Dodaj do ulubionych

Czy wyspa KRK jest droga???

IP: *.wroclaw.mm.pl 16.04.07, 14:20
Witam.
Podjąłem decyzję, że pojeda ze znajomymi do Chorwacji na weekend majowy.
Jeszcze nigdy tam nie byliśmy, dlatego zwracam się z pytaniem do
doświadczonych forumowiczów-chorwatofilów:
1) czy polecacie wyspę Krk, czy raczej powinienem sie zdecydować na jakieś
inne, lepsze i ciekawsze miejsce?
2) nie ukrywam że liczę się z finansami, więc budżet wycieczki wymusza dosyć
rygorystyczne podejście do wydatków. Czy wyspa Krk jest "droga" a ceny
(oczywiście chodzi mi głównie o ceny noclegów, ale również wyżywienia) są
wyższe od innych rejonów Chorwacji?
3) uważacie że w którym rejonie Chorwacji są najniższe ceny? Gdzie można w
miare przyzwoitej cenie pobawić się przez tydzień poza sezonem (w maju)?
4) (NAJWAŻNIEJSZE) na jakiego rzędu wydatek powinienem się nastawić przy
opłacaniu noclegów?
Dziękuję z góry za wszelkie opinie i rady.

Łukasz
Obserwuj wątek
    • Gość: Kir Re: Czy wyspa KRK jest droga??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.04.07, 18:32
      >1) czy polecacie wyspę Krk, czy raczej powinienem sie zdecydować na jakieś
      >inne, lepsze i ciekawsze miejsce?

Krk jest blisko, jest ładna, widoki na Welebit i okoliczne wyspy super ale...
      w maju to woda w okolicy wyspy będzie zimna

>2) nie ukrywam że liczę się z finansami, więc budżet wycieczki wymusza dosyć
      >rygorystyczne podejście do wydatków. Czy wyspa Krk jest "droga" a ceny
      >(oczywiście chodzi mi głównie o ceny noclegów, ale również wyżywienia) są
      >wyższe od innych rejonów Chorwacji?

Tak Krk jest droga. Jest to jedno z najdroższych miejsc w Hr. Ceny są takie jak
      na zachodniej Istri

>3) uważacie że w którym rejonie Chorwacji są najniższe ceny? Gdzie można w
      >miare przyzwoitej cenie pobawić się przez tydzień poza sezonem (w maju)?

Najniższe ceny są na obszarze Kwarneru gdzieś tak od Senij na południe i
      w okolicy Zadaru. Potem, w dół jest zazwyczaj drożej aż do Plocze gdzie ceny
      spadają i potem rosną w okolicy Dubrownika

>4) (NAJWAŻNIEJSZE) na jakiego rzędu wydatek powinienem się nastawić przy
      >opłacaniu noclegów?
      >Dziękuję z góry za wszelkie opinie i rady.

Przygotuj się na 12 euro/osobę/ noc ale to jest poza weekendem i powinieneś
      znaleźć nocleg za 10euro. Na Krk-u może być nawet 20-50% drożej Jednak w tym
      okresie jedz lepiej do Dalmacji to może nogi pomoczysz
      i taniej będzie nie mówiąc już o tym ze wjazd na Krk jest płatny.
      • pam_pa_ram_pam Re: Czy wyspa KRK jest droga??? 16.04.07, 21:57
        Krk jest przed wszystkim wygodny, bo ma połączenie mostem, a nie promem. Nie
        musisz się martwić, że nie zdążysz na prom, albo że jeśli nawet zdążysz, to się
        nie "załapiesz". Opłata na moście jest to 20% opłaty za prom...

Woda jest zimna w Kanale Velebiskim. Od strony przeciwnej (Zatoka Bascanska,
        okolece Miasta Krk, Punatu, Malinskiej), gdzie woda jest płytsza i nie jest
        zasilana lodowatymi strumieniami spływającymi z Velebitu jest dużo lepiej.

Ceny - kwatera dwuosobowa z kuchenką i łazienką w czerwcu to około 30-32 Euro.
        Do tego "haracz" pośrednika, jeśli się dogadasz z właścicielem, to masz szanse
        uniknąć jego płacenia, tym bardziej nie płać drugiego "haraczu" polskiemu
        pośrednikowi.
        Przykro mi, ale nieznajomym nie podaję z założenia kontaktów do "moich" kwater.

Jedzenie w Basce, Punacie albo Vrbniku jest drogie, ale i tak taniej wychodzi
        obiad w pizzerii niż robiony samodzielnie. Po prostu tamtejsze maleńkie
        sklepoiki mają mordecze marże, a i tak przeżywają natłok klientów, Co innego
        śniadania, zwłaszcze jeśli się przywiezie z Polski "krakowską", oscypek albo
        kabanosy. Te można robić w domu. W Mieście Krk są dwa "normalne" supermarkety i
        tam da się stosunkowo tanio (120-150% tego, co w Polsce) nabyć ingrediencje do
        gotowania na własną rękę - ja tego niegdy nie próbowałem... raz czy drugi
        zrobiliśmy sobie grilla i to wzystko.
    • Gość: Juras Re: Czy wyspa KRK jest droga??? IP: *.wroclaw.mm.pl 17.04.07, 00:40
      No to może faktycznie wybiore się do Zadaru a nie na Krk- skoro jest taniej i
      cieplej. Miasteczko godne polecenia czy jest jakies fajniejsze w okolicy?
      • Gość: Kir raczej nie Zadar tylko coś obok IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.04.07, 12:02
        Zadar to duże miasto, znajdz sobie cos w okolicy.
        Jak ma być blisko i cieplej to może Vodice (tylko uważaj na stacji benzynowej w
        Vodicach, oszukują) a jak ma być ładnie i romantycznie to moze Primosten (ma
        super atmosferę ale jest znany i może być więcej ludzi)
        albo Biograd na Moru, sv Filip Jakov. Myślę że można będzie popłynąć na
        Kornaty.
        Slbo okolice Szibenika - dla mnie to magiczne miasto. MOżna też zwiedzić
        wodospady krka a po drodze plitvice
    • Gość: Gość Re: Czy wyspa KRK jest droga??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 12:19
      Byłem na wyspie Krk 5 lat temu. Od tamtej poru mogło się coś zmienić, ale
      ogólnie mogę coś powiedzieć.
      Na Krk jest łatwy i szybki dojazd (wyspa połączona z lądem wspaniałym mostem, a
      wyjeżdżając z południa Polski jesteś na miejscu pod wieczór, prawie na kolację).
      Sama wyspa jest bardzo urokliwa : zabytki są w mieście Krk, największe letnisko
      to chyba Baśka. Ceny mnie wtedy nie zwalały z nóg, ale należy pamiętać, że z
      roku na rok Chorwacja jest coraz droższa - ogólnie można stwierdzić, że im
      bardziej na północ Chorwacji tym drożej (wyjątki to Split i Dubrownik). Na pewno
      najdroższa jest zachodnia Istria : Pula, Rovinj, Poreć, Umag - wiadomo, bliżej
      tzw. Zachodu. Na spokojny wypoczynek najlepiej wybrać sobie nadmorską zabitą
      dechami wiochę, gdzie zawsze można spotkać wolne pokoje (nawet za 10 euro od
      osoby w sezonie).
    • Gość: Juras Re: Czy wyspa KRK jest droga??? IP: *.wroclaw.mm.pl 17.04.07, 12:59
      Super rady, BARDZO dziękuję.
      Przelągdnąłem całe forum i opisy wycieczek na necie i zdecydowałem się na...
      BIOGRAD NA MORU!!! Najbardziej przekonało mnie, że będzie tam w maju cieplejsza
      woda. Mam nadzieje że pogoda się nie popsuje i bedzie "prawie" jak w szczycie
      sezonu (teraz patrząc za okno lato w pełni).
      O Biogradzie raczej wszyscy wypowiadają się w samych superlatywach, na dodatek
      jest blisko do wielu atrakcji turystycznych, no i z tego co widziałem po
      internetowych oifertach noclegi nie są szaleńczo drogie (a mniemam, że te ktore
      się nie reklamują w necie bedą jeszcze tańsze).
      A może zna ktoś jakąś sprawdzoną kwatere w tamtym rejonie i może mi coś polecić?

Łukasz
      • Gość: Gość Re: Czy wyspa KRK jest droga??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 09:49
        Jeśli będziesz w Biogradzie to proponuję nie tylko kąpiel w morzu, ale także w
        Jeziorze Vransko. Jest super, no i woda słodka.
        • Gość: Kir vransko IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.04.07, 11:46
          Woda we Vrańskim jeziorze jest taka sobie jeżeli chodzi o czystość. Ale można
          się kąpać i woda w jeziorze powinna być znacznie cieplejsza niż w morzu.
          W lecie jest jak dobra zupa. Plaże nad jeziorem są mało atrakcyjne. Przy
          jeziorze jest spory kemp.
          www.vransko-jezero.hr/
          W samej Vranie mozna zobaczyć ruiny zamku i kasztelnię w lepszym niż riuny
          stanie. Zwiedzania na 15 minut. Chyba ciekawsze zwłaszcza w maju moze być
          pojechanie do rezerwatu ptaków nad jeziorem. W maju akurat zaczyna sie okres
          wylęgania młodych i na pewno będzie ruch. Z gatunków które są ciekawe nawet dla
          amatorów na pewno da sie zobaczyć czaple nadobne. Powinne być też pelikany a
          jeżeli będziesz miał szczęście może flamingi
          • Gość: malop Temperatura wody aktualna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 23:54
            vrijeme.hr/aktpod.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka