Dodaj do ulubionych

Korcula i Ugljan

IP: *.abb.pl 13.08.02, 10:36
Wybieramy się na 2 samochody na Korcule (1 tydzień) a potem na następny
tydzień na Ugljan (nie pamietam, czy się tak pisze). Czy możecie podzielić
się wrażeniami? Jakie plaże, czy czysto jest w apartamentach (mamy wykupione
z Interhomu), jaką walutę zabrać - czy opłaca się brać dolary? Jak podróż
zniesie moja 3 letnia córka? czy naprawdę jest bardzo męcząca?
Obserwuj wątek
    • Gość: bah Re: Korcula i Ugljan IP: 213.192.80.* 16.08.02, 14:09
      Miasto Korcula jest (dla mnie ) najpiękniejszym miastem nad chorwackim
      "Jadransko More" !, a przejechałem wybrzeże od Umagu po bazę ONZ w Prevlace.
      Drugą (czasem pierwszą) walutą w HR jest EUR.
      Na Ugljanie jeszcze nie byłem, niestety.
      Podróż samochodem Adriatycką Magistralą dla mnie jest jak malowniczy sen, ale
      mam troszkę więcej lat niż 3 i uwielbiam piękne, kręte drogi przy + 35 st. C.
      Interhome jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
      "Moja" najpiękniejsza plaża w HR jest niedalako Korculi, na Półwyspie Peljesac,
      koło Trpanja - Divna. Ale z miasta Korcula warto wybrać się motorówką na plażę
      na naturystyczną wysepkę ! Weź piankową matę, bo sobie pupkę i inne krągłości
      odgnieciesz na kamyczkach oraz butki przeciw jeżowcom.
      Czy masz jeszcze jakieś pytania ?
      Jak wrócisz, odpisz.
      Pzdr.
      • Gość: annika Re: Korcula i Ugljan IP: *.abb.pl 19.08.02, 11:00
        miło, że odpisałeś, powiedz jeszcze czy tam nie ma plaż piaszczystych? wszędzie
        tylko kamienie, czy można coś znaleźć? jak z wyposażeniem apartamentów - czy są
        jakieś garnki, patelnie, czajnik, pościel? ile się płynie promem na Korculę?
        czy jest duży problem znaleźć nocleg w Mikulovie?
        • Gość: bah Re: Korcula i Ugljan IP: 213.192.80.* 19.08.02, 13:11
          Wiesz, mam ochotę napisać,że najpiękniejsza, piaszczysta plaża to jest między
          Dębkami a Białogórą. Byłem tam wczoraj i przed-, i były nawet ciepłe, 1.5 m
          fale... Albo, że piasek jest po drugiej stronie Adriatyku i milion parasoli na
          włoskich plażach, i woda po kolana...
          Cóż, piękno Dalmacji to dla mnie: skaliste wysepki, małe zatoczki,
          przeźroczysta, turkusowa woda, wszędzie plaże (także dla naturystów!) i pewne
          słońce, a na kamyczki, skałki lub beton kładę matę z gąbki... Aha, podobno w
          Lumbardzie jest cóś podobnego do piasku. Ja wolałem uroczą wysepkę Badija koło
          Korculi.
          Interhome zapewnia chyba wszelkie możliwości wyżycia się w kuchni (zresztą sama
          ich zapytaj), ale czajnik elektryczny przydaje się na trasie, a lodóweczka
          także na plaży. No, ale przecież np. na Peljesacu, w Malim Stonie w tawernie
          "Boto" dają super świeże ostrygi...
          Najczęściej jeżdżę na Południe przez Bratysławę (niedrogi hotel "Astra" zawsze
          czeka), potem przeurocza Słowenia(!!!), albo Plitvice.
          Prom z Orebića do Korculi płynie ok. pół h.
          Pzdr.
          P.S.: A ja planuję Cres + Losinj na przyszły rok.

• Gość: Monika Re: Korcula i Ugljan IP: *.magma-net.pl 22.08.02, 15:39
            Czesc! Ja wlasnie wrocilam z Korculi (bylam tam juz kolejny raz) i faktycznie
            jest kawalek piaszczystej plazy w Lumbardzie (mozna dojechac samochodem), a
            poza tym pozostaja Ci przeurocze skalki i plaze kamieniste.. Buty do wody
            bardzo sie przydadza (albo lepiej płetwy- jeśli ktoś lubi). Generalnie Korcula
            jest naprawde najcudowniejsza wyspa chorwacka!! (moim zdnaiem :-)
            A dokladnie do jakiego miasteczka na wyspie jedziecie? Moze bede mogla cos
            wiecej powiedziec?

Pozdrawiam
          • Gość: AniaJ Hotel Astra w Bratyslawie IP: *.mis 23.08.02, 10:00
            Gość portalu: bah napisał(a):

> Najczęściej jeżdżę na Południe przez Bratysławę (niedrogi hotel "Astra"
            zawsze
            > czeka)(...)

Cześć!
            Czy mógłbyś podać jakieś bliższe dane o tym hotelu - gdzie jest i jak do niego
            trafić? (ewentualnie adres). I co rozumiesz pod pojęciem "niedrogi"?
            W zeszłym roku (w drodze do HR) nocowaliśmy w jakimś obskórnym hotelu
            pod Żyliną i stwierdziliśmy, że nigdy więcej noclegów w Słowacji.
            Tak więc byłabym wdzięczna za jakiś sprawdzony namiar.
            Pozdrawiam,
            AniaJ

• Gość: bah Re: Hotel Astra w Bratyslawie IP: 195.117.159.* 23.08.02, 12:08
              Cześć Aniu!
              NapisałEm niedrogi hotel - jak na Bratysławę, choć może nic specjalnego. Ale ma
              strzeżony parking, leży dość blisko Dunaju i drogi przez most prosto w kierunku
              na granicę z A (tzn. leży na ul. Prievozskiej, między Starym Miastem a
              Rużinovem), jest czysty, obok kafejka... Choć nie jest to miły hotelik w
              malowniczych słowackich górach. Aha, uważaj na Straż Miejską, która lubi za
              dobrymi polskimi autkami tak długo jeździć, aż np. przejedziesz na żółtym
              świetle. Ostatni raz byłem w "Astrze" 2 lata temu - 2-ka kosztowała 1200 SKK,
              płatne z góry. Na stronie www.bratislava.sk jest więcej hoteli i mapa miasta.
              Na Słowacji byłem 10x i ciągle mi się tam bardzo podoba, oprócz... tej Straży i
              cygańskiej mentalności.
              Aha, uważaj jeszcze w Wiedniu, dość kręty jest zjazd na autostradę E66 (ta na
              Graz).
              Pzdr.
              • Gość: AniaJ Do Baha - podziekowanie IP: *.mis 23.08.02, 13:49
                Hej Bahu (!?)
                Wielkie dzięki za odzew i szczegółowy namiar.
                Cena jest nawet znośna i ważne, że mają przy
                hotelu parking strzeżony (właśnie z powodu jego braku,
                ciemności wokół hotelu oraz młodzieży balującej na dyskotece
                i placu parkingowym nie spaliśmy całą noc). Na malowniczych
                widokach nam nie zależy - odbijemy to sobie w Chorwacji :)
                Pozdrowienia,
                Ania.

• Gość: bah Re: Do Baha - podziekowanie IP: 195.117.159.* 23.08.02, 14:49
                  Ahoj, Aniu !
                  Malownicze widoki warto odbijać sobie także w SŁOWENII, po drodze (!) - Bled i
                  okolice, przecudna Dolina Soćy, Dolina Logarska, słynne jaskinie, ciekawe
                  saliny itd. ... No, i też Nasi - Słowianie.
                  Pzdr.
                  bah

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka