Dodaj do ulubionych

Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorwacji

12.05.09, 22:05
Witam :))
W ponizszym linku znajdziecie Panstwo odpowiedzi na nurtujace Was pytania.

www.zagrzeb.polemb.net/index.php?document=41
Pozdrav:)))
Bozena
Obserwuj wątek
    • Gość: mcg Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 09:57
      Dzięki...Ostatnio znlazłem info o dopuszczalnej 'dawce' alkoholu u
      kierowcy jako 0.0 promilla. Tu podano szczegóły które są mniej
      rygorystyczne. Jak widac dotyczy to młodych kierowców(do 24lat) i
      zawodowych. Reszta 0.5 promilla. Borąc poduwagę fakt iż chorwackie
      winko jest całkiem niezłe to dobra informacja dla podróżujących .
      Zaciekawiła mnie tylko informacja o kamizelkach odblaskowych...hmmmm
      Czy ktoś skpotkał się z kontrolą policyjną ,która by sprawdzała ten
      element ?
      • bozena644 Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 13.05.09, 12:52
        Witam:)
        Czasami sprawdzaja ,ale taka kamizelke w Polsce tez musicie miec wiec nie widze
        problemu.
        Pozdrav:)))
        Bozena
        • good_man Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 13.05.09, 14:21
          W Polsce nie ma obowiązku posiadania kamizelki (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.) ....no chyba , że coś sie zmieniło w ostatnich dniach i nic nie wiem
          • good_man Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 13.05.09, 14:32
            W krajach, które podpisały Konwencje Wiedeńską dotyczącą ruchu drogowego, policja za granicą nie ma prawa wlepić mandatu za brak wyposażenia samochodu które nie jest wymagane w kraju rejestracji pojazdu.
            Świadczy o tym ostatnia sprawa z wlepianiem przez Niemców Polskim kierowcom mandatów za brak apteczki i na odwrót niemieckim kierowcom za brak gaśnicy.

P.S. ale oczywiście łatwiej kupić kamizelke niż dochodzic swoich praw :)
            • hepik1 Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 13.05.09, 14:53
              Trzeba przetłumaczyć Konwencje Wiedeńską na chorwacki,słowacki,węgierski,czeski i austriacki(w zależności od trasy) i mieć jeszcze duży dar przekonywania w tych językach,bo tam tak wprost nic nie jest napisane...może jednak kupić w markecie kamizelkę za 7 zł? ;)
              • Gość: Robert Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw IP: 195.117.99.* 25.05.09, 17:45
                Tam jest napisane, że wymagana jest kamizelka dla kierowcy i dodatkowo dla
                każdego pasażera. Czy to aby nie jakaś pomyłka?
    • Gość: frytka Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 13:12
      Z tych przepisów wynika że za duzo alkoholu i jedzonka nie mozna
      wziąć...a my przed wyjazdem chceliśmy zaopatrzyc sie w Posce w
      niektóre trunki i prowiant...
      • Gość: tom Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw IP: *.stella.net.pl 13.05.09, 16:32
        ... mówiąc wprost - chcecie drzewo do lasu wozić? Jakie ty trunki z Polski
        chcesz tarabanić do Croatii?? Podziel się z nami tą wiedzą, byśmy przestali się
        zachwycać domacym vinem za 12-15 kuna litar albo takąż rakiją po 25 kuna
        litar... ;-))
        co do prowiantu - zgodzę się, że to może być uzasadnione. Ale trunki??!!
        • Gość: Mirek Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 21:45
          Jeśli te wszystkie przepisy byłyby stosowane wobec turystów
          wjeżdżających do Chorwacji to upletli by sobie bat na swoją
          du...ę.Powiedzmy sobie gospodarka Chorwacji nie stoi dobrze na
          nogach i jeszcze te przepisy utrudniające wjazd.Po prostu zmienimy
          kierunek wczasów na inny kraj np.Grecję,która cenowo nie jest
          droższa od Chorwacji i ma lepsze żarcie.Ja osobiście od 2 lat
          zauważyłem mniej turystów niemieckich w Chorwacji,rozmawiając z
          Niemcem tam powiedział że dla nich Chorwacja zrobiła się za droga do
          tego co oferuje.Myślę że przepisy będą tylko na papierze i dalej
          będzie tak jak było do tej pory.
        • Gość: lew Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw IP: *.provident.pl 14.05.09, 09:41
          Niestety - nie raz widziałem na plaży walające się puszki po tyskim
        • Gość: Dragomir A prowiant PO CO? IP: *.szczecin.vectranet.pl 14.05.09, 15:34
          Jeszcze nie byłem -0 dopiero się wybieram - ale mam jakieś nieokreślone
          wrażenie, że branie prowiantu do Chorwacji - to już nie tyle wożenie drewna,
          ale: trawy, jagód i grzybów do lasu!!!
          Czyżby nie było tam ciekawej kuchni, albo były trudności z nabyciem żywności?
          Kartki, kolejki, braki?
          • Gość: maksi Re: A prowiant PO CO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 15:59
            no jak to po co ?! nie wiesz ? BO TANIEJ BĘDZIE ! Polskie,a raczej
            wieśniacko-nowoczensno-snobistyczne podejscie do sprawy : w 6osob w
            aucie,prowiantu cały bagaznik i przyczepka,bocznymi drogami by nie
            płacić za autostrady,namiot-najlepiej na dziko jakby sie tylko
            dało...Poleżeć na plaży 6dni,żadnych
            wycieczek,muzeów,restauracji...Wrócić i przechwalać się wakacjami w
            Chorwacji przed tymi, którzy nie mieli kasy na to i
            pojechali 'tylko' na baseny np. do Aquacity w Popradzie...
            Przesadzony opis ? Niestety nie. Słyszałem juz taki teskt : nie
            podobało nam sie w Choracji,prawda kochanie ?(zwrot w stronę
            szanownej małżonki by potwierdziła spostrzeżenie),w restauracjach
            piwo mają 4 razy droższe niz w sklepie...
            • Gość: Dragomir Re: A prowiant PO CO? IP: *.szczecin.vectranet.pl 15.05.09, 16:57
              Namiot na dziko - uwielbiam!!! Chętnie bym się dowiedział, czy da się nad morzem
              odwalić taki numer. Muzeów... też nie lubię przesadnie (są martwe). Prawdziwe
              restauracje są dla mnie za drogie - ale jadłodajnie, gdzie wcinają miejscowi!!!
              mniam, mniam! Tylko po co gdzieś jechać, żywiąc się sucharami i tandetnymi
              puszkami z Polski - oraz leżeć na plaży plackiem przez 6 dni??? - Toż można jajo
              znieść - a przy okazji się porzygać (od tych konserw!).
              A na Piwo - to się jeździ do: Czech, na Łotwę, czy ostatecznie do Niemiec!!! W
              Chorwacji - to chyba wino(nie pijam) i rakija!
              Zdravo! (-;
    • Gość: monia Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw IP: *.aster.pl 14.05.09, 00:26
      polak to tylko o piciu.
      • Gość: tom Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw IP: *.stella.net.pl 14.05.09, 14:40
        nie tylko o piciu, i nie tylko Polak...))
        Podczas ostatniego urlopu sąsiadowaliśmy z kilkoma rodzinami czeskimi zajmącymi
        sąsiednie apartmany. Do ostatniegodnia pobytu każdego dnia wieczorem
        biesiadowali na tarasach przy swoim, a nie kupowanym na miejscu, chorwackim
        piwku. Nie mieści nam się w głowie, ile oni tego musieli z sobą na urlop
        przyholować, skoro do końca im wystarczyło! A dodam, że nie ograniczali się do
        jednego piwka co wieczór...
        • magdalas Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 15.05.09, 16:48
          co do trunków to się zgodzę, że bez sensu brać i można się nacieszyć
          ich dobrym winkiem, ale jedzenie to co innego. Jak ja jadę z 2
          dzieci do apartamentu z kuchnią to wolę zabrać już ugotowane i
          pozamykane jedzonko taki jakie dziewczyny lubią. W przeciwnym razie
          chodzenie po knajpach skończyłoby się prawdopodobnie dłubaniem w
          talerzu i jęczeniem że coś tam jest niedobre. Oczywiście raz czy 2
          można iść na pizzę ale nie przez 2 tygodnie, a tylko w przypadku
          pizzy mam gwarancję, że będzie smakowała. Poza tym oczywiście jest
          to ograniczenie kosztów ( w Polsce też nie jadam codziennie w
          restauracji) i czasu, bo nie chciałoby mi się na wakacjach gotować
          wszystkiego od zera.
          • Gość: Dragomir to chore!!! IP: *.szczecin.vectranet.pl 15.05.09, 17:01
            magdalas napisała:

> co do trunków to się zgodzę, że bez sensu brać i można się nacieszyć
            > ich dobrym winkiem, ale jedzenie to co innego. Jak ja jadę z 2
            > dzieci do apartamentu z kuchnią to wolę zabrać już ugotowane i
            > pozamykane jedzonko taki jakie dziewczyny lubią.
            ##To chore!

Oczywiście raz czy 2 można iść na pizzę
            ##To chore do kwadratu!!! To Chorwaci nie mają swoich specjałów???
            Prowadzaj dalej dziewczyny do Makdonalda...
            • magdalas Re: to chore!!! 15.05.09, 18:45
              nie prowadzam swoich dziewczyn do mcdonalda, ale iem, że zwłaszcza
              starsza nie jest otwarta na nowe smaki. Czy to dziwne, że chcę, żeby
              jadła coś co lubi? Nie bardzo rozumiem co jest chore? Jak kiedyś
              jeździłam sama bez dzieci (bo ich nie miałam) to się nie przejmowałam
              co i gdzie będę jadła, zawsze się jakaś fajna knajpka znalazła, a
              teraz ważne są dzieci, więc co tu jest chore?
              • Gość: Dragomir to jest chore!!! IP: *.szczecin.vectranet.pl 17.05.09, 14:52
                magdalas napisała:Nie bardzo rozumiem co jest chore?

Jeśli sama tego nie rozumiesz – to już nic na to nie poradzę. Skoro „starsza nie
                jest otwarta na nowe smaki” – a zakładam, że nie chodzi o niemowlę – to pewnie
                skądś to wzięła… Może
                „Czy to dziwne, że chcę, żeby jadła coś co lubi?” – to dziwne, że nie chcesz jej
                zachęcać by poznała coś nowego, by wyjazdy do Chorwacji kojarzyły się jej z
                miejscowym specjałem, a nie pizzą wiejską przywieziona z domu! Czy jeśli np.
                tylko tort rumowy – to nic innego jej nie dasz do jedzenia? Czy może jako dobra
                matka, skłonisz do jedzenia również wartościowszych rzeczy (nie ujmując nic
                tortom z rumem). Ale tak jest jak cię interesuje tylko „plaża i słońce”, a nie
                kraj wokół – i przekazujesz to własnym dzieciom.
                Jak się porozumiewasz w Chorwacji?: po angielsku, czy korzystasz z tego, że
                Chorwaci już się trochę nauczyli po polsku?…
                Zobacz sobie: "co polecacie z kuchni chorwackiej" na tym samym forum.
                Bez odbioru! (-;
                • Gość: tom Re: to jest chore!!! IP: 212.244.164.* 17.05.09, 17:44
                  dzisus , qr.., ja pier.... jaki Wy macie problem ..... kase zbirejta na wakacje
                  a nie kto i co do gara wrzuca :-)
                  • Gość: tez matka Re: to jest chore!!! IP: *.saite.com.pl 17.05.09, 19:55
                    Masakra -ludzie co wy robicie
                    Kłótnie o to co czyje dzieci lubią i jak się je wychowuje -każdy robi jak chce
                    co by mnie to obchodziło -cieszcie się tym ze jedziecie a nie...a zresztą łby
                    sobie pourywajcie
                    • magdalas Re: to jest chore!!! 17.05.09, 20:33
                      ja nikomu łbów nie urywam, nie mam w zwyczaju. Poprostu mówię, że
                      biorę jedzenie nie z oszczędności ,ale z pewnej wygody. A jak dzieci
                      będą chciały próbować tamtejsze jedzenie to przecież nie zabronie
                      tylko się cieszyć będę. Poza tym pszecież się tłumaczyć nie będą, ale
                      ciągla nie wiem co w tym jest chore i nie chcę się dowiedzieć
                      • Gość: tez matka Re: to jest chore!!! IP: *.saite.com.pl 17.05.09, 21:40
                        sorki -to był post do tej osoby co się rzuca o to co inni biorą i czym karmią
                        swoje dzieci
                        EHHHHHHHHHHHH
                      • dorotadu Re: to jest chore!!! 17.05.09, 21:46
                        magda nie przejmuj sie, ten z góry to pewnie dzieci nie ma i nie wie
                        co to jest wybrzydzający kilkulatek nad talerzem
                        wiem coś o tym i cholera mnie brała w zeszłym roku na wczasach w
                        Zakopanem (kuchnia b.dobra) jak młoda modliła sie dan talerzem
                        godzinę a w końcu i tak zjadła same ziemnieaki
                        my też zabieramy swoje zarełko do Ch tak aby co drugi dzień jeść to
                        co ona lubi
                        • magdalas Re: to jest chore!!! 18.05.09, 07:35
                          miło że ktoś mnie rozumie :-))) dzięki dziewczyny, życzę miłych
                          wakacji, no i żeby dzieci chętnie jadły poza domem, co ułatwia życie.
                          • Gość: natusia Re: to jest chore!!! IP: 150.254.89.* 19.05.09, 12:00
                            Ja uważam, że to kazdego sprawa jak spędza swoje wakacje. Nie lubię, gdy ktoś mi zarzuca, że biorę własne jedzenie do Chorwacji zamiast delektować się specjałami. Nie zamierzam brać kredytu na wakacje. Oczywiście, jakiś wypad do lokalnej restauracyjki sobie jeden zrobię, ale czy to tak trudno zrozumieć, że wiele osób na luksus typu jedzenie w restauracjach nie ma pieniędzy? ja osobiście wolę wydać zaoszczędzone pieniądze na wycieczki niż na jedzenie i w ten sposób poznaję kraj. Myślę, że wszelkie krzyczenie "dlaczego tak robisz, nie poznasz kraju, będziesz to wszystko targać ze sobą?" jest niesprawiedliwe, bo każdy wie, co chce robić i jak spędzić wolny czas. Nikt nie potrzebuje aprobaty swoich działań.
                            • hepik1 Re: to jest chore!!! 19.05.09, 14:28
                              Wystarczy nie reagować na prowokacje.Co roku jest kilka wątków w podobnym temacie i tonie.Ktos się tam próbuje dowartościować albo dla samego dymu rzuca hasło 'Jak można zabierać jedzenie z Polski" albo"nie wyobrażam sobie stania przy garach " i juz jest awanturka...
                • pantalon Re: to jest chore!!! 19.05.09, 16:20
                  Dragomir

chyba nie masz dzieci? Piszesz bzdury w dodatku wbijajac sie niepotrzebnie w
                  jkis ton autorytetu co to wie najlepiej.
                  Dzieciaki tak maja ze chca to co lubi i koniec.
                  My w Gecji przez 2 tygodnie wcinalismy pizze i spagetti bolognese.
                  koles nie chcial sprobowac ani kalmarkow ani innych specjalow.
                  Zanim kogos osadzisz gdzie jada wez se chlopie/dziewojo na wszczymanie.
                  Aha branie glodem tez nic nie daje egzempolarz sie uprze i koniec

sciskam

PanTalon
                  • hepik1 Re: to jest chore!!! 19.05.09, 17:17
                    W kwestii stołowania w miejscowej gastronomii...w środku sezonu,w miejscowościach najbardziej obleganych turystycznie swoje trzeba odstać by usiąść.Potem swoje odsiedzieć by przynieśli cos na ząb ;)
                    A obsługa,ta sezonowo zatrudniona bywa uciażliwa i jakoś grzecznościa nie grzeszy.
                    Oczywiście inaczej to wyglada w mniejszych dziurkach,gdzie pracuje sam właściciel czy jego rodzina.
                    Choc i tak podstawową zasadą w CRO jest...polako,polako...co tłumacząc na polski wcale nie oznacza ,że poznali sie na nas,że my z Polski tylko tyle,że nie warto sie nigdzie spieszyć ,zwłaszcza z robotą ;)
    • geomax Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 18.05.09, 08:05
      Popieram rodziców z dziećmi - też zabieram /niestety/ mięsko w słoikach dla
      moich bliźniaków 8-mio letnich bo też przechodzę męki nad talerzem z miejscowymi
      specjałami /na które mnie stać/ a na wakacje jadę odpocząć a nie spędzić
      popołudnie w restauracji użerając się z dziećmi-niejadkami... Mam nadzieję,że w
      końcu polubią kuchnię nie-polską i będzie łatwiej :-) Pozdrawiam wszystkich i
      życzę miłego odpoczynku w Chorwacji i nie tylko !
    • bozena644 Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 18.05.09, 09:48
      Witam wszystkich serdecznie:))
      W sobote przyjechali do nas pierwsi goscie z Polski,rodziny z dziecmi.Trase przejechali bez zadnych problemow,na granicy nikt ich nie sprawdzal,nie pytal czy wioza jedzenie.Celnik tylko sprawdzil paszporty i zapytal do kad jada,z usmiechem zazyczyli im milego pobytu w cro.
      Pozdrav:))
      Bozena
      • madalena1 Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 19.05.09, 18:05
        dzięki za info, ciekawe jak to będzie w pełni sezonu
        • bozena644 Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 19.05.09, 22:55
          madalena1 napisała:

> dzięki za info, ciekawe jak to będzie w pełni sezonu
          >
          Witam:)))
          Mysle ze w pelni sezonu wogule nie beda sprwdzac ,bo wtedy by byly na przejsciu granicznym straszne korki .Osobiscie balam sie ze teraz jak jest prawie pusto to beda sprawdzac kazde auto,ale okazalo sie ze wogule celnicy nie biora pod uwage tych zakazow i maja to gdzies.))) Kontaktowalam tez swoich znajomych do ktorych juz zawitali goscie i wszyscy mowia to samo ze na granicy mieli zero kontroli:)))Postaram sie ten temat trzymac otwartym i informowac wszystkich o sytuacji .
          Narazicho pozdrawiam:)))
          Bozena
          • hepik1 Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 19.05.09, 22:59
            Pani bożenko644...bez złośłiwości ale muszę
            pl.wiktionary.org/wiki/w_ogóle
            • bozena644 Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 19.05.09, 23:14
              hepik1 napisał:

> Pani bożenko644...bez złośłiwości ale muszę
              > pl.wiktionary.org/wiki/w_ogóle
              Przepraszam za bledy ,ale uwazam ze jako Chorwatka piszaca po Polsku i myslaca w jezyku Chorwackim robie to bardzo dobrze:))) mam nadzieje ze wybaczycie mi wszystkie bledy :)))
              Pozdrawiam:)))
              Bozena
              • Gość: Dragomir Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw IP: *.szczecin.vectranet.pl 20.05.09, 08:15
                bozena644 napisała:
                > Przepraszam za bledy ,ale uwazam ze jako Chorwatka piszaca po Polsku i myslaca
                > w jezyku Chorwackim robie to bardzo dobrze:)))

Poważnie? Nim Pani się nie przyznała - to ja nie zauważyłem, że to nie Polka
                pisze - bo nieużywanie polskich znaków diakrytycznych, jest niestety
                powszechne... więc w sumie trudno zauważyć, że pisze Chorwatka.
              • hepik1 Re: Informacje dla osob przyjezdzajacych do Chorw 20.05.09, 09:35
                Jasne.Dla pocieszenia -jakieś 80 % Polaków nie potrafi tego wyrażenia napisać poprawnie.
                Nawet jak napisza przez ó ,to napiszą razem ;)
    • Gość: pe czy wpuszczą mnie do Chorwacji z 5 letnim IP: *.era.pl 20.05.09, 10:00
      dzieckiem które nie ma wyrobionego paszportu?
      • Gość: WaszaCiociaHelcia Re: czy wpuszczą mnie do Chorwacji z 5 letnim IP: 193.201.167.* 20.05.09, 11:37
        Nie, chyba że w bagazniku :)
        • Gość: pe Re: czy wpuszczą mnie do Chorwacji z 5 letnim IP: *.era.pl 20.05.09, 12:02
          bagażnik będzie niestety zapełniony...;)
      • bozena644 Re: czy wpuszczą mnie do Chorwacji z 5 letnim 20.05.09, 13:25
        Dla dzieci obowiazkowo trzeba miec paszport!!!!
        • Gość: kama Re: czy wpuszczą mnie do Chorwacji z 5 letnim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 13:26
          A nie wystarczy, że dzieci są wpisane do paszporut rodziców? W tamtym roku tak
          jechaliśmy i nie było problemów, czy w tym roku coś się zmieniło bo za miesiąc
          ruszamy:-)
          • Gość: vvv Re: czy wpuszczą mnie do Chorwacji z 5 letnim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.09, 13:58
            Polskie MSZ informuje:

"Dokumenty uprawniające do przekraczania granic państw Unii
            Europejskiej

Departament Konsularny i Polonii MSZ RP uprzejmie przypomina, że od
            dnia 1 maja 2004 roku obywatele Rzeczypospolitej Polskiej - zarówno
            dorośli jak i małoletni - mogą przekraczać granice państw UE nie
            tylko (jak przed przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej) na
            podstawie paszportu, ale również na podstawie dowodu osobistego *.
            Jednocześnie wyjaśniamy, iż:

małoletni mogą przekraczać granice państw Unii Europejskiej na
            podstawie własnego paszportu lub własnego dowodu osobistego;
            organy wykonawcze państw UE są uprawnione do kontroli dokumentów
            tożsamości także obywateli UE, a brak dokumentu podczas rutynowej
            kontroli na terytorium poszczególnych państw może skutkować -
            zgodnie z ich ustawodawstwem wewnętrznym - nałożeniem kary
            pieniężnej.
            Ponadto przypominamy, że przekraczanie granic Schengen celem wjazdu
            do innych państw Unii Europejskiej (nie będących członkami Schengen)
            przez obywateli państw trzecich zamieszkałych na stałe w Polsce w
            dalszym ciągu odbywa się na podstawie ważnego paszportu i wizy,
            jeżeli jest wymagana."

oraz:
            CHORWACJA
            (Republika Chorwacji)

WIZA, PRZEPISY WJAZDOWE. Obywatele polscy mogą wjeżdżać do Chorwacji
            i przebywać w niej bez wizy do 90 dni, liczonych w okresie pół roku.
            Okres ważności paszportu nie może być krótszy niż dozwolony czas
            pobytu. ....
            Prawo chorwackie zezwala na wjazd na terytorium Republiki
            Chorwackiej na podstawie paszportu lub (dotyczy obywateli krajów
            EOG) innego dokumentu potwierdzającego tożsamość i obywatelstwo
            podróżnego, tj. dowodu osobistego. Również prawo polskie zezwala na
            przekraczanie granicy zewnętrznej UE na podstawie dowodu osobistego.
            Również niektóre instytucje chorwackie (banki, urzędy, placówki
            zdrowia) mogą nie uznawać dowodów tożsamości innych niż paszport.

• jelka123 Re: czy wpuszczą mnie do Chorwacji z 5 letnim 27.05.09, 15:16
        Ostatnio w Chorwacji jest zakaz palenia, tzn w restauracjach,
        kafejkach, na plazach, w firmach, szpitalach... prawie wszendzie...
        oprocz w domu... uwazajcie
        • bozena644 Re: czy wpuszczą mnie do Chorwacji z 5 letnim 27.05.09, 17:12
          jelka123 napisała:

> Ostatnio w Chorwacji jest zakaz palenia, tzn w restauracjach,
          > kafejkach, na plazach, w firmach, szpitalach... prawie wszendzie...
          > oprocz w domu... uwazajcie

ZAKAZ PALENIA OBOWIAZUJE TYLKO W ZAMKNIETYCH POMIESZCZENIACH !
          • wojtek37k Re: czy wpuszczą mnie do Chorwacji z 5 letnim 27.05.09, 20:19
            Dragomir , ja Cię dokładnie rozumiem , ale co sie dziwisz , dziecko
            jadające tylko w domu , pewien polski schemat kulinarny , nie
            chodzące do restauracji z rodzicami w kraju , moze mieć problem z
            odbiorem (checią próbowania itd.) nowych smaków , bo jest
            nieprzyzwyczajone do różnorodności kulinarnej . Trudno o wszystko
            jednak obwiniać rodziców , w Polsce jest jak jest , chodzenie do
            restauracji np. etnicznych z dzieciakami nie jest JESZCZE rozrywką
            popularną . To się nie zmieni z powodu : raz - finansowego , dwa - w
            domu się nie chce robić takich rzeczy , idzie się na łatwiznę ,
            trzy - tendencja na prawie całym swiecie cywilizacji zachodniej jest
            taka , że jada się coraz wiecej śmieci . W Polsce niektóre
            dzieciaki , ba nawet dorośli już nie odróżniają żuru od barszczu
            białego , a o bardziej lokalnych specjałach to w domach pamięć już
            zanika zupełnie . Dla pocieszenia napiszę Ci , że moje dzieciaki
            uwielbiają jedzenie Chorwackie , a knajpki bałkańskie są często
            grane w niedzielne obiady i jest tam coraz wiecej dzieci :-)

Pozdrawiam Wojtek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka