Gość: olka IP: *.chello.pl 24.08.08, 12:43 podczas "nurkowania" zauważyłam coś a'la węgorz tylko krótsze i tłuściejsze, leżące na dnie morza...co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlybanan Re: co to za stwór? 24.08.08, 16:49 owszem, jest tego masa na dnie i sam też zastanawiałem się co to. bardziej jednak intryguje mnie ten stwór, na oko pięćdziesięcioletni i jak tutaj czytałem przed wyjazdem "niepodobny do nikogo" który na bramkach w Zagrzebiu (zgodnie z tym co również czytałem) przekroił mnie 20 kn ponad bilet. Cóż, frycowe za pierwszy raz bo byłem zdezorientowany (powrót przebiegał bez problemów) ale świadomość tego procederu w przypadku tych konkretnych bramek i kasjerów jest tak mocno irytująca, że chciałoby się gdzieś o tym oficjalnie skrobnąć albo nawet zatrąbić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: co to za stwór? IP: *.stella.net.pl 24.08.08, 18:40 te stwory na dnie to strzykwy. Wikipedia mówi: Strzykwy (Holothuroidea) - gromada morskich zwierząt zaliczanych do szkarłupni. Gromada liczy ok. 1000 gatunków osiągających rozmiary (wyjątkowo) do 1 metra długości. Większość nie przekracza 15 cm długości. Strzykwy są wyspecjalizowanymi mułożercami, posiadają otwór gębowy otoczony wieńcem czułków służących do przebierania w mule, w większości są rozdzielnopłciowe. Zapłodnienie jest zewnętrzne, a ich larwa nazywa się aurikularia. Przy końcu ich układu trawiennego znajduje się umięśniona kloaka. Strzykwy mają najbardziej rozwinięty układ pseudohemalny ze wszystkich szkarłupni. Nie występuje u nich szkielet wapienny. Funkcję lokomotoryczną pełni dobrze rozwinięty wór powłokowo-mięśniowy oraz nóżki ambulakralne znajdujące się na stronie brzusznej. W razie zagrożenia potrafią wystrzykiwać (stąd polska nazwa) przez odbyt swoje nitkowate i pokryte lepką trucizną narządy wewnętrzne - tzw. organy Cuviera - które potem regenerują. Ze względu na kształt nazywane są też ogórkami morskimi. W kuchni chińskiej niektóre gatunki są spożywane. Po wypatroszeniu, uwędzeniu i suszeniu noszą nazwę trepangów. Z informacji własnych: Rybacy chorwaccy, czasem wędkarze, używają je jako przynętę przy łowach na drapieżne rybki nieco dalej od brzegu. Strzykwa jest nieszkodliwa, a też pożyteczna z racji tego, że oczyszcza wodę z resztek organicznych. Możecie się do nich za to uśmiechnąć serdecznie ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
zlybanan Re: co to za stwór? 24.08.08, 18:50 Ogórki Wodne - wybornie pasuje! A czy ten stwór na bramce w Zagrzebiu też ma swoją nazwę? czy wikipedia już o nim wspomina? powinna, bo choć występuje globalnie w bardzo różnej formie to jednak zraża lokalnie do regionu w którym się panoszy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: co to za stwór? IP: *.stella.net.pl 24.08.08, 19:29 nie wspomina. ale możesz zredagować hasełko. możesz nawet dołączyć fotkę tego okazu. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: co to za stwór? 24.08.08, 20:59 Ja stawiałem na naszego parówkożercę ,bo juz powinien był wrócić a na forum go nie widać...ale jeśli tom pisze ,że strzykwa to trudno ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
zlybanan Re: co to za stwór? 24.08.08, 22:27 myślałem, że dorobił się już jakiegoś konkretnego określenia. mnie osobiście najbardziej zapadło w pamięć "do nikogo niepodobny" i przyznam że gdy go zobaczyłem w budce to tak właśnie wyglądał ;D Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: co to za stwór? 24.08.08, 22:39 "do nikogo niepodobny" najbardziej pasuje do tego: www.azm.hr/?en/static/page/sustav Odpowiedz Link Zgłoś
jactru Re: co to za stwór? 08.09.08, 19:57 choc dobrze ze nic nie wystrzykuje przez d... Odpowiedz Link Zgłoś
zlybanan Re: co to za stwór? 26.08.08, 00:43 Gość portalu: gosc napisał(a): > Polecam inwestycję w Chorwacji www.apartments-rogoznica.eu wiesz że jesteś najgorszym gatunkiem trola i teraz każdy powinien nasr.. do skrzynki podpiętej pod tą wskazaną stonę jakimś spamem? Odpowiedz Link Zgłoś