Dodaj do ulubionych

pamiątki z Chorwacji

IP: *.euro-net.pl 16.05.02, 17:28
oprócz wspaniałych zdjęc i wrażeń,co ciekawego, jakie pamiątki można przywieżć
z Choracji?
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza_b Re: pamiątki z Chorwacji IP: *.impaq.com.pl 17.05.02, 08:54
      Z tymi pamiątkami jest niestety gorzej. Moim zdaniem, w większości są
      delikatnie mówiąc kiczowate i żeby kupić coś naprawdę fajnego trzeba się nieźle
      nachodzić. Najlepiej kierować się do galerii (wcale nie są drogie). Ja kupiłam
      kilka rycin przedstawiających miasto.
      ale zdjęcia, muszelki - to chyba najlepsze pamiątki...
    • Gość: mac Re: pamiątki z Chorwacji IP: 213.77.125.* 17.05.02, 09:33
      Rakija, Travarica, wino z winogron, Proszek (słodkie winko), oliwa z oliwek,
      gałązki z liściami laurowymi. Pzdr.
    • Gość: Bartek Re: pamiątki z Chorwacji IP: 195.205.73.* 17.05.02, 10:11
      Ja w ubiegłym roku kupiłem bardzo fajną ikonę (wielkość prawie A4) za 100 DM.
      Jest to oczywiście replika ale taka jak należy. Takie niby ikony, które są u
      nas w podobnych cenach to badziewie, które nie leżało nawet koło ikony.
      Pozdrawiam
    • Gość: turysta Re: pamia˛tki z Chorwacji IP: 157.25.125.* 17.05.02, 15:51
      Zartem: mozna przywiezc sporo min, ktore zostaly po wojnie...
      Serio: polecam rakije. Szczegolnie miodowa.
    • Gość: Bożena Re: pamiątki z Chorwacji IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 20.05.02, 16:51
      Ja kupiłam sól morską , inne pamiatki nie "wpadły" mi w oko a nie jestem
      amatorką rakiji /?/ . B.
      • staua Re: pamiątki z Chorwacji 23.05.02, 20:51
        Lawende w woreczkach i olejek lawendowy, wino (to kupilam), srebrne filigrany
        (piekne... kupie jakis na pewno nastepnym razem)
    • Gość: wag Re: pamiątki z Chorwacji IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 25.05.02, 05:27
      Akwarele-porty,łodzie,pejzaże miejskie.Kupiłem je od (chyba?)studentów
      malarstwa na placu w Sibeniku.
      • Gość: Bożena Re: pamiątki z Chorwacji IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 20.06.02, 14:28
        A może juz Ktos wrócił z tegorocznych wakacji i przywiózł fajną "pamiątkę". Ja
        jade dopiero w sierpniu . Pozdrowienia
        • edigor1 Re: pamiątki z Chorwacji 28.06.02, 17:46
          W Poreciu a także w Rowinj można kupić wspaniałe świece, z fantastycznymi
          wzorami tak jak by stugane - coś nie bywałego pierwszy raz takie widziałem
          bardzo polecam.
          • xiontz Re: pamiątki z Chorwacji 04.07.02, 15:33
            Na tagru w Splicie polecam ręcznie robione dżezvy - miedziane tygielki do
            parzenia kawy. Sa trzy sposoby parzenia kawy w dżezvie: 1. kawę zalewa się
            zimną wodą, dodaje się cukier i trzyma się na ogniu aż zacznie podjeżdżać do
            góry, 2. podjeżdżamy z kawą trzy razy, za każdym razem zdejmując z ognia 3.
            kawę i cukier sypiemy do wrzącej wody i gotujemy około trzy minuty na wolnym
            ogniu, żeby nam nie wyjechała. Kawa przyżądzona w ten sposób smakuje
            rewelacyjnie. Poza tym najfajniejsza pamiątka to wspomnienie cudownej podróży,
            ale to już inny temat... Xiontz
        • Gość: Aga Re: pamiątki z Chorwacji IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 23:35
          Wróciłam kilka dni temu, przywiozłam woreczki z lawendą, rakije, wino
          dalmatyńskie, pocztówki, płaskorzeżbę w kamieniu, obraz akwarelowy
          przedstawiający Plitvice, ale najlepsza pamiątką są kawałki skał (średniej
          wielkości)o różnych kolorach, kształtem przypominające góry HR.
          Trochę się namęczyłam, żeby je przytargać do domu i poukładać w akwarium. Za to
          teraz mam piękny widok nawet w domu, a gdyby się jeszcze ukorzeniły gałązki
          oleandra... będzie super.
    • Gość: michal berbeluche zwana szumnie travarica... IP: 212.160.114.* 11.07.02, 20:15
      ...to bimber podlego gatunku, jak i domowe wino smakujace jak poplucznyny
      beczki; wszyscy beda sie zachywcac jakie dobre i nikt nie powie prawdy ze to
      shit :-)
      • Gość: Guard Re: berbeluche zwana szumnie travarica... IP: *.chello.pl 11.07.02, 22:26
        Buuahahaha :-) fajne słowo "berbelucha" - musze sobie zapamiętać. A tak na
        marginesie dobry bimber nie jest zły...
      • Gość: anka domace vino IP: 212.244.106.* 12.07.02, 12:07
        No-musiałeś mieć pecha. Domowe wino domowemu nierówne, jak się parę razy
        przekonałam. Polecam Orebić i winiarnię (nie całkiem domową, wprawdzie) przy
        głównej "górnej" ulicy, praktycznie w samym centrum: rewelacyjny prośek i pyszny
        postup. Mniam... Dla nich zostałam przemytnikiem!
    • Gość: if Re: pamiątki z Chorwacji IP: *.com.pl / 10.16.25.* 12.07.02, 13:46
      A ja przywiozłam rakiję, polecam wiśniową, prosek oczywiście też. Kupiłam poza
      tym kapelusz przeciwsłoneczny, pleciony, trochę inny niż są u nas w sklepach i
      najfajniejsza rzecz to obrazek przedstawiajacy fragment ściany budynków ze
      starówek chorwackich miast - biała kamienna ściana z zielonymi oknami i
      okiennicami. Ilekroć spojrze na to "dzieło" to jestem myślami na plaży ...I
      wcale nie jest kiczowate i tandetne.
    • Gość: adr Re: pamiątki z Chorwacji IP: 194.114.62.* 12.07.02, 13:52
      Ja dostałem kubek - porcelanowy (na pewno), ręczna robota (być może ;) ), w
      wyglądzie ściany domu z oknem-mnie się bardzo podoba. Poza tym wino, rakija (ze
      śliwek), mnóstwo zdjęć a reszta w głowie ;))

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka