Gość: Carewicz Romanow IP: 81.95.206.* 07.06.10, 14:56 Proszę o info czy aby na pewno dorośli wraz z dzieckiem 1,5 roczku nie będą mieli problemu z przekroczeniem granicy. Bezpośredni lot z Gdańska na Kretę. Dziecko tez będzie miało dowód osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: b&b Re: Kreta na dowód osobisty IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.06.10, 15:26 a dlaczego mieliby miec problem? Kreta nie jest w EU? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelajn1984 Re: Kreta na dowód osobisty 07.06.10, 15:52 na 100 % nie będzie problemu ! przecież to UE ! w zeszłym roku byłam na Krecie i nie było żadnego problemu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Kreta na dowód osobisty IP: 195.116.19.* 07.06.10, 18:06 Ciekawa jestem kiedy skończą się tego typu pytania? Kilka lat juz przecież w UE jesteśmy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosela Re: Kreta na dowód osobisty IP: *.acn.waw.pl 07.06.10, 22:35 pytania są chociażby spowodawane tym: www.itaka.pl/wczasy/grecja/kreta/index.php a przy innych greckich wyspach nie ma nic na temat paszportu, a tu tak i szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosela Re: Kreta na dowód osobisty IP: *.acn.waw.pl 07.06.10, 22:36 "Wizy: nie są wymagane. Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy." Odpowiedz Link Zgłoś
very_famous Re: Kreta na dowód osobisty 08.06.10, 08:47 Przez ostatnie dwa lata wjeżdżałam do Grecji tylko na dowód. W Itace jakieś bzdury piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goszka Re: Kreta na dowód osobisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 15:56 Itaka ma błędne informacje... Ja się dowiadywałam w Ecco Holiday bo miałam w sumie podobny kłopoty i tam potwierdzili że można bez przeszkód jechać z dzieckiem tylko na dowód. Zresztą na logikę: przecież Kreta to Grecja, Grecja jest w UE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Kreta na dowód osobisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.10, 20:18 Gość portalu: aaa napisał(a): > Ciekawa jestem kiedy skończą się tego typu pytania? Kilka lat juz > przecież w UE jesteśmy ... Jak dobrze liczę to chyba już ze sześć? A na dowód to możemy jeździć dopiero od 2,5 lat więc jak to jest? A poza tym co z tego że ktoś w zeszłym robu był na dowód? Przecież już starożytni, i to właśnie nomen omen Grecy, stwierdzili że dwa razy do tej samej rzeki się nie wejdzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
barbelek Re: Kreta na dowód osobisty 08.06.10, 21:24 Szanowny przedmówca raczy być w błędzie. Podróżując między krajami Unii Europejskiej możemy posługiwać się dowodem osobistym , a nie paszportem od 01.05.2004r., a więc od momentu naszej akcesji. Nie wiem skąd szanowny przedmówca wziął informację o tych 2,5 roku. I faktycznie z greckiej filozofii pochodzi cytat o niemożności wejścia dwa razy do tej samej rzeki (Platon przypisał te słowa Heraklitowi z Efezu), ale nijak ta złota myśl ma się do dwukrotnego przekroczenia granicy na dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b&b Re: Kreta na dowód osobisty IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.06.10, 06:02 Pierwszemu przedmówcy pomyliło sie chyba z Schengen, bo to by się zgadzało - Polska przystąpiła do Schengen jakies 2,5 roku temu i w związku z tym zniesiona została kontrola paszportowa w ruchu pomiedzy Polska i Grecją. Co nie znaczy, ze w latach 2004-2008 nie można było przekraczać granicy w ramach UE na dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzycho Re: Kreta na dowód osobisty IP: *.111.241.195.static.crowley.pl 10.06.10, 17:16 Wreszcie rozsądny głos! Wszyscy poprzednicy nie odróżniają najwyraźniej UE od krajów strefy Schengen. Norwegia, Islandia i Szwajcaria nie należą do Unii, lecz należą do strefy Schengen i można do nich jeździć BEZ kontroli paszportowej. Zaś Polska do strefy Schengen weszła tuż przed Bożym Narodzeniem 2007 roku (na granicach lądowych i morskich, zaś na lotniczych bodajże 31 marca 2008 roku. A ludzie wciąż nie wiedzą i pytają... Odpowiedz Link Zgłoś