Dodaj do ulubionych

Stary dowód w Chorwacji

IP: *.siedlce.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 13:05
Witam
Jeśli ten temat był kilka razy to sorry. Ja szukałem i mam problemy ze
anlezieniem. Proszę o podanie informacji czy ze starym dowodem nie będzie
problemów by się poruszać w Chorwacji. Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: młody Re: Stary dowód w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:56
      Chorwacja zezwoliła na przekraczanie granicy na dowód osobisty w okresie
      wakacyjnym, ale wydaje mi się, że na "starego typu" mogą być problemy, aby
      uzyskać 100% pewność proponuję skontaktować się z ambasadą Chorwacji w Polsce
      • Gość: wojnaipokoj Re: Stary dowód w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:35
        Nie jest napisane jakiego typu,wydaje mi się,że na stary też bowiem przepis ten
        nie jest wakacyjny,ale obowiązuje już od 1 sierpnia 2004.
        Nasze MSZ przestrzega jednak przed podróżowaniem na dowód bowiem pozbawieni
        jesteśmy możliwości powrotu samolotem/w razie nagłej konieczności/,wymiany
        pieniędzy w banku czy też skorzystania z pierwszej,darmowej pomocy lekarskiej.
        Więcej na stronach polskiego MSZ:
        www.msz.gov.pl
        • Gość: Anulka Re: Stary dowód w Chorwacji IP: 161.53.243.* 16.08.06, 15:33
          Stary też; chorwackie rozporządzenie o obowiązku wizowym z dnia 29.04.2004,
          artykuł 3, mówi, że:
          Obywatele następujących państw mogą przekroczyć granicę Republiki Chorwacji z
          ważnym paszportem, a także z ważnym dowodem osobistym lub odpowiednim dla
          danego kraju dokumentem tożsamości ze zdjęciem:
          – państwa Unii Europejskiej, państwa Układu Schengen, Księstwo Andory, Księstwo
          Lichtenstein, Księstwo Monako, Republika San Marino, Konfederacja Szwajcarska,
          Państwo Watykan.
          Amen.
          co do ostrzeżeń MSZ - wszystko się zgadza, ale samolotem do Polski i tak wrócić
          nie można, o ile nie jest to SkyEurope;), darmowa pomoc lekarska - nie mam
          pojęcia, ale i tak wydaje mi się, że na jakąkolwiek podróż najlepiej kupić
          ubezpieczenie, a pieniądze wymienić można w kantorze, gdzie paszportu pokazywać
          nie każą.
          pozdrowienia
          • Gość: Lipski Re: Stary dowód w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:21
            > darmowa pomoc lekarska
            pytaja o paszport , polacy maja taka sama opieke jak chorwaci , rowniez
            bezplatna

>pieniądze wymienić można w kantorze, gdzie paszportu pokazywać
            > nie każą.

nieprawda , jak wymieniasz dolce , grubsze nominaly (generalnie od 100 wzwyz ,
            ale zdarza sie ze i przy 50 ) pytaja o paszoport . Czasami udaje sie na dowod
            albo usmiech , ale czasami paszport jest konieczny .

Generalnie znam wiele osob ktore jezdza na dowod i nie maja z tego powodu jakis
            nieprzyjemnosci .
            Trzeba pamietac tylko ze lamie sie przy tym polskie prawo .
            • Gość: QQQ Re: Stary dowód w Chorwacji IP: *.autocom.pl 17.08.06, 17:10
              Łamie się przy tym polskie prawo behhehhehe????? Jaki konkretnie przepis ???
              • Gość: wojnaipokoj Re: Stary dowód w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 18:02
                Dobrze zajrzeć na te stronę i poczytać "Dla wyjeżdżających za granice":
                www.msz.gov.pl
              • Gość: Lipski Re: Stary dowód w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 09:23
                Poczytaj troche a sie dowiesz jaki. he he he
            • Gość: Anulka Re: Stary dowód w Chorwacji IP: 161.53.243.* 21.08.06, 11:58
              pieniądze wymienić można w kantorze, gdzie paszportu pokazywać nie każą.

nieprawda , jak wymieniasz dolce , grubsze nominaly (generalnie od 100 wzwyz,
              ale zdarza sie ze i przy 50 ) pytaja o paszoport . Czasami udaje sie na dowod
              albo usmiech , ale czasami paszport jest konieczny .
              nie wypowiem się, nigdy aż tak wielkich sum nie wymieniam, ale być może, zdaje
              się, że przy dużych sumach wszędzie pytają o dokument, ale nie wiem. Natomiast,
              jeśli ktoś by się wybierał do Serbii, to tam pytają o paszport, jak się
              wymienia i 5 zł.

a skąd wiesz o opiece zdrowotnej? jak wiesz coś więcej albo korzystałeś, to
              napisz, dzięki.
              • Gość: Lipski Re: Stary dowód w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 12:21
                Kiedys korzystalem jak rozwalilem sobie noge . Poszedlem do szpitala zrobili
                wszytko co potrzeba spisali z paszportu i puscili wolno bez zadnych oplat :-).
                Dostalem jakies recepty i tyle , :-)
                • Gość: Anulk Re: Stary dowód w Chorwacji IP: 161.53.243.* 22.08.06, 13:47
                  hmmmm, to bardzo interesujące, ja wykupiłam ubezpieczenie w Polsce, a potem się
                  jeszcze ganiałam tygodniami z ichnimi urzędasami, żebym nie musiała dodatkowo
                  płacić...:) ale za to jak się nauczyłam wykłócać o swoje... Nie ma to jak
                  praktyka w urzędach wszelkiej maści:))
                  • Gość: Lipski Re: Stary dowód w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 13:57
                    Wiesz co jest jakas umowa miedzypanstwowa traktujaca pomocy medycznej polakom
                    bedacym w chorwacji. Z tego co wiem nikt poza polakami nie ma takiej umowy , a
                    jesli juz to niewiele krajow (z tego co pamietam , ale moglo to sie zmienic) .
                    Byc moze chcieli Cie naciac
                    • Gość: Anulka Re: Stary dowód w Chorwacji IP: 161.53.243.* 24.08.06, 14:10
                      faktycznie, znalazłam, że obowiązuje stara - 1958 rok:) i mamy prawo do
                      leczenie się w tzw. nagłych, trzeba pokazac paszport i potwierdzić ubezp. (tak
                      pisze MSZ).
                      • Gość: Lipski Re: Stary dowód w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 15:29
                        Wiedzialem ze to jakas stara umowa ale niemyslalem ze az tak :-)
                        W kazdym razie ona nadal obowiazuje a to najwazniejsze :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka