Dodaj do ulubionych

co to za stwór?

IP: *.chello.pl 24.08.08, 12:43
podczas "nurkowania" zauważyłam coś a'la węgorz tylko krótsze i
tłuściejsze, leżące na dnie morza...co to jest?
Obserwuj wątek
    • zlybanan Re: co to za stwór? 24.08.08, 16:49
      owszem, jest tego masa na dnie i sam też zastanawiałem się co to.
      bardziej jednak intryguje mnie ten stwór, na oko pięćdziesięcioletni i jak tutaj
      czytałem przed wyjazdem "niepodobny do nikogo" który na bramkach w Zagrzebiu
      (zgodnie z tym co również czytałem) przekroił mnie 20 kn ponad bilet. Cóż,
      frycowe za pierwszy raz bo byłem zdezorientowany (powrót przebiegał bez
      problemów) ale świadomość tego procederu w przypadku tych konkretnych bramek i
      kasjerów jest tak mocno irytująca, że chciałoby się gdzieś o tym oficjalnie
      skrobnąć albo nawet zatrąbić!
      • Gość: tom Re: co to za stwór? IP: *.stella.net.pl 24.08.08, 18:40
        te stwory na dnie to strzykwy. Wikipedia mówi:
        Strzykwy (Holothuroidea) - gromada morskich zwierząt zaliczanych do szkarłupni.
        Gromada liczy ok. 1000 gatunków osiągających rozmiary (wyjątkowo) do 1 metra
        długości. Większość nie przekracza 15 cm długości. Strzykwy są
        wyspecjalizowanymi mułożercami, posiadają otwór gębowy otoczony wieńcem czułków
        służących do przebierania w mule, w większości są rozdzielnopłciowe.
        Zapłodnienie jest zewnętrzne, a ich larwa nazywa się aurikularia. Przy końcu ich
        układu trawiennego znajduje się umięśniona kloaka. Strzykwy mają najbardziej
        rozwinięty układ pseudohemalny ze wszystkich szkarłupni. Nie występuje u nich
        szkielet wapienny. Funkcję lokomotoryczną pełni dobrze rozwinięty wór
        powłokowo-mięśniowy oraz nóżki ambulakralne znajdujące się na stronie brzusznej.
        W razie zagrożenia potrafią wystrzykiwać (stąd polska nazwa) przez odbyt swoje
        nitkowate i pokryte lepką trucizną narządy wewnętrzne - tzw. organy Cuviera -
        które potem regenerują. Ze względu na kształt nazywane są też ogórkami morskimi.
        W kuchni chińskiej niektóre gatunki są spożywane. Po wypatroszeniu, uwędzeniu i
        suszeniu noszą nazwę trepangów.
        Z informacji własnych:
        Rybacy chorwaccy, czasem wędkarze, używają je jako przynętę przy łowach na
        drapieżne rybki nieco dalej od brzegu. Strzykwa jest nieszkodliwa, a też
        pożyteczna z racji tego, że oczyszcza wodę z resztek organicznych. Możecie się
        do nich za to uśmiechnąć serdecznie ;-))
        • zlybanan Re: co to za stwór? 24.08.08, 18:50
          Ogórki Wodne - wybornie pasuje!
          A czy ten stwór na bramce w Zagrzebiu też ma swoją nazwę? czy wikipedia już o
          nim wspomina? powinna, bo choć występuje globalnie w bardzo różnej formie to
          jednak zraża lokalnie do regionu w którym się panoszy..
          • Gość: tom Re: co to za stwór? IP: *.stella.net.pl 24.08.08, 19:29
            nie wspomina. ale możesz zredagować hasełko. możesz nawet dołączyć fotkę tego okazu.
            • hepik1 Re: co to za stwór? 24.08.08, 20:59
              Ja stawiałem na naszego parówkożercę ,bo juz powinien był wrócić a na forum go nie widać...ale jeśli tom pisze ,że strzykwa to trudno ;))
            • zlybanan Re: co to za stwór? 24.08.08, 22:27
              myślałem, że dorobił się już jakiegoś konkretnego określenia. mnie osobiście
              najbardziej zapadło w pamięć "do nikogo niepodobny" i przyznam że gdy go
              zobaczyłem w budce to tak właśnie wyglądał ;D
              • hepik1 Re: co to za stwór? 24.08.08, 22:39
                "do nikogo niepodobny"
                najbardziej pasuje do tego:

www.azm.hr/?en/static/page/sustav
                • zlybanan Re: co to za stwór? 25.08.08, 00:09
                  a parówki też tak kupię?
          • jactru Re: co to za stwór? 08.09.08, 19:57
            choc dobrze ze nic nie wystrzykuje przez d...
    • zlybanan Re: co to za stwór? 26.08.08, 00:43
      Gość portalu: gosc napisał(a):

> Polecam inwestycję w Chorwacji www.apartments-rogoznica.eu

wiesz że jesteś najgorszym gatunkiem trola i teraz każdy powinien nasr.. do
      skrzynki podpiętej pod tą wskazaną stonę jakimś spamem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka