Gość: wczasowiczka IP: 193.108.194.* 11.07.08, 14:50 czy w Czarnogórze rzeczywiscie są brudne plaże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kir Re: plaże w Czarnogórze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 15:24 Pytanie co znaczy brudne. Przede wszystkim w sezonie plaże w Mn są totalnie zatłoczone, aż cięzko znaleźć wolne miejsce niekiedy. Jeżeli liczysz na to że 2km od głównej plaży w miejscowości znajdziesz coś zacisznego to poza nielicznymi wyjątkami muszę cię rozczarować. Czy brudne - no ropy to tam raczej nie ma. Ale w żwirku czy piasku bez problemu znajdziesz pety i śmieci, w wodzie pety, opakowania po chipsach itp. W krzakach znajdziesz wysypiska śmieci a nawet kał, tyle że trzeba poszukać. Woda - czasem na plaży jest totalny żur (jak np w centrum Ulcinija, ale poza plażami życie w wodzie jest bogatsze niż w Chorwacji. Bywają czyste, widowiskowe plaże, tyle że trzeba ich poszukać. Także na Wielkiej plaży masz do wyboru albo odcinki z leżakami gdzie obsługa sprząta albo jechać jak najdalej pod albańską granicę żeby znaleźć czystą plażę W zatoce Kotorskiej są hodowle małż które dodatkowo zanieczyszczają wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salmon Re: plaże w Czarnogórze IP: *.nordeabank.pl 11.07.08, 17:38 w zasadzie zgadzam sie z przedmowca. generalnie wybrzeze chorwacji nie przypomina polskiego - nie jest tam tak, ze plaze masz na calej dlugosci linii wodnej. czesto pagorkowty teren schodzi ostro do wody i wtedy nie ma tam plazy - sa pojezyncze, bardzo zatloczone miejsca gdzie da sie zejsc do wody. blizej granicy albanskiej teren jest bardziej plaski, wiec tam moze uda sie znalesc kawalem mniej tlocznej plazy, ale trzeba sie chyba sporo naszukac. generalnie jest duuuzo brudniej niz na plazach w polsce - tak jak wspomnial przedmowca, poza zwyklymi smieciami (papierosy, papierosy, papierosy - tam wszyscy pala, opakowania, itp ja np. znalazlem tlumik od samochodu i plyte chodnikowa). no i piasek sam w sobie jest brudny. nie wiem o co chodzilo z tym, ze jest tam wiecej zyjatek w wodzie niz w chorwacji? - wg mnie jest odwrotnie. jesli chcecie plazowac to zdecydowania odradzam czarnogore - tak ja ja zapamietalem. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 to kwestia mentalności miejscowych 14.07.08, 10:45 w CG są piekne plaże, są taż syfiaste, faktycznie ta w Ulcinju to żur jakiego jeszcze nie widziałem, no ale to Albańczycy... w CG mieszkalismy w Canj skad codziennie stateczkiem pływaliśmy na przepiękną Plażę Królowej - piasek, woda jak kryształ, knajpka, no i co najważniejsze - dostęp tylko łodzią, na plaży z 50 osó , bo miejscowym nie chciało się wydawać 1 euro za kurs tam i z powrotem... plaża była codziennie sprzątana, kosze na smieci stały co 10 metrów, ale co z tego skoro Serbowie i miejscowi mają swoją mentalność - rodzinki rozlozone na ręcznikach i kocach, do koszy parę metrów, ale wszstkie śmieci sru pod siebie w piach - łupiny z arbuzów, pety, chusteczki, pestki, puszki po napojach...na palcach reki mozna było policzyć tych co wyrzucali smieci do koszy... jeszcze parę dobrych lat im zajmie docywilizowanie się pod tym wzgledem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarekN Re: to kwestia mentalności miejscowych IP: *.chello.pl 15.07.08, 14:54 Witam Cię serdecznie.. Mam zamiar z rodzinką wybrać się w sierpniu do Czarnogóry na dwa tygodnie własnym autem. Pisałeś troszkę o swoim pobycie. Czy mógłbym troszkę więcej się dowiedzieć tzn jak, gdzie,kiedy... Jeśli masz email to może mi go podeślesz. Będę bardzo wdzięczny Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: to kwestia mentalności miejscowych 15.07.08, 16:45 pisz na priva: des4@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lesiomar Re: plaże w Czarnogórze 14.07.08, 11:17 zgadzam sie z przedmówcami, sa plaże czyste, sprzątane (płacimy tam za parasole i leżaczki) są dzikie ale czyste, ale są też ze śmieciami - nikt inny tych smieci nie zostawia jak "turyści" - troche minie czasu jak czarnogórcy poczuja problem. Uważam żenie jest z tym tak źle: byłem w Sutomore - średnio na jeża, w tamtym roku byłem na Krymie - tez można mieć zastrzeżenia - ale coś za coś akceptuję ten porządek za określoną cenę - oba te miejsca są relatywnie tańsze od innych krajów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro Re: plaże w Czarnogórze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 19:50 Jak wygląda plaża w Sutomore tzn. jest piasek czy żwirek, jakie jest zejście do morza płytko czy od razu głęboko, dno w morzu piaszczyste, czy są też kamienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: plaże w Czarnogórze IP: *.171.15.158.crowley.pl 14.07.08, 21:20 Plaża w Sutomore nie jest ładna - wąska, żwir i kamienie...jak ktoś wyżej napisał, Plaża królowej w Canj to bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
lesiomar Re: plaże w Czarnogórze 15.07.08, 07:58 ja tam do plaży w Sutomore nie mam zastrzeżeń - typowa plaża w małym kurorcie, jest piaszczysta, w niektórych miejscach troszke kamieni, przyjazna dla dzieciaków;znajdziesz odcinki by rozłożyć sie na własnym kocu, bez opłat za leżaczki czy parasol, alb zapłacisz 2E/dzień jak jesteś wygodny, skałki zaczynają się dopiero ok, kilometra w jedna lub druga stronę - to miejsce na spacery ew. wieczorne wędkowanie, plaża królowej w Canj fakjtycznie jest fajna, można sie tam wybierać, ale ja miałem w Sutomore jakieś 100m do plaży - to tez wygodne;pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
maggies Re: plaże w Czarnogórze 16.07.08, 09:31 W Sutomore bawi się Serbia. Plaża słaba i miliony ludzi. W Ulcinij bawi się Albania i Kosowo. Prywatne kawałki plaży są czyste i bez problemu znajdziesz miejsce. Chyba 5 euro za dzień suncobran i dwie lezajki. Plaża Copacabana, Miami i inne jest co wybrać na 18 km. Piasek szary a na tych prywatnych cały czas codzi człowiek z siateczką jak na motyle i wybiera śmieci. Na publicznych kawałkach brud jak wszędzie na wschodzie.Nikt o zdrowych zmysłach nie chodzi na plażę w centrum Ulcinij ani nie szuka tam noclegu, żeby wspinac sie po wielu schodach do domu.W cro jest znacznie czysciej ale noclegi droższce i żarcie też. Polecam czytanie stron Czarnogóry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: plaże w Czarnogórze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 20:06 Czy ktoś był w Petrovacu. Jaka jest tam plaża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: plaże w Czarnogórze IP: *.171.15.158.crowley.pl 16.07.08, 21:23 fajna, wąska, ale piaszczysta, wzdłuz deptaka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medea Re: plaże w Czarnogórze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 20:18 Byłam Plaża brudna niestety tak jak wszędzie, ale plusem jest miasteczko chyba najładniejsze na wybrzeżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: plaże w Czarnogórze IP: *.wlb.vectranet.pl 24.08.08, 20:33 jak daleko od miasteczka jest plaża w Petrovacu?? jest bardziej piaszczysta czy bardziej zwirowata, no i płatna czy nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: plaże w Czarnogórze IP: *.171.15.158.crowley.pl 24.08.08, 21:27 w Petrovacu plaża jest w Petrovacu...czytać nie umiesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: plaże w Czarnogórze IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.08, 08:57 a może ktos coś więcej powiedzieć o plażach w Kotorze, ewentualnie Trivarze. Chciałabym się zatrzymac w Kotorze, ale zależy mi by była tam jakaś możliwa plaża i najlepiej bezpłatna.. Odpowiedz Link Zgłoś