Dodaj do ulubionych

Do Chorwacji z przyczepą kempingową

IP: 83.16.0.* 20.06.05, 12:25
Jadę do Chorwacji z przyczepą kempingową i chciałbym się dowiedzieć czy
jakieś szczególne przepisy (odmienne od naszych) obowiązują w Czechach,
Austrii, Słowenii bądź Chorwacji. Szczególnie interesuje mnie oznakowanie
przyczep (czy obowiązują oznakowania jak dla długich zestawów), czy
bezwzgędznie musi być tabliczka znamionowa na haku zaczepowym pojazdu i
przyczepy i czy jest to rygorystycznie przestrzegane. Dodatkowo może ktoś
jechał trasą Zagreb - Karlovac - Plitwickie jeziora - Graczac - Knin - Sinj –
Split. Czy da się bezproblemowo przejechać ta trasą z przyczepą.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jurek Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 12:52
      Ja też jeżdżę z kampem już od kilku lat właśnie do Chorwacji. Jeśli chciałbyś
      mojej rady co do detali to daj znać. Narazie to mogę Ci powiedzieć,że jeśli nie
      masz kat.E to przez Słowację nawet się nie wybieraj bo słowacy są "upierdliwi"
      i Cię wrócą tak jak mnie dwa lata temu.
      Co do przepisów to znalazłem coś takiego.

Dokumenty: Do wjazdu do Chorwacji potrzebne jest prawo jazdy, dowód
      rejestracyjny pojazdu i dowód ubezpieczenia samochodu.
      Ograniczenia prędkości:
      50 km/h w terenie zabudowanym
      90 km/h poza terenem zabudowanym
      110 km/h drogi ekspresowe
      130 km/h na autostradach
      80 km/h dla samochodów z przyczepami kempingowymi
      80 km/h dla autobusów i autobusów z małymi przyczepami
      Deszcz: W warunkach deszczowych konieczne jest zmniejszenie prędkości i
      przystosowanie jazdy do warunków ruchu na trasie.
      Zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy należy jeździc z włączonymi światłami
      mijania.
      Telefony komórkowe: podczas jazdy nie wolno korzystac z telefonów komórkowych!
      Dozwolona ilośc alkoholu we krwi: 0,0 promila!
      Jazda z zapiętymi pasami bezpieczeństwa jest obowiązkowa.
      Stacje benzynowe: Czynne codziennie od godz.7.00 do godz.19.00 lub 20.00; latem
      do godz. 22.00
      Dyżurne stacje benzynowe we wszystkich większych miastach oraz przy
      ważniejszych drogach czynne są całą dobę.
      Wszystkie stacje benzynowe sprzedają: Eurosuper 95, U95, Eurosuper plus 98, ON
      i Euro Diesel, a w większych miastach także gaz.

Nie musisz mieć oznakowania na tzw."zestaw" a co do tabliczki to nikt mi tego
      nie sprawdzał. Tą trasą co podajesz jechałem trzy lata temu do Zadaru. Spałem
      na parkingu w Plitvickich i o 6 rano ruszyłem dalej,żeby w ciągu dnia pokonać
      największą górę. Było ciężko ale spokojnie można przejechać z przyczepą.
      Najgorsze są "korki" bo nie można nikogo wyprzedzić i cały czas
      jedziesz "żółwim tempem". W zeszłym roku też jechałem ale już cały czas
      autostradą do samego Zadaru. Wtedy nie był gotowy jeszcze odcinek przez tą
      największą górę ale od 01.07.2005 ma być oddany do użytku.

A przy okazji to może masz jakieś namiary na niedrogie kampingi od Zadaru do
      Dubrownika,bo nikt nic chyba niewie o takich w tamtych rejonach a już pytałem.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to daj znać może będę mógł Ci pomóc.

Pozdro
      • Gość: XXL ???? IP: *.idea.pl 20.06.05, 15:33
        Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Ja też jeżdżę z kampem już od kilku lat właśnie do Chorwacji. Jeśli chciałbyś
        > mojej rady co do detali to daj znać.Narazie to mogę Ci powiedzieć,że jeśli nie
        > masz kat.E to przez Słowację nawet się nie wybieraj bo słowacy są "upierdliwi"
        > i Cię wrócą tak jak mnie dwa lata temu.

Przecież Słowacja jako członek UE musi przestrzegać prawa unijnego
        także w zakresie ruchu drogowego.
        Co prawda nigdy nie jeździłem przez Słowację, ale czy oni mają inne przepisy ?

europa.eu.int/youreurope/nav/pl/citizens/factsheets/eu/drivinglicence/presentationcategoriesvalidity/pl.html
        • Gość: JK Re: ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 09:25
          Do XXL ...Przykro mi to mówić ale taka jest prawda,że Słowacy mnie wrócili z
          granicy. Mówiąc celnikowi,że u nas można tak jeździć to mi powiedział: cyt."u
          was to u was a u nas to u nas". Paszporty kazał mi odebrać po drugiej stronie
          budki w której siedział.
      • Gość: zyzio Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: 80.51.191.* 21.06.05, 08:55
        Jeżdżę z przyczepą przez Słowację co roku na południe Europy od kilkunastu lat i
        nigdy jeszcze czy to na przejściach granicznych, czy bezpośrednio na drodze nie
        miałem z policją Słowacką żadnych problemów. Możesz być pewny, że o wiele
        bardziej policja słowacka zainteresowana jest polskimi kierowcami jadącymi
        samymi samochodami (czytaj częste przekraczanie prędkości). Oczywiście jeśli
        twój zestaw samochód + przyczepa przekracza 3,5 tony (DMC) to musisz posiadać
        prawo jazdy kat. E, ale ten przepis jest jednakowy w całej Europie.
        • Gość: JK Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 12:06
          Do zyzio!!! Masz szczęście. Ja miałem pecha.
      • staruch5 Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową 01.07.05, 13:42
        Jurek napisal:
        ""Zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy należy jeździc z włączonymi światłami
        mijania. ""

Jestes tego pewny? Skad to info?Pierwsze slysze...

• Gość: Jurek Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:37
          TWOJA WOLA PANIE !!!!!!
          • staruch5 Jurek 01.07.05, 22:14
            to sie nazywa profesjonalne podanie wiarygodnego zrodla...
            • staruch5 Re: Jurek, racja 02.07.05, 10:11
              niestety, masz racje.
              Znalazlem w automobilklubie austriackim
              "Autofahrer müssen wie Motorradfahrer tagsüber mit Abblendlicht fahren."
              Moze slabo pamietalem...a moze to nowy przepis.
    • Gość: Robert Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: 83.16.0.* 20.06.05, 13:06
      Dzięki za info. Jadę pierwszy raz na kemping i nie jestem za bardzo
      zorientowany co do tanich cempingów. Zależy mi bardziej na tym żeby był
      przyzwoity i jak najbliżej morza. Wybrałem kemping Adriatic koło Sibenika i na
      niego będę się nastawiał a co będzie na miejscu to zobaczymy. Jeśli możesz to
      napisz z jakiego rejonu Polski jedziesz i jak rozkładasz sobie podróż, gdzie
      nocujesz po drodze i czy są po drodze bardzo strome podjazdy. Mam nie za mocne
      auto (100 KM) ale przyczepa nie jest za ciężka (niecałe 1000 kg). Mam jednak
      obawy czy nie będę miał problemu.
      • Gość: Jurek Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 13:30
        Mnie też o takie kampingi chodzi.
        Jestem z południowej Polski. Samochód miałem z silnikiem 103 KM a przyczepę DMC
        1000 kg czyli prawie to samo co Ty. Podjazdy są nawet do dwudziestu kilku
        procent (mówię o starej trasie) a na nowej to nawet nie poczujesz jak się
        wspinasz pod górę bo w zasadzie autostrada przebiega równo. Dasz radę.
        Podaj mi maila albo gg to się odezwę i podam dalsze informacje.
        • Gość: Robert Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: 83.16.0.* 20.06.05, 13:55
          Mój mail to robmodel małpa interia.pl a GG to 3295146. Będę wdzięczny za
          wszelki uwagi i porady. Czekam na kontakt.
          • Gość: Jurek Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.06.05, 14:58
            Jak coś to będę na forum jutro od rana.
            Pozdro
            • Gość: Robert Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 22:53
              OKi! Jak będziesz miał chwilę to napisz ile Ci zajął odcinek z Plitvic do
              Zadaru i czy ten parking koło Plitvic jest OK i czy można na nim spokojnie
              nocować. Jeśli byś mógł to określ mniej więcej gdzie on jest o ile pamiętasz.
              Jadę z Zielonej Góry i nie chciałbym się spieszyć (w końcu urlop) więc mam
              zamiar rozłożyć trasę na trzy odcinki tak jakoś aby w Splicie być gdzieś o
              godz. 13 - 16 i nie jechać w nocy. Ty w Gracacu skręcałeś pewnie na Zadar a
              ciekawe jak wygląda odcinek Gracac - Split tylko, że przez Knin i Sinj. Może
              ktoś będzie wiedział. Na razie dzięki zawsze jest to garść cennych informacji.
              Pozdrawiam.
    • Gość: rafaldz Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: 212.244.166.* 20.06.05, 14:37
      wybieram się z przyczepą tak jak robert -po raz pierwszy do chorwacji.
      czy informacja o braku mozliwości wjazdu do słowacji bez kategorii E to na
      powaznie?
      jeżeli nie jedziesz przez słowacje -podaj jakąs sprawdzoną trasę.
      ewentualnie proszę podpowiedz gdzie warto się zatrzymać -jadę z 3 chłopakami 7-
      12 lat i muszę tę trasę rozłożyć przynajmniej na trzy części.
      każda podwpowiedź na wagę złota :-)
      pozdrawiam
      • Gość: mariusz Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.06.05, 15:47
        Hej! ja tez wybieram sie do Chorwacji pierwszy raz z przyczepa,ale z tym
        wymaganiem E to jest pewnie podobnie jak w Polsce,zalezy od policjanta ale
        przede wszystkim od wielkosci przyczepy (DMC) i proporcji z samochodem.Jade do
        CRO po raz 3,na Istrie wiec trase mam sprawdzona (jade z Jeleniej Góry), a mam
        zamiar zrobic to bez przystanku.Z przystankiem to jesli jedziesz do Dalmacji to
        proponuje Plitwice,warto...
        • Gość: Staszko Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.telpol.net.pl 20.06.05, 19:06
          Proszę wyrobić sobie międzynarodowe prawo jazdy i się już nie będą czepiać.Bo
          chodzi o oznaczenia w tym nowym.
      • Gość: Jurek Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 08:19
        Ja podaję Ci przykład,który mnie dotyczy i na przejściu czesko-słowackim
        zostałem zawrócony na stronę czeską.
        Jak chcesz pogadać to podaj mi swój gg.
        Pozdro
      • Gość: Jurek Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 09:33
        Do rafaldz....Jak niemasz kat.E to lepiej jechać normalnie przez
        Czechy,Austrię,Słowenię do Mariboru a dalej to zależy w którą stronę.
        Pozdro
        • Gość: ktosiek Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.05, 09:54
          Jadąc przez Austrię, jeśli DMC samochodu i przyczepy jest większe niż 3.5 tony
          to należy wykupić droższą winietkę na autostrady. Byłem świadkeim jak jeden z
          Polaków zapłacił 100 EUR kary za niewłaściwą winietę. Do Chorwacji jechałem w
          zeszłym roku przez Czechy, Austrię, Słowenię. Górki są. Miałem kłopoty z
          układem chłodzenia - grzał mi się pod górkę. Auto 115 KM diesel + przyczepa
          1350 DMC
          • Gość: JK Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 10:23
            Ja znam przypadek kiedy w Mitsubishi Pajero 2.8 TD pękła chłodnica przed granicą
            (podjazd od Słowenii do Austrii)przed Klagenfurtem ale tam był podjazd 29 %.
            Moim zdaniem najlepiej jechać autostradami.
      • Gość: JK Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 20:55
        Do rafaldz!!! Jak chcesz porady to podaj mi swój e-mail albo gg.
        • Gość: rafaldz Re: Do Chorwacji z przyczepą kempingową IP: 212.244.166.* 01.07.05, 08:30
          witaj
          mój mail rafaldz@poczta.onet.pl
          będę wdzięczny za wszelkie uwagi
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka