Dodaj do ulubionych

Trogir i okolice

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 13:23
Witam wszytskich i pytam co sądzicie o pobycie w Trogirze i okolicy.
Spotkałem się z różnymi opiniami, że woda brudna, plaże nie ciekawe.
Chciałbym tam pojechać, ale czy warto. Myślałem o zakwaterowaniu w
apartamencie na Ciovo. Dzięki za każdą opinię.
Obserwuj wątek
    • Gość: karolina Re: Trogir i okolice IP: *.MAN.atcom.net.pl 09.07.03, 15:35
      Ogólnie Trogir jest piękny i naprawde warto go zobaczyć trudno mi się
      wypowiadać na temat plaż bo to były praktycznie jedyne jakie w Chorwacji
      widziałam(pierwszy pobyt) natomiast woda bardzo czysta i przejrzysta nawet tam
      gdzie nie łapiesz już gruntu pod nogami. Odradzam Ci jednak mieszkanie na Ciovo
      jeżeli masz ochotę się troche pobawić-tam w zasadzie nie ma co robić a do
      Trogiru jest kawałek drogi (piechotą niebezpiecznie bo kierowcy jeżdżą jak
      debile samochodem bez sensu bo straszny korek do przejazdu przez most).
      • Gość: anka Re: Trogir i okolice IP: *.stacje.agora.pl 09.07.03, 17:21
        hmm.... zaniepokoiłam się, bo własnie wybieram między Ciovo a wyspą Hvar.
        Napisz coś więcej o Ciovo - czy łatwo si9ę dostać do Trogiru i do Splitu?
        (tamtejszymi autobusami na przyklad?)
        pozdr.
        • Gość: karolina Re: Trogir i okolice IP: *.MAN.atcom.net.pl 10.07.03, 08:52
          Na Ciovo nie kursują autobusy a przynajmniej ja będąc tam ponad dwa tygodnie
          żadnego nie zauważyłam, ponieważ byliśmy samochodem na gaz to nie rozglądaliśmy
          sie za autobusem do Splitu. Rzeczywiście plaża miejska jest nie ciekawa-my
          mieliśmy plaże przy prywatnym apartamencie albo chodziliśmy na skałki na drugą
          stronę wyspy (piękna dzika przyroda). Ogólnie wyjazd był udany ale brakowało
          troche rozrywek na wyspie bo nie codzień chciało nam sie stać w korku do
          Trogiru-ale sam Trogir cudeńko!!!
        • Gość: DarekJ Re: Trogir i okolice IP: *.mis / localhost 11.07.03, 12:23
          > hmm.... zaniepokoiłam się, bo własnie wybieram między Ciovo a wyspą Hvar.
          > Napisz coś więcej o Ciovo - czy łatwo si9ę dostać do Trogiru i do Splitu?
          > (tamtejszymi autobusami na przyklad?)
          Jeżeli miałbym wybierać między Ciovo a Hvarem, to zdecydowanie Hvar. Ciovo jest
          dobrym punktem wypadowym do zwiedzania Trogiru, Primostenu, Krka i Splitu, ale
          biorąc pod uwagę morze, plaże, tereny i widoki to wyspy i południowa Dalmacja
          są zdecydowanie piękniejsze i ciekawsze.

---
          DarekJ
    • Gość: yo Re: Trogir i okolice IP: 43.210.32.* 09.07.03, 18:28
      Plaża "miejska" na Ciovo Okrug Gornij jest nieciekawa chyba że chcesz się piwa
      napić i pomoczyć nogi albo poleżeć na leżaku ale 10 m od drogi polecam Autocamp
      Labadusa za Okrug Donij ale chyba zaczeli pobierać opłaty za wjazd( byłem do
      końca czerwca) za to obok jest knajpa i tam można zaparkować poza świętami bo
      pełno aut. Jest też autocamp Rozac 20 Kn od auta (albo od 4 osób)ZALETA CIEŃ.
      Co do wizyt w Trogirze po pierwszych dwóch wyprawach pieszych zacząłem
      jeździć.Problem nie w kierowcach tylko wąskiej drodze i braku chodnika. Polecam
      parking przy porcie albo przy knajpie Lucica.Od tego miejsca rzut beretem do
      starówki, targu, "rybaricy" (polecam działa do 10 max)i Konzuma.
      Świeża dorada to jest to(50-70Kn/kg).
    • szon Re: Trogir i okolice 09.07.03, 22:02
      polecam pobyt w okolicach Trogiru w miejscowości Seget Dolny (2km od Trogiru) i
      Seget Vranjica (4 km od Trogiru). Mniej ludzi, czysta woda. Polecam apartamenty
      na www.croatia.republika.pl
    • Gość: bea Re: Trogir i okolice IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.07.03, 19:15
      Wyspa Ciovo jest śliczna. Trogir też ładny, warto zobaczyć.
      Co do plaż, to w Chorwacji oznacza to zupełnie co innego niż u nas. Tam jest
      po prostu kawałek brzegu.Piaszczystych w naszym pojęciu to tam na lekarstwo
      (znalałam jedną koło Nin)
      Ta miejska plaza w Okrug Gornij z barami jest żwirowa, ale woda tam mulista.
      Ja byłam po dokladnie przeciwnej stronie wyspy od strony zatoki plaża skalista
      to znaczy takie betonowe półki, ale spokojnie sie na nich leży na karimatce
      lub materacu. Za to woda krystalicznie czysta i ciepła.
      radzę więc sprawdzić w którym miejscu wyspy miałabyś mieszkać.
      Ale w samym Trogirze to raczej nie polecam - tam nie ma dobrego miejsca do
      kąpania.
      Zgadzam się z Karoliną co do górek. Tam jest tylko pod górę i na dół.
      Chodników nie ma a drogi bardzo wąskie i rzeczywiście bezpiecznie jest tylko
      jeździć samochodem. Do Trogiru nie byłoby tak daleko gdyby właśnie nie te
      wąskie, kręte i górzyste drogi.
      • Gość: Ewa Re: Trogir i okolice IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 10:37
        byłam w Trogirze dokładniej mieszkałam w jego dzielnicy Seget, i bardzo chwalę
        sobie to miejsce , woda jest czysta korzystałam z plaży przy "MEDENIE" . Samo
        miasteczko Trogir jest urocze . Miłych wakacji! Uwaga na końcu plaży "Same
        golasy" !!!
    • Gość: bea Re: Trogir i okolice IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.07.03, 19:30
      Aha, i na Ciovo sa czesto bardzo ostre podjazdy do domow, wiec jezeli samochod
      ma z tym problemy......
    • Gość: misiek Re: Trogir i okolice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.03, 09:00
      Dziękuję wszystkim za opinę, mam już jakieś wyobrażenie. Mam nadzieję, że
      znajdę w tej okolicy jakieś ciekawe miejsce. Zresztą i tak jeszcze nie mam
      sprecyzowanego miejsca pobytu, jadę dopiero 16 sierpnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka