Dodaj do ulubionych

38 stopni - da sie wytrzymac?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:08
Mam pytanie odnośnie temperatur, jak się je odczuwa?
Mam mieszkać 100 metrów od morza i ma być 38 stopni. Podpowiedzcie, jak tam
jest taka temperatura odczuwalna, czy wiatr mocno wieje?
Przepraszam za naiwne pytanie, ale naprawde boje sie ze sie tam ugotuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Lipski Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:47
      da sie przezyc , ale jak mozecie bierzcie kwatery z klima .
      Dlaczego ? ano dlatego ze o ile w dzien mozesz siedziec w wodzie o tyle w nocy
      mury domow oddaja intensywnie cieplo i pocisz sie niemilosiernie lezaqc nawet
      na waleta :-) .
      • Gość: ela Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:49
        Mamy apartamenty blisko morza i pani poradzila, zeby nie brac klimy, bo w nocy
        od morza będzie chłodno.
        MOże wiatrak zabiorę ze soba?
        • fiction2 Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? 10.07.07, 11:05
          To ta Pani chyba nie byla w Chorwacji. Nic nie daje to ze pokoj jest pzy samym
          morzu, tak jak wczesniejszy wpis - w nocy mury oddaja tyle ciepla ze nic nie
          pomaga nawet spanie na waleta. Jesli sie da to bierzcie z klima. Pozdrawiam.
          • Gość: Lipski Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 11:21
            w nocy mury oddaja tyle ciepla ze nic nie
            > pomaga nawet spanie na waleta

najgorzej jak sie zasypia po wielkich bojach ze soba a tu nagle struzka potu
            wplywa ci do ucha :-)))

Oni tak tam buduja ze w wiekszosci nie daja zadnej izolacji - zeby bylo jak
            najtaniej . Potem w lato i tak ida mieszkac do komurek i garazy wiec ich to
            wali .
          • Gość: ole Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 02:06
            chyba ze mieszkasz na campingu
            i nie ma zadnego oddawania przez mury
            jest milo i sympatycznie
        • Gość: Lipski Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 11:19
          > MOże wiatrak zabiorę ze soba?

nie zaszkodzi :-) najlepiej obrotowy sprawdz tylko czy nie skrzypi bo to
          strasznie wku..wia w nocy :-))))

ale jesli masz mozliwosc klimy nie zastanawiaj sie
    • alex_k Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? 10.07.07, 11:44
      Mieliśmy tylko raz kwaterę bez klimatyzacji, rzeczywiście można się ugotować,
      otwieranie okien trochę pomaga, jednak wtedy zjedzą cię komary (warto zabrać
      takie elektryczne "coś"). Niektórym przeszkadza też wszechobecny hałas cykad,
      ale jeśli o mnie chodzi, to było nawet sympatyczne...
      • Gość: gtw Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.rzeszow158.tnp.pl 10.07.07, 12:11
        Byłem dwa razy w HR - raz na Rab, raz na Korculi. Za każdym razem w sierpniu. I
        tu i tam dzień w dzień w dzień była lampa ponad 30C, w nocy za to było dość
        chłodno czasem trzeba było zakładać długi rękaw., Chorwaci mówili że to typowa
        pogoda. Klimamieliśmy, ale praktycznie z niej nie korzystaliśmy, może dlatego
        że od morza zwykle wiała bryza,a budynek był z grubego kamienia...
        • Gość: ela Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:04
          No to pięknie się urządziłam, pięknie.
          Macie jeszcze jakieś rady?
          A może nie bedzie tek goraco?
          Jak sprawdzić pogodę?
          Czy na plaży jest gdzieś cien?
          Już sie załamałam i nie chce mi się jechać.
        • magdzio Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? 21.07.07, 23:44
          Byłam na Rabie w drugiej połowie września. W dzień - 25-30 stopni, w nocy dało
          się żyć - nigdy nie spałam pod kołdrą, a już na pewno nie w długim rękawie - w
          sierpniu chłodno????
    • Gość: urodzona_chorwatka Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.ite.waw.pl 10.07.07, 13:07
      a gdzie dokładnie jedziesz?
      • Gość: ela Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:15
        Omisz
        • Gość: urodzona_chorwatka Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.ite.waw.pl 10.07.07, 13:22
          No to chyba cię nie pocieszę:)
          www.accuweather.com/world-forecast-15day.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|HR|HR000|OMIS&metric=1
          • Gość: ela Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:25
            Troche mnie pocieszylas, bo mi gdzieś pokazalo 38 stopni.
            Czesto korzystasz z tej pogody? jak sie sprawdza?
            • Gość: ela Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 17:57
              A jaka tam jest temperatura wody?
    • Gość: Kata01 Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.dh-hfc.datazug.ch 20.07.07, 16:28
      polecam spradzone sposoby: pic herbte zamiast kawy, duzo mietowej. lepiej unikac
      wod gazowanych. nosic lekkie, przewiewne rzeczy. wrecz pozorom "chlodniej" jest
      w cieniutkich spodniach, niz w krotkich spodenkach i lepiacych sie nogach ....
      • Gość: Ewa Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.core.lanet.net.pl 21.07.07, 10:16
        Da sie wytrzymać- koniecznie coś na głowę i dużo pić wody niegazowanej. Warto zabrać ze soba z Polski parasol plażowy.
        • Gość: tom Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: 195.117.54.* 21.07.07, 16:07
          te wszystkie kalkulacje można sobie dokładnie w buty włożyć, bo one nie są w
          stanie uwzględnić doraźnych fluktuacji pogody, związanych np. z kierunkiem i
          typem wiatru, a od tego zależy nie tylko temperatura, ale przede wszystkim
          wilgotność powietrza. Nawet jeśli wyspekulowana z prognoz pogoda mówi i tych 38
          stopniach, to nic z tego nie wynika, jeśli w czasie waszego pobytu będzie
          dominował meinstral, albo yugo, albo bora. Każdy z tych wiatrów (a wymieniłem
          tylko te 3 z podstawowego kanonu!) ma inną charakterystykę i inaczej wpływa na
          samopoczucie i względne uczucie gorąca. Kilka lat temu podczas pobytu pod
          Dubrovnikiem trafiliśmy na taki okres, że wprawdzie prognozy pogody było,
          oględnie, znośne, to pewnego wieczoru nadszedł najbardziej parszywy z yugo,
          niosąca znad Sahary powietrze suche i pełne pyłu piaskowego. Kiedy sprawdzaliśmy
          temperaturę na termometrze samochodowym, to ok. 23 wynosiła ona 34-35 stopni i
          systematycznie rosła. Efekt identyczny z włączeniem farelki na coraz szybszy
          bieg. rano wszędzie było pełno żółtego drobnego piaseczku i wściekłych,
          niewyspanych wczasowiczów. Boksowaliśmy się tak przez trzy doby, aż w końcu
          daliśmy nogę, zatrzymując się na resztę urlopu dopiero koło Szybenika. Klima w
          pokoju to teoretycznie fajna sprawa, jeśli: klima jest czysta (ważne dla
          alergików) i cena (dopłata) jest do strawienia. Często nie opłaca się, bo w
          zasadzie korzysta się z tego wyłącznie na czas snu, a rzadko bywa tak, by
          pomiędzy 23-24 a 7-8 rano było tak, jak podczas naszego wspomnianego pobytu pod
          Dubrovnikiem w 2003 r...
    • Gość: B. Re: 38 stopni - da sie wytrzymac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 17:35
      Wiatr nie koniecznie musi wiac w nocy, to zalezy od miejsca, w ktore jedziesz;
      z moich doswiadczen wynika, ze na wybrzezu, na stalym ladzie rzadko kiedy wieje
      i w nocy bywa upalnie, z kolei na Peljesacu nocami bywa nawet zimno i trzeba
      sie cieplej ubrac, zeby bylo wieczorem chlodno wystarczy na dzien zamknac
      okiennice(sa w kazdym domu) i otworzyc je dopiero wieczorem-wtedy mozna
      wytrzymac, jak nie pomoze- mozesz spac na balkonie;) uwierz, ze 38 st, o
      ktorych piszesz to jeszcze nie tak zle, ja mam auto bez klimy, na autostradzie
      okien nie otworze i jak sie nagrzeje to mam w srodku 50-55 st(wiem bo mam
      termometr):P wiec sie nie martw-zawsze moze byc gorzej;)
    • emikaa Spokojnie da sie 23.07.07, 09:53
      Mysle ze sie da, my wytrzymalismy a tez byly takie upaly, pokoj mielismy bez
      klimy ale na parterze, w cieniu schowany troche -klima z reguly jest tylko za
      doplata (nam nie byla potrzebna), w nocy mielismy drzwi na taras otwarte i sie
      spalo dobrzem najgorzej w poludnie na sloncu, nie da sie chyba lezec spokojnie,
      my tylko non stop w wodzie albo do pokoju.
      • Gość: turysta Re: Spokojnie da sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 23:25
        byłem dwa razy,w pokoju bez klimy i dało się przeżyć,raz w lipcu raz w
        sierpniu.pogoda pewna ,woda ciepła i cieplutkie noce.byłem w tym roku nad
        bałtykiem od 2 lipca i pluje se w brodę że, niepojechaliśmy do chrwacji
        • emikaa Re: Spokojnie da sie 24.07.07, 19:46
          w koncu po to sie jedzie do chorwacji m.in ze pogoda pewna :) pozdrawiam, a
          potem mila odmiana, czlowiek wraca opalony na czekolade a wszyscy biali sa i
          patrza z zazdroscia hehe ;))) Damska proznosc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka