Dodaj do ulubionych

Spinalonga- czy warto się wybrać

IP: *.static.espol.com.pl 09.05.10, 16:09
Witajcie, właśnie ustalam sobie miejsca do zobaczenia na Krecie.
Zastanawiam się nad rejsem na Spinalonga, niech się wypowiedzą ci co
byli.
Czy warto tam popłynąć???? Ile czasu się spędza na wyspie??? Czy
jest ona ciekawa, warta zobaczenia??? Czy lepiej odpuścić i zobaczyć
coś innego.
Ile kosztuje rejs tam i spowrotem?? I czy trzeba wracać tym statkiem
ktorym się przypłynęło, ktoś nam mówi ile czasu możemy być na
wyspie czy możemy być ile chcemy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewelaaaaa Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.10, 16:38
      ja byłam na Spinalondze w ubiegłym roku.niewarto-jeśli miałabyś tam jechać z
      ofertą jaką oferuje pilot,czyli ok.3 razy drożej,ja natomiast pojechałam na
      własną reke,tzn.w porcie sama wykup bilet,wychodzi ok.15 euro,podczas gdy biuro
      życzyło sobie kolo 40 euro.generalnie jesli chodzi o Spinalonge historia sama w
      sobie ciekawa,sama wyspa taka sobie.Na plus jest rowniez sam rejs statkiem,ktory
      trwa jesli dobrze pamietam ok.2 godzin,piekne widoki :) statek rowniez
      zatrzymuje sie przy zatozcce,wiec mozna sobie poskakac do krystalicznej wody
      :)jak juz sie doplynie do wyspy to chyba jest godzina na jej obejscie, slonce
      niezle skwarzy,wiec warto zabrac picie i cos na glowe najlepiej ;) ja w kazdym
      razie nie zaluje,pewnie jakbym pojechala z biurem to moze i bym gderala :P
      • Gość: miisia Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.static.espol.com.pl 09.05.10, 16:49
        też chcem na własną rękę tam płynąć, 15 euro w dwie strony bilet????
        to ten czas- godzina na wyspie- to tylko na obejście?? kąpanie się
        nie ??
        • Gość: Ewelaaaaa Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.10, 17:07
          tak te 15 euro to jest za cały rejs,czyli tam i spowrotem.nie pamietam dokladnie
          ile bylo czasu na samej wyspie,ale chyba 1-1,5 godziny.ale jest to wystarczajacy
          czas,gdyz na samej wyspie tak smaży slonko,ze przy koncu spaceru marzysz tylko o
          tym ,zeby juz wsiasc na statek ;) tak jak pisalam w drodze powrotnej statek
          zatrzymuje sie przy jakiejs zatoczce i wtedy jest czas na plywanie.tam na wyspie
          to nawet ciezko bylo plywac,gdyz przy brzegu strasznie duzo jeżowców w wodzie
          bylo ;)
          • aprp Re: Spinalonga- czy warto się wybrać 09.05.10, 17:24
            a przy tej zatoczce co staje statek to woda jest płytka?? czy trzeba
            skakać i pływać ????
            • Gość: Jack_06 Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.kalisz.mm.pl 09.05.10, 18:18
              Zakładam, że wszystkie statki koticzą w tej samej zatoce (było ich
              kilka). Jest piaszczyste dno, super błękitna woda, piękne widoki.
              Płycizna jak najbardziej od brzegu, żadnych głębin, no chyba, że
              wypłyniesz dalej... Moim zdaniem warto odwiedzić Spinalongę, właśnie
              dla jej historii. Jest ciekawa i ciekawie opowiada o nie przewodnik,
              którego nie masz jak zorganizujesz sobie wyjazd sama. Nie neguję tu
              tej formy zwiedzania. My lubimy i chcieliśmy posłuchać od osób
              znających temat paru fajnych historii, także o Agios Nikolaos. A
              przy wyliczaniu różnicy między między 40 EUR a 15 EUR trzeba wziąźć
              pod uwagę lunch w ramach wycieczki oraz... dojazd na miejsce. O
              przewodniku nie wspomnę... Nie będę polemizował z faktem, że
              indywidualnie jest taniej. Oczywiście, natomiast ja wybrałem taką
              formę...
              Pozdrawiam
              JD
              • Gość: aanaia Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.static.espol.com.pl 09.05.10, 18:29
                ja historie Spinalongi znam także nie muszę słuchać co mowi
                przewodnik ;)
                W takim razie cały wypad wygląda tak że statek płynie na wyspe, tam
                przez 1-1,5 h chodzimy i zwiedzamy wyspe, na stepnie wracamy, po
                drodze cumujemy na zatoczce i sie kąpiemy??????
                A ile czasu się spędza na tej zatoczce??
                • Gość: Ewelaaaaa Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.10, 19:31
                  ja tam usiadlam sobie na statku za zorganizowana grupa i sluchalam przewodnika,
                  ktory im opowiadal historie :D
                  tak to wlasnie wyglada,plyniesz,doplywasz do Spinalongi,na miejscu czas na
                  zwiedzenie wyspy,potem w drodze powrotnej przystanek na zatoczce i do portu ;)na
                  plywanie jest chyba jakies 20-30 min, ja akurat ma jakis taki lek przed takimi
                  otwartymi wodami,wiec balam sie skakac do wody,ale jak ktos nie ma podobnych
                  fobii to bardzo fajna sprawa ;)))
                  • Gość: aania Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.static.espol.com.pl 09.05.10, 19:40
                    aha to trzeba skakać ze statku do wody ???
                    opłacała sie twoim zdaniem ta wycieczka???
                    jak wrażenia ze spinalongi, fajne widoki?? czy nic specjalnego???
                    • Gość: Ewelaaaaa Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.10, 19:55
                      tzn wiesz gleboko nie jest, ja po prostu wole wchodzic do wody tak od
                      brzegu,stopniowo ;)generalnie uwazam,ze bylo warto wydac te 15 euro,sama
                      historia jest naprawde bardzo ciekawa,wiec fajnie jest to wszystko zobaczyc na
                      wlasne oczy.ta wyspa to takie male miasteczko,ktore stworzyli Ci
                      tredowaci,ciekawie jest sie przejsc tymi 'uliczkami',zajrzec do roznych
                      pomieszczen, w ktorych oni przebywali.no i tak jak wspomnialam wczesniej rejs
                      statkiem to rowniez fajne przezycie :)
                      • Gość: Ilona Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.leon.com.pl 09.05.10, 21:03
                        Ja takze organizowalam sobie te wycieczke bez pomocy biura
                        podrozy,placilam 16euro za calosc.Nie zaluje,bylam pod ogromnym
                        wrazeniem tego miasteczka na wyspie.Absolutnie nie zaluje,wycieczka
                        jest wspaniala.Warto!
    • dwinkiel Re: Spinalonga- czy warto się wybrać 10.05.10, 09:28
      warto. Uważam że przewodnik jest tam potrzebny bo dostępne informacje o historii
      wyspy to za mało. Bardzo ciekawe wiadomości,nam w Polsce w ogóle nie znane. Poza
      tym widoki - cudo. Statek opływa wyspę, wspaniałe zdjęcia. jest to jedna z tych
      wycieczek fakultatywnych organizowanych przez BP, na którą nie warto żałować
      pieniędzy
      • Gość: bad Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.cable.smsnet.pl 16.05.10, 20:24
        byłem na tej wycieczce organizowanej przez biuro podrózy i nie
        żałuje było super, wycieczka od wyjazdu z hotelu do powrotu trwała
        10 godzin, wspaniałe widoki, super zorganizowany grill w zatoczce i
        późniejszy poczęstunek na statku, w drodze powrotnej jeszcze
        zwiedzanie Agios Nicolaus,szczerze polecam
        • Gość: Eva Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 15:51
          My mieszkalismy w Eloundzie.Mozna było wykupic na miejscu wycieczke j.w. My pojechalismy autobusem rano do PLAKI i kuterkiem poplynelismy na wyspe.Na wyspie jest godzina na obejscie i powrot do Plaki. Radze jechac rano bo juz okolo godz.11 jest tłum ludzi .Statki przypływaja z roznych stron. Woda w butelce konieczna bo wiekszosc spaceru jest na słoncu ktore grzeje mocno.Kuterek 1 miejsce to 8 euro. Grek opowiada historie wyspy po angielsku. Wyprawa napewno ciekawsza niz statkiem.
          • Gość: sstryjenka Re: Spinalonga- czy warto się wybrać IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.10, 21:16
            Jeżeli lubisz zwiedzać forty, fortece i stare, bardziej lub mniej
            zrujnowane budowle to na pewno warto. Ja uwielbiam więc obejrzenie
            Spinalongi było dla mnie ogromną przyjemnością.
            Byliśy tam w maju w tym roku. Pojechaliśmy na własną rękę.
            Rejs z Agios Nikolaos kosztuje 15, 20 lub 25EUR.
            Za 15 EUR jest własnie rejs z pływaniem w zatoce - zaczyna się o 12
            albo 12:30.
            20EUR - rejs stateczkiem na Spinalongę, później 1,5h na zwiedzanie
            (wejście 2EUR)- zawsze można się podpiąć pod jakąś grupę
            anglojęzyczną, później rejs do Eloundy i tam też jakiś 1-1,5h. My
            wybraliśmy właśnie taką opcję. Płynęliśmy z jakimiś skandynawami,
            którym towarzyszył przewodnik - Grek. Ale kiedy się zorientował, ze
            oprócz skandywanów są jeszcze ludzie władający innym językiem (nasza
            dwójka) podszedł przypomniał plan wycieczki, a później, już na samej
            wyspie opowiedział nam historię i co warto zobaczyć. Wszystko w
            języku angielskim. Całość trwa od 10 do 16:30.
            Za 25,-EUR był rejs + wyżerka na statku ale tym nie byliśmy w ogóle
            zainteresowani :)Statek też wypływa o 10.
            Z Eloundy też wypływają stateczki i pewnie jest taniej. A na pewno
            szybciej.
            Do kosztów wycieczki trzeba oczywiście dodać wypożyczenie
            samochodu+benzynę. Dlatego przy oddalonym miejscu pobytu może warto
            rozpatrzyć opcję wycieczki z biura podróży. No chyba że hotel jest w
            okolicy :)
            ps my byliśmy na początku sezonu więc w sezonie godziny rozpoczęcia
            rejsów mogą się zmienić.
            • Gość: ola Re: Spinalonga- skad i ile kosztuje rejs IP: *.static.espol.com.pl 18.05.10, 21:24
              witajcie,jak w temacie skąd płynąć stateczkiem na Spinalonge.
              Oczywiscie nie chodzi mi o wycieczke z biura. Z Eloundy czy Agios
              Nikolaos, nie ukrywam że wolałabym stąd skąd jest taniej. Wie ktoś
              jakie są ceny rejsow z poszczególnych miejscowowsci i najwazniejsze,
              o której wypływają stateczki. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
              • Gość: z Re: Spinalonga- skad i ile kosztuje rejs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 08:56
                też proszę o odpowiedź
              • Gość: sstryjenka Re: Spinalonga- skad i ile kosztuje rejs IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.10, 23:45
                Ceny i godziny rejsów z Agios Nikolaos w poprzednim poście. W
                przypadku rejsu z Eloundy cena jest niższa (ok 8-10EUR) i stateczki
                wypływają co godzina. Trzeba się jednak liczyć z dodatkowym kosztem
                w postaci przejazdu do/z Eloundy.
                • Gość: Milka Re: Spinalonga- skad i ile kosztuje rejs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 09:54
                  W porcie w Eloundzie mozna wykupic wycieczke. Polecam jednak
                  popłyniecie z Plaki kuterkiem.Jak ktos tu juz pisał radze płynac
                  rano bo naprawde gdy przypływaja statki to turysci depcza sobie po
                  pietach.My dojechalismy autobusem do Plaki.Potem kuterek.Na wyspie
                  bylismy tylko my i 4 anglikow. Jakiez bylo nasze zdziwienie gdy
                  wrocilismy do miejsca gdzie podplywaja statki ile jest ludzi. Radze
                  zabrac wode do picia bo upał straszny choc bylismy w czerwcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka