Dodaj do ulubionych

Magistrala Adriatycka - bezpieczna?

20.06.05, 21:40
Jesteśmy kilka dni przed wyruszeniem na Chorwację .. Zaplanowaliśmy już
miejsca naszych noclegów, głównie blisko wybrzeża, a co za tym idzie podróż
generalnie Magistralą Adriatycką ... :) Słyszeliśmy od kilku osób że trasa
jest strasznie niebezpieczna, z jednej strony stroma ściana, wąska droga, a
po drugiej stronie przepaście i urwiska, oddzielone tylko jakimiś betonowymi
słupkami (nie wspomnę że niektórych słupków pomiędzy nie ma ...), narwani i
jeżdżący nieprzepisowo tubylcy, pionowe podjazdy... sami nie wiemy co o tym
myśleć - nie ukrywamy że sie troszkę przeraziliśmy. (teściowa już palce
gryzie!)

Widoki pewnie piękne, ale czy warto? Czy dla niewprawionego kierowcy to nie
jest zbyt niebezpieczne? Może dojeżdżać do noclegowych miejscowości innymi
trasami?
Proszę poradźcie, macie doświadczenie.. a wyjazd tuż, tuż ... ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kris Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:45
      Byłem dwa razy i widoki przepiekne ale z tym niebezpieczeństwem to przesada.
      Raczej nastaw sie na srednią prędkośc ok. 50km/godz. Prawdziwie niebezpieczne
      są boczne drogi w górach, lub przjazdy przez góry. Do samego Splitu wybierz się
      autostradą.
      Pozdrawiam
      • ad_iw Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? 20.06.05, 22:04
        Nasza wycieczka jest bardziej objazdowo-zwiedzeniowa niż pobytowa, zanim
        dojedziemy do Splitu zwiedzimy już Poreć, Rovinj, Pulę, Rjekę, Krk,
        Plitvickie.., Primosten a potem ruszamy w stronę Dubrownika i na końcu
        Medjugorje, stąd moje pytanie.

Ale wielkie dzięki za poradę! :)
        W których rejonach dokładnie są te niebezpieczne boczne drogi w górach? Czy
        myślałeś o górach Velebit?
        • Gość: Phil Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? IP: *.aster.pl 21.06.05, 16:05
          Nie pekaj, dasz rade. Trzeba tylko byc ostroznym i nie szarzowac. Drogi sa
          krete ale dobrej jakosci. Widoki piekne ale radze raczej skupic sie na drodze.
          Pozdrawiam
        • krzyncio Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? 24.06.05, 15:08
          W zeszłym roku jechałem podobna trasą. Rovinj ( cudowne miejsce, które urzekło
          mnie choć juz to mój trzeci był wyjazd do Chorwacji) Póżniej przez Pulę do
          Rijeki i dalej w kierunku do Dubrownika (ech Dubrownik i Konoba Kapitan ). Cały
          czas jechalismy magistralą. Też nam mówiono że ciężko itd. Rzeczywistośc okazała
          się bardziej spokojna. Fakt - poszlec nie mozna ale na Gran Canarii bardziej
          kreto było.Widoki zaś przez cała drogę ( no może mniej ciekawie koło Zadaru)
          takie, że szczęka opada np to -
          kaktus.pil.pl/homesite/index.php?spgmGal=Krzysia_wyprawa_do_Chorwacji&spgmPic=14&spgmFilters=&option=com_mambospgm&Itemid=30#pic

Radzę więc mimo pewnych utrudnień jechac magistralą
    • monikaa13 Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? 21.06.05, 16:07
      bez przesady, trasa wcale nie jest taka niebezpieczna, nie wiem kto podaje
      takie informacje, jedziesz spokojnie to jedziesz bezpiecznie, a warto
      • Gość: Lord Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 16:37
        Droga jest bardziej górzysta czy kręta ale raczej jedzie sie po plaskim?
        Pozdr
    • Gość: ann no to tak.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.05, 16:46
      wiesz co, zgodze się z wcześniejszym rozmówcą, że te komentarze o
      niebezpieczeństwie Magistrali są przesadzone.. jasne, że musisz być ostrożny
      ale wszak na każdej drodze trzeba być!dasz radę.. !! nie pękaj.. tylko nie
      wczuwaj się jednak za bardzo w podziwianie widoków(ostrzegam że są cudne!),
      skup się na jeździe.. w końcu po podróży do celu bedziesz miał okazję podziwiac
      równie piekne a dojechac w jednym kawalku naprawdę wart ;)) nie jestem
      kierowcą, mam to szczęście narazie że siedzę na miejscu pasażera i to jeszcze z
      tyłu :P :P jesli chcesz mocnych wrażeń na drodze to polecam wyspę Hvar :D tam
      to dopiero jest..! najlepsze było jak mijaliśmy tam ciężarówkę na trasie do
      miasta Hvar! oojjjj... tego nie zapomnę ;) ściana w górę i ściana w dół.. :D no
      a jechaliśmy po tej stronie od przepaści :D ale to przecież była droga nieco
      mniejszego znaczenia niż Magistrala która taka wąska nie jest.. także jestem
      pewna że dasz spokojnie radę a bedziesz miło wspominać wycieczkę ;))
      aa.. tak jeszcze mi się przypomniało.. rok temu jechaliśmy sobie Magistralą..
      jakos tak lipcu(w połowie) i nie zapomnę jak tego dnia wiał wiatr!takiej siły
      jeszcze nie spotkałam!!stanęliśmy na parkingu pod skałami i drzwi sie otworzyć
      nie dało!a jeśli się dało to normalnie wyrywało!nie zazdrosćiłam wtedy tym z
      przyczepami..oj niee..;) na postoju samochód normalnie kiwał się mimo że do
      najmniejszych nie należy..nooo.. to tyle.. ale nie przejmuj się, jestem pewna
      że tak nie będzie u Ciebie, tamten rok był wyjątkowo wietrzny..wcześniej nie
      doświadczyliśmy tego, a jeździmy tam od 4 lat...
      ojj.. ale się rozpisałam, koncze bo nie zechce się wam pewnie tego czytać.. a
      mnie wzięło na wspomnienia ;))
      pozdrawiam serdecznie! :**
    • jot.be Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? 21.06.05, 16:53
      a
      >
      > Widoki pewnie piękne, ale czy warto? Czy dla niewprawionego kierowcy to nie
      > jest zbyt niebezpieczne? Może dojeżdżać do noclegowych miejscowości innymi
      > trasami?

Przejechałem w zeszłym roku całą od Puli do Dubrownika.
      Prawie cała jest odnowiona i naprawdę dobrze zabezpieczona.
      W miejscach najbrdziej stromych są solidne murki.
      Trudność można określić co najwyżej jako przeciętną imho.
      A mam lęk wysokości i niezabezpieczonych dróg baaaardzo nie lubię.
      Są chyba tylko dwa krótkie odcinki "starej daty" jeden jeszcze na Istrii
      przed Rijeką (ale już był w remoncie) a drugi przed samym Dubrownikiem.
      Po oddaniu autostrady ruch do Splitu jest zdecydowanie mniejszy niż kiedyś,
      powoli magistrala staje się trasą turystyczną.
      A ciężko znaleźć w Europie tak pięknie położoną drogę.
      Warto.Absolutnie.

Pozdr
    • baja02 Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? 22.06.05, 12:09
      Byłem kilka razy i wróciłem. Bez przesady z tymi niebezpieczeństwami. Kiedyś
      też słyszałem o leżących w dole rozbitych samochodach i przyczepach. Nic
      takiego nie widziałem. Droga jest widokowo piękna, ale widoki oglądaj z
      postoju. W sezonie jest trochę zatłoczona, ale "oszołomów" jest mniej niż w
      Polsce. W Chorwacji jeszcze nie widziałem "prawdziwego" wyupadku, widziałem
      drobne blaszanki. Nic się nie łam, jedź, zobaczysz sam. Powodzenia.
    • emes-nju Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? 22.06.05, 12:26
      Sama droga jest jak najbardziej ok. Poza tym w czasie wycieczki wzdluz wybrzeza trzeba ja polubic bo nie bardzo jest inne wyjscie :-)

W zasadzie jedyne na co trzeba uwazac to wiatr. Kilka lat temu wlasnie na tej drodze zabila sie zona mojego przyjaciela. W czasie bory jechala mostem nad rzeka Krka. Za mostem byl pagorek, ktory oslonil ja od wiatru. Jak pagorek sie skonczyl, wiatr zepchnal auto z drogi. W czasie wiatru trzeba byc tam bardzo skupionym - zona kolegi odprezyla sie o raz za duzo...
    • Gość: zed Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? IP: *.KSZ.K.pl 23.06.05, 23:27
      Przesada!!! Bardziej niebezpieczna jest droga Wrocław - Wawa która praktycznie
      nie istnieje- skandal 60 lat po wojnie!!! oraz bardziej niebezpieczna jest
      jazda z WRO nad Bałtyk
    • Gość: Aga Re: Magistrala Adriatycka - bezpieczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:50
      W zeszłym roku byłam z Chorwacji. Magistrala nie jet niebezieczna, jest
      wyjątkowo malownicza, może trochę rozpraszać kierowcę tu trzeba uważać. Ale
      widoki niesamowite.
      Korzytanie z tej drogi wiąże się niestety z niedogodnościoni przejazdu przez
      wszystkie mniejsze i większe miejscowości od Rijeki począwszy na Dubrowniku
      skończywszy. Jedziesz 40-50 km na godzinę razem z campingowozami, lódkami i
      innymi tego typu przyjemnościmi. Jest dobrze oznakowana, jeśli macie dokładną
      mapę Choracji.
      Jesli planujecie dłuższy przejazd lepiej wcisnąc sie na płatną autostradę i
      nawet nadłożyć troszkę kilometrów niż jechać z Rijeki 150 km przez 3,5 godziny
      i to w upale. Strasznie męczące wiem bo się wybraliśny na Jeziora Plitwickie.
      Polecam jazdę w nocy szczególnie jeśli ktoś jedzie przez Słowenię - sami
      zrozumiecie dlaczego na miejscu.
      I trzeba uważac na chorwackich kierowców - czyste szaleństwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka