Dodaj do ulubionych

Wyspa Brac i Supetar

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 22:44
Jesli ktos potrzebuje informacji to sluze chetnie. Objechalam wyspe w te i z
powrotem a wrocilam 2 tygodnie temu.
Napiszcie tylko jakich informacji potrzebujecie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jarzynka Re: Wyspa Brac i Supetar IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 07:25
      Wybieram sie tam w sobote. Jedziemy samochodem, bedziemy w hotelu kaktus.
      Powiedz co warto zobaczyc, jakie ceny, gdzie sie wybrać itp.
      dzieki
      • jita Re: Wyspa Brac i Supetar 14.08.03, 09:11
        Cześć,

zajrzyj na

nasze-podroze.republika.pl/
        W razie dalszych pytań pisz śmiało.
        Pozdrawiam,
        Justyna
    • bodek19 Re: Wyspa Brac i Supetar 14.08.03, 14:36
      Witam,
      Wybieram się 22.08 na wyspę Brać, mam mieszkać w kompleksie Vela Luka hotel
      Velaris. Praktycznie nigdzie w sieci, czy też na grupie nie spotkałem się z
      żadną opinią tegoż hotelu. Czy Ty może wiesz chociaż jak to wygląda?? Poza tym
      opisz proszę w paru zdaniach ciekawe miejsca które szczególnie polecasz do
      zobaczenia. Jakie są ceny na wyspie oraz czy zabrać ze sobą euro czy inną
      walutę?
      Z góry dzięki na informacje

pzdr
      Bodek19
      • tiresias Re: Wyspa Brac i Supetar 14.08.03, 14:46

hotelu nie znam ale to małe miasteczko (ok 5 tys stałych) więc jest blisko
        - jedź na Bol (piaszczysta plaża - ok. 35 km)
        - promem z sumartina do omisa - wycoieczka całodniowa +++
        - do makarskiej z supetara (łodzia prywatną - grupy do 40 osób - cały dzień +
        wino na morzu++++
        - kasa najlepiej z bankomatów - od razu kuny (Zagrebska i splitska banka) - bez
        problemu
        za prom na wyspe też można płacić kartą.
    • Gość: Kamyka Re: Wyspa Brac i Supetar IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 17:10
      Przed chwilka właśnie czytałam posty na temat pseudo alf i omeg wypowiadających
      się na tym forum. Mam nadzieje że do takich nie należę.
      Kompleks Vela Luka jest sympatycznym miejscem. Ma wybetonowana cześć plaży dla
      nielubiących kamyków i zwykłą plażę z kamieniami. Przy tej wybetonowanej plaży
      jest zatoka wysypana piaskiem gdzie nie trzeba butów do pływania. To jest extra
      i chyba żaden hotel tego nie ma. Jeden prysznic na plaży (tylko) że słodką wodą
      do płukania się. Ale wszyscy raczej maja szalenie blisko do hoteli. Ah i jest
      cypel dla nagusów. Można wypożyczać leżaki na plaży (20 kunow za dzień). I
      około 12 przypływa facet łódką i przywozi owoce. Bardzo dobre a ceny takie
      same jak w miescie. Trzeba mu tylko patrzeć na wagę -lubi się mylić na nasza
      niekorzyść ale owoce ma bardzo dobre. W recepcji można wypoyczac paletki do
      ping-ponga, piłki do kosza itp. boiska i stoly są na miejscu. W budynku który
      nazywa sie Vele Luka jest firma zajmująca się nurkowaniami. Polecam. Natomiast
      jak wiecie Velaris jest 2** hotelem i cudów się nie spodziewajcie. Tzn. są tam
      trzy budynki i w każdy jest trochę inny standard. Ale generalnie jest w
      porządku. Podobno najgorszy standard ma budynek który nazywa się Vele Luka. W
      pokoju są łóżka, stół i krzesła a łazienki nie są luksusowe. Nie ma basenu. Ot
      i tyle. Zakładając że w hotelu z zasady śpisz to jest to do przełknięcia. Za to
      jest bardzo porządne jedzenie i dużo. Rano jest szwedzki stół a wieczorem trzy
      dania do wyboru i bufet sałatkowy i deser. Lody, ciacho albo owoce do wyboru.
      Natomiast Cactus jest kompleksem o wyższym standardzie. Ma basen i bogatszą
      infrastrukturę. Oglądałam tylko katalogi tego ośrodka więc nie będę się tu
      wypowiadać. Ale z tego co oglądałam to możecie się przestać martwić.
      Oba ośrodki leżą blisko siebie (na końcu miasta) i jest około 20 minut na drugi
      koniec Supetaru. Czyli do portu.
      Ceny i waluty. Wymieniają wszystko oczywiście oprócz walut niewymienialnych
      tzn. złotówek. Dobra cena za euro to było 7,433 kunów. (tak odmieniają kuny
      Chorwaci i tak tez ja je odmieniam choć logicznie by było kun a nie kunów).
      Kantorów jest mnóstwo, bankomatów tez. Ceny wszędzie takie same. No chyba na
      Jeziorach Plitwickich kurs jest troszkę niższy... a nie każdy to prowizja była
      wysoka. Każdy kantor praktycznie pobiera prowizje. Na jeziorach kantor miał
      największą prowizje jaka widziałam bo 3%. Są kantory bez prowizji lub po prostu
      z mniejszą.
      Cena przejazdu dla samochodu na wyspę Brac to 106 kunow (obawiam się że jest to
      cena tylko w jedna stronę). Dla ludzi bez samochodu prom kosztuje 23 kuny w
      jedna stronę. Dla dzieci zniżka 50%. Wiec może czasami lepiej samemu zrobić
      sobie wycieczkę do Splitu a nie płacić mnóstwo za zorganizowana a w każdej
      informacji turystycznej są broszury, informacje i plany miasta zwykle za darmo
      za darmo to jeszcze po polsku. Przewodnik po polsku kosztuja ok. 45 kunow.
      Bardzo mi przykro ale jeśli samochodowcy będą chcieli jeździć musza się
      nastawić na stanie w kolejkach do promu. Ok. godzinnych. Na dodatek w słońcu i
      upale. A jeśli będziecie wyjeżdżać z wyspy w sobotę (tak jak wszystkie
      zmieniające się turnusy) to powinniście się zaparkować już w piątek w nocy. Tzn
      tak jeśli chcecie najwcześniejszym promem wyjechać z wyspy żeby ominąć korki
      (poważnie stoi się w słońcu po 4-6 godzin jeśli wyjedzie się za późno) to
      powinniście tak zrobić jak pisze. Wtedy korek was dopadnie w pobliżu Jezior
      Plitwickich. Albo jeśli wam to nie robi różnicy wyjedzcie pozno wieczorem w
      sobotę. To tez jest sposób. Aha i zaopatrzcie się w dobra aktualna mapę
      Chorwacji bo np. przed Karlovaca można zjechać z autostrady i ominąć korek.
      Najlepiej zjeść w knajpie która się nazywa Palute i jest tuz przy porcie
      (właściwie każda knajpa przy porcie serwuje dobre chorwackie jedzenie). Reszta
      to zlepek europejskich smaków. Nic ciekawego.
      W Supetarze są dwa porządne sklepy że wszystkim. Tam są normalne ceny. Jeden
      blisko hoteli drugi przy porcie. Chleb ok. 10 kunów, mleko ok. 5, lody 1,4 za
      gałkę, piwo w knajpach jest tańsze niż sama cola tzn. piwo 10-12 cola 12-14
      kunow. W tym bliższym można płacić każdą kartą. Nie wiem jak z tym przy porcie.
      Są dwie dyskoteki w Supetarze. Jedna bardziej chillout-owa, druga bardziej dj-
      owska (XXL- taka nazwa). Wstęp wolny. Kafejka internetowa tuz przed
      dyskotekami, w wypożyczalni skuterów. Schodkami w dół i do końca. Nazywa się
      Cyber Paranga Cafe. Czynna od 9-13 i od 18-1 w nocy. Trudno znaleźć ale jak się
      popytacie ludzi pracujących w tej okolicy to wam pomaga. Aha język polski jest
      bardzo łatwo przez Chorwatów rozumiany. Skutery są bardzo popularnym środkiem
      komunikacyjnym po wyspie, 12 godzin wypożyczenia kosztuje od 135 (przy porcie)
      do 180 kunow w reszcie miejsc. Inna opcją są ichnie PKS. Dworzec jest za
      portem. Nie znam cen.
      Co warto zobaczyć na wyspie? Vidova Gora-punkt widokowy. Miejscowość Bol po
      drugiej stronie wyspy gdzie jest słynny Zlatni Rat (zloty róg czyli piaskowy
      cypel zmieniający kształt w zależności od prądów morskich). Tu tez jest do
      zobaczenia ruiny domu w domu. Obok boiska do piłki wodnej (w Supetarze) tuz
      przed portem codziennie (no chyba że jest za duża fala) od 21-23 odchodzi mała
      motorówka z podświetlanym szklanym dnem. Rejs trwa pól godzin, kosztuje 20
      kunów i naprawdę warto. Dla dzieci chyba 12 kunow.
      W miejscowości Puscica są fajne kamieniołomy. Selca podobno cala jest
      wybudowana z kamienia stamtąd (nie wiem nie dotarłam- zabrakło mi czasu).
      Aha informacja turystyczna jest tuz przy miejscu gdzie dopływa prom.
      A w okolicach koniecznie Split, Trogir, Omis-ruiny XIII-wiecznej twierdzy i w
      druga strone Szybenik. O Dubrowniku nie musze wspominac? Ale te informacje są w
      każdym przewodniku. Fajny jest Marco Polo-wybrzeże Dalmatyńskie i niedrogi!!!
      Boże przepraszam ze tak się rozpisałam. Jeszcze tylko jedna rada. Wszystko
      generalnie tańsze jest na lądzie w dużych miejscowościach wiec moze kupujcie na
      ladzie?. Wyspa jest troszkę (od 10-30 kunow) droższa.
      Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.
      Kamila
      • Gość: mario73 Re: Czy na wyspie Brać można liczyć na kwatery? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.03, 14:13
      • Gość: mario73 Re: Wyspa Brac i Supetar IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.03, 14:14
        • Gość: mario73 Re: Czy warto jechać na wyspę Brać? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.03, 14:26
          Bywaliśmy już w różnych rejonach Chorwacji. Mogę opisać ciekawe miejsca z
          Vodice niedaleko Splitu, Dubrownika, Jelsy na wyspie Hwar, i Molunatu na samym
          końcu Chorwacji (coś pięknego, ale daleko). Nasz wymażony urlop polega na:
          spaniu w kwaterze prywatnej blisko morza, w ktorej jest łazienka z prysznicem,
          kuchnia z garami i lodówka do dyspozycji gości. Lubimy pływać swoim pontonem do
          zatoczek niedostępnych dla "hotelowiczów-basenowiczów" i tam oddawać się
          nurkowaniu, opalaniu, grillowaniu, fotografowaniu. Wieczorami udawać się do
          miasteczek z kawiarenkami i deptakami. Czasami ziwedzic okolicę samochodem i
          wjechać gdzie się da. Czy to wszysko jest możliwe na wyspie BRAĆ ? Proszę
          odpiszcie!
          • Gość: Kamyka Re: Czy warto jechać na wyspę Brać? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.03, 15:14
            Mozecie spokojnie jechac na Brac! Moze bardziej niz Supetar bedzie wam sie
            podobac miejscowosc Bol po drugiej stronie wyspy (jest troszke wieksza
            miejscowoscia i atrakcja turystyczna) Z zatoczkami bedzie maly problem Brac
            jest bardziej okragly niz Hvar np. ale poradzicie sobie. Sa jasknie na Braciu
            takie ladowe i tez dostepne tylko z wody.
            • Gość: mario73 Re: Czy warto jechać na wyspę Brać? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.03, 12:00
              Bardzo dziękuję z garstkę informacji. Ale może coś więcej. Gdzie jest ta
              jaskinia? Co to znaczy jaskinie dostępne z wody?, dla wszystkich? ,czy trzeba
              tam podpłynąć np pontonem oooh - super brzmi. Proszę napisz trochę o BOLU czy
              twoim zdaniem będzie tam gdzie się zatrzymać na kwaterce i jakiejś miłej
              gospodyni z ładnym domkiem i tarasem? Może jakieś zdjęcia? mario73@poczta.fm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka