździć). Co do autostrady czeskiej, pomimo obaw w zeszłym roku zdecydowałem się właśnie na nią. Co prawda jechałem w sobotę ale 11 czerwca. W tym czasie przejazd był płynny nawet w okolicach Brna (jedynie zwężenie i ograniczenie prędkości). Powrót 25 czerwca podobnie. Żadnych problemów. Oczywiście szczyt sezonu rządzi się innymi prawami.
      • wislok1 Re: Sytuacja w Czechach 22.06.17, 22:00
        Na autostradach zawsze trzeba pamiętać o tym, że jedna mała stłuczka skutecznie paraliżuje ruch i tu nie ma żadnych zasad, tego nie da się przewidzieć...
        W przypadkach na 10 ruch na danym odcinku jest płynny, a tu mamy zonk...

Np. w poniedziałek jechałem do Wiednia i koło Brna jedna stłuczka spowodowała przed południem spory korek...

Gdyby nie mapy google, to bym się wpakował w korek i stracił przeszło pół godziny...
    • jan003 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 07.06.17, 11:02
      A w pozostałe dni wystarczy obserwować mapy google....
      wislok1 ale żeby google obserwować to trzeba mieć internet a to drogo wychodzi taki internet przez całą droge za granicą.
      • singsing74 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 07.06.17, 13:21
        Od czerwca 2017 miały zniknąć drogie opłaty za przesył danych komórkowych. Z tego co słyszałem na razie tylko Orange dostosowało się do dyrektyw KE. Na resztę należy jeszcze poczekać, aż UOKiK poczęstuje ich wysokimi karami. Wtedy transfer nie będzie tak drogi jak w latach poprzednich i będzie można swobodnie korzystać z takich dobrodziejstw jak nawigacja On-line.
        • kolpik124 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 07.06.17, 13:30
          Wystarczy na postojach na trasie przed granicą sprawdzać sytuację online. Sieć jest na każdej stacji i zajezdzie...
          • singsing74 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 07.06.17, 13:35
            Oczywiście to też jest wyjście, ale miało być tak pięknie. Nawet kupiłem TomTom`a, który "w biegu" miał omijać korki korzystając z danych komórkowych. Mam PLAY i czekam na ich reakcję. Mam nadzieję, że do mojego wyjazdu zlikwidują roaming.
      • wislok1 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 07.06.17, 23:46
        Kupujesz pakiet internetowy za 50 złotych i starczy na 100%
        na cały czas pobytu
        Mapy nie zżerają tyle danych !
        Poza tym, jak tu już kipsze kolpik, wystarczy sprawdzać sytuację co pewien czas, wystarczy co 20 minut
        • singsing74 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 08.06.17, 10:20
          100% zgoda, ale ile to się można było naczytać jak to Parlament Europejski przegłosował zniesienie roamingu, a niektórzy operatorzy nadal robią swoje. Po drugie pakiet to jedna sprawa. Brak opłat roamingowych miał dotyczyć również połączeń głosowych i sms`ów.
          • wislok1 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 09.06.17, 21:33
            Będą musieli znieść opłaty....

W sumie to trzeba mieć też trochę szczęścia....
            Dzisiaj wyjeżdżam z zajazdu Rohlenka koło Brna i dosłownie kilkaset metrów dalej była stłuczka, chyba z 5 minut wcześniej, zderzyły się 4 auta, wyglądało, że nikomu nic się nie stało.
            Ale zablokowały lewy pas...
            Prawy był wolny
            Jeszcze nie było policji ani pomocy drogowej
            Za godzinę według google korek był już na 10 kilometrów...
            I gdybym jechał godzinę później z Wiednia, to bym rozpaczliwie szukał objazdów...
            • wislok1 Czyli... 09.06.17, 22:09

Szczęście jest albo go nie ma...

Ale korzystanie z map google się naprawdę przydaje i lepiej odżałować np. te 50 złotych pakiet internetowy...

Oczywiście przyda się spokój....
              Szukanie objazdów jest wskazane, jak wybrany przez nas odcinek trasy jest mocno zakorkowany, w buraczkowym kolorze i sam google proponuje objazdy...
              • Gość: Reh Re: Czyli... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.06.17, 17:27
                Jal wygląda sytuacja w Wiedniu?
                • Gość: Her Wiena IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.17, 19:25
                  Reh napisał(a):
                  Jak wygląda sytuacja w Wiedniu?

Wiedeń
                  • wislok1 Re: Wiena 10.06.17, 20:43
                    Jest dynamiczna...

Czyli w dni robocze przed południem raczej nie ma korków ( przeważnie )
                    To samo dotyczy sobót
                    W niedzielę to już jest bajka...

W dni robocze po południu mogą być korki...

Ale tam jest tak ogromny ruch, że każda mała stłuczka blokuje przejazd i wtedy jest przesr...

Trudno bawić się w proroka, ale bardziej bym się przejmował korkami na graniach i na bramkach autostradowych...

PS: w dni robocze po południu jest korek na gdzieś 20 minut w Poysdorf...

• singsing74 Jazda online bez stresu? 23.06.17, 10:02
              wislok1 napisał:

> Będą musieli znieść opłaty....
              >

No i w końcu do Orange dołączyli T-Mobile i PLAY. Nie wiem jak pozostali ci mniejsi operatorzy. Mam jednak pewną zagwozdkę, bo znalazłem taki oto tekst:
              "Przesyłanie danych w roamingu będzie jednak podlegać ograniczeniu, jeśli użytkownik korzysta w swoim kraju z pakietu bez limitu dotyczącego danych albo z bardzo niskimi opłatami za przesyłanie danych. Będąc zagranicą będzie mógł przesłać bez dodatkowych opłat w roamingu przynajmniej dwa razy tyle danych, ile mógłby nabyć za równowartość ceny swojego pakietu stosując hurtowe stawki roamingowe."

Czy to oznacza, że jeśli mam abonament 14,99 netto (w tym internet bez limitu), to z zagranicy bez opłat roamingowych będę mógł wysłać 2 zdjęcia i 7 sekundowy film w 360p? Sprawdzę jak to wygląda w PLAY i dam wam znać. Jeśli komuś się chce to niech sprawdzi u pozostałych.
              • singsing74 Re: Jazda online bez stresu? 23.06.17, 10:11
                OK. Już wiem na czym stoi PLAY. Na nr 115 należy wysłać duże "R", wtedy dostaniecie info o przysługującym wam pakiecie danych. Uzależniony jest on również od tego czy macie wyrażoną zgodę na otrzymywanie informacji marketingowych i od tego czy dostajecie fakturę on-line albo papierową. W moim przypadku wyszło 2,47GB, a po wyczerpaniu pakietu 4 grosze za każdy 1MB lub można dokupić pakiet 500MB za 19 zł brutto.
                • wislok1 Re: Jazda online bez stresu? 23.06.17, 17:43
                  Tragedii nie ma...
                  • singsing74 Re: Jazda online bez stresu? 23.06.17, 22:35
                    No nie ma. Po tekście o ograniczeniach myślałem, że będzie gorzej. Należy jednak pamiętać, że wielkość pakietu różni się w zależności od posiadanej taryfy i warto go sprawdzić przd wyjazdem.
    • Gość: free Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji IP: *.89-20-245.enivest.net 09.06.17, 22:24
      Lepiej być na bieżąco ze stroną www.hak.hr/en
      • Gość: HR-SLO Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.17, 19:19
        free napisał(a):
        Lepiej być na bieżąco...

SLO - HR
    • wislok1 Jest jedna zasada: 23.06.17, 20:52
      -
      • Gość: Sarter Nie pier... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.17, 00:40
        Od kilkunastu lat w obie strony jeżdżę "na raz", do pokonania mam 1850 km.Znam możliwości swojego organizmu,wiem że spokojnie dam radę. Gdy czuję zmęczenie to obowiązkowo postój na 10 minut, relaks, 2 red bulle lub bardzo mocna kawa i dalej w drogę. I tak jest aż do skutku. Na noclegi szkoda pieniędzy, są dla mięczaków. Na trasie jadę spokojnie, bez szaleństw, w sumie jazda zabiera mi 22-23 godziny.
        • wislok1 Re: Nie pier... 30.06.17, 06:16
          Zakładam, że jedziesz sam, bo nikt o zdrowych zmysłach z tobą nie powinien jechać...
          • Gość: Sarter Re: Nie pier... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.17, 23:01
            Twardym trzeba być, nie miętkim
            • Gość: Pier Re: pier... IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.17, 15:05
              Kamery => HR
              W menu wybierz i kliknij na [ Granični prijelazi ] = Przejścia graniczne
    • tol8 Re: Sytuacja na trasach drogowych do Chorwacji 28.06.17, 21:22
      Czysto- płynnie, bez korków, wypadków i stania na granicy. Kontrola idzie płynnie, auta z dziećmi puszczali, reszta była sprawdzana łącznie z bagażami. Winiety bez problemu dostępne. Dojechaliśmy w 13h z Wrocławia do Senj na nocleg, potem dalej.
    • wislok1 Sobota, 1 lipca ---- może być tłoczno 29.06.17, 20:38
      Zaczynają się ferie letnie w Austrii, Czechach i na Słowacji !
      Do tego pojedzie sporo Polaków i Niemców oraz Włochów

Eksperci ostrzegają przed sobotnimi korkami, zwłaszcza na przejściach granicznych Chorwacji i na bramkach autostradowych
      • Gość: darek.59.pl Re: Sobota, 1 lipca ---- może być tłoczno IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.17, 13:43
        Do czego Ci tacy "eksperci" potrzebni. Z doświadczenia powinieneś wiedzieć (oczywiście wiesz), że co roku tak właśnie jest już od początku lipca. My to przerobiliśmy, ale zjechaliśmy na płatności kartą (oczywiście w Lucko), więc tak bardzo nas utrudnienia nie dotknęły.
        Od tego czasu nie jeździmy w sobotę a do Chorwacji wjeżdżamy przejściem w Rupie, bo tak nam pasuje.
        • wislok1 Re: Sobota, 1 lipca ---- może być tłoczno 30.06.17, 16:02
          W tym przypadku mają rację, przetestowałem podobną sytuację już raz...
          Też się wtedy zaczęły ferie w Austrii, Czechach i na Słowacji...
          I ruch był wielki..i
          Więc dobrze mówią...
          • wislok1 No i wykrakali 01.07.17, 22:26
            W austriackim radiu mówili o korkach na 2 godziny na granicy Słowenii z Chorwacją...

Do tego poteżnie zakorkowana była trasa z Brna do Wiednia przez Poysdorf ( pojechałem na Laa an der Thaya -
            • Gość: Pierdu, pierdu... Bez popłochu i siania paniki... IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.17, 09:15
              Granica > SLO/HR

Natężenie rucu > Brno - Wiedeń
              • Gość: darek.59.pl Re: Bez popłochu i siania paniki... IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.17, 13:43
                Można także przez Brzecław. Nie mieliśmy żadnych utrudnień.
                • wislok1 Re: Bez popłochu i siania paniki... 03.07.17, 07:58
                  Też nie ma utrudnień

Za to w niedzielę o dziwo były prawie takie same korki jak w sobotę...
                  Ale tylko na granicach Chorwacji ze Słowenią, na kilku przejściach...
                  Ludzie pojechali w niedzielę licząc, że będą luzy,a tu zonk

Pozdro z Italii
                  • Gość: Pier-du Re: Bez popłochu i siania paniki... IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.17, 11:04
                    Od soboty do dziś bez korków na granicy > SLO / HR
                    • conti3 Re: Bez popłochu i siania paniki... 04.07.17, 12:43
                      Powrót z Cro w sobotę 1 lipca. Bramki w Lucko w kierunku Zagrzebia - godzina przejazdu około 13. Korek na autostradzie 10km - wybór na bramki "Bank card" bo "cash only" dodatkowe pól godziny, a tak tylko 50 minut w plecy. Korek na wjeździe do Słowenii od razu po cestarinie na wyjeżdzie z Chorwacji - około 0,5 godziny w plecy, korek na wjeździe do Austrii około 0,5 godziny. Wiedeń przedwieczorny spokojnie, dalej Brecław zamiast Mikulow - spokojnie. Autostrada do Brna spokojnie i dalej ze zwężkami w Czechach ale spokojnie.
                      • kolpik124 bramki w Lucko w Sobotę 04.07.17, 21:33

czyli stado baranów jadących pasem do płatności gotówką i nie potrafiących zaplanować początku/zakończenia wakacji w inny dzień tygodnia :D
                        • wislok1 Re: bramki w Lucko w Sobotę 05.07.17, 08:01
                          Bez przesady
                          Nie każdy jest tak bystry, że wie o oddzielnym pasie dla płatności kartą
                          Zresztą ten pas także był w sobotę zablokowany
                          Tylko trochę krócej się stało...

Pozostaje problem, czy trzeba podróżować w sobotę...
                          Zdaniem wielu tak, bo tak im to pasuje z powodów osobistych....

Ja uważam, że nie trzeba, ale jakby wszyscy pojechali w niedzielę, byłoby tak samo jak w sobotę...
                          Więc jak się cieszę z tego, że ludzie jadą w soboty, a w niedzielę jest mniejszy ruch
                        • Gość: Pier-du Re: bramki Lučko IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.17, 10:40
                          Bez paniki i popłochu > Lučko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka