Dodaj do ulubionych

Rab (miasto)-atrakcje

14.02.18, 09:50
W tym roku jedziemy na wakacje na wyspę Rab do miejscowości Lopar. Jedziemy autokarem więc będziemy trochę uziemieni. Jako tako nam to nie przeszkadza bo nasze wakacje polegają głownie na plażowaniu. Z tego co wiem będzie możliwość 1-dniowego wyjazdu do miasta Rab (bus zawiezie nas do Rabu a potem nas odbierze-płacimy za sam transport). No i teraz moje pytanie. Warto wybrać się do Rabu? Są tam jakieś atrakcje (fajne widoki,zabytki,wąskie uliczki)? Czy jest jakaś plaża gdzie można pójść (oczywiście na piechotę) jeśli dzieci będą miały dość zwiedzania?
Obserwuj wątek
    • Gość: darek.59.pl Re: Rab (miasto)-atrakcje IP: *.mir.gdynia.pl 14.02.18, 14:12
      Oczywiście, że warto wybrać się do miasteczka Rab, bo jest ciekawe, zabytkowe, z uliczkami, wąskimi przejściami, widokami, itd. Zobacz na Rab z lotu ptaka i zauważysz, że plaże i kąpieliska są w Palit, Banjol, osiedlach przyległych do Rabu, ale nie w samym mieście.
      Trzeba tam dojść, dojechać. Czy plaże są dobre, przyjazne dla dzieci, itp.? Dla nas nie są! Rabskie najlepsze plaże są w innych częściach wyspy.
      Miasto Rab się zwiedza, kupuje pamiątki, konsumuje to i owo, wcina lody, itp. ale nie wypoczywa.
      • betty842 Re: Rab (miasto)-atrakcje 14.02.18, 15:29
        "Miasto Rab się zwiedza, kupuje pamiątki, konsumuje to i owo, wcina lody, itp. ale nie wypoczywa"

Rozumiem. Słyszałam że w okolicach Rabu plaze są kamienise/skaliste ale traktowałabym to tylko jako wyjscie awaryjne kiedy dzieci zaprotestują przy zwiedzaniu a np bus miałby nas odebrać dopiero za np 2h.
        • wislok1 Re: Rab (miasto)-atrakcje 14.02.18, 16:48
          Rab to malutkie miasteczko
          Bardzo malownicze
          Czekajac na busa mozna np.pojsc na lody
    • aseretka Re: Rab (miasto)-atrakcje 14.02.18, 18:09
      Jak najbardziej warto. Rab, największe miasto na wyspie, uważane jest za jedno z najładniejszych miasteczek nad Adriatykiem. Jego wizytówką jest gęsto zabudowana Starówka, położona na wąskim cyplu i otoczonym z trzech stron otoczony przez Adriatyk. Jej charakterystyczna zabudowa często pojawia się na pocztówkach i folderach turystycznych promujących wyspę. Rab to prawdziwe zagłębie urokliwych uliczek i licznych zabytków, otoczone nadmorską promenadą. Można tu podziwiać zabytkowe kościoły, w tym romański kościół św. Antoniego, kościół św. Justyny, katedrę Matki Boskiej Wielkiej czy ruiny kościoła św. Krzyża. Najbardziej rzucającym się w oczy zabytkiem miasta Rab jest 27-metrowa dzwonnica wybudowana w stylu romańskim. W starej części warto zobaczyć też pałac Dominis, który został wybudowany w XV wieku, a także żeński klasztor Franciszkanek z barokowym kościołem św. Antoniego, wewnątrz którego można oglądać marmurowy ołtarz z podobizną patrona. W czasie wakacji przed kościołem ustawiają się artyści, sprzedający namalowane przez siebie swoje obrazy. Wzdłuż głównej ulicy Starówki usytuowane są sklepy, bary i restauracje z rozstawionymi na zewnątrz stolikami. Można tu odpocząć, przekąsić małe co nieco, podelektować się pysznymi lodami (chociaż nie koniecznie, jak radzi wislok lizać je przez 2 godziny czekając na przyjazd busa). :)
      Wzdłuż biegnącej przy morzu promenady cumują liczne statki, promy, łodzie i kutry rybackie, a po przeciwnej stronie zatoki znajduje się marina jachtowa. Z kolei po drugiej stronie Starówki, od strony otwartego morza, położone są niewielkie plaże żwirowe, które niestety w sezonie wakacyjnym są mocne zatłoczone. Nie mniej jednak można i tam przez godzinkę odpocząć.
      • betty842 Re: Rab (miasto)-atrakcje 15.02.18, 07:19
        Super,bardzo dziękuję za tak szczegółowe informacje. W takim razie wybierzemy się do Rabu. Dzieciom spakujemy kąpielówki i buty do wody na wszelki wypadek gdyby bardzo marudziły podczas zwiedzania (nie wiem jak będzie bo z reguły na wakacjach nie zwiedzamy-jednakże tym razem chciałabym choć raz gdzieś pojechać i coś zobaczyć.)
        • wtop.ek Re: Rab (miasto)-atrakcje 15.02.18, 08:59
          Rab jako miasteczko tak, bardzo ładne i klimatyczne. Jak wyżej pisano, labirynt uliczek, kamienne domy, knajpki. W sam raz na jedno późne popołudnie i wieczór.

Rab jako wyspa, średnio. Przynajmniej porównując z Dalmacją i wyspami na południu. Kto tam był i przyjedzie na Rab może być lekko rozczarowany. Największe plaże – Lopar, Rajska i Kampor są piaszczyste, ale morze płyciutkie i bajorkowate, to nie ten krystaliczny chorwacki Adriatyk z innych miejsc. Owszem można znaleźć fajne zatoczki, ale dość odległe i dostęp utrudniony. Osobiście najbardziej podobały mi się okolice przystani promu – wypalony księżycowy krajobraz i czyste granatowe morze. Góry Velebit widoczne z Rajskiej plaży robią wrażenie

Ale dla kogoś jadącego do HR pierwszy raz i z małymi dziećmi, Rab to w miarę niezła propozycja.
          • betty842 Re: Rab (miasto)-atrakcje 15.02.18, 12:14
            Byliśmy już w Chorwacji (Baska Voda) i raczej nie nastawiam się na efekt "wow!". Zależało mi na piaszczystych plażach wiec dlatego padło na Rab. W przyszłym roku jedziemy do Włoch bo tam się dzieciom baaaardzo podobało a nam dorosłym z koleji średnio-nic specjalnego,widoków fajnych nie było,morze brudnawe (mam nadzieję że chociaż trochę czystsze będzie w Loparze) ale dzieciaki były zachwycone więc za rok znów pojedziemy do Włoch(mieliśmy jechać w tym roku ale pokrzyżowały nam się plany i dlatego wybór padł na Rab). Troszkę mnie zdołowałeś że możemy być rozczarowani...z tego co czytałam w necie Rab nazywana jest "zieloną wyspą" i ma raczej opinię ładnej wyspy. Ludzie pisali że dzikie zatoczki w Loparze obeszli piechotą (z dziećmi) i to mnie podbudowało bo Rajską Plażę raczej wykluczam... Tak jak pisałam nie nastawiam się na zachwyt ale rozczarowania nie chciałabym przeżyć...
            • Gość: darek.59.pl Re: Rab (miasto)-atrakcje IP: *.mir.gdynia.pl 15.02.18, 12:59
              Zapewne chodzi o zatoczki wzdłuż półwyspu loparskiego (kalifrantu), np. Ciganka, Sahara, Dubac. Spacer raczej dość długi w palącym słońcu, ścieżki są wąskie, a drużki dojazdowe nieliczne no i trzeba gdzieś zaparkować. Z jednej strony zatoczki z drugiej ściana drzew. Większość plaż to FKK albo "wymieszane" towarzystwo. Zielona wyspa to Mljet a Rab raczej mniej, ale w dużej części wyspa jest pokryty iglakami: piniami, sosnami, itp. Podobno są muflony, ale nie natrafiliśmy.
              Najbardziej charakterystyczny widok z lub na Rab to cztery dzwonnice stojące prawie w jednej linii, stojąc w punkcie widokowym.
            • wtop.ek Re: Rab (miasto)-atrakcje 15.02.18, 13:20
              Nie, Rab nie jest brzydką wyspą. To właśnie moje pierwsze potkanie a Chorwacją. Swoją drogą zielona jest tylko zachodnia cześć, bo wschód goły i skalisty. Po prostu Korcula czy Hvar zrobiły na mnie większe wrażenie, czy to morzem i plażami czy swoimi zakątkami.

Tylko, że na Rabie byłem 20 lat temu, zaraz po wojnie i wtedy było tam dość tanie i pusto, nawet w szczycie sezonu. Teraz na Lopar w sierpniu jest podobno milion ludzi. Jakoś nigdy nie mieliśmy parcia na piaszczyste plaże w Chorwacji, ani nasz dzieci, uroda morza w tym kraju polega właśnie na braku piasku, Zresztą nasze dzieci też wolały skakać ze skałek albo oglądać ośmiornice niż kopać w piachu i taplać się w zmąconej wodzie.
              • wtop.ek Re: Rab (miasto)-atrakcje 15.02.18, 13:22
                No i zatoczki w okolicach Lopar są mocno naturystyczne, warto wziąć pod uwagę idąc tam z dziećmi.
              • betty842 Re: Rab (miasto)-atrakcje 15.02.18, 14:11
                Moim dzieciom już nawet nie chodzi kopanie w piachu ale starszy (11 lat) nawet nie chce słyszeć o kamienistej/żwirkowej plaży m.in.z powodu konieczności ubierania butów do wody. Kiedy byliśmy w B.Vodzie miał dwie różne pary butów do wody i ani jedne ani drugie się nie sprawdziły i co wchodził do wody to zaraz wychodził żeby wysypać drobne kamyczki z butów. No i jednak trochę im się nudziło jeśli akurat nie siedzieli w wodzie (mieli zabawki,mazaki do malowania kamyczkow a i tak starszy wiecznie marudził że kamykami nie da się bawić...). We Włoszech dzieciaki miały raj i nawet nie zrażały się mętną wodą-trochę się taplali/pływali,trochę pobudowali z piachu różne budowle,zbierali muszle i byli szczęśliwi.
                Do B.Vody jechałam właśnie z takim nastawieniem że będzie "wow!" i faktycznie dla nas dorosłych tak było przez pierwsze 3 dni a później dzieciaki zaczęły marudzić. Mieli siatki ale "rybki są za szybkie i nie da się ich złapać"-tak mówili. Mieli maski do nurkowania,płetwy,materac,sikawki,mazaki do malowania kamykow i dalej się nudzili. Rok później pojechalismy do Włoch i myślałam że będzie tak samo a tu zdziwienie bo jednak dzieci nie marudziły i nawet nie chcą slyszeć o żwirkowej plaży. Widocznie trafiły mi się takie dziwne egzemplarze bo z kim bym nie rozmawiała to każdy zdziwiony że jakim cudem mogło się dzieciom w Chorwacji nie podobać jak wszystkim się podoba...
                • Gość: darek.59.pl Re: Rab (miasto)-atrakcje IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.18, 20:12
                  To oczywiście nie moja sprawa i problemy, ale po co właściwie chcecie jechać do Chorwacji, jeżeli jest tam gorzej niż we Włoszech (tak wydedukowałem!). Przy takim podejściu (podobno zwłaszcza dzieci?) nic Wam się nie będzie podobało i przeżyjecie wyłącznie stresy, z powodu kamyków, mętnej wody, zbyt szybkich rybek, itd.
                  Jeżeli rajem są Włochy to po co sobie utrudniać życie na wakacjach!
                • wislok1 Re: Rab (miasto)-atrakcje 15.02.18, 20:17
                  Dzieci sa rozne
                  Moje byly zachwycone plazami w Chorwacji i plazami piaszczystymi we Wloszech

Co do Rajskiej Plazy na wyspie Rab, to piasek jest czysty, bardzo zloty, woda jest cieplutka,jest plytko ( dla niektorych za plytko )
                  Dla malych dzieci raj
                  Jest to chyba najlepsza plaza piaszczysta w Chorwacji
                  Ta czesc wyspyRab jest bardzo zielona
          • aseretka Re: Rab (miasto)-atrakcje 15.02.18, 19:03
            > Największe plaże – Lopar, Rajska i Kampor są piaszczyste, ale morze płyciutkie i
            > bajorkowate, to nie ten krystaliczny chorwacki Adriatyk z innych miejsc.
            To prawda. Krystalicznie czysta woda jest tam, gdzie dno nie jest piaszczyste. Wszystko zależy jednak od stanu morza. Gdy są większe fale, to wzbijają piasek z dna i zmącają wodę. Gdy morze spokojne, to i woda mniej zmącona.
            Trochę informacji o plażach na Rab znajdziesz tu:
            cromania.pl/wyspa-rab-plaze-loparu-dla-rodzin-z-dziecmi/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka