Gość: kasiawu IP: *.mos.gov.pl 24.05.07, 09:49 Ja się wybieram tam w lipcu, a raczej pod Trogir, jakies 2 kilometry od miasta. Czy ktoś z Was był w Trogirze i może coś opowiedziec o swoich doświadczeniach? Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Trogir - ktoś był? IP: 193.164.157.* 24.05.07, 09:52 hej ja byłem w Trogirze juz dwa razy, ale tam nie nocowałem tylko całodzienne zwiedzanie....... powiedz konkretnie o co chodzi z tymi doświadczeniami, bo będąc w Chorwacji "n" razy miałem same dobre doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiawu Re: Trogir - ktoś był? IP: *.mos.gov.pl 24.05.07, 09:56 np. czy ludzie sie tam nie zadeptują? czy żarcie jest dobre i czy drogie ;)? Jaki generalnie jest dojazd z Polski (jedziemy samochodem)? Nigdy jeszcze w Chorwacji nie byłam więc jestem kompletnie zielona :) więc kazda dobra rada będzie na wage złota. Pozdrawiam k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Trogir - ktoś był? IP: 213.77.33.* 24.05.07, 10:06 Na pewno będziecie w Medenie. To taki kołchoz turystyczny. Chyba, że na wyspie Ciovo to już lepiej. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Trogir - ktoś był? IP: 193.164.157.* 24.05.07, 10:17 np. czy ludzie sie tam nie zadeptują? w sezonie na pewno, np.w Dubrovniku 30.04.07 policja kierowała ruchem na ulicach Dubrovnika...... tyle było turystów!!!!!!! czy żarcie jest dobre i czy drogie ;)? żarcie dobre, lody pycha...... w sezonie ceny idą w górę- jak wszędzie- więc trzeba się z tym liczyć.... Jaki generalnie jest dojazd z Polski (jedziemy samochodem)? Aby wyjechać z Polski :)))))) i ciutkę dalej, a później do samego Splitu jest autostrada..... Nigdy jeszcze w Chorwacji nie byłam więc jestem kompletnie zielona :) :)))) zakochasz się w niej- ja się zakochałem i co roku będę tam jeździł, botyle na Bałkanach jest do zwiedzenia, że dwa tygodnie to mało........ więc kazda dobra rada będzie na wage złota. - najlepsza i na wagę złota rada............. nigdy nie mów i nie dogaduj się po niemiecku- wtedy żarcie będzie baaaardzo drogie :))))) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiawu Re: Trogir - ktoś był? IP: *.mos.gov.pl 24.05.07, 10:22 :) dzięki za dobre rady ;) na szczęście nigdy nie miałam serca do niemieckiego więc raczej na pewno po niemiecku słowa nie powiem ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiawu Re: Trogir - ktoś był? IP: *.mos.gov.pl 24.05.07, 10:21 nasze miejsce to Seget Donji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Trogir - ktoś był? IP: 193.164.157.* 24.05.07, 10:31 zróbcie sobie wypady do Primosten, Splitu, polecam też poświęcić dzień na Dubrovnik, bo warto, Jeziora Plitvickie- nie wiem ile czasu macie do dyspozycji itp..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiawu Re: Trogir - ktoś był? IP: *.mos.gov.pl 24.05.07, 10:41 No niestety nie będziemy długo, od soboty do soboty. Ewentualnie jak nam zostanie troche pieniędzy to w drodze powrotnej jeszcze "zaliczymy" jakieś fajne miejsca ;). Dzieki za propozycje, już sobie zapisałam :) k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cromaniak Re: Trogir - ktoś był? IP: *.chello.pl 24.05.07, 21:08 Seged donij to praktycznie promenadka nadbrzeżna od starego portu do Campingu Medena ze 2-3km. Przyjemne plaże ale dosyć tloczno ,lepiej byc z rana. Fajnie i przyjemnie,kilka knajpek przy brzegu.Do Trogiru na piechotkę ok 3-4 km. Trzeba kawałek przejśc po jezdni. Ale tak lepiej bo autem trudno parkować. Więcej sklepów właśnie przy tej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiawu Re: Trogir - ktoś był? IP: *.mos.gov.pl 24.05.07, 10:45 Teraz zadam pytanie z serii głupich. Czy ktoś z Was orientuje się, ile (w przybliżeniu) trzeba schowac pieniędzy na paliwo w obie strony. (Warszawa - Trogir - Warszawa) :) Pewnie nikt mi nie odpowie, ale warto spytać ;) k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Trogir - ktoś był? IP: 193.164.157.* 24.05.07, 10:52 :)))) i znów Ci odpowiem, bo ja też jeźdzę z W-wy nie wiem ile pali i jaki ma bak Wasz samochód.... ja mam 60litrowy i tankując w Polsce przed samą granicą dojeźdzam do Krapiny w HR, a tam litr paliwa 8 kun kosztuje. Z W-wy do Trogiru trzeba liczyć 1350-1400km. A więc miałem tank w W-wie, potem przed granicą i potem w HR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Trogir - ktoś był? IP: 193.164.157.* 24.05.07, 10:54 szkoda, że macie tylko tydzień ............ dwa tygodnie minimum - na zwiedzanie i odpoczynek na plaży....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiawu Re: Trogir - ktoś był? IP: *.mos.gov.pl 24.05.07, 11:03 wiem, że krótko, ale liczymy też na jakieś rozrywki "po drodze" :) zawsze można wrócić za rok ;) dzieki za info o paliwku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Trogir - ktoś był? IP: 193.164.157.* 24.05.07, 10:58 sporo wiadomości tutaj www.cro.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmo Re: Trogir - ktoś był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 12:10 ja tez jade z Warszawy. Wg. moich map wychodzi że ma jakies 1500 km a nie 1300 (tyle to jest na Pag). Jedziemy przez Słowacje austrie potem na zagrzeb i na split. Co do paliwa - zależy jakim samoichodem - ja jade mondeo i licze na paliwo - mając instalacje gazową ( oczywiscie nie liczę tylko na gaz bo to głupota ) jakieś 1200 zł w obie strony, kolega jedzie laguną i liczy że wyda jakies 1500 zł w obie strony i to jest bardzo oszczędnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Trogir - ktoś był? IP: *.stella.net.pl 24.05.07, 15:14 to chyba lekka przeginka z taką kalkulacją kosztów paliwa; nawet przy założeniu odległości na poziomie 2 x 1500 km nie da się wydać na paliwo 1200-1500 złotych! Nie straszcie forumowiczów, którzy tych tras nie znają. Przykład naszego wyjazdu z roku ubiegłego (wrzesień): trasa - na Riv. Makarską, tam i z powrotem 3102 km, 188 l Pb95, poprzedni wyjazd - za Dubrovnik, trasa tam i z powrotem, plątanie się na miejscu zwane zwiedzaniem - 3350 km, 212 litrów Pb95. Samochód - cały czas ten sam (Megane 1,6/110 KM, benzynowy), klimatyzacja wszędzie tam, gdzie wymagały tego warunki, jazda z maksymalnym wykorzystaniem walorów autostrad, czyli szybko lub bardzo szybko, obciążenie - 3 osoby przy jednym i 4 przy drugim wyjeździe + full bagażu. Rok temu paliwo nas kosztowało, po przeliczeniu walut, 870 zł, a cały dojazd tam i z powrotem, wraz z opłatami za drogi(autostrady w HR + winietki na SK i H)- 1135 zł. Nawet uwzględniając zwyżkę cen paliw i większy silnik (Laguna ma prawo mieć pod maską to samo co Meganka...)nie powinno wyjść 1,5 tys. zł. Jeśli zaś skorzysta się z LPG bądź diesla, powinno być jeszcze taniej... Jasne, że lepiej być przygotowanym na więcej a wydać mniej, niż odwrotnie, ale też zważcie, że niektórych można niepotrzebnie zniechęcić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosmo Re: Trogir - ktoś był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:33 Nie chciałam zniechęcić ale było pytanie o koszty a duzo ludzi jedzie na granicy finansowej i potem robi sie problem przy powrocie do domu. 3 lata temu też byłam Meganką 1,4 benzyna w 4 osoby- wyszło nam ok 1000 zł za paliwo. Wyjazd na Pag + jedno zwiedzanie na miejscu. Biorąc po uwagę że laguna pali w graniczach 11 litrów , w traśie ok 9 to koszty są jak najbardziej realne 3200 ( 2900 na Ciovo + 300 km na miejcu) X 10l/100 km X 4,5 za 1l daje...1440 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosmo Re: Trogir - ktoś był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:33 ZApomniałam doliczyć winety i koszty autostrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irenagm Re: Trogir - ktoś był? IP: *.dynamic.xdsl-line.inode.at 25.05.07, 18:18 moja rodzina byla w hotelu Resnik, jestesmy zachwyceni, goscinnoscia, atmosfera. bylo pieknie dla dzieci raj. trogir piekne zabytkowe miasto. polecam, napewno bedziecie zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś