Dodaj do ulubionych

Sukosan czy Pakostane

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 07:19
Jak myślicie wypocznę tam 2 tygodnie,dwie miejsc. do wyboru,którą
wybrać,połowa lipca.
Obserwuj wątek
    • Gość: meg88 Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.09, 08:53
      Witam. Byłam w Sukoszanie. Z pobytu jestem bardzo zadowolona, Plaża "dziecięcy raj" ok., Woda była bardzo ciepła i bez śladów jeżowców, i muszę powiedzieć, że w wodzie dużo piasku było. Więc polecam Sukoszan choć nie wiem nic o Pakostanie. Z Sukoszanu wybraliśmy się nawet na jednodniową wycieczkę na wyspę Pag aż do miasta Pag. Było super.Piękny port jachtowy się znajduje Marina Dalmacja. mapy.pomocnik.com/mapy-satelitarne/?mapa=2766
      Pozdrawiam i życzę udanych wakacji!
    • Gość: darek.59.pl Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 04.05.09, 12:41
      Można podzielić pobyt po tygodniu w każdym z miejsc. Sukosan i do zwiedzenia
      Zadar i okolice, park narodowy Kornati (wycieczka na archipelag wysp) a
      Pakośtane to niedaleko Śibenik (jedno z najpiękniejszych miast w Chorwacji) oraz
      przełomy rzeki Krka. Na 2 tygodnie to wystarczy. Warto.
      • Gość: Sylwia Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 18:08
        A napiszcie proszę czy w Sukosanie jest gdzie wieczorem wyjść,jakaś
        promenada,posiedzieć przy winku i muzyce.
        • Gość: meg88 Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.09, 11:51
          Witam, promenady jakoby takiaej nie ma, kafejki są ale trochę mniej niż w większej innej mieścinie. Wieczorami grają w piłkę na stadionie przy zatoczce, główna ulica robi się deptakiem, kafejki na winko są. Ale powiedziałabym,że za żywo tam nie jest, choć to mi wszystko pasowało, w zależności jak kto to widzi. Ale żle nie było. Bardzo mile wspominam ten pobyt. A zachody słońca na cypelku...piekne, wieczorna kąpiel i pływanie do zatopionego "kościólka" zamku - wrażenie zostało do dziś. A tak po za tym - wszystko zależy kto jak chce spędzić czas, urlop, wypocznek....? czy też chce hulanki...? - to tylko moje wrażenia...pozdrawiam.
    • Gość: Maja Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.adsl.net.t-com.hr 04.05.09, 21:28
      Drodzy Panstwo, jesli podobalo by sie Panstwu na wyspie Hvar, to
      wynajmujemy niedrogo nowe, bardzo ladne apartamenty na wyspie Hvar.
      Kontakt: agava_cro@yahoo.com
      • Gość: Dominik Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 17:41
        Gdzie są te apartamenty,jaka cena w lipcu.
    • Gość: monika Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 10:16
      Nie znam Sukosanu ale Pakostane bardzo dobrze. Jeśli chcesz wypocząć
      bez wielkich szaleństw to bardzo polecam . Mała urokliwa
      miejscowość , wieczorem jest gdzie wyjść dużo
      knajpek ,restauracyjek -kameralnie i miło . Byłam tam już 5 razy
      ale zatrzymujemy się na ok 5 dni zawsze wszyscy najlepiej wspominają
      pakostane z całego pobytu.Można odpocząć .. zastanawiam się tylko
      czy 2 tyg. to nie za długo...
      • Gość: Piotr4a Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 11:51

Mam już rezerwację w Pakostane (koniec sierpnia), potem jedziemy
        jeszcze w rejon Makarskiej.
        Czy bywalcy Pakostane mogą polecić coś ciekawego w najbliższej
        okolicy, np.wyspa Vrgada (koszt stateczku, atrakcje na miejscu),
        co ciekawego wokół Jeziora Vrana (punkty widokowe, zabytki, szlak
        winny), może Pirovac ? Wizyty w miejsca takie jak : Zadar + Nin,
        Sibenik + NP Krka, Biograd + Tkon, ewentualnie Pag i NP Paklenica
        już sobie opracowałem. Każda informacja będzie mile widziana.

Pozdrav
        • Gość: tom Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.stella.net.pl 10.05.09, 12:22
          Jezioro nazywa się Vransko, a nie Vrana... ;-)) Jest ono sporym rezerwatem
          ptactwa, głownie wodnego, wokół prowadzą ciekawie zaprojektowane ścieżki i
          szlaki rowerowe, trudne do pokonania pieszo (odległość), na tych szlakach jest
          kilka ciekawych punktów widokowych, z których rozciąga się widok jednocześnie na
          jezioro i na morze. Np. w Pirovacu obok ryneczku (z więc po przeciwnej stronie
          Jez. Vransko) jest wielka plansza z dokładnym opisem i charakterystyką
          rezerwatu. Sam Pirovac... Bo ja wiem? Do "zwiedzania" jest tam przede wszystkim
          porzucony i zrujnowany, rozległy ośrodek wypoczynkowy "Podravki", są fajne plaże
          wysypane marmurowymi otoczakami, kilka klimaciarskich knajpek, biuro obrotu
          nieruchomościami, gdzie można kupić dom lub apartman na tym odcinku wybrzeża,
          jest też (przynajmniej - była przez ostatnich kilka lat) klimaciarska
          tawerna/konoba dziadka Tomislava niedaleko rynku, w suterenie zrujnowanego
          dworzyszcza. Jestem zdziwiony, że - skoro nastawiasz się na dość intensywne
          zwiedzanie atrakcji okolicznych - w swoich planach nie masz (tak to odczytuję z
          Twojego wpisu) całodniowego rejsu na Kornati. Popłynąć można z wielu miejsc - z
          Zadaru, ale i z Biogradu, Pirovaca, Szybenika, sv. Filipa i Jakova i in., wybór
          klas jednostek i cen jest spory. Dopisałbym też sobie do listy Primosten oraz
          wypad na Murter, a w rejonie Makarskiej - wjazd na sv. Jure oraz rafting Cetiną
          • Gość: Piotr4a Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.09, 17:45
            Dzięki Tom.
            1. Pirovac - bo kończy sie tam droga wokół jeziora, jeśli jedzie się
            od Pakostane. Zastanawiałem się czy warto odwiedzć.
            2.Jadę do Cro czwarty raz i zaliczyłem już 2 x 'fish picnic'.
            Poczytałem trochę na forach i w przewodnikach o tym na NP Kornati
            i chyba jednak nie (długo sie płynie, a w samym parku krótko),
            ale zobaczymy.
            3. Myślałem o wizycie na/w Murter jako ewent. jednodniowy wypad.
            4. Koło Makarskiej (Veliko Brdo) będę 3 raz, a więc okolice znam
            dość dobrze. Dotychczas jeden dzień na plaży - jeden zwiedzanie +
            ewentualnie kąpiel na koniec dnia jeśli w pobliżu była plaża.
            Planuję w tym roku Imotski z 2 super jeziorami, gdzie jeszcze nie
            byłem. W tym rejonie mogę polecić co nieco i stwierdzić jednocześnie
            że Makarska Riviera to najpięknieszy rejon Chorwacji.

Pozdraw.
            • Gość: tom Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.stella.net.pl 10.05.09, 19:55
              ... nie bądź taki pewny, że Riv. Makarska to najpiękniejszy region... No, chyba
              że byłeś juz np. na Hvarze, na Mljet, na Peljesacu, i Ci się nie podobało. W
              takim razie przepraszam... ;-((
              Co zaś do Kornati, to prawda jest taka, że funkcjonuje multum firm oferujących
              rejsy w ten rejon, ale niektore oszukują klientów, wożąc ich trochę byle gdzie,
              po peryferiach, bez możliwości długotrwalego przebywania na ciekawszych
              kawałkach wysp, bez wejścia np. na klify, kąpieli w Srebrnym Jeziorze itp.
              Zależy, jak trafisz.
              Muerter to w sumie żadna rewela, ale co szkodzi tam zajrzeć, zwłaszcza że w
              części wyspy jest rozległy camp naturystyczny z takąż plażą, i są fajne widoki
              na pełne morze.
              Jeśli Ci się będzie chciało - zajrzyj do bardzo bliskiej Crvenej Luki - jeśli
              teraz można tam wejść na plażę nie będąc gościem kompleksu hotelowego. Jest tam
              niewielka, ale sympatyczna plaża piaszczysta, nieźle ocieniona, i fantastyczne
              skaliste wybrzeże dokokoła.
              A wokól Vransko Jezero to najlepiej rowerami jednak. Na piechotę nie obejdziesz,
              to kawał drogi. Za to jak będziesz miał szczęście - obejrzysz w akcji
              żółto-czerwone dwusilnikowe Canadairy - tutaj w szczycie sezonu bazuje eskadra
              wodnosamolotów przeciwpożarowych obsługujących Riv. Zadarską i Szybenicką - stąd
              biorą wodę itp.
              A Pirovac ma fajny mikromiasteczkowy klimacik, niewielki bazarek ze świeżymi
              rybkami z rana, boisko profesjonalne do gry w bule i sklepik mięsny, gdzie - jak
              ktoś ma szczęście - można kupić świeżuteńką wątróbkę jagnięcą (janjetina
              jetrica) PALCE LIZAĆ! O ile się potrafi przyrządzić... ;-)) Smacznego i powodzenia!
              • Gość: Piotr4a Re: Sukosan czy Pakostane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 12:04
                Jeszcze raz dzięki za cenne rady.

Zjeździlem Cro od Istrii do Dubrovnika/Cavtat (z wypadem do
                Czarnogóry), byłem na Korculi (tylko miasto Korcula) w Orebicu i
                przejechalem Peljesac, zaliczona też Jelsa na Hvarze i okolice Bol
                na Bracu. Podtrzymuję jednak opinie że Riviera Makarska jest the
                best. Połączenie wysokich gór (Biokovo)z Jadranem i piękne plaże to
                jest to. Każdy na pewno ma swoje ulubione miejsca/rejony. Służe
                pomocą i informacjami szczególnie o rejonie Makarskiej i Dubrovnika.

Pozdrav

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka