Dodaj do ulubionych

Chorwacja - zwiedzanie

IP: *.kliper.pl 19.08.02, 14:07
Prosze o radę:
Chiałabym jechać we wrześniu do Chorwacji na taką typową objazdową wycieczkę
ze zwiedzaniem ok 7-12 dni. Z jakim biurem podróży mam jechać? Ktoś może był
na takiej imprezie? Co naprawdę warto zobaczyć a co można sobie darować?
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: 212.160.114.* 20.08.02, 09:39
      Gość portalu: i-bell napisał(a):

> Prosze o radę:
      > Chiałabym jechać we wrześniu do Chorwacji na taką typową objazdową wycieczkę
      > ze zwiedzaniem ok 7-12 dni. Z jakim biurem podróży mam jechać? Ktoś może był
      > na takiej imprezie? Co naprawdę warto zobaczyć a co można sobie darować?

Najprosciej powiedziec ze wszystko mozna sobie darowac. Co tam chcesz zwiedzac.
      Ruiny palacu Dioklecjana po ktorym zostaly moze dwie popekane kolumny czy moze
      chorwackie domki upstrzone kulami?
    • Gość: daro27 Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: *.pkobp.pl 22.08.02, 11:53
      Popieram przedmówcę. Byłem pojeździłem trochę po Istrii - nic ciekawego.
      Chorwacja raz i dość.
      • Gość: pluszowy Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 11:06
        Gość portalu: daro27 napisał(a):

> Popieram przedmówcę. Byłem pojeździłem trochę po Istrii - nic ciekawego.
        > Chorwacja raz i dość.

no tak. skoro nie odwazyles sie pojechac dalej na poludnie to istotnie
        niewiele ciekawego zobaczyles, a tym samym niewiele masz do powiedzenia.
    • Gość: i-bell Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: *.kliper.pl 23.08.02, 09:26
      No , ja jeszcze nigdy nie byłam. Więc może jednak jest kilka rzeczy, które
      warto raz zobaczyć?:) Naprawdę nic? Nie wierzę.;)
      • Gość: aska Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: 195.136.95.* 23.08.02, 10:13
        Wiele warto.
        Przepraszam, że nie napisałam od razu ale ręce mi opadły jak przeczytałam
        poprzednie posty.
        Od początku czyli najpierw oczekiwania:
        jeżeli lubisz hotele jak bloki na Ursynowie z basenem, plażę z kelnerami,
        leżakami i parasolami to nie czytaj dalej mojego postu. Na ten temat nic nie
        wiem bo tego nie cierpię.
        ...warto zobaczyć:
        od góry czyli od Istrii
        - Rovinj - warto zobaczyć od zewnątrz - malowniczy jak diabli, oraz spacerek
        uliczkami
        - amfiteatr w Puli - zwłaszcza wieczorem jak jest podświetlony
        - wyspa Cres - wycieczka przez całość aż do końca Losinj - super widoki
        - jazda magistralą wzdłuż wybrzeża - warto to uznać za wycieczkę widokową a nie
        męczącą podróż
        - Sibenik - starówka, warto wdrapać się do twierdzy i popatrzeć z góry
        - Park Narodowy Krka oraz wycieczka stateczkiem przez przełom rzeki
        - TROGIR!!!!!! - cudo
        - Split - starówka wbudowana w ruiny pałacu Dioklecjana i ruiny rzymskiej
        Salony koło Splitu
        - wyspa Korcula i miasteczko Korcula
        - półwysep Peljesac - miasteczka Mali Ston i Ston - i mury odgradzające
        półwysep od lądu
        - i na koniec perełka! - Dubrovnik i okolice, wyspa Lokrum
        A wszędzie woda ciepła i przejrzysta, płetwy i maska konieczne nawet jak się
        nie umie pływać!
        Wiele miejsc jeszcze mi zostało do zobaczenia i mam zamiar te braki nadrobić.
        Naprawdę warto!
        I wybierać czas gdy turystów jest mniej!
        Najlepiej jednak pojechać swoim samochodem i mieszkać na kwaterach, jest w czym
        wybierać a jak trafisz na sympatycznych gospodarzy to naprawdę wiele robi.
        Pozdrawiam,
        Aśka
      • Gość: bah Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: 195.117.159.* 23.08.02, 12:31
        Moja przedmówczyni jest słusznie w lekkim szoku i przeoczyła chyba największy
        cud natury Europy - Plitwice. Jak na pierwszy raz powinno starczyć... Aha,
        najlepiej jest jednak HR objeżdżać autem.
        Poczytaj posty pod hasłem "co takiego w tej Chorwacji".
        Pzdr.
      • Gość: L. Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: *.utaonline.at 23.08.02, 12:54
        A ja Ci proponuje przeczytać inne wątki np." co takiegio w tej Chorwacji".Tam
        też są opinie kilku frustratów ale jednak jak zauważysz większość jest
        zadowolona z pobytu w tym kraju.Co jakiś czas pojawiają się wypowiedzi na tym
        forum ..a że tam nudno,a brudno, a że auta ( i nie tylko) kradną a jak jeszcze
        nie ukradli to jeżdżą jak wariaci i tylko czekają na nas żeby nas przejechać,
        że plaże nie takie i ludzie bez sensu.Kiedyś ktoś napisał na tym forum, że i
        dzięki Bogu że nie wszystkim się tam podoba bo i tak w porównaniu z przed 10
        laty są tam teraz tłumy.Poświęć proszę godzinę i po prostu poczytaj np. 100
        wypowiedzi a nie stresuj się po trzech, że mogą Ci się wakacje nie udać.Spóbuj
        znajeść jedną nagatywną wypowiedź na temat Plitwickich Jezior albo, że
        Dubrownik to dziura.Ilu jest naprawdę takich, którym nie podobało się na
        Korculi, Hvarze,Rabie.Poczytaj!Miłych wakacji w Chorwacji życzy L.
      • Gość: bah Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: 213.192.80.* 23.08.02, 14:01
        Aha, zapomniałem jeszcze dodać, że jedź jak najszybciej. Bo jak Chorwaci w
        końcu zmądrzeją i zaczną robić strony internetowe, informatory, menu itd. po
        polsku, to wśród turystów nie będzie 60% Polaków, a np. 90%. Na razie starają
        się oni tylko o przyjazd Francuzów, Hiszpanów czy Skandynawów i ich języki
        preferują...
        Pzdr.
    • Gość: i-bell Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: *.kliper.pl 23.08.02, 13:25
      Bardzo dziekuję za miłe odpowiedzi , te sensowne :)))Doczekałam się wreszcie.
      Tak się składa , że właściwie to dużo czytałam, także na tym forum o atrakcjach
      Chorwacji i dlatego zdecydowałam się tam jechać.
      Problem leży jednak gdzie indziej. Nie interesują mnie takie typowe wakacje z
      leżychem na plaży. Chcę zobaczyć coś ciekawego, zrobić parę pięknych zdjęć itp.
      Niestety tak się składa , że nie mogę jechać własnym samochodem. Pozostaje mi
      więc tylko taka typowa zorganizowana wycieczka objazdowa ze zwiedzaniem.
      Myślałam, że ktoś bedzie mógł mi polecić jakąś konkretną imprezę, konkretnego
      biura podróży.
      I proszę nie piszcie , że warto jechać tylko na własną rekę, a taka
      zorganizowana wycieczka jest be, bo naprawdę teraz nie mogę skorzystać z innej
      formy wypoczynku.
      Z góry dziekuję za jakieś rady:))
      • Gość: bah Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: 2.4.STABLE* / 172.20.6.* 23.08.02, 23:59
        >> zorganizowana wycieczka jest be, bo naprawdę teraz nie mogę skorzystać z
        innej
        > formy wypoczynku.
        > Z góry dziekuję za jakieś rady:))
        Zorganizowana, autokarowa wycieczka jest be właśnie do HR, bo jest to taki
        niezwyczajny kraj, to nie np. Włochy, gdzie standard to Watykan + 50 kościołów
        + Wenecja i wszyscy pragną to właśnie zaliczać... A zapakuj do autokaru np. te
        osoby z forum "co takigo w tej Ch." i spróbuj je zadowolić : +35 st. to w sam
        raz, czy straszny upał; Magistrala A. jest piękną drogą widokową, czy męką z
        zakrętami; czy musi być piasek; czy malownicza plaża naturystyczna jest super,
        itd....
        ALE, raz byłem autokarem - na studiach - objechaliśmy śp. Jugosławię. Było
        extra ! Nie wiem, ile Ty wiosen już przeżyłaś, ale może warto wybrać się na
        autokarową objazdówkę z gronem NIEPRZYPADKOWYCH ludzi ? I takie wybrać Biuro
        Podróży ? Choć... ja bym wolał zwiedzać HR (nawet bez auta !): z zakochaną
        kobietą i moim planem podróży - chorwackimi autobusami i promami.
        Pzdr.
        bah
        • Gość: L. Re: Chorwacja - zwiedzanie IP: *.utaonline.at 24.08.02, 00:35
          Dokładnie się zgadzam z kolegą bah ( do 2/3 jego wypowiedzi).Jeżeli jechać to
          do Chorwacji bez samochodu to tylko do...Chorwacji i dalej połączeniami
          lokalnymi.Zobaczysz kraj , poznasz ludzi nie-autokarowych, "poczujesz ten ich
          klimat", oczywiście ,że jest to trudniejsze niż wsiąść i jechać ale.... mi
          przynajmniej została taka podróż w pamięci i będę ją długo wspominać.Bo potem
          będą już dzieci, samochód z klimatyzacją i wspomnienia o podróży z plecakiem
          autobusami ..bez klimatyzacji po Chorwacji.Ci co tego doświadczyli i byli
          szczęśliwymi "easy rider" myślę, że się do mnie przyłączą.Pozdrowienia.L.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka