periwinkle 06.04.07, 10:42 Czy ktos z was bral slub w Chorwacji albo aktualnie przebywa w tym kraju i moglby conieco doradzic? Podpowiedziec gdzie jest jakis polski kosciolek nad morzem, najlepiej Dalmacja.... Please... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: głos rozsądku Re: slub w chorwacji IP: 195.94.206.* 06.04.07, 11:05 A to w Chorwacji Bóg jest lepszy niż w Polsce, że w Polsce nie można? Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: slub w chorwacji 06.04.07, 12:26 nie wierze, zeby byl polski kosciol w dalmacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: slub w chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 12:31 nie sadze, zeby byl jakis polski kosciol w Chorwacji, a poza tym ceremonia podobna, swiadkowie powinni mowic po chorwacku, trzeba miec karteczki od ksiezy, etc, etc:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: slub w chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 00:35 Zwykle nie chodziłam do kościoła bedąc w Chorwacji ale w tamtym roku skusił mnie właściciel kwatery. Niektórzy też są katolikami, byłam na normalnej katolickiej mszy i nawet ją rozumiałam do czasu kazania. Kazanie chyba było mówione dialektem bo nic z niego nie wiedziałam. Czy takiego ślubu chcecie? Kościólek był stary, mały ale taki oryginalny. Wieś nazywa się Grebasztica - jakiś 10 - 15 km od Szibenika na południe. Odpowiedz Link Zgłoś
periwinkle Re: slub w chorwacji 23.04.07, 11:31 Dla wszystkich sceptykow: z tego co do tej pory udalo mi sie dowiedziec... mozna wziac slub koscielny w Chorwacji, i to nawet katolicki, mozna przyjechac z Polskim ksiedzem wiec nie ma problemu jezykowego. A i swiadkowie moga mowic po polsku; nie bardzo rozumiem w czym problem. Tylko miejsce sie zmienia, Kosciol jest wszedzie ten sam. Nie jestesmy pierwsza polska para ktora chce wziac slub w Chorwacji. A czemu akurat tam? Poniewaz tam jest przeslicznie, tylko z tego powodu. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cykada Re: slub w chorwacji IP: *.adsl.net.t-com.hr 23.04.07, 18:58 W povljanie na Pagu proboszcz jesz u ukrajiny, na wyspie Iz jestz poslki ksiadz.I dla wyjasnienia 85 Chorwatow wyjasnia sie jako nalezacy do Kosciola Rzymskokatolickiego, reszta to prawoslawni, protestanci, grekokatolicy i muzlumanie. Zreszta tak samo jak w Polsce. Moji znajomi biora slub w Chorwacji, ksiadz i prpsil tylko o poswiadczenie z ich parafii z Pl ze maja chrzest i sa bierzmowani. Nie trzeba tlumaczenia, po chorwacku mozna sie nauchyc dwa zdania przysiegi, nie problem Slub jest bezplatny, nie pobieraja za to oplat. Pieknie jest wziasc slub w kaplicy sv.Mikolaja, kolo latarni Veli Ratma wyspie Dugi otok. Odpowiedz Link Zgłoś
periwinkle Re: slub w chorwacji 24.04.07, 11:25 Wielkie dzieki za te informacje. Chcialabym jednak dowiedziec sie czegos wiecej jesli to mozliwe. Czy moglabym dostac jakies namiary do tych znajomych? Moj e- mail: beleriand@tlen.pl Bardzo prosze. Bylabym wdzieczna gdybym mogla jakos skontaktowac sie z tym polskim ksiedzem o ktorym piszesz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
periwinkle Re: slub w chorwacji 27.04.07, 11:28 Do CYKADY: Podaj mi prosze jakies namiary na tamto miejce na wyspie Dugi Otok (kaplica sv. Mikolaja). Poza tym masz moze jakies zdjecie tego kosciolka? Musialabym go zobaczyc. Prosze o kontakt na maila: beleriand@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś