Gość: fama IP: *.euro-net.pl 29.04.02, 18:09 wyjeżdżamy z Zakopanego na Dalmację.Chcemy jechać przez Słowację(najbliższa granica)i ominąć trasę wzdłuż Balatonu kierując się na Austrię i Słowenię czy to dobry pomysł,a może lepiej przez Węgry ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek Re: trasa SŁOWACJA-AUSTRIA-SŁOWENIA-DALMACJA IP: 212.181.1.* 30.04.02, 09:30 Zależy gdzie jedziecie - na samo Południe czy trochę bliżej Trasa jest ogólnie OK tylko trzymajcie się jak najdłużej z dala od magistrali adriatyckiej - jest bardzo zatłoczona. Ja byłem w ubiegłym, roku w Dubrovniku i jechałem prze Bratysławę, Wiener Neustadt, Maribor, Karlovac,Slujn, Gracac, Sinj i dopiero na Makarskiej wjechałem na magistralę. Jak nie ma kolejek na granicach można przejechać na jeden raz. Wiecej info - polecam stronę mojego kumpla z lat szkolnych o Chorwacji www.wakacje.chorwacja.prv.pl pzdr Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fama Re: trasa SŁOWACJA-AUSTRIA-SŁOWENIA-DALMACJA IP: *.euro-net.pl 30.04.02, 19:22 Z mapą ustaliliśmy identyczną trasę,ale jaka jest Słowacja do przejechania,czy są problemy z winietką,jak z oznakowaniem autostrad ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: trasa SŁOWACJA-AUSTRIA-SŁOWENIA-DALMACJA IP: 212.181.1.* 06.05.02, 15:39 Jedzie się super - ja nie zgubiłem się ani razu, zarówno na autostradach jak i na zwykłych drogach. tylko na początku musisz w każdym kraju przyzwyczaic się do specyficznych oznakowań (Słowacja- niebieski, Chorwacja- żółty) Winietkę lepiej mieć chociaż do mnie nikt się nie przyczepił przez cały przejazd. Jeżeli chodzi o przejazd przez Austrię to mój wiedeński kolega odradzał mi przejazd przez Wiedeń z powodu korków, tak więc na z Bratysławy pojechałem na Kitsee a potem na Wiener Neustad - omijąc Wiedeń ale w drodze powrotnej jechałem przez Wideń (co prawda 4.30 rano) i przejazd był dużo lepszy. Pozdrawiam Jacek Gość portalu: fama napisał(a): > Z mapą ustaliliśmy identyczną trasę,ale jaka jest Słowacja do przejechania,czy > są problemy z winietką,jak z oznakowaniem autostrad ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fama Re: do jacka IP: *.euro-net.pl 07.05.02, 17:25 dziękuję za szczegółowe odpowiedzi ,my konkretnie wybieramy się do Podgory (Makarska Riwiera),może coś wiesz na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Fama-Podgora IP: 2.4.STABLE* / 10.1.100.* 08.05.02, 14:51 Gość portalu: fama napisał(a): > dziękuję za szczegółowe odpowiedzi ,my konkretnie wybieramy się do Podgory > (Makarska Riwiera),może coś wiesz na ten temat? W Podgorze byłem 2 lata temu ( rok temu w Cirkvenicy).Podgora to bardzo ładne,spokojne miasteczko.Plaże są bardzo czyste, ale niestety wąskie,tak że lezysz obok innych ludzi, co moze niektórym przeszkadzać.Woda krystalicznie czysta.Ok. 22 życie na promenadzie zamiera co dla mnie było to troche dziwne. ale do tego miasteczka zjeżdżają prawie sami emeryci z Niemiec,Austrii. Było troche Czechów.Polaków mozna policzyc na palcu jednej ręki :-) Jesli chcesz sie rozerwać musisz jechac do Makarskiej. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Fama-Makarska IP: 212.181.1.* 08.05.02, 15:48 Przez Makarska tylko przejeżdżałem ale widzę, że ktos juz napisał kilka info. Jeżeli chodzi o plaże to piaszczystych nie widziałem. W miejscowości (wsi) w której byłem (pomiędzy Dubrovnikiem i Cavtatem) była mała plaża codziennie sprzątana i "odgruzowywana" przez miejscowych Chorwatów. Ludzi tez nie było dużo (mimo że 15 sierpien to szczyt sezonu) więc plażowanie i pływanie - super. Gorzej jest z rozrywką - była tam tylko pierkarnia więc cały czas "nieplażowy" spędzalismy na pobycie w Dubrovniku i Cavtacie (bardzo sympatyczne miasteczko) - ostatnio pisali o nim w dodatku turystycznym do GAZETY. Bardzo polecam. Plaże w wiekszych kurortach - jeśli nie jesteś na hotelowej to nieciekawie. Mnóstwo ludzi i cięzko znależć wolny kamień do poleżenia Pozdrawiam Jacek Odpowiedz Link Zgłoś