Gość: Mrc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 15:46 Wybieramy się w ciemno do Chorwacji pod koniec lipca, może ktoś też się tak wybiera ? Myślimy o Dalmacji :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aggamarr Re: W ciemno do Chorwacji 08.07.08, 18:48 W zeszłym roku pod koniec czerwca pojechaliśmy do Chorwacji wiedząc, że miniemy Split i w rejonie Makarskiej zaczniemy szukać noclegu. U nas zawsze wygląda to tak, że oglądamy plażę-jeśli jest OK to szukamy noclegu. Po kilku miejscowościach, które (ze względu na plaże, proponowane ceny noclegów, albo ich brak)nam nie odpowiadały trafiliśmy do Igrane, gdzie prawdę powiedziawszy priorytetem był już nocleg, bo było już strasznie gorąco i zaczynało brakować sił. Znaleźliśmy kwaterę, a miejscowość (moim zdaniem) jest jedną z ładniejszych w tym rejonie o ile nie najładniejszą. No i jest to fajne miejsce na bliższe i dalsze wypady. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 20:52 My jedziemy 26.07 na wyspę Krk :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrc Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 21:31 My jedziemy już trzeci rok z kolei zjeździliśmy całe wybrzeże Chorwacji i ciągnie nas do Dalmacji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 09:44 My już byliśmy w Szibeniku i okolicach teraz chcemy zobaczyć wyspy, a że jedziemy z dziećmi wybór padł na Krk a dokładnie Baśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrc Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 10:45 Krk to surowa wyspa skalista z małą roślinnością , przejeżdżaliśmy wzdłuż jej brzegów w tamtym roku jadąc na Istrię byliśmy tam trzy dni wracając z Dalmacji i to już nie ten sam klimat ...chłodne noce i zimniejsza woda w morzu a my lubimy ciepełko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 11:19 A ja jadę juz jutro w ciemno w okolice Makarskiej w 7 osób mam nadzieję że znajdziemy nocleg :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrc Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 20:08 Myślę że nie powinno być problemu trzeba dać sobie na miejscu na to trochę czasu, a czasem jest to uciążliwe po trudach podróży i w upale :-) my też najprawdopodobniej bedziemy szukać na miejscu , wyjeżdżamy 27 lipca i myślimy o Podgorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WALDEK Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.07.08, 20:11 Proponuje Omiś w kierunku na Makarską jadąc od Splitu fajne miasteczko z urokliwymi górami i ładną piaszczysto żwirową plażą kwatery w dobrych cenach od 40 do 65 Euro zależy od standardu.Byliśmy 2+2 fajna kwaterka blisko do morza sympatyczni Chorwaci cena 55 Euro ( bez klimy).Polecam Omiś !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrc Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 20:47 Znam Omiś przejeżdżaliśmy tamtędy 2 razy fajnie położone miasteczko praktycznie przylepione do wysokich skał zobaczymy może i tam się ztrzymamy chociaż niesie nas bardziej na południe ;-) a jak tam z kwaterami w ciemno ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WALDEK Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.07.08, 20:52 My w tym roku też jedziemy bardziej na południe , bierzemy pod uwage Dubrownik, Orebić lub wyspe Brać .Do Chorwacji jezdzimy od 7 lat cały czas w ciemno i cały czas coraz niżej czyli na południe. Kocham Chorwe i nie pojade nigdzie żadna Turcja czy Egipt. Wyjężdzamy 4 sierpnia już nie moge się doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
exmarc Re: W ciemno do Chorwacji 09.07.08, 21:13 My trzeci raz :-) byliśmy w Dubrowniku i zjechaliśmy całą Czarnogórę ale nie zrobiła na nas dobrego wrażenia przede wszystkim jest brudno .A najbardziej podoba nam się w Dalmacji bylismy w Trogirze i Gradacu i było super teraz chcemy trochę zmienić miejsce więc myślimy o Podgorze którą zahaczyliśmy w tamtym roku i zrobiła na nas bardzo pozytywne wrażenie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WALDEK Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.07.08, 21:16 a co sądzisz o Dubrowniku , mam na myśli Plaże i kwatery głównie ceny i odległość do plaż? Odpowiedz Link Zgłoś
exmarc Re: W ciemno do Chorwacji 09.07.08, 21:22 Nie wiem jak jest w samym Dubrowniku zwiedzaliśmy miasto a potem ruszaliśmy w dalszą drogę ale za Dubrownikiem jest miasteczko Cavtat podobno z ładną plażą i piękna starówką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 17:28 No to wróciłam :( Z tą jazdą w ciemno wcale nie jest tak różowo jak czasami pisze sie na forum ( 4 raz w Chorwacji ale pierwszy raz w ciemno). To zależy ile osób jedzie i jakie maja wymagania. Nas było 7 osób trzy rodziny (2+2+3) szukalismy 3 sypialni i tyleż łazienek z kuchnią, salonem bądź jadalnią. Bylo ciężko bo zawsze to nie bylo to albo do morza z 500 m w dół albo jedna łazienka albo kuchnia bez jadalni i salonu. Jednym slowem ciężko jak komuś nie zależy na warunkach to na prawdę nie ma problemu ale jak chce jakis lepszy apartament to w sezonie nie jest łatwo. Udało się ostatecznie znależć w Podgorze ale z jedna łazienką, ale z dwoma toaletami. Cena wygórowana ale położenie i widok rekompensował wszystko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: W ciemno do Chorwacji 25.07.08, 17:35 Jak się pół wsi ze soba ciągnie i do kupy chce mieszkać letko nie ma i lepiej rezerwować-to oczywista oczywistość jak mawia Jarosław Mały Kaczyński (za "wieś" bez obrazy ,taki żarcik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: W ciemno do Chorwacji 25.07.08, 17:46 Pozwolę sobie zadebiutowac tą wypowiedzią na forum i przywitać się jednocześnie :) Przedmówca ma trochę racji. Ja do tej pory wypoczywałam w Polsce, ale od 3 lat z zaprzyjaźnioną rodziną. nawet na kilka miesięcy przed wakacjami trudno nam było znaleźć w internecie dom odpowiadający nam pod względem infrastruktury (żeby były co najmniej 2 łazienki, żeby sypialnie były tak zorganizowane, aby można było położyć obie rodziny razem albo dzieci we wspólnej sypialni a rodzice w dwóch osobnych, żeby w ogóle było 8 miesc do spania za niezbyt wygórowana sumę. W takim składzie to oczywiste, że trudno znaleźć kwaterę (czy tam apartamenty ;)). Tez się szykujemy na wyjazd w przyszłym roku - Chorwacja albo Grecja i musze dobrze rozważyć formę noclegu i jego rezerwacji. Twoje doświadczenia dają sporo do myślenia :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: W ciemno do Chorwacji 25.07.08, 18:06 Olej Grecję,jedź do Chorwacji-nad czym się tu zastanawiać? ;) Można sobie założyć ,juz abstrahując od tej wielorodzinności,(tak na marginesie -spore ryzyko spieprzenia sobie urlopu) i wymyśleć ,że chcemy tanio,z basenem na tarasie i najlepiej własna piaszczystą plażą jeszcze ,żeby wolna była...w życiu, jadąc w ciemno nie znajdziesz ...a w necie jest i zarezerwować można -takie cuda wianki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: W ciemno do Chorwacji IP: *.stella.net.pl 26.07.08, 14:06 wtrącę się na moment... z tym rezerwowaniem przez internet - to powoli i bez przesadnego entuzjazmu. Tu też się można przejechać. Zwłaszcza, jeśli ktoś wpłaca zaliczkę i jest w jakiś sposób związany, jako że zerwanie rezerwacji wiąże się z jej utratą. Ładnych kilka lat temu, kiedy jeszcze tranzyt nie odbywał się autostradą na tak długim odcinku, gotowi byliśmy wybrać bardzo atrakcyjna ofertę z okolic Trogiru właśnie z netu: były śliczne i apetyczne zdjątka wnętrz, rozrysowany rozkład pomieszczeń, podane w opisie zachęcające odległości od plaży, jeszcze bardziej zachęcająca cena... W ostatniej chwili odstąpiliśmy, pojechaliśmy w ciemno. Dom, który nas interesował, i w którym o mały włos załatwilibyśmy rezerwację, odnaleźliśmy bez większego trudu, rozpoznając go na podstawie fotografii z oferty internetowej. Co się okazało? Że stoi tuż przy Jadrance, którą przez całą dobę ciągnął sznur samochodów wszelkiej maści, łącznie z ciężarówkami. Jestem w stanie wyobrazić sobie, jak wyglądał w tych warunkach nocny wypoczynek czy korzystanie z dużego tarasu... Żeby z domu dojść do plaży, trzeba było kwitnąć przy drodze z kwadrans, aby ktoś przepuścił na druga stronę. Ten "drobny szczegół" nie był w ofercie wspomniany, to miała być najwyraźniej "bonusowa niespodzianka" dla kogoś, kto wziął rezerwację i przyjechał z gratami na apetyczny urlop. Od 2000 r. jeździmy tylko w ciemno, zwiedziliśmy wszystkie (z wyjątkiem wysp oraz Istrii, dokąd nas nie ciągnie wcale) odcinki wybrzeża Adriatyku, nigdy nie byliśmy w sytuacji zagrożenia brakiem możliwości znalezienia satysfakcjonującej kwatery. NIGDY! A jeździliśmy najpierw na początku sierpnia, w połowie sierpnia, pod koniec sierpnia, a od kilku lat - we wrześniu, kiedy pod tym względem w ogóle jest bajkowo, a do tego przestronniej jest na trasach dojazdowych, nie dokuczają skwary, ceny są bardziej ludzkie, a owoce - miejscowe, a nie, jak u nas, afrykańsko-iberyjskie lub tureckie. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: W ciemno do Chorwacji 28.07.08, 09:40 Z tym, co napisałeś o ofertach z internetu to się zgadzam :) Zdjęcia można tak zrobić, że wszystko jest cud-miód. Kiedyś widziałam zdjecia pensjonatu nad polskim morzem z wieeelką działką. Na miejscu okazało się, że zdjęcia były robione zza płotu sąsiedniej działki, tej wielkiej, na przestrzał. Siatki na zdjęciu widac nie było, tylko zieloną przestrzeń. ta właściwa była bardzo malutka :) Na szczęscie ja tam nie zamieszkałam, więc nie rozczarowałam się Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: W ciemno do Chorwacji 28.07.08, 11:49 Na sto procent na zdjęciach nie widac też zapaszków często gęsto dochodzących z łazienek.Chorwaci maja permanentny kłopot z hydraulikami ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
beta5555 Re: W ciemno do Chorwacji 28.07.08, 10:12 My jedziemy na wyspę Brac 1 sierpnia. Apartamentu bedziemy szukać na miejscu w jakiejś spokojnej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mariazk64 Re: W ciemno do Chorwacji 30.07.08, 09:18 Z tym szukaniem noclegu w ciemno to różnie bywa i wcale nie jest taniej niż gdy się rezerwuje on-line. Np. pojechałam wcześniej do Cro i potrzebowałam na kilka dni nocleg, zatrzymałam się w innym miejscu niż miałam zarerezerwowany. Kwotowo było podobnie, ale standard bez porównania... Jeżeli ktoś ma obawy, tak jak ja, przed jazdą w ciemno z małymi dziećmi to chętnie podam namiar na apartament wolny od 02.08 dla rodziny z dziećmi. Bardzo proszę o kontakt: mariazk641@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pantera14 Re: W ciemno do Chorwacji 31.07.08, 21:28 mam podobne zdanie na ten temat. Ja wolę wcześniej rezerwować. W tym roku już byłam, ale poproszę namiar może przyda się w przyszłym roku. pantera14@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aggamarr Re: W ciemno do Chorwacji 31.07.08, 21:46 Właśnie wróciłam z Chorwacji, gdzie po raz trzeci pojechałam w ciemno. Było super!!! Wiadomo, że prościej jest zarezerwować i jechać pod konkretny adres, ale pomimo większego wysiłku zdecydowanie wolę zobaczyć "na żywo" miejsce, w którym bedę nocować, a wtedy uniknę rozczarowania. Tym razem za apartament z klimą dla 4 osób płaciliśmy 40-43euro. Szkoda tylko, że kolejny urlop dopiero za rok! Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: W ciemno do Chorwacji 01.08.08, 10:20 Hej czy możesz podac namiar, może za rok... Odpowiedz Link Zgłoś