jac-plac1 19.07.10, 07:32 Alonissos 2010 WITAM Wróciłem-podróż KOSZMAR !!!!!!!! pytajcie żeby wiedzieć na co się nastawiacie jadąc z nimi !!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xanderacdc Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.sileman.net.pl 19.07.10, 12:47 jakos podróż mineła mi wzorowo pod względem organizacyjnym fakt KLAPA spozniony bus na początek i serpentyny ważne że kierowca bezpiecznie jechał i nic nikomu się nie stało gdyby nie pewien jeden PAN MARUDER w okularach było by idealnie:O) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xanderacdc pajac Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.152.133.90.dsl.dynamic.eranet.pl 19.07.10, 14:53 byl jakis gosc co narzekal-ale 1670 km jechac w 36 godz to faktyczne jaja-jak ktos kocha podroz w autobusie to tylko polecic OK services pawel bez okularow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xanderacdc Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.kwsa.pl 20.07.10, 05:48 Wiedziałeś na co się decydujesz jak wykupywałeś wczasy z przejazdem autokarowym. Kierowcy bardzo mili i uprzejmi, doświadczeni, serpentynny prezejechał wzorowo ;) Jedyne do czego możźna się przyczepić to właśnie pan maruder bo co jak co ale całe wczasy marudzic i nawijac o jednym i tym samym nie idzie... ;) pozdrawiam Cię jacek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta0511 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 20.07.10, 08:39 Panie Jacku a może jakieś konkrety ? Ja tez wybieram się z tym biurem na Alonnisos i teraz już wiem ze czeka mnie 36 godzin jazdy .Od razu mówię że podróżuje do Grecji nie pierwszy raz ,ale rzeczywiście tyle to nigdy nie jechałam . Odpowiedz Link Zgłoś
jac-plac1 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 20.07.10, 10:36 moj pseudo to jac-plac1-ale nie zaden jacek ale do konkretów trasa z alonnisos do granic polski to dokładnie 1670 km -w tym 130 km promem to dla informacji jadą co najmniej 36 h jadą przez korbielów-żaden autokar żadnego biura nie jedzie na korbielów prze to 1,5 godz to tyłu jadą przez sofię droga porównywalna odległościowo z droga przez macedonię ale o 3 h dłuższa jadą do Volos-z Volos do Agios Georgios jest to dokładnie 61km a przez to że autokar jedzie przez góry to zajmuje mu to conajmniej 2 h łajba płynie trzy godziny stąd te czasy któregoś dnia turyści przyjadą do porciku Agio Georgios po 33 h podróży ale fala nie pozwoli dopłynąć pyrkawce i 50 wczasowiczów będzie czekało w autokarze w Agios a 50 na wyspie żeby wyjechać z niej do osoby która pisała o autokarze-ja nie pierwszy raz jadę do grecji 1500 km ale czas 33 h to super czas -prawda ? w dobie map cyfrowych i innych wylazków można zweryfikować odległości które podaję a także już jadąc z tym biurem zweryfikować to w ternie ja gdybym wiedział że jadą tyle godzin to razem z dziewczyną byśmy nie pojechali bo mieliśmy wykupione ubezpieczenie na wypadek rezygnacji najważniejsze jest podanie prawdziwej informacji !!!! kto chce to jedzie ale ma świadomość ile czasu pojedzie i niech będzie zadowolony pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta0511 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 20.07.10, 10:46 Rozumiem ,a czy pan miał tez jakieś problemy z zakwaterowaniem już na miejscu ,czy tak jak było w umowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
jac-plac1 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 20.07.10, 11:01 nie -z zakwaterowaniem nie było problemów-tak jak w umowie wyspa ciekawa-godna polecenia, zwiedzenia i zobaczenia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta0511 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 20.07.10, 11:08 A jeśli można zapytać gdzie był pan zakwaterowany ??Jeśli oczywiście można zapytać ? Chciałam tez zapytać czy potrzebne są buty wodne ,chodzi mi o dzieci ... I jak ceny na wyspie ,czy bardzo odbiegają od Riwiery . Bardzo proszę o informację :) GADU-9692585 TELEFON-0501014213 Odpowiedz Link Zgłoś
jac-plac1 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 20.07.10, 11:20 Apartamenty KALITHEA buty dla dzieci wskazane-plaże kamienisto żwirkowe- polecam maty na plażę-ceny porównywalne z Riwierą pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta0511 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 20.07.10, 11:25 Dziękuję bardzo za informacje :) GADU-9692585 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.152.141.52.dsl.dynamic.eranet.pl 20.07.10, 13:24 Ale jak to-mi w biurze powiedzieli że płyniemy wodolotem z Volos i podróż trwa w sumie 30 h ? prosze o info-jadę 5 sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
jac-plac1 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 20.07.10, 14:34 to zapis z oferty "Dodatkowe informacje/uwagi: 65Eur opłata promowo-transferowa płatna w Grecji" tej łajby nie można nazwac promem !!!!! to zwykła pyrkawa na stronie www.hellenicseaways.gr/npgres/english/npgres.exe?PM=BR po wklejeniu w przeglądarkę tego adresu ukażą Ci się promy które płyną z Volos do Alonissos 6 sierpnia (bo 5 wyjeżdzacie -w Volos będziecie 6 sierpnia i promy powrotne 16 sierpnia -wyjeżdżacie z Alonissos) Zapytaj w biurze którym z tych wodolotów : FLYINGDOLPHIN XXIII FLYINGCAT 5 albo promem : EXPR SKIATHOS popłyniecie na wyspę ? zobaczysz co ci powiedzą !! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.152.141.52.dsl.dynamic.eranet.pl 20.07.10, 16:48 Wczoraj wrocilam z Alonissos z biurem ok services! Sam pobyt na miejscu wspominam bardzo dobrze czysty hotelik, pyszne jedzonko i obsluga bardzo sympatyczna!! natomiast organizacja wyjazdu z ok services tragedia!!!!!!!!!! Jechalam z dwojka dzieci 2 latkiem i 9 latkiem. Wczasy wykupywalam w pazdzierniku 2009 i byla mowa o przeprawie z portu Volos na Alonisos wodolotem biuro nie raczylo nas poinformowac o zmianie trasy!!! sami zmienili na port adios giorgios do ktorego z Volos jechalismy kreta gorzysta droga 2 godziny w niektorych miejscach autobus ledwo zmiescil sie miedzy budynkami!!!same serpentyny i strome zbocza! kiedy dotarlismy do porciku adios giorgios po piachu ciagnelismy walizy na przystan aby wsiasc do starej lajby z pijanym sternikiem ktory na miejscu pol godziny ustawial kuter aby zacumowac na przystani!!! za przeprawe zaplacilismy kierowcy w autobusie po 65 euro od osoby Mimo protestow biuro nie poczuwalo sie do zmiany trasy powrotnej nasze dzieci bardzo odchorowaly ta podroz gdy bylismy na miejscu Nie zgodzilismy sie na powrot w takich warunkach dlatego na wlasna odpowiedzialnosc i koszt (110 euro) postanowilismy wracac wodolotem z Alonisos do Volos i w porcie w spokoju czekalismy 8 godzin na autobus az pozostala grupa wroci kutrem i kretymi drogami do Volos W biurze nie udzielaja prawdziwych informacji oklamuja turystow ze podroz autokarem trwa 29 godzin + 3 godz rejsu na wyspe, tymczasem autobus jedzie 35 godzin + rejs 3 godziny!!!! ok services pobiera oplate 65 euro od osoby doroslej a dzieci do 12 lat maja znizke 50 % oficjalne ceny na promach i wodolotach to: dzieci do 5 lat bezplatnie 5-10 lat polowa ceny ok services sam sobie ustala cennik!!!!!!!!! to jest kpina co oni robia!!! dopiero po naszej interwencji telefonicznej do biura zwrocono nam 65 euro na poczet znizek dla dzieci czyli po 32,5 euro za kazdego oczywiscie o zwrocie kosztow za niewykorzystane bilety powrotne na lajbe nikt z biura nie chce slyszec traktuja turystow jak bydlo!!! przeciez my placimy za wczasy nikt nie jedzie na nie za darmo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.kwsa.pl 23.07.10, 13:34 Hej, też tam z Wami byłęm i na umowie, z znajomą czytałem nie było nic napisane o wodolocie z Volos, jednakowóż kobiecina wczorajw biurze podróży upierała się przy wodolocie. Dziwne to ale wakacje były mega ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.152.138.186.dsl.dynamic.eranet.pl 23.07.10, 16:16 w OK Services nie wiedzą nawet jak wygląda wodolot wodolotem jest dla nich stateczek jak wspomniałam wcześniej nie udzielają prawdziwych informacji dla : x napisz jakie są Twoje wrażenia z podróży -tam i z powrotem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.kwsa.pl 26.07.10, 04:47 Więc poczatek - poracha 0 informacji w Katowicach opdebrał nas bus do Parali po wyraźnej awanturze pewnego Pana i podrzucił nas do Bielska. Potem 2 h oczekiwania (dziękować bogu za pobliski bar). Wkońcu bus podjechał i myślałem że będzie ok, pierwszy postój po5h... a ogólnie to podróż w autokarze była w miare przyjemna mili kierowcy, puszczali filmy szło się jako tako zrelaxowac. Co do spania odpowiednią pozycję trzeba było znaleźć. a wakacje to już wypas, podobało mi się a dla pana maruder... ile idzie oczekiwać za taką cene ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: 217.149.249.* 26.07.10, 11:25 Witam wszystkich, Choć nie korzystałem z usług biura, podam Państwu kilka wskazówek, gdyż w rejony Skiathos pływałem niejednokrotnie. Wypływa się z miasteczka Volos w zatoce Pagasitkos. W porcie zobaczycie, że zacumowane są zazwyczaj szybkie promy czy wodoloty - pomalowane na czerwono z logiem Vodafone. Oprócz nich są tylko statki wycieczkowe o ile pamiętam dwóch prywatnych armatorów. Jedna firma to Enisabeth Cruises, a drugiej nazwy nie pamiętam. Ponieważ rejony Sporad Północnych są częstym targetem moich podróży, zaciekawiony ofertą biura, dowiedziałem się, że OK Services pływa wynajętym statkiem, a więc żadnym promem ani wodolotem niestety. Zdjęcia, które znalazłem w moim archiwum: tnij.org/hpro Odpowiedz Link Zgłoś
jac-plac1 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 26.07.10, 13:04 dla M zgadza się wszystko było by w porządku gdyby osoby które jadą z tym biurem na Alonissos wiedziały że autobus jedzie nie do VOLOS tylko do AGIOS GEORGIOS z VOLOS do AGIOS GEORGIOS jest 61 km górską krętą drogą i autobus jedzie około 2h ! stateczek płynie conajmniej kolejne 3 h-piszę conajmniej bo gdy będzie wysoka fala to nie popłynie wcale albo nie dopłynie na wyspę albo z wyspy w ofercie jest zapis "Dodatkowe informacje/uwagi: 65Eur opłata promowo-transferowa płatna w Grecji" nie wiedzą co to prom stąd czasy podróży z np. Bielska na wyspę nie mniej jak 36 godzin !!!!! oficjalna strona promów i wodolotów to: www.hsw.gr można na niej sprawdzić jakie są ceny biletów na prom i wodolot z Alonissos do Volos i z Volos do Alonissos kupując bilety w dwie strony na wodolot płacę 90 eur-czas rejsu 3 godziny w konforcie dzieci do lat 5 -bezpłatnie od 5-10 50 % ceny dorosłego zaś na prom EXPR SKIATHOS płacę 54 euro-czas rejsu 6 godzin takie są fakty do sprawdzenia jeżeli podali by w biurze prawdziwe-powtarzam pradziwe ifo o czasie podróży to bardzo niewiele osób by z nimi pojechało !!!!!! trasę 1670 km w co najmniej 36 godzin ?? pozdrawiam te osoby które tyle pojadą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monka Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.183.230.184.dsl.dynamic.eranet.pl 28.07.10, 19:09 wraca kolejna grupa z wyspy-ciekawe czy i co napiszą pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta0511 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 28.07.10, 19:16 Tez jestem bardzo ciekawa wszelkich informacji na temat dojazdu i wyjazdu .Czy ktoś z państwa jedzie z Krakowa 15 sierpnia ? lub jechał właśnie z Krakowa i wie jak to wygląda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: 217.149.249.* 29.07.10, 08:33 Ja byłem mocno zainteresowany wyjazdem, bo były wolne miejsca, ale kiedy otrzymałem odpowiedź z biura, że wypływa się wynajętym statkiem, a nie wodolotem/promem z Volos to podziękowałem. Ponadto do Grecji zawsze autobusem jeździłem i różnie to bywało, raz 20 godzin, raz 22, najpóźniej 24 (zawsze z Bielska), ale nigdy 36 !! Odpowiedz Link Zgłoś
jac-plac1 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 29.07.10, 11:06 gdybym ja miał informację jak długo jadą , dokąd jadą i czym płyną to pewnie tak jak M bym podziękował Wyspa tak-ale nie z taką organizacją podróży i to zarówno na wyspę jak i z wyspy. ja ze względu na wodolot nastawiałem się na max 30 godzin razem z rejsem i oczekiwaniem na wodolot Z pozyskanych informacji z dwóch innych grup to te moje 36 h to najlepsz czas ! na wyspie jest czwarta grupa-ciekawe która będzie miała najdłuższy czas podróży na Alonissos w sezonie 2010 ? osoby które tam były proszę o podawanie na forum pozdrawiam gwoli info-do portu Volos autokar zajedzie bez problemów za 24 h z przerwami i postojami na granicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: 217.149.249.* 30.07.10, 08:23 Tak to jest kiedy na siłę chce się na czymś zaoszczędzić. To biuro miało ogromną możliwość zrobić stosunkowo niedrogie wczasy w pięknym miejscu, gdyby nie podróż stateczkiem i nieścisłe informacje o tej wodnej przeprawie. Przez to zrobili sobie na samym początku antyreklamę i odstraszyli potencjalnych klientów - takich jak np. ja. Gdyby to 65€ zamienili np. na 100€ i turystów przetransportowali promoem/wodolotem z Volos, byłoby znacznie szybciej i ciekawiej. No cóż, wyszło jak wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.wod.abpl.pl 30.07.10, 13:11 Witam serdecznie wszystkie osoby które były, są i będą na rajskiej wyspie Alonissos. Wczoraj wróciłem z pięknego miejsca i nie mam zamiaru straszyć osób które się tam dopiero wybierają, bo na miejscu jest rewelacyjnie. Teraz opiszę pokrótce moją wycieczkę; wyjechaliśmy z Żor o 8:00 przejazdem antenowym do Bielska, przesiedliśmy się do dosyć wysłużonego autobusu marki Setra i wyruszyliśmy w kierunku wyżej wskazanym. Klimatyzacja w autobusie działała bardzo słabo więc komfort podróży był nieco obniżony, jechało z nami czterech kierowców z których jeden był naszym pilotem, tutaj należą się podziękowania dla pilota jak i dla pozostałych kierowców, jechali miarowo i bezpiecznie ( osoby które podróżowały na dalekich trasach wiedzą o co mi chodzi ) w autobusie starali się aby pasażerowie się nie nudzili i na brak wyświetlanych filmów nie można narzekać, dzięki temu czas mijał szybciej. Jechaliśmy przez Bułgarię więc był obowiązkowy postój u tzw. "Bułgara" ( parę sklepików i trefna, rozlewana w garażu wódka; różnego rodzaju a toalety przypominają - właściwie to nie wiem co przypominają, masakra. Po przekroczeniu granicy zboczyliśmy z trasy i skierowaliśmy się do Paralii gdzie pilot wyszedł na chwilkę aby zapłacić za przeprawę morską ( zrobiła się z tego prawie godzina, a my siedzieliśmy w autokarze który miał otwarte drzwi bo palacze wychodzili na papieroska a przy słabo działającej klimie i gorącemu powietrzu w padającemu przez otwarte drzwi było jeszcze mniej komfortowo ) po powrocie pilota przejechaliśmy kilka przecznic i zostaliśmy poinformowani, że mamy 45 min. przerwy. Kierowcy nie spieszyli się zbytnio do porciku z którego mieliśmy odpłynąć o godz. 17:00 teraz wiem dlaczego mianowicie stateczek który nas zabrał na wyspę przypłynął opóźniony o dwie godziny i wypłynęliśmy po 19. Wcześniej byliśmy informowani, że wyruszymy z Volos szybkim wodolotem a na miejscu okazało się, że z Volos do naszego porciku musimy pokonać pasmo górskie ok. 2 godz. po dosyć ostrych serpentynach i wąskich uliczkach bez zabezpieczeń na obrzeżach drogi. Do portu w Patitiri dobiliśmy o 23:00 gdzie czekał na nas bus który zabrał nas do świetnego pensjonatu " Dimitra" Jak nie trudno policzyć nasza podróż trwała 39 godzin więc pobiliśmy nasze poprzednie grupy. Pensjonat okazał się naprawdę godny polecenia, nad śliczną zatoczką w Votsi. Muszę dodać, że w pensjonacie pracowała bardzo miła dziewczyna z Polski która oprócz swoich codziennych obowiązków pomagała nam w każdej sprawie z którą się do Niej zwróciliśmy, naprawdę ogromne podziękowania i gorące pozdrowienia, mam nadzieję, że wkrótce zostanie rezydentem i zajmie się turystami z Polski jak należy. Teraz parę słów o naszej pani rezydent - ogólnie nie polecam korzystania z porad i usług świadczonych przez tę panią. Rozmawiałem z nią kilka razy na miejscu o wpadkach w które dzięki niej w padliśmy i mam wielką wiarę, że weźmie sobie do serca nasze uwagi i będzie się bardziej starała o swoich rodaków na urlopie, więc pani Madziu więcej chęci i wiary w siebie bo to co pani narazie prezentuje nie wróży pani kariery jako rezydent a przynajmniej nie wypada o tym pisać w swoim CV. Pobyt na miejscu był rewelacyjny, jeśli ktoś ma zamiar wypożyczyć samochód, motorówkę czy korzystać z wycieczek proszę napisać postaram się odpowiedzieć i doradzić bo tutaj się nieco rozpisałem, ale tylko dlatego, że przed moim wyjazdem sam szukałem takich postów. Powrót z wyspy zamiast o 21:00 odbył się o 23:00 więc jak każda grupa, myślę, że to nie spóźnienie tylko celowe działanie bo stateczek pływa pod osłoną nocy i nie dobija do oświetlonego i własćiwego portu pasażerskiego tylko z boku do portu towarowego. Podróż powrotna bez uwag , poza postojem u "Bułgara". Po przesiadce w Bielsku w Żorach byliśmy o 7:00 więc podróż powrotna trwała 32 godz. widać można szybciej, jeśli by jeszcze wypłynąć z Volos i płynąć wodolotem to można by zaoszczędzić następne parę godzin. Biuro może na każdy turnus wysyłało by więcej zadowolonych turystów. W ogólnym rozrachunku jestem zadowolony bo zobaczyłem piękne miejsce i spędziłem czas ze wspaniałymi przyjaciółmi i tego życzę wszystkim odwiedzającym to miejsce, pozdrawiam zdzichu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia12 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.183.244.204.dsl.dynamic.eranet.pl 31.07.10, 12:48 dzień dobry ja jadę 15 sierpnia dziękuję za szczegółowy opis wiedzieliście ile godzin trwa wyprawa na wyspę ? jak wiedzieliście to skąd-z drugiej ręki ? ja wczoraj jak przeczytałam Twoją relację zaraz zadzwoniłam do OK Services- bo tyle godzin jechać ? powiedzieli mi że jest wodolot z Volos i po 30 godzinach jestem na wyspie może Wy mieliście pecha ???? chyba że nie mówią prawdy odpisz gosia Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta0511 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 31.07.10, 13:45 Gosiu12 ja tez wyjeżdżam 15 sierpnia z rodziną na Alonnisos. Pisałam maila do biura z zapytaniem o wodolot i poinformowano mnie że zmieniono wodolot na statek wycieczkowy .A autokary są różne ,raz Pastuszaka innym razem ich firmowe GADU-9692585 TELEFON-0501014213 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bika83 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 13:44 Nie mówią prawdy, to pewne, nikt w tym sezonie nie popłynął z Volos! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turek Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 17:35 Witam ,my wyruszamy 15 sierpnia jeśli mogę prosić o namiary na wypożyczenie auta w PATITIRI oraz ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROMUS Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.10, 06:57 jest dużo wypożyczalni-na każdym praktycznie kroku-ceny w zleżności od pojemności i czasu na jaki wypożycza się pojazd-ceny zróżnicowane- w centrum drożej poza centrum taniej-trza pytać na miejscu-np.30 euro/dzień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vodolot Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.183.241.234.dsl.dynamic.eranet.pl 30.07.10, 15:51 prom dwie strony 54 euro wodolot dwie strony 90 euro ktoś już podawał stronę www.hsw.gr z cenami i rozkładem rejsów wm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turek Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 20:11 Witam mam pytanie czy ktoś z was może pomóc mi rozpracować rozkład jazdy tych wodolotów nie bardzo wiem o co biega i jak to łączyć z tymi godzinami. A tak wogóle zastanawiamy się nad przepłynięciem tym wodolotem a nie jakimś statkiem szemranej jakości. Za pomoc z góry dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lea__ Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: 91.192.144.* 11.08.10, 00:08 Witam- byłam w ub roku na Alonissos- samochodem -sama bookowalam prom w necie-służę pomocą na gg 8239367 w miare możliwosci...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jac-plac1 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 11.08.10, 06:00 www.hellenicseaways.gr/index.asp?a_id=80 na stronie są godziny o których wypływają z VOLOS 16 sierpnia płyną: 10:00 VOLOS - ALONISSOS FLYINGCAT 6 przypływa na wyspę 13:05 13:00 VOLOS - ALONISSOS FLYINGCAT 5 przypływa na wyspę 16:00 19:30 VOLOS - ALONISSOS FLYINGDOLPHIN XXIII przypływa 22:30 ale wszystko zależy od tego o której autobus wyjeżdża z Bielska i o której jest w Volos Na samej przystani w Volos nie kupisz biletu tylko można go kupić już w mieście (lepiej jest z kupnem biletu na Alonissos ) pytanie też czy będzie bilet czy wszystkie są wysprzedane ? Odpowiedz Link Zgłoś
katariana Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 08.08.10, 16:09 Witam. Dzisiaj rano (niedziela) wróciłam z Alonissos o godzinie 8.00 rano. Wyjazd - a dokładniej moment znalezienia się w porcie - to był piątek o godzinie 20.00. Jak łatwo policzyć, podróż powrotna trwała 36 godzin. To jednak nic w porównaniu z podróżą na wyspę. Wówczas mieliśmy wyjechać o godzinie 8.00, ale autobus się nie pojawił. Dwa dni wcześniej starałam się w biurze o numer do pilota autobusu, lecz nie otrzymałam go z niewiadomych dla mnie przyczyn (już to powinno mnie zastanowić). W zamian dano mi tzw. numer alarmowy biura, z którym starałam się połączyć gdy autobus spóźńił się o 1,5h i nie wiedziałam, czy w ogóle przyjedzie/pamieta o nas/miał wypadek/mamy czekać czy iść do domu..? Jednak telefon z owym numerem alarmowym był wyłączony. Gdy już byłam poważnie zdenerwowana przyjechał autokar, a pani pilotka bez słowa przeprosin uznała, że " no cóż, tak bywa bo są korki". Później okazało się, że opóźnienie wzięło się stąd, że po pasażerów z drugiego końca Polski nie przyjechała antenka, gdyż kierowca zaspał. Czekali 3 godziny, a podczas interwencji zapewniano ich, że bus przecież po nich jedzie. Stąd to opóźnienie, a nie przez korki. W Cieszynie nastąpiła przesiadka do właściwych autobusów, a podróż wyglądała nastepująco: Polska - Cieszyn: godzina 9.00 (przez Czechy, Słowację, Węgry, Serbię, Bułgarię). W Paralii byliśmy o 11.30. Tam miała być godzinna przerwa, ale pasażerowie wymogli na kierowcach, skadinąd bardzo miłych, żeby po półgodzinie jechać dalej. Minęliśmy Volos, pojechaliśmy bardzo wąskimi górskimi uliczkami dalej, aż do małego porciku (nie pamiętam nazwy - Agios Konstantinos może..). Byliśmy tam o 17.00. Zmęczeni 33 godzinną dotąd podróżą musieliśmy przez plażę przejść z walizkami na małe murowane nadbrzeże i czekać na stateczek. Pasażerowie byli już nieźle zdenerwowani i zażądali drogi powrotnej promem do Volos, tak jak to było wcześniej w ofercie. Rejs malutkim stateczkiem trwał ponad 3 godziny. Na miejscu, tzn w hotelu byliśmy o godzinie 23.00. Podróż z Polski z mojej miejscowości do hotelu na wyspie trwała zatem 39 godzin. Jeśli chodzi o sam hotel (Oazis - a i w innych nikt nie zgłaszał żadnych pretensji) i wyspę to są cudowne i warte spędzenia tam nawet połowy życia. Jednak nie jest to zasługa Ok Services. Wszystko, co zależne było od tego biura, było spierniczone od początku do końca. Można tutaj wspomnieć o pani rezydentce Magdzie, która wsadziła nas do busa, gdzie sami musieliśmy się zakwaterować, co mi sie pierwszy raz zdarzyło, ale ok. Rezydent mi do szczęścia nie jest potrzebny zupełnie. Tak samo spotkanie organizacyjne nastepnego dnia, na którym nie dowiedziałam się więcej niż wiedziałam (i nie tylko ja) przed wyjazdem, wspomniane zostało jedynie kilka podstawowych atrakcji. Kiedy jednak okazało się, że przed naszym odjazdem pani Magda nie pofatygowała się zupełnie, aby nas poinformować (słownie lub chociażby poprzez notkę w recepcji) jak wyglądać ma dzień wykwaterowania się i opuszczenia wyspy, jaka jest godzina opuszczenia pokoju i odjazdu, to uznaliśmy, że to lekka przesada. Szczególnie, że pani rezydentka wówczas beztrosko plażowała. Tak samo daremnie wyglądał dzień odjazdu, kiedy to zerwał się wiatr i nieliche fale tak kołysały stateczkiem, że wielu ludzi bało się wsiąść. Pani Magda wówczas oczywiście zniknęła i już się nie pojawiła, także nie ma zielonego pojęcia, jak wyglądał ów stateczek i jak wyglądało przerażenie powracających turystów. Dziewczyna nieźle się bawi spacerując sobie (ale niezbyt daleko, bo wydaje mi się, że nie ma pojęcia o prawidziwych urokach wyspy, dalszych od najbardziej zatłoczonej plaży), plażując i nie robiąc absolutnego minimum, jakim jest powiadomienie wczasowiczów o organizacji dnia odjazdu. Jej zadania musiała przejąć dziewczyna z naszego hotelu. Podsumowując: wyspa jest rajem na ziemi. Ale nie z tym biurem, które skutecznie obrzydziło wielu mniej odpornym psychicznie ludziom jej uroki. Zero orgaznizacji, kłamstwa (dotyczące przeprawy "promowej", szalona opłata 65 euro właściwie nie wiadomo za co - chyba po to, by zgarnąć sobie 70% do kieszeni, brak pokwitowań wpłaty tej kwoty (ani kierowca, ani rezydentka nie poczuwali się do tego), a także pozostawienie turystów samym sobie - znajdź sobie właściwy statek, zaryzykuj rejs nim, sam się zakwateruj, dowiedz się, o której masz opuścić hotel, sam wymyśl, o której przyjedzie po ciebie bus do portu... Usług tego biura w transporcie na wyspę zatem nie polecam zupełnie. Lepiej oszczędzić nerwy i jakoś samemu tam dotrzeć, co zamierzam uczynić za rok. Jeśli ktoś ma pytania, proszę pisać na maila gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jac-plac1 Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO 08.08.10, 20:19 witam proszę wkleić też ten tekst na www.wakacje.pl-forum-ALONNISOS bądź ALONISSOS, bądź ALONISOS bo tak to wczasowicze piszą ja byłem w OAZIS 6-18 lipca i od razu po powrocie pisałem na forum tak żeby osoby które bedą wyjeżdzały po moim powrocie wiedziały na co nastawiają się jadąc z OK SERVICES-jedno kłamstwo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 10:48 Ja bardzo proszę, jeśli ktoś chce mieć dobre wspomnienia z Alonissos, niech nie jedzie na tę piękną wyspę z "ok services". Ja po 10 dniach wspaniałego wypoczynku w hotelu Plejades przeżyłam koszmar powrotu... ale może od początku- problemy zaczęły się już w Bielsku- zbiórka (jak jest napisane w umowie) o 8.20, niestety było opóźnienie (prawie 2 godziny), niestety o 8.20 żaden przedstawiciel "ok services" nie podszedł, nie powiedział o opóźnieniach, nic. Wszystkiego trzeba się było dopytywać. Może źle myślałam, ale wyobrażałam sobie że o 8.20 ktoś z biura "ok services" podejdzie, głośno do wszystkich powie o co chodzi, przywita się, przedstawi itp. i już by było wszystko w porządku, a tu już na początku niesmak, no ale pomyślałam, nie nastawiajmy się negatywnie... Kiedy dojeżdżaliśmy do Volos (w "ok services" do samego wyjazdu byliśmy informowani, że z portu z Volos popłyniemy albo wodolotem albo promem na Alonissos), więc kiedy dojeżdżaliśmy do Volos pan który jak myśleliśmy pilot, niestety okazało się, że kierowca poinformował, że popłyniemy z mniejszego protu obok Volos i że to kilkanaście minut drogi. Mniejszy port okazał się okazał się totalną pipidówą, zwykłym pomostem, żadnym portem, oczywiście dotrzeć trzeba było do niego wąską ścieżką przez piach i kamienie zalewane przez fale. Te kilkanaście minut drogi natomiast okazały się godziną i 40 minutami drogi przez wąskie, górskie serpentyny, gdzie kierowca musiał na parę razy brać zakręt... tak się zebrało, że były w naszym autobusie osoby z lękiem przestrzeni, lękiem wysokości, które bardzo źle zniosły tę podróż (jestem pewna, że gdyby wiedziały, jak ta droga będzie wyglądać, to w życiu by się na nią nie zdecydowali, co zresztą zrobili w drodze powrotnej). No więc jesteśmy juz na pomoście (nie w porcie) w Katigiorgis (nie w Volos) nie oddalonym od Volos kilka minut drogi tylko jak się okazało po rozmowie z tubylcami 70km! No i po 2 godzinach oczekiwania przypłynął po nas stateczek turystyczny, fak na początku super, widoczki itp., ale kiedy zaczęło się robić ciemno, a nieopodal nas wisiały czarne chmury z byłskawicami to już nie był przyjemnie. Może i dla niektórych podróż była przyjemna, ale osoby z chorobą morską bardzo dotkliwie odczuły "lekkie falowanie". Ale to na prawdę jeszcze nic, ja nie mam lęku wysokości ani choroby morskiej a w drodze powrotnej z płaczem wsiadałam na ową łódeczkę. Wypływaliśmy o 22.30 więc oczywiste, że było już ciemno, fale były ogromne, stateczek 15 minut starał się przycumować, czterema linami był przywiązywany do protu, a i tak podskakiwał na walach jak piłka odbijana od podłogi. Szanowna Pani rezydentka Magda po prostu uciekła, upewniła się, że to nasz statek i tyle ją widziano, nawet nie zobaczyła jak stateczek dobija do portu, nie mówiąc już o ciepłym słowie na podróż czy o chociażby do widzenia . Nic. Próbowaliśmy do niej zadzwonić, żeby ją poinformować, że nie wsiądziemy na ten statek, ale oczywiście Pani Magda nie odbierała telefonu! 11 osób z naszej grupy popłynęło na własny koszt promem do Volos za jedyne 27 euro, my za przeżycia na stateczku zapłaciliśmy 65 euro (oni zresztą też, ale nie skorzystali z takich atrakcji). Tak więc kiedy już udało nam się wsiąść na statek i usiąść na mokrych od przelewających się fal ławkach, wyjęliśmy kamizelki ratunkowe, złapaliśmy się za ręce i modliliśmy się o szczęśliwe dotarcie do domu. Może faktycznie gdyby aura sprzyjała byłoby sympatycznie, ale uważam że nie było odpowiedzialne i bezpieczne puszczanie nas takim stateczkiem w taką pogodę. Tak jak wiadomo, za przeżycia zapłaciłam 65 euro na czym jeszcze "ok services" zarobiło i nie dostałam na wpłatę żadnego pokwitowania! Pani Magda - rezydentka powiedziała że w Polsce będzie faktura zbiorcza to się proszę o nią doprosić - cytat. To tak jakbyśmy w Polsce nie dostali potwierdzenia wpłaty za wczasy bo fakturę wystawi właściciel hotelu, firma transportowa itp., itd., absurd! Kończąc napiszę, że wyspę polecam, hotel też ale nie z tą firmą. A, i nie miałabym żadnych pretensji do "ok services", żadnych, gdybym była wcześniej poinformowana o tym jak będzie wyglądał transport. Bo końcem czerwca, kiedy wpłacaliśmy drugą ratę, Pani w "ok services" w Bielsku powiedziała, że nie ma żadnych zmian. To jeżeli zmian nie ma, mam rozumieć, że od początku wiedziała jak to wygląda a to już zatajenie prawdy czyli kłamstwo. Jeżeli ktoś tak jak ja czuje się pod tym kątem oszukany proszę o kontakt, czym nas będzie więcej tym łatwiej coś zdziałać. Bo tylko czekać aż dojdzie do tragedii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: 217.149.249.* 12.08.10, 12:49 Nie da się ukryć, że podróż to perfidne oszustwo ze strony biura podróży. Z tego co tutaj napisano, ewidentnie wynika, że naraża się klientów na niebezpieczeństwo lub utratę zdrowia/życia,a to już nie są przelewki. Wszelkie normy bezpieczeństwa na pewno przekroczono skoro piszesz, że fale były ogromne, ubraliście kamizelki ratunkowe, trzymaliście się za ręce i modliliście!!! Nie wiem czy w Waszej sytuacji nie złożyłbym pisma do powiatowego Rzecznika Konsumentów ul. Piastowska 40 Bielsko Biała tel: 33 813 68 76 e-mail: rzekons@powiat.bielsko.pl Ponadto warto poinformować Polską Izbę Turystyki, której członkiem jest to biuro. Być może należą także do Beskidzkiej Izby Turystki - trzeba sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 11:25 Dzięki za radę, na pewno tak zrobimy. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Alonissos 2010-OK Services bIELSKO IP: *.waldex.3s.pl 12.08.10, 20:53 Nie ma co za dużo pisać, bo moja przyjaciółka, z która przeżyłam ten koszmar transportu doskonale wszystko opisała. Chciałabym tylko dodać kilka faktów, o których widocznie zapomniała na same wspomnienia o tej podróży. 1) O zachowaniu kierowców na płycie PKSu w Bielsku-białej (na szczęście to nie oni prowadzili naszym autokarem). Jeden z nich na zadane mu pytanie (bo to my musieliśmy się wszystkiego dowiadywać: Pani blondyneczka na szpileczkach, która uważała się za przedstawiciela "ok services" chyba bała się podejść do nas,żeby sobie bucików nie zniszczyć) dlaczego wynikły takie opóźnienia odpowiedział : "przecież to nie jest możliwe żebyśmy wyjechali punktualnie, bo dzisiaj wypuszczamy 9 autokarów". w taki oto sposób spędziliśmy blisko 2 godziny czekając na nasz autokar. Drugi z nich widząc listę umiejscowionych wycieczkowiczów, powiedział do kolegi "weź ich tak wypier* żeby było gdzie spać" (taki niefart, że akurat stałam obok i wszystko doskonale słyszałam). Przepraszam bardzo czy go ktoś zmusza do tej pracy, brak jakiegokolwiek poszanowania dla klientów!!!! 2)Kiedy już staliśmy w tym "Wieeelkim porcie", nie widząc dlaszego środka transportu, zadzoniliśmy do biura "ok services" w Bielsku-białej,Pani w nim na każde zadawane pytanie odpowiadała "że ona nic nie może poradzić, bo jest 1500 kilometrów stąd". Jak ona nie mogła nic zrobić to my tym bardziej, to jak te głupie polocki staliśmy w ala porcie kolejne 2 godziny. 3) Pani rezydentka Magda. Tak naprawdę to nie pomogła w niczym, potrafi odsyłać tylko do biura w bielsku, nie udzielając żadnych konkretnych informacji. Między innymi odesłała Nas do biura w bielsku po pokwitowanie na przejazd "promowy",za który zapłaciliśmy 65 euro. W najbliższy poniedziałek przejdziemy się po owe pokwitowanie i sprawdzimy czy przejazd aż tyle faktycznie kosztował (choć to jest mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę ze przejazd promem kosztuje 27 euro w jedną stronę). I co to za nie odbieranie telefonów?? Chcieliśmy, żeby przyszła i popatrzyła się jak ta łajba próbującą przycumować. Powinna z nami być aż do momentu wejścia ostatniej osoby, upewnić się czy jesteśmy bezpieczni, a w razie jakiś wątpliwości powinna zapewnić nam inny środek transportu. 4) To już takie mniej istotne, ale my to akurat braliśmy pod uwagę wybierając wczasy. Mianowicie: Pani w biurze twierdziła iż na wyspie Alonissos są piastrzysto-żwirkowe plaże i że w naszym hotelu będą podawane tylko i wyłącznie Greckie potrawy. No niestety ten żwirek miał zazwyczaj średnicę ok 5-10 cm. Potrawy w hotelu naprawdę były pyszne, lecz na 10 kolacji dostaliśmy tylko jedno danie Greckie. Naprawdę polecam wyspę Alonissos, ale NIE Z BIUREK "OK SERVICES". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jac-plac1 Alonissos -OKServices -podróż to perfidne oszustwo 13.08.10, 14:31 w pełni zgadzam się z M cytat :"Nie da się ukryć, że podróż a wyspę Alonissos to perfidne oszustwo ze strony biura podróży" Nie da się ukryć, że podróż a wyspę Alonissos to perfidne oszustwo ze strony biura podróży" Szanowni Państwo Ja zaraz po powrocie 19 lipca opisałem całą tą farsę z podróżą na wyspę i z wyspy -ale przypuszczam że nikt z czytających mi nie uwierzył i trzeba było to przeżyć na własnej skórze ? pozdrawiam tych co byli na Alonissos 2010- tych co są i tych których dopiero czeka koszmar podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Re: Alonissos -OKServices -podróż to perfidne osz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 11:30 Właśnie jestem na etapie pisania reklamacji do ok services i mam ogromną prośbę do Państwa, jeżeli ktokolwiek z Was ma filmik lub zdjęcia łajby jaką płynęliśmy na Alonissos to bardzo proszę o kontakt. Jeśli ktoś ma filmik lub zdjęcia pseudo porciku albo drogi do niego to też proszę o kontakt bika83@tlen.pl z góry bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś