Gość: Jack IP: 212.244.164.* 14.10.08, 02:26 Jeżdzicie do Chorwacji przez Węgry? Są tam motele przy trasach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maresz Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 08:13 Ja zawsze jadę przez Węgry i BiH. Z motelami nie ma problemu. Zazwyczaj śpimy gdzieś w Bośni. Ceny od 25E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: *.stella.net.pl 14.10.08, 12:43 pytanie jest bez sensu zupełnie. Napisz, jaki jest punkt startu w Polsce: np. Sanok czy Międzyzdroje, Lublin czy Żagań? Zależy, dokąd jedziesz - pod Dubrovnik, w środek Dalmacji, na Kvarner czy w okolice Puli. Także przez Węgry można jeździć bardzo różnymi trasami, np. przez Milhost i autostradami M3/M7 ze wschodniej Polski, albo zwykłymi drogami przez przejście Sahy, np. z okolic Krakowa, można jeździć przez Budapest i wzdłuż Balatonu, gdzie nietrudno o nocleg, i można Budapest i Balaton z daleka lub bliska omijać. dobór trasy zależy od tego, skąd i dokąd ma prowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: 212.244.164.* 14.10.08, 22:18 Jedziemy na wyspę Rab, jesteśmy z Lublina z Lublina, nasza trasa to zachodnie Węgry i tam jesteśmy ciekawi czy znajdziemy motel przy trasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: *.stella.net.pl 15.10.08, 11:56 Sądzę, że z Lublina najprostszą dla Was trasą jest ta, która prowadzi "dziewiętnastką" do Barwinka, potem przez Presov i Kosice do przejścia granicznego Milhost, stąd - do Miskolca. Przed tym miastem wjedziecie na autostradę M30, która potem przechodzi w M3, która zaprowadzi was do Budapestu. To miasto trzeba przeryć przez samo centrum, co jest dość kłopotliwe i oznacza jakieś trzy kwadranse stresu. W Budapescie łapiecie juz kierunek na M7, co nie jest proste (kierunek ten pojawia się, potem ginie, znów się pojawia, a w międzyczasie są odcinki przejeżdżane M0 lub nawet M5. Słowem - bałagan wymagający dużego skupienia kierowcy i pilota na pokładzie samochodu. Jadąc M-7 w kierunku Balatonu masz duży wybór: możesz zjechać z autostrady nad Balaton, gdzie znajdziesz bez trudu nocleg praktycznie w każdej miejscowości, np. w Siofok. Jak nie - znajdziesz sporo hoteli z Szekesfehervar, a w ostateczności - tuż przed przejściem granicznym Letenye/Gorican, niedaleko Nagykanizszy. Tu masz link do nich: www.travelport.hu/szallas/EHotel.vd?ml=31&mi=1&xcnl25909&prf=24 motel jest przy samej trasie, z autostrady są oznaczenia zjazdowe do niego. Ceny - podobne jak w Chorwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: 212.244.164.* 16.10.08, 07:25 Dzięki Tom, ale chodziło mi o jakiś MOTELik przy trasie a nie o Hotel, hotele są zawsze droższe od moteli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny Prezydent Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 21:54 Jeśli jedziecie z Lublina to tak jak kolega wyżej napisał przez Barwinek. Jeśli wyjedziecie z Lublina po około 10 h będziecie w Chorwacji można tam zjechać I zjazdem / izlaz i poszukać noclegu w okolicznych miasteczkach Prelog Cakowec jest kilka miejsc. Cena dla 2 dorosłych i dziecka lat 3 + śniadanie rano 42 Euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: 212.244.164.* 18.10.08, 15:03 a ja jadę z torunia i też planuję nocleg na węgrzech, gdzie proponujecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tucha Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: 212.244.164.* 18.10.08, 18:09 ja też się wybieram ze środkowej polski i też jestem ciekawa jakieś ciekawej noclegowni po trasie, najlepiej właśnie na słowacji lub na węgrzech. Jak by ktoś znał jakiś ciekawy motelik, to bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skrawek Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: *.bsb.vectranet.pl 19.10.08, 09:20 Dla Panstwa z Torunia i z Centralnej Polski dla was bardzo dobrym punktem noclegu i odpoczynku jest miasteczko Zalakarosz mnustwo tanich kwater, i super zabawa na pieknych termalnych basenach,szczegolnie jezeli jedziecie z dziecmi Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry 19.10.08, 10:05 Lenti -aquatermalpark praktycznie na granicy węgiersko-słoweńskiej...na Wegrzech sie kapiemy i śpimy ,na Słowenii tankujemy najtansze paliwo (1,13 eu za benzynę 95) www.lentifurdo.hu/eng/fun+and+wellness www.nocowanie.pl/wegry/noclegi/lenti/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tucha Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: 212.244.164.* 19.10.08, 10:20 Dzięki Skrawek za odpowiedż, powiedz mi jak te kwatery są oznaczone i w jakim języku można się tam dogadać z właścicielami. A jak wyglądają trasy na węgrzech ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry IP: *.stella.net.pl 19.10.08, 13:54 szukaj tabliczek/reklamek/napisów typu PANZIO, ZIMMER, ROOMS. Dogadywać próbuj się w każdym języku. Teoretycznie znają angielski i niemiecki, praktycznie różnie z tym jest, nawet w motelach i hotelach. Bywa, że musisz pokazywać palcem w jadłospisie co chcesz zamówić, bo nie kumają albo udaja że nie kumają. No, chyba że naumiesz się hungarskiego - przynajmniej w zakresie turystycznego minimum ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
muzyk1964 Re: Podróż do Chorwacji przez Węgry- Zalakaros 19.10.08, 19:07 W lipcu korzystałem na Węgrzech z noclegu, który kiedyś polecił mi jeden forumowicz i śmiało mogę go polecić dalej. Jeżeli jedziesz autostradą w stronę Letenye polecam nocleg w Zalakaros (to taki mały Ciechocinek) ul. Liget utca 37. Około 15 km przed Nagykanizsa. Pani nazywa się Svetlana Luca. Bardzo sympatyczna i mówi po angielsku. To jest mail do niej: G.Urmossy@axelero.hu . Bardzo dobry kontakt mailowy po angielsku. W cenie 12 EURO od osoby dorosłej i 6 EURO od dziecka dla pięciu osób otrzymaliśmy do dyspozycji dwa pokoje. W każdym pokoju łazienka i aneks kuchenny (lodówka, kuchenka elektryczna, czajnik bezprzewodowy, naczynia) Najlepiej wpisz te dane na ViaMichelin, a doprowadzi cię pod sam dom. Zjazd z autostrady i jakieś 3-4 km. Będziesz jechał główną ulicą w miasteczku ,zostaw hotele i jedź dalej na skrzyżowaniu po prawej będą sklepiki po lewej lodziarnia za nią druga uliczka w lewo domy prywatne pełno zimmer frei :))Obok jest knajpka z polskim menu , jeśli nie tam to znajdziesz coś innego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś