Dodaj do ulubionych

Nowicjusz na Istrii

IP: 62.244.143.* 19.05.03, 18:27
Dwa razy byłem z rodzina w Chorwacji w ok. Splitu. W tym roku chcę jechać na
Istrię tylko nie wiem czy warto? Czy jest tam coś do zobaczenia oprócz
amfiteatru w Puli. Z góry dzięki za rady.
pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: damian Re: Nowicjusz na Istrii IP: 130.169.49.* 20.05.03, 11:20
      Oprócz amfiteatru w Puli na Istrii warto odwiedzić Rovinj - mnóstwo przyjemnych
      kafejek, na wzgórzu znajduje się kościół z relikwiami św. Eufemii. Podobno
      warto odzwidzić też Porec, ale nie byłem.
      Pozdr
      • Gość: szcz Re: Nowicjusz na Istrii IP: *.czes.gazeta.pl 21.05.03, 11:51
        Istria to jedno z najpiękniejszych miejsc w jakich byłem, a w Chorwacji to już
        na pewno. W Puli oprócz amfiteatru jest jeszcze wenecka twierdza, ruiny
        antycznego teatru, rzymska świątynia obok portu i brama w centrum pieknej
        starówki oraz bardzo ładny klasztor franciszkanów. Rovinj jest jeszcze piękniej
        położony - na niewielkim półwyspie. Podobnie ładne są Pazin i Porec. Warto tez
        pojechać do rezydencji Tity i ZOO na wyspach Brioni, albo do Opatiji i Rijeki
        (ewentualnie proponuję wypad do Triestu - absolutnie niezwykłego miasta wielu
        narodów). Ale najpiekniejsze sa krajobrazy Istrii, którą Chorwaci dzielą na
        trzy cześci: białą (od koloru skał na wybrzeżach), czerwoną (taki kolor -
        serio! - ma gleba w srodku półwyspu) i zieloną (od bujnej roślinności). Jedź!!!
        • Gość: arris32 Re: Nowicjusz na Istrii IP: *.chello.pl 24.05.03, 21:03
          W zeszlym roku spedzilem 2 tygodnie na poludniu Chorwacji - Dubrovnik, Korcula,
          Orebic. Pozniej pojechalismy na pare dni na oslawiona Istrie .... i zalowalismy
          tego ruchu. Poludnie jest zdecydowanie piekniejsze. Dluzej sie jedzie ale
          naprawde warto!
          • Gość: Jurek Re: Nowicjusz na Istrii IP: *.kbn.pl / 192.168.1.* 24.05.03, 22:30
            Na pewno warto odwiedzić Poreć.Przepiękne miasteczko. Bazylika i ten
            klimat!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Byłem sprawdzilem. Jedż!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Tomek Re: Nowicjusz na Istrii IP: 62.244.143.* 26.05.03, 15:59
              Dzięki Jurek, na pewno pojadę. Może ktoś jeszcze mi coś zaproponuje do
              zwiedzenia.
              • Gość: remik Re: Nowicjusz na Istrii IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.03, 22:15
                Panuje opinia,że Istria jest brzydsza niż południe Chorwacji.Nie zgadzam
                się.Jest dużo bardziej zielona,infrastruktura jest lepsza i są liczne
                miejscowości,które mają wspaniały "chorwacki"klimat.Ja byłem na północy Istrii
                pod granicą słoweńską,w Umagu-Savudriji.Było super.Szczególnie urokliwy jest
                Rovinj.Polecam.Poza tym z Wrocławia to tylko 950 km,większość autostradą.
    • Gość: Anka Re: Nowicjusz na Istrii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.03, 00:57
      Witam!
      Ja nie jestem nowicjuszką, zazwyczaj jeździłam na Istrię z przyczepą, ale w tym
      roku musimy jechać bez przyczepy! Może znacie mili Forumowicze jakieś przyjemne
      kwatery na Istrii?
      Ja osobiście uwielbiam to miejsce!!! Byłam też w Dalmacji, ale nie jest taka
      piekna. Trochę zaniedbana. Istria bardziej zielona i trochę więcej cywilizacji!
      Ale to chyba kwestia gustu.
      z pewnością warto odwiedzić to wspaniałe miejsce, jaką jest Istria!!!
      • Gość: greg Re: Nowicjusz na Istrii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.03, 17:07
        Nie mozna nie byc w Kamieniaku (moze zle teraz pisze), to ichniejszy park
        narodowy na samym poludniu wyspy (polecili mi Chorwaci!). Ogromne przestrzenie
        i przepiekne dzikie, kamieniste plaze, raj do nurkowania. Bez tych plaz bym tam
        oszalal z upalu :) jedz!!!!
        • Gość: ryba22 Re: Nowicjusz na Istrii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 22:33
          Ja również wybieram się na Istrię, tylko nie mam żadnego kontaktu.
          Może ktoś mógłby coś polecic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka