Dodaj do ulubionych

tatralandia, mikulasz czy moze cos innego??/

24.04.07, 19:20
chce sie wybrac w wakacje, z corka 8 miesieczna i mezem na Slowacje, jedziemy
z inna rodzina wiec interesuje nas obszar tatralandii tylko zastanawiam sie
gdzie wybrac nocleg, czy liptovsky mikulasz nie jest za duzy, czy jest
stamtad dobry wypad w gory, chce tez troche pochodzic, nie duzo wiadomo
dziecko
co polecacie gdzie sie zatrzymac zeby pojsc i do tatralandi ze 2 3 razy i w
gory

wypad planujemy na tydzien

wielkie dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: taternik nocleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 19:30
      Nie polecam bliskich okolic Tatralandii, a nawet samej Tatralandii. To znaczy
      mozna tam pojechac na 1-2 (maks 3) dni, ale to wszystko. Tatralandia jest w
      polu otoczonym parkingami, a gory sa od niej daleko. Zdecydowanie polecam
      natomiast nocleg w pieknej miejscowosci Zuberec w Tatrach Zachodnich, i
      dojezdzanie 20-30 min do Tatralandii, jesli zalezy Wam na basenach. Z Zuberca
      natomiast mozna ruszac w gory (tez nie bezposrednio - trzeba samochodem ok. 10
      min. podjechac do Zverovki lub Oravic). Wiem, ze i tak wyladujesz w domkach
      kempingach wokol tlumu ludzi i samochodow, ale tacy sa juz dzis ludzie - po
      prostu lubia postepowac glupio:( Zawsze jest jednak jakies 1-10%
      prawdopodobienstwa, ze mnie posluchasz.
      • Gość: monikaa13 Re: nocleg IP: *.85-237-180.tkchopin.pl 24.04.07, 20:50
        i tu sie zdziwisz, bylam na slowacji juz dwa razy, lubie gory, nie lubie ludzi
        lubie spokojne miejscowosci polozone w gorach, nie podoba mi sie tez okolica
        tatralandi, ale po pierwsze chcemy tam pojsc ze trzy razy wiec moze oplaca sie
        byc gdzies blizej, poza tym nie chce wedrowac po wielkich gorach, ew. zrobic
        jakis wypad w gory na 2-3 godzinki, dziecko, poza tym jedziemy z siostra i jej
        rodzinka ktorzy koniecznie chca byc w tatralandi wiec troche jestesmy zwiazani

w przyszlym roku napewno wybierzemy sie sami wiec wybierzemy juz lepsze miejsce

znalazlam wlasnie Liptowski Trnovec, i fajne domki
    • Gość: monikaa13 sorry pomylilam fora!!!!!!!!!!!!! IP: *.85-237-180.tkchopin.pl 24.04.07, 21:10
    • Gość: stary doktor Leon Re: tatralandia, mikulasz czy moze cos innego??/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 01:05
      Przez wiele lat włóczyłem się nie tylko po polskich Tatrach. Jestem lekarzem i
      zawsze dziwiła mnie beztroska rodziców, którzy nie potrafią zrezygnować ze
      sprawiania sobie przyjemności i ciągną ze sobą w góry w nosidełkach na plecach
      kilku- albo kilkunastomiesięczne dziecko i wydaje im się, że sprawiają dziecku
      radośc umożliwiając mu obcowania z górami, szczególnie z wysokimi Tatrami.
      Dziecko nie potrafi tak jak dorośli poradzić sobie ze zmianami ciśnienia. Jeśli
      płacze - czy to w kolejce linowej, czy na szlaku - to nie z głodu lub że mu nie
      jest wygodnie, ale dlatego, że - przykładowo - niemalże pęka mu z bólu głowa,
      że bardzo się męczy, chociaż jeszcze samo nie zrobiło ani jednego kroku. Po
      prostu ono nie tylko nie potrafi, ale nie jest w stanie zaaklimatyzować się do
      warunków górskich, tak jak dorośli. Owszem, moniko13 i inne mamy też, jedźcie z
      dzieckiem (zmiany klimatu są wskazane), ale nie wychodź z nim w góry, jeśli
      naprawdę je kochasz.
      • rabinson Re: tatralandia, mikulasz czy moze cos innego??/ 03.05.07, 20:59
        moniko 13, wczoraj wróciłem z 4 dniowego pobytu na Słowacji, z rodzinką i
        znajomymi byliśmy w Liptovskim Janie, 10 min drogi samochodem od Tatralandii,
        chociaż tym razem nie byliśmy tam.
        Polecam Ci Liptovski Jan, jest tam spokój, czyste powietrze, jest gdzie
        spacerować i jeździć na rowerze. Mieszkaliśmy we wspaniałym rodzinnie
        prowadzonym dworku,
        podaję namiar na ich stronę: liptov.sk/kuria/index_pl.html

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka