Dodaj do ulubionych

Słowenia - winiety - propozycja

IP: 62.29.168.* 29.07.08, 12:33
Wróciłem w niedziele z Chorwacji i wszystko przepięknie, oprócz przejazdu
przez Słowenię. Postanowiłem nie żałować na winietę i walić przez Słowenię -
bo niby szybciej. G#@$o prawda! Jeden wielki korek. I co by nie stać i tak
jechałem bocznymi drogami.
Dla jadących w tamtą stronę przez Słowenię. Nie wklejajcie winiety tylko
zatknijcie za szybę! Po powrocie przyda się komuś - ja tak zrobiłem. Gdyby
przejazd był choć troszkę podobny do Słowacji bądź Austrii - OK. Ale za stanie
w korkach każą sobie tyle płacić - to moim zdaniem, delikatnie mówiąc -
przegięcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: Słowenia - winiety - propozycja IP: *.cust.tele2.pl 29.07.08, 19:49
      a ja jechałam również w niedziele przez słowenie i nie to że żałowaliśmy 35 euro
      tylko p[o prostu zanim się zorientowaliśmy to już byliśmy na autostradzie i tam
      była stacja paliw czynna ale 500 m od granicy z Austrią i tak niechcący
      przejechaliśmy słowenie całe 11 km autostradą bez winiet ale stracha mieliśmy
      wszystko dobrze się skończyło , korków nie było. za to w Austrii na granicy z
      Czechami stała policja i łapała polaków którzy nie mają winiet na szczęście my
      mieliśmy. do Chorwacji jechaliśmy przez Węgry i chyba to była lepsza trasa.
      • to_ja_2 Re: Słowenia - winiety - propozycja 29.07.08, 20:22
        zamiast kupować winietę warto przed wyjazdem poszukać trochę informacji na temat
        dróg alternatywnych i jechać właśnie nimi. Temat przerobiłem osobiście 4 lipca i
        nie zapłaciłem 35 E za 11-kilometrowy odcinek autostrady.
        • piszczalka775 Re: Słowenia - winiety - propozycja 30.07.08, 09:18
          Witam
          Jestem troszkę zdziwiona tym co czytam o autostradzie w Słowenii.
          Ja jechałam w zeszłym roku i płaciliśmy grosze w ichnich pieniądzach.
          Jadę w tym roku po raz kolejny do Chorwacji jak zawsze przez Słowenię i jestem
          zdziwiona, że taki krótki odcinek kosztuje 35 euro?
          Jest jakiś objazd?
          • Gość: Busio Re: Słowenia - winiety - propozycja IP: 194.29.130.* 30.07.08, 12:57
            Od 2007 roku słoweńską walutą jest euro, rozumiem że płaciłaś w tej walucie.Na
            tym forum były już podawane informacje na temat winiet w Słowenii, być może nie
            czytałaś tych wiadomości. Obowiązuje opłata półroczna 35 euro i nie ma opłat za
            odcinki autostrady. Wejdż na następną stronę, jest tam wątek "Słowenia bez
            winiety", hepik 1 podaje jak ominąć płatną autostradę.Pozdrowienia.
          • lesio5 Re: Słowenia - winiety - propozycja 30.07.08, 15:36
            Równolegle do tego odcinka autostrady prowadzi droga lokalna. Zjazd na nia zaraz po przekroczeniu granicy.
    • gruby-5555 Re: Słowenia - winiety - propozycja 31.07.08, 10:28
      Ludzie dajcie spokój z tymi BARANAMI słoweńcami! Przecież jesteśmy POLAKAMI i
      wiemy co trzeba zrobić z przejazdem przez Słowenię. Dla tych co jednak nie
      wiedzą zapraszam na ALLEGRO hasło winieta i sprawa za 40-60 PLN załatwiona. 20
      zeta w jedną stronę można osłom dać. Zrobiłem tak i jestem szczęśliwym
      posiadaczem winiety która jest już zarezerwowana dla innego cromaniaka, który
      pod koniec sierpnia będzie śmigał jak dawniej "piękną" słoweńską, dziurawą,
      zatłoczoną 15 kilometrową autostradą już za 10 PLN. Pozdrawiam wszystkich
      sierpniowych i wrześniowych cromaniaków
      • hepik1 Re: Słowenia - winiety - propozycja 31.07.08, 10:57
        Problem może jednak miec ten,ktorego w końcu policja słoweńska sprawdzi...w wszystkich krajach ,gdzie winety obowiązuja ,naklejke nieprzyklejoną na szybe traktuje sie tak jak by jej nie miał a kary drakońskie.
        • gruby-5555 Re: Słowenia - winiety - propozycja 31.07.08, 11:03
          Zgadzam się z Tobą! ale to dotyczy winiety austriackiej, którą kiepsko się
          odkleja, albo winiety czeskiej, która musi mieć wpisany nr.rej. Winieta
          słoweńska ma świetną folię, którą można odklejać ile się chce i nie trzeba
          wpisywać nr.rej
          • hepik1 Re: Słowenia - winiety - propozycja 31.07.08, 11:26
            Znaczy faktycznie mają niedopracowane te winety,jeśli sie dają odkleić bez zniszczenia.
            Czytałem o takich,ktorzy nie naklejają tylko wioza w okolicach szyby...stąd ostrzeżenie.
            • gruby-5555 Re: Słowenia - winiety - propozycja 31.07.08, 11:40
              Tak! - bez problemu można je przyklejać i odklejać ile się chce. Po małym
              "użyciu" dobrze jest ją nakleić na oryginalną folię bo wtedy otrzymując
              przesyłkę listową masz wrażenie, że właśnie kupiłeś w naszym PZM-ocie w którym i
              tak ich nie ma :)
      • Gość: Busio Re: Słowenia - winiety - propozycja IP: 194.29.130.* 31.07.08, 13:13
        O przepraszam, z Twojego postu wynika,że Słoweńcy mają 15 kilometrową, dziurawą
        autostradę, za którą każą sobie płacić horrendalne sumy.Słowenia jest wielkości
        naszego województwa i ja bym sobie bardzo życzył mieć takie drogi jak słoweńskie
        autostrady w każdym województwie.Oczywiście dla osób przejeżdżających tranzytem
        te 15 kilometrów za 35 euro to czyste zdzierstwo. Dla kogoś, kto jedzie na
        wakacje do Słowenii to normalny wydatek. Z Lublany do Wenecji jedzie się
        autostradą niewiele ponad 2 godziny.Pozdrawiam.
        • gruby-5555 Re: Słowenia - winiety - propozycja 31.07.08, 13:29
          Tak zgadzam się z Tobą Busior. Jadąc do Wenecji należy, a nawet z przyjemnością
          dałbym im 35 Euro, ale mowa na tym forum dotyczy krótkiego przejazdu do
          Chorwacji. W moim województwie drogi są coraz lepsze, a za kilka lat będą
          zdecydowanie najlepsze w kraju.
          • gruby-5555 Re: Słowenia - winiety - propozycja 31.07.08, 13:31
            Przepraszam BUSIO oczywiście a nie Busior
    • Gość: wiedenczyk Re: Słowenia - winiety - propozycja IP: 84.114.50.* 31.07.08, 20:52
      Mozna ominąć autostrade!!!!Przejście graniczne w Austrii Mureck potem miasto Lenart,Ptuj i granica z Chorwacją Macelj.Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka