zlybanan 08.08.08, 10:16 chciałem kupić troszkę na Słowacji i wziąć ze sobą - można? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: remik Re: alkohol IP: 193.164.157.* 08.08.08, 10:24 można, ale nie kupuj od razu kratek wódki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: alkohol IP: *.stella.net.pl 08.08.08, 10:47 jeśli lubisz wozić drzewo do lasu, to można, tylko po kiego grzyba? Wino chorwackie jest lepsze od słowackiego - taka jego uroda. Niezłe masz w sklepie w granicach 30-50 kun za butelkę, jest też wielki wybór win z innych krajów. Domace, czyli kupione u gospodarza, a tak się większość takich napitków nabywa, kosztować cię będzie jakieś - zależnie od jakości, regionu, gospodarza itp. - od 15 do 25 kun. Za litr. Policz sobie, jakie to interes Alkohole cieższe... Znam słowackie ceny, nawet markowych polskich alkoholi. Podam Ci chorwackie. W sklepie tamtejsze travarice (to są ziołowe wódki robiona na bazie rakiji, czyli destylatów z win, taki odpowiednik grappy)są w cenach możesz na ogół nie wyższych od 70 kun. ZA LITR. U gospodarza możesz kupić zarówno travarice (w każdym regionie, w każdym domu - inne)jak i czystą rakiję, lozovacą (z winogron, najpopulrniejszą i tańszą) lub smokvovą (z fig - odczuwalnie droższą i rzadziej spotykaną). Rakije są osiągalne w cenach circa about ok. 30 kun. ZA LITR, travarice - różnie, zależnie od regionu, ale na ogół nie drożej jak 40 kun. ZA LITR. Warto też pokosztować takich specjalitetów jak slivovica czy orachovac (śliwowica i orzechówka), na bazarach jest zatrzęsienie zarówno win, jak i rakiji oraz travaric i podobnych alkoholi szykowanych specjalnie dla turystów - z rozmaitymi 'insertami" w butelkach. Kupując - zawsze "probaj", czyli skosztuj, unikniesz rozczarowaaaaaaania w domu. Czasami można się ostro naciąć. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan Re: alkohol IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.08.08, 10:59 dzięki za konkretne informacje :) a piwo? czy mają tam dobre piwo? i tak na marginesie: jakie określenia oprócz "probaj" będą mi przydatne w Cro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: alkohol IP: *.stella.net.pl 08.08.08, 11:13 na temat piwa nie wypowiem się - nie jestem smakoszem. są tu gdzieś na forum wątki będące bitwami pomiędzy zwolennikami takich marek jak Karlovacko i Ożujsko chociażby (ale mają też mnóstwo innych - własnych i obcych), ale uważam, że jeśli się jedzie do kraju tak winiarskiego jak ten, picie piwa jest marnowaniem okazji, aby pokosztować czegoś naprawdę niepowtarzalnego jak tamtejsze wina. Choć i zwolennicy win też toczą święte wojny o to, czy lepszy jest Dingac, Dioklecjan czy Mali Plavac, czy wybierać wina chorwackie czy np. "hercegovackie" bądź macedońskie. Ale aby się w te debaty włączyć - najlepiej mieć własne zdanie, czyli - popróbować jak największej liczby gatunków i smaków. Dlaego - moim skromnym zdaniem - szkoda czasu na piwo, po prostu. Polskie piwa są znakomite - to znanie moich znajomych - i w kraju masz ich pod sufit. Tam - warto nastawić się na coś zupełnie innego. A nic nie robi tak dobrze na plaży, jak np. dobrze schłodzone czerwone wytrawne wino z domieszką wody mineralnej i kostkami lodu. A wieczorkiem, na tarasie...? Ech, szkoda gadać! co do słów... Sam się przekonasz, jak szybko pryśnie bariera językowa, łatwiej dogadać się z Chorwatem niż np. z Czechem. Wielu Chorwatów, zwłaszcza starszych, zna nieźle niemiecki, młodsi - angielski i włoski. A wszyscy znają "język turystyczny" będący konglomeratem wszystkich języków. Przynajmniej - takie są moje doświadczenia z wyjazdów ropoczętych w 2000 roku Nie lękaj się! Sretan put! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: alkohol IP: 77.79.216.* 08.08.08, 11:16 Mają bardzo dobre Karlovaćko.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewans Re: alkohol IP: *.provident.pl 08.08.08, 13:06 najwiecej jest Karlovacko i Ozujsko. Polecam to piersze - rewelacja. Żałuję, że sobie zapasu do polski nie zrobiłem :( w kanjpie 14-15 kn w sklepie ok 5-6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.m. Re: alkohol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 20:46 ja zdecydowanie polecam piwo Pan :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: alkohol IP: *.stella.net.pl 08.08.08, 20:53 ... no i tego się można było spodziewać: wojna piwoszy trwa! a mówią mądrzy ludzie, że piwo to nie alkohol... Jeśli to prawda, to co w tym wątku robią wpisy piwne, hę???!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spetz Re: alkohol IP: *.pwsz-ns.edu.pl 11.08.08, 11:16 Całkiem przyzwoite piwo to "Karlowacko" dostepne na całej Chorwacji. Odpowiedz Link Zgłoś