Gość: tucha IP: 212.244.164.* 19.10.08, 14:31 gdzie najlepiej kupić winetki na słowację i na węgry? Na Chorwacji płaci się z tego co się dowiedziałem na danym odcinku trasy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tom Re: gdzie kupić winetki IP: *.stella.net.pl 19.10.08, 15:57 w stacjach paliw w SK i H. Zapłacisz kartą, więc nie potrzeba brać walut. W Chorwacji płacisz po przejechaniu odcinka. W okolicy Zagrzebia jest zmiana operatora autostrady, więc pobierasz kwit i płacisz na 2 stopach: Lucko i sv. Helena. Platność możliwa też kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tucha Re: gdzie kupić winetki IP: 212.244.164.* 19.10.08, 17:12 więc rozumie że nie ma problemu z winetkami, po przekroczeniu granicy wjechać na pierwszy lepszy parking i kupować winetkę, OK, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: gdzie kupić winetki IP: *.stella.net.pl 19.10.08, 19:24 ... nie tak całkiem pierwszy lepszy. dobrze, by była przy nim stacja paliw;-)) A tak serio: we wrześniu, jak zwykle, usiłowalem kupić winietę na stacji paliw w Bardejovie. Bardzo niemiłe dziewczę odpryskliwie odparło, że nie ma, i żeby szukać na innej stacji. Kupiłem na innej, ale niesmak za sposób nieeleganckiego załatwienia sprawy pozostał. Uwaga praktyczna: opłaca się kupić winietkę miesięczną, wystarczy ci na jazdę na i z urlopu. Dzięki temu w drodze powrotnej nie musisz zatrzymywać się w celu kupna winietki. Cena miesięcznej jest dwukrotnością ceny najtańszej (płacisz 300 SKK). U Madziarów natomiast, nawet jak się nie porozumiesz w jakimś ludzkim języku, załatwisz to bez otwierania ust. Oni mają przy kasach takie tabliczki poglądowe. Pokażesz paluchem, jakie masz auto i na jak długo chcesz winietkę mieć. Kupując za 4200 Ft miesięczną masz problem z głowy: jadąc na urlop i jadąc z urlipu masz temat załatwiony. No, chyba, że urlopujesz półtora miesiąca... Acha: winetki jako takiej nie dostaniesz. Dowód opłacenia strady trzeba szanować i trzymać w aucie do kontroli - to jest twoja "winietka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tucha Re: gdzie kupić winetki IP: 212.244.164.* 19.10.08, 22:51 To na Słowacji nie ma 15 dniowych winetek? A u madziarów nie lepiej opłaca się kupić 4 dniowej winetki (oczywiście 2 razy) chyba lepiej się wychodzi jak kupując miesięczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: gdzie kupić winetki IP: *.stella.net.pl 20.10.08, 09:11 u Madziarów jest ten problem, że źle jest zorganizowany system sprzedaży winiet dla tych, ktorzy wjeżdżają do nich na kierunku Letenye-Budapest (czyli M7 od strony Chorwacji). Trudno znaleźć stację, gdzie jest sprzedaż winiet, trzeba tracić czas na zjazd z autostrady - przynajmniej tak było rok temu i w tym roku we wrześniu. Dlatego opłaciło mi się kupić winietkę miesięczną na wjeździe i juz potem lecieć stradą bez zatrzymywania. Nawet pół godziny lub trzy kwadranse stracone bez sensu mają znaczenie przy takiej długiej trasie. Co do Słowaków: ja jechałem na urlop trwający dobrze ponad 15 dni, więc dla mnie ew. 15-dniowa winietka była bez sensu, bo bym sie w tym terminie nie zmieścił. Tu masz link do stronki z zasadami i cennikami opłat za sutostrady: www.autopalya.hu./Engine.aspx abc.onet.pl/2029,kontent.html zwróć przy tym uwagę, że u Słowaków płaci się nie tylko za autostrady, ale i za niektóre drogi I klasy, więc nie zawsze opłaca się strady omijać. A taka ochota nasuwa się, kiedy musi się płacić za nic, czyli za 10-12 min jazdy pseudostradą z Presova do Koszyc. Niestety, alternatywna droga krajowa też jest na liście dróg płatnych, a przy tym szukanie wjazdu na nią zajmuje zbyt wiele czasu, bo nie bez powodu oznaczenia są kiepskie. Miejscowi sobie radzą, cudzoziemcy płaczą i płacą - w imię oszczędzanego czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: gdzie kupić winetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 21:25 Dlaczego większość forumowiczów mówi "na Chorwacji"? Ludzie- mówi się w Chorwacji tak jak w Polsce. Do diabła. Odpowiedz Link Zgłoś