Dodaj do ulubionych

wróciliśmy z nad jeziora OHRID w Macedonii-polecam

IP: 195.93.134.* 04.07.09, 12:33
WITAM
Wróciliśmy właśnie z 2 tygodniowej wyprawy samochodowej z dzieckiem z Ohrydu w Macedonii, podróż przez SRB bez najmniejszych kłopotów, przeżyliśmy wspaniałe chwile w MK a zwłaszcza w Ohryd - zabytki, otwarcie i mili ludzie, stosunkowo niskie ceny i dzika przyroda -góry Galicica. Mieszkaliśmy na starym mieście z widokiem na jezioro (czasani miałem problem ruszyć się z tarasu) www.grebnos.com polecamy, sprawdzone miejsce z przemiłym i uczynnym właścicielem. Do małej cichej plaży z chillout'ową muzyką 10 min a na plaży obiad dla 2 osób zaledwie 25 zł (taki przykład). Jeśli ktoś ma pytania , zapraszam, chętnie odpowiem włącznie z trasą, stacjami LPG,OPŁATAMI ZA AUTOSTRADY ITD, mail rsikorski@vp.pl
ps. wracajac przekroczyłem prędkość, policjant chciał mnie wysłąć z mandatem do banku ale używając rzeczownika "bracie" szybko się z nim porozumiałem i skończyło się na 15 euro... i wtedy pierwszy raz w życiu policjant wręczył mi 2 red bulle i powiedział ,że droga przede mną daleka a to (patrząc na puszki) mi pomoże :wink:
Obserwuj wątek
    • Gość: Ika Re: pytania o macedonię IP: *.net 05.07.09, 20:53
      Wysłałam sikorusowi pytania na maila. Bardzo szybko uzyskałam rzeczową odpowiedź. Odpowiedzi wklejam tutaj zgodnie z (niedosłownym) życzeniem autora. Mam nadzieję, że ktoś skorzysta.
      Jak wygląda sprawa z noclegami? Mamy zamiar nocować na polach campingowych pod namiotem. Czy takowe znajdują się w Macedonii? Czy ma to sens, czy nie lepiej wynająć jakieś kwatery? Jakie są orientacyjne ceny campingów lub kwater?
      widziałem parę kempngów po drodze oraz nad samym Ohridem, co do cen jest to dziwne ale cena kwater i kampingów są podobne (ohrid ) dlatego w samym ohridzie w którym przydałoby się przynajmniej zostać 2-3 dni warto skorzystać z kwater.

Jak wygląda podróżowanie autem po Serbii i Macedonii? Jakie są orientacyjne ceny za drogi w tych krajach, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę, czy stacje są jak u nas co chwile, czy trzeba łapać pierwszą lepszą, bo następna jest baaardzo daleko?

nie ma problemu ze stacjami benzynowymi a drogi w MK I SRB są lepsze niż nasza droga krajowa z BB do Warszawy, paliwo jest bardzi dobrej jakości
      ceny za autostrady i drogi szybkiego ruchu na trasie przez SRB OKOŁO 100 PLN, W MK około 25 zł szczegóły na stronie onetu ABC PODRÓŻNIKA

Czy mamy się obawiać o pozostawiony samochód na parkingu, czy raczej jest bezpiecznie (ale drobne kradzieże się zdarzają jak wszędzie)?
      jak wszędzie, przez cały pobyt nie miałem ani jednej chwili w której poczułbym się zagrożony, wręcz przeciwnie spotykałęm się z uprzejmością, życzliwością i pomocą

Gdzie i co polecasz zjeść nad Ohridem?
      idąc około 300 metrów w lewo od miejsca gdzie są szlabany w porcie polecam bar gdzie jedzą na codzień Macedończycy - wszystko jest dobre np szarma, nadziewane mięsem paryczki czy lazania w macedońskiej wersji

Gdzie i co najlepiej wymieniać na denary? Będziemy podróżować po wielu krajach i przede wszystkim będziemy mieć przy sobie euro. Czy lepiej wymieniać euro na denary, czy złotówki na denary? Rozumiem też, że wymianę mogę zrobić bez problemu w banku na miejscu? Może lepiej płacić w euro?
      najlepiej płącię w dinarach, a wymianę zrobić na miejscu z euro w banku lub prywatnym kantorze

W planach mamy w Macedonii zwiedzić:
      Jez Ohrid
      Bitola
      Kanion Matka
      Skopje
      Przewodniki opisują te miejsca jako warte zobaczenia. Czy Ty również je zwiedzałeś? Czy któreś z tych miejsc możemy sobie darować? Czy może powinniśmy zobaczyć coś więcej, a czego nie wymieniłam?
      my nastawiliśmy się głównie na Ohrid więc nie będę się wypowiadał na temat pozostałych miejsc, warto pooddychać Ohridem i okolicami zwłaszcza górami Galicica na które bez problemu możecie wyjechać samochodem (na wys 1600 m a potem krótki spacer w górę)

Jeszcze raz bardzo dziękuję za rzeczowe info.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka