Dodaj do ulubionych

---autostrady w Słowenii ---

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.07.01, 14:57
Czy ktoś wie w jaki sposób można płacić za autostrady w Słowenii - tylko
gotówka, karty płatnicze czy też może biorą walutę /np DEM/.
Wyśledziłem w internecie ile kosztują opłaty za poszczególne odcinki, ale brak
tam informacji o formie płatności.
Obserwuj wątek
    • vlatka.jurcic Re: ---autostrady w Słowenii --- 12.07.01, 17:35
      Napewno mozna placic w obcych walutach (szilingi, marki)- reszte wydaja w
      tolarach. Nie jestem 100% pewna, ale raczej nie mozna placic karta.
      I jeszce uwaga - w Slowenii trzeba jezdzic z wlaczonymi swiatlami mijania.
    • Gość: Piotr Re: ---autostrady w Słowenii --- IP: *.*.*.* 16.07.01, 13:26
      na pewno nie mozna placic karta!!!
      Koniecznie wziac drobne marki - bilon
      lub banknoty 5, 10 DEM ,
      wolac o wydanie w markach !!!
      Oplaty generalnie drobne np. 3 ,5 DEM
      ale czesto.
      Na stacjach benzynowych w slowenii najlepiej placic karta,
      bo strasznie bandycki przelicznik maja
      z DEMow i wydaja w talonach.
      Mialem tez problemy z zaplaceniem za austriacka viniete
      karta.Bezyna i owszem ,ale nie vinieta. Czemu???
      • Gość: max Re: ---autostrady w Słowenii --- IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.01, 23:45
        Opłaty przyjmowane są w markach, najlepiej mieć drobne. Jeśli można, to lepiej
        omijać Słowenię - zwłaszcza w soboty tworzą się tam korki. Jadąc na Istrię
        najlepiej przejechać przez Włochy - cena autostrady podobna, odległość też,
        warunki przejazdu lepsze. Można też od razu z Mariboru jechać na Zagrzeb a
        potem na Rijekę-opłaty podobne - droga dobra.
    • Gość: barboada Re: ---autostrady w Słowenii --- IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 02:15
      Płacisz w tolarach lub w innych walutach, reszta zwykle w tolarach. Kart nie
      [rzyjmują na autostradzie, ale bez problemu na każdej stacji benzynowej
      (Mastercard, Visa).Można wymienić na granicy z 20 Dem lub więcej. Jedzenie w
      Słowenii jest tańsze niż w Chorwacji, zwłaszcza benzyna (w ubiegłym tygodniu
      172,2 SIT/litr [około 2,85 zł]. Warto nalać do pełna przed opusczeniem tego
      pięknego kraju. Przejazd od SENTILJ (koło Mariboru) do granicy z Chorwacją koło
      Umagu kosztuje około 1500 SIT (25 zł)
      • Gość: aga Re: ---autostrady w Słowenii --- IP: 10.10.3.* / *.mrkch.pl 26.07.01, 09:03
        Śmiesznie, bo jadąc na Chorwację płaciliśmy za autostradę w Słowenii markami i
        pan wydał nam bez pytania w markach. W drodze powrotnej dałam 50 DM (nie miałam
        drobniejszych), a pan wydaje mi jakieś tysiące ichnich tolarów:-) Mąż zapytał
        czy nie może wydać w markach, a on na to: "Marken in Deutschland, danke, auf
        wiedersehen" :-)))))))

tańsza jest droga z Mariboru na Zagrzeb (tylko raz się płaci za odcinek Maribor-
        Sentilj), a na trasie Maribor-Ljubljana non-stop jakieś poplatki. Szerokiej
        drogi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka