Dodaj do ulubionych

gdzie kupić winetki

IP: 212.244.164.* 19.10.08, 14:31
gdzie najlepiej kupić winetki na słowację i na węgry? Na Chorwacji płaci się z
tego co się dowiedziałem na danym odcinku trasy?
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: gdzie kupić winetki IP: *.stella.net.pl 19.10.08, 15:57
      w stacjach paliw w SK i H. Zapłacisz kartą, więc nie potrzeba brać walut. W
      Chorwacji płacisz po przejechaniu odcinka. W okolicy Zagrzebia jest zmiana
      operatora autostrady, więc pobierasz kwit i płacisz na 2 stopach: Lucko i sv.
      Helena. Platność możliwa też kartą.
      • Gość: tucha Re: gdzie kupić winetki IP: 212.244.164.* 19.10.08, 17:12
        więc rozumie że nie ma problemu z winetkami, po przekroczeniu granicy wjechać na
        pierwszy lepszy parking i kupować winetkę, OK, dzięki
        • Gość: tom Re: gdzie kupić winetki IP: *.stella.net.pl 19.10.08, 19:24
          ... nie tak całkiem pierwszy lepszy. dobrze, by była przy nim stacja paliw;-)) A
          tak serio: we wrześniu, jak zwykle, usiłowalem kupić winietę na stacji paliw w
          Bardejovie. Bardzo niemiłe dziewczę odpryskliwie odparło, że nie ma, i żeby
          szukać na innej stacji. Kupiłem na innej, ale niesmak za sposób nieeleganckiego
          załatwienia sprawy pozostał. Uwaga praktyczna: opłaca się kupić winietkę
          miesięczną, wystarczy ci na jazdę na i z urlopu. Dzięki temu w drodze powrotnej
          nie musisz zatrzymywać się w celu kupna winietki. Cena miesięcznej jest
          dwukrotnością ceny najtańszej (płacisz 300 SKK). U Madziarów natomiast, nawet
          jak się nie porozumiesz w jakimś ludzkim języku, załatwisz to bez otwierania
          ust. Oni mają przy kasach takie tabliczki poglądowe. Pokażesz paluchem, jakie
          masz auto i na jak długo chcesz winietkę mieć. Kupując za 4200 Ft miesięczną
          masz problem z głowy: jadąc na urlop i jadąc z urlipu masz temat załatwiony. No,
          chyba, że urlopujesz półtora miesiąca... Acha: winetki jako takiej nie
          dostaniesz. Dowód opłacenia strady trzeba szanować i trzymać w aucie do kontroli
          - to jest twoja "winietka".
          • Gość: tucha Re: gdzie kupić winetki IP: 212.244.164.* 19.10.08, 22:51
            To na Słowacji nie ma 15 dniowych winetek?
            A u madziarów nie lepiej opłaca się kupić 4 dniowej winetki (oczywiście 2 razy)
            chyba lepiej się wychodzi jak kupując miesięczną
            • Gość: tom Re: gdzie kupić winetki IP: *.stella.net.pl 20.10.08, 09:11
              u Madziarów jest ten problem, że źle jest zorganizowany system sprzedaży winiet
              dla tych, ktorzy wjeżdżają do nich na kierunku Letenye-Budapest (czyli M7 od
              strony Chorwacji). Trudno znaleźć stację, gdzie jest sprzedaż winiet, trzeba
              tracić czas na zjazd z autostrady - przynajmniej tak było rok temu i w tym roku
              we wrześniu. Dlatego opłaciło mi się kupić winietkę miesięczną na wjeździe i juz
              potem lecieć stradą bez zatrzymywania. Nawet pół godziny lub trzy kwadranse
              stracone bez sensu mają znaczenie przy takiej długiej trasie. Co do Słowaków: ja
              jechałem na urlop trwający dobrze ponad 15 dni, więc dla mnie ew. 15-dniowa
              winietka była bez sensu, bo bym sie w tym terminie nie zmieścił. Tu masz link do
              stronki z zasadami i cennikami opłat za sutostrady:
              www.autopalya.hu./Engine.aspx
              abc.onet.pl/2029,kontent.html
              zwróć przy tym uwagę, że u Słowaków płaci się nie tylko za autostrady, ale i za
              niektóre drogi I klasy, więc nie zawsze opłaca się strady omijać. A taka ochota
              nasuwa się, kiedy musi się płacić za nic, czyli za 10-12 min jazdy pseudostradą
              z Presova do Koszyc. Niestety, alternatywna droga krajowa też jest na liście
              dróg płatnych, a przy tym szukanie wjazdu na nią zajmuje zbyt wiele czasu, bo
              nie bez powodu oznaczenia są kiepskie. Miejscowi sobie radzą, cudzoziemcy płaczą
              i płacą - w imię oszczędzanego czasu

• Gość: Iza Re: gdzie kupić winetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 21:25
      Dlaczego większość forumowiczów mówi "na Chorwacji"? Ludzie- mówi
      się w Chorwacji tak jak w Polsce. Do diabła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka