Dodaj do ulubionych

Z Krety na Santorini

09.06.10, 10:40
Wybieram się w lipcu na Kretę - okolice Chani. Chcę pojechać na wycieczkę na
Santorini, ale te organizowane przez polskie biura podróży są potwornie
drogie. Proszę niech ktoś poleci jak najlepiej i najtaniej się tam dostać?
Obserwuj wątek
    • simon_r Re: Z Krety na Santorini 09.06.10, 11:01
      Ło matko... co dwa dni ktoś zakłada ten sam temat... a wystarczy trochę przejrzeć forum i przeczytać np. TEN WĄTEK
    • very_famous Re: Z Krety na Santorini 09.06.10, 13:04
      > te organizowane przez polskie biura podróży są potwornie
      > drogie.

W lokalnych biurach nie będzie wiele taniej. To drogi rejs.
      • agni71 Re: Z Krety na Santorini 09.06.10, 14:27
        le zamiast promu mozna sobie w miejscowym biurze kupic bilety na
        wodolot - duzo szybciej i taniej.Czas podrózy ma znaczenie
        szczególnie jesli chcemy tego samego dnia wrócic na Kretę - jest sie
        kilka godzin dłużej na Santorini.
        • Gość: b&b Re: Z Krety na Santorini IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.06.10, 14:42
          wodolot tańszy od promu?????
          • agni71 Re: Z Krety na Santorini 09.06.10, 19:38
            tak, to dziwne? Na promie w cenie jest chyba posiłek, no ale płynie
            sie, o ile dobrze pamiętam 4 godziny w jedna stronę.
            • neronka Re: Z Krety na Santorini 09.06.10, 21:59
              Prom jest tańszy - 16,40 euro od osoby w 1 stronę
              wodolot 45,5 euro w 1 stronę

Jesli chcesz płynąć indywidualnie to możemy pomóc zorganizowac taki wyjazd:
              bilety, ew. nocleg i samochód na Santorini
              • agni71 Re: Z Krety na Santorini 10.06.10, 17:48
                Sluchajcie, ja podrózowałam 10 lat temu, więc może w tym czasie cos
                sie zmienilo. Płynęlismy z Iraklionu wodolotem takim małym i bylo to
                tańsze niz podróz dużym promem. Może żle użyłam nazwy wodolot, może
                to sie inaczej nazywa, w każdym razie było i taniej i szybciej niz
                prom. Niestety, biletów nie zachowałam, żeby sprawdzić czy tak
                naprawdę podrózowałam. Podróz była tym samy środkiem lokomocji w
                obie strony.
                • agni71 Re:poszukałam 10.06.10, 18:09
                  i reki sobie nie dam uciąć, ale bylo to chyba cos takiego:
                  www.hellenicseaways.gr/index.asp?a_id=880
                  • Gość: b&b Re:poszukałam IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.06.10, 18:40
                    delfiny juz od dawna nie pływają na Santorini
                    • agni71 Re:poszukałam 10.06.10, 19:17
                      aaa, no to sie wyjaśnilo.
            • Gość: b&b Re: Z Krety na Santorini IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.06.10, 05:50
              Tak, dziwne, bo promy to znacznie tanszy sposób podróżowania od wszelkich high speedów, wodolotów, katamaranów (jak ich tam zwał) więc coś ci sie pomyliło. Pierwsze słysze tez żeby w cenie biletu zawierał sie posiłek. Owszem, promy mają bary i restauracje, ale żarcie kupuje sie oddzielnie.
              • tom-ek123 Re: Z Krety na Santorini 10.06.10, 06:25
                Wszyscy zapominają, że Santorini to duża wyspa i trzeba się po niej poruszać
                jakimś środkiem lokomocji.Samo dotarcie tam to nie wszystko.Myślę że najtańszym
                rozwiązaniem będzie wykupienie wycieczki w lokalnym biurze.Nie mam pojęcia ile
                to kosztuje na Krecie ale trzeba przyjąć,że około 100E od osoby,ale warto.
                • neronka Re: Z Krety na Santorini 10.06.10, 11:23
                  wycieczka z biura w Rethymonie - 130 euro, jest to cena bez zwiedzania
                  Santorini, tylko transfer na promowisko+wodolot
                  • monika_701 Re: Z Krety na Santorini 10.06.10, 12:29
                    wycieczka z biura podrozy 132 euro...transfer z hotelu do rethymnonu...tam
                    wsiadamy na mega jet...3 godziny płyniemy do portu athinios na santorini...w
                    porcie czeka na nas autokar z przewodnikiem...jedziemy do Oia...potem do
                    Firy...wypada ponad 6 godzin zwiedzania santorini...jest sporo czasu zeby zrobic
                    fotki...spokojnie cos zjesc i podziwiac widoki...potem autokarem do athinios
                    ...z portu megajet plynie do rethymnonu...transfer do hotelu...wszystko
                    zorganizowane...nie martwisz sie o nic...a to prawda, ze po wyspie tez trzeba
                    poruszac sie samochodem bo na nogach nie dasz rady ;)...w porcie wypozyczalnia
                    samochodow ....ale prawde mowiąc nie widziałam zadnego wolnego...zobaczyc
                    santorini trzeba, bo pocztowki i zdjecia ogladane w necie nie oddają tej
                    atmosfery i uroku wyspy..polecam
                    • Gość: traveller Re: Z Krety na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 14:45
                      Hmmm okazuje się że można znacznie taniej: www.anek.gr/ Tyle że startuje
                      się w Heraklionie. Z tego co sprawdziłem najtańszy bilet kosztuje 16 euro -
                      poprawcie mnie jeśli się mylę :) W takim wypadku chyba też się skuszę bo zawsze
                      chciałem zobaczyć Santorini a lecę w sierpniu z Ecco Holiday w okolice Heraklionu :D
                      • ozlem Re: Z Krety na Santorini 10.06.10, 14:52
                        Jest tylko jedno "ale": jesli masz na mysli wycieczke jednodniową to Anekiem popłyniesz tylko w 1 strone, w drugą muszi wodolotem za 45EUR. Poza tym, zeby zaoszczedzic i w tak krótkim czasie zobaczyc cos innego niz port i Fira, to musisz sie do tego bardzo dobrze przygotowac przed ywjazdem i wiedziec co i jak z autobusami, wynajęciem autka czy skutera, gdzie jechać, resjy po kalderze czy na Thirasie, itp. W przeciwnym wypadku stracisz bardzo dużo czasu na rozeznanie. Niby zaoszczedzisz, a nic własciwie nie zobaczysz.
                  • Gość: Peter Re: Z Krety na Santorini IP: *.devs.futuro.pl 10.06.10, 14:56
                    29.05.2010 byłem z żoną i 4,5 dzieckiem na Santorini. Koszty

-od rezydenta (byliśmy zakwaterowani w ALthea Village w Kato Daratso 4 km od
                    Chanii) koszt był następujacy 125 EURO osoba dorosła +18 EURO transfer do
                    Rethymnonu, dziecko połowę w/w kwot. Podróż Mega Jetem, tak więc szybko ale bez
                    wyzywienia

- my wykupiliśmy dokładnie tę samą imprezę w biurze podróży w Rethymnonie, też z
                    polskim przewodnikiem, koszty były takie same jak u naszego rezydenta, z tym że
                    udało nam się troche wytargować - osoby dorosłe 120 Euro za dziecko nie
                    płaciliśmy nic (właściciel biura powiedział, że przez jeden dzień nasze dziecko
                    "może być trochę młodsze " :-))) . Transfer z hotelu do Rethymnonu odbył się
                    naszym wypożyczonym autkiem, więc na koszt dodatkowy doliczyć należy benzynę (
                    ok 1.6 Euro litr ) i parking w porcie 9,2 Euro.

Będąc na Santorini mamy do wyboru trzy opcje na koniec pobytu na wyspie: wyprawa
                    Łodziami wokół wulkanu, czas wolny w stolicy wyspy pięknej Firze i plażowanie na
                    cudnej plaży Perissa z czarnym powulkanicznym piaskiem . my wybraliśmy
                    plażowanie i był to strzał w 10!!! Po tak męczącym zwiedzaniu-cała wycieczka to
                    jedna wielka "gonitwa" - warto zrelaksować się na plaży. Na Santorini jest kilka
                    stopni cieplej niż na Krecie, w sezonie w cieniu może sięgac 45 stopni (info od
                    przewodnika który mieszka na Santorini od 11lat)
                    Bedąc na plaży warto wynająć leżaki i parasol (6 Euro)bo piasek pali w nogi jak
                    ogień. Ogólnie warto płynąć Mega Jetem, dzięki temu byliśmy na wyspie 8 godzin.
                    Z powrotem podróż była dłuższa, jakoś nie spieszyło się załodze.

Z tego co dowiadywałem się w biurze w Rethymno to podróż promem 90 Euro od osoby
                    dorosłej , 2 posiłki ale transfery po wyspie dodatkowo platne 30 Euro od osoby.
                    Wychodzi 120 ale jesteśmy 2-3 godziny krócej na wyspie. Jadąc z dzieckiem warto
                    wybrać opcję nr 1 czyli Mega Jet. Przy parkingu w Oi na którym zatrzymują sie
                    autobusy jest tawerna prowadzona przez Polaka- polecam przepyszna sałatkę
                    Santorińska a dla dziecka pycha pizza ok 6,5. Na tawernie jest napis "mówimy po
                    Polsku"

Ogólnie wycieczka męcząca ale widoki i teraz wspomnienia + foty PRZECUDNE!!!!!!
                    Najpiękniejsze miejsce na ZIEMI!!!!

P.S mega Jety wypływają z Rethymno we wtorki i soboty, z Iraklionu pozostałe
                    dni. Jeśli możecie płyńcie na dwa dni, nocleg w fajnym hotelu np. Villa Gianna
                    dla 2 osób ok 50Euro w "niskim sezonie" , można zabrac ze sobą samochód z
                    wypożyczalni na prom lub mega jeta - nie znam cen za auto. Pozdro
                    • ozlem Re: Z Krety na Santorini 10.06.10, 15:06
                      >można zabrac ze sobą samochód z
                      > wypożyczalni na prom lub mega jeta - nie znam cen za auto.

Podpowiem: Zabranie małego (<4.25m) autka Mega Jetem kosztuje 70EUR w jedną strone, dużego-120EUR w jedna strone, wiec opłaca sie tylko przy dłuższym pobycie
                      • monika_701 Re: Z Krety na Santorini 11.06.10, 10:54
                        ta knajpka w Oia nazywa sie pizza u edwina...jest przy drodze prowadzacej z oia
                        do firy...bardzo dobre jedzenie...pyszna kawa...mili ludzie i prawdziwie polska
                        atmosfera w sercu santorini :)
                        • Gość: Milka Re: Z Krety na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 13:15
                          2 lata temu bylismy na Krecie z ECCOHoliday .U nich tez kupilismy
                          wycieczke na Santorini.Cena to 110 euro. W cenie mielismy transfer
                          na prom i z promu - a mieszkalismy w Eloundzie tak ze kawałek
                          drogi. Dojechac do Heraklionu o tak wczesnej porze nie dało by rady
                          tak jak i wrocic noca do Eloundy. Na promie sniadanie i podczas
                          powrotu obiad. Objazd autokarem Santorini . Jezeli ktos sie wybiera
                          na 1 dzien to lepiej na wycieczke zorganizowana.Polecam pobyt
                          dluzszy bo Santorini jest przepiekna .
                          • Gość: gość Re: Z Krety na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 14:02
                            Kilka lat temu wybraliśmy ze znajomymi wariant samodzielny:
                            1. samochodem z Chani do Rethymnonu (wypożyczenie + benzyna)
                            2. Prom w obie strony
                            3. Wypożyczenie samochodu na Santorini (ok. 50 E) + benzyna
                            Bilans: trochę taniej niż z biurem, ALE....!!!!!!

1. Prom najpierw przybija do pierwszego portu na Santorini i tylko osoby z
                            wykupionym zwiedzaniem mogą wysiąść do autokarów, pozostali czekają (w
                            nieskończoność..) na zakończenie wyładunku i płyną do portu w Thira, tam
                            motorówkami na ląd i kolejką linową lub na piechtę do miasta. strata czasu ok
                            1,5-2 godz. (dokładnie nie pamiętam)
                            2. Z Thiry do Io trzeba dojechać: Szukanie samochodu do wypożyczenia
                            3. Nie starczyło czasu na wykopaliska.

Podsumowując, jest to JEDYNA !!!! wycieczka fakultatywna którą należy wykupić u
                            rezydenta, zwłaszcza w wariancie wodolotowym, bo wtedy jest więcej czasu na
                            wyspie i to o ładnych kilka godzin.

Życzę udanego urlopu
                            • neronka Re: Z Krety na Santorini 12.06.10, 14:26
                              W tym roku wycieczki nie pływają już promami. Prom jest 2x w tygodniu.
                              Wycieczka zorganizowana jest wodolotem -w cenie 135 euro jest dowóz na
                              promowisko, wodolot i powrót z promowiska do hotelu. Za zwiedzanie Santorini
                              trzeba dopłącić ok. 20 euro od osoby.

Wodoloty przybijają tylko do nowego portu Athinos gdzie wsiada sie do autokaru
                              (jeśli się dopłaci jak wyżej) lub zwiedza samodzielnie czyli wynajem
                              auta/skutera lub lokalny autobus.

Spokojnie można zorganizowac sobie dostawę auta wynajętego już na promowisko
                              gdzie samochód już czeka i tym autem zwiedza się wyspę. Jechanie do Oi i tam
                              szukanie auta to rzeczywiście bez sensu i strata czasu.

Wykopaliska są zamknięte od 2 lat i nie można ich zwiedzać.

Najlepiej i najtaniej wychodzi więc indywidualne płynięcie, czyli wodolot+ ew.
                              auto na Santorini + ew. nocleg.
                              Przy 2/3 osobach taki wyjazd z noclegiem i autem wyjdzie porównywalnie jak
                              wyjazd z biurem podrózy na 1 dzień.
                              • Gość: giość Re: Z Krety na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 11:56
                                No tak, ja mam nieaktualne informacje.
                                Słuchał bym Neronki, ona jest na bieżąco...;)))

Pozdrawiam wszystkich miłośników Krety.
                              • advoccat Re: Z Krety na Santorini 18.06.10, 14:51
                                jestem zainteresowany wyjazdem na Santorini w dniach 20.06-03.07
                                moze ktos chce sie dolaczyc na wspolna 2 dniowa wyprawe? wodolot w
                                obie strony + hotel 1 noc + auto 1 dzien wychodzi okolo 130 euro na
                                osobe, przy zalozeniu ze pojedziemy w 4 osoby, na razie jest nas 2 :-
                                ) cena bardzo dobra, 2 dni w cenie 1 dnia organizowanego przez itake
                                • neronka Re: Z Krety na Santorini 18.06.10, 22:05
                                  Zapraszam na priv. Mamy klientów na rózne dni wiec może jakoś będziecie w stanie
                                  się połaczyć. W jakim będziecie hotelu i gdzie?
                                  • neronka Re: Z Krety na Santorini 18.07.10, 16:08
                                    Na dzień dzisiejszy brak jest wolnych miejsc na wodoloty do dnia 25.07 czyli na
                                    tydzień w przód. Jesli więc kogoś interesuje taka wycieczka to nalezy robić
                                    rezerwację możliwie jak najszybciej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka