Dodaj do ulubionych

dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano ITAKA

IP: 195.85.249.* 04.08.10, 13:26
Lecimy na Rodos AVRA BEACH na 2 tygodnie z Itaki. Pobyt od 09.08. do
23.08. Powrót do Warszawy ok. 4 rano 24.08. Czyli od wymeldowania do
wyjazdu na lotnisko mija ok. 12 godzin. Ponieważ mam małe dziecko -
martwię sie czy da radę wykupić dodatkowe godziny w pokoju. Jest to
tak jakby sezon, Itaka nie rezerwuje dodatkowych godzin, mam to
załatwiać po przyjeżdzie. Napisałam do tego hotelu - mijają już 2
tygodnie - i cisza. Czy spotkaliście się z sytuację, że nie ma
wolnych pokoi w hotelu i odmawiają one przedłużenia zakwaterowania?
Gdzie wtedy sie czeka, czy wtedy mozna jeszcze korzystac z
wyżywienia? Do tej pory tak sie zawsze składało, że nie miałam
takiego problemu, a teraz siedze i sie marwtię, zamiast cieszyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aniaa Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I IP: *.p.lodz.pl 04.08.10, 13:56
      Byliśmy w tej samej sytuacji w lipcu. Wyżywienie all inclusive jest
      zapewnione aż do wyjazdu bez dodatkowych opłat. Co do pokoju, to
      warto zglosić chęć przedłużenia pobytu w recepcji już po
      przyjeździe, ale i tak dostepność pokoju potwierdzana jest dopiero w
      dniu wyjazdu po sniadaniu (ok. godz.10-tej). Za możliwość pozostania
      do wyjazdu trzeba dopłacic 60Eur. Nasz pokój byl dostepny tylko do
      22-giej (za 50Eur). Bagaże zostawia się wtedy w recepcji a do
      dyspozycji sa liczne wygodne, obszerne kanapy w pobliżu recepcji i w
      saloniku telewizyjnym przy restauracji, na ktorych można spokojnie
      sie przespać. Jest też dostęp do toalet i natrysku. W tym klimacie
      kuszące sa tez leżaki plażowe z materacami.
      Wróciliśmy bardzo zadowoleni. Nie ma czym sie martwić, tylko cieszyć
      z perspektywy milych wakacji.
      • Gość: rea Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 14:04
        ja wylatuję z Krety o 3.50 czasu lokalnego i też od 12.00 w niedzielę do
        poniedziałku do wylotu śpię na plaży a co...
    • Gość: Zuzia Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 15:36
      A tej imtrezy to przypadkiem nie wykupiliście na 16 dni? Bo jeśli
      tak ,to nie widzę problemu i pół nocki śpicie normalnie w swoim
      pokoju. Chyba, że była to od razu opcja standardowa 15 dniowa. Ale
      jeżeli godziny wylotu przesnęła Itaka sam to i tak warto coś
      negocjować z rezydentem na miejscu
      • shameeka Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I 04.08.10, 15:57
        my mieliśmu tak samo, ale wylot był z Krety - opcja all inclusive była dostepna
        cały dzien, pokoj mozna bylo wynajac za 25 euro. ale dopiero do potwierdzenia w
        dniu wylotu.
        • Gość: asa_tadarasa Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I IP: 195.85.249.* 04.08.10, 16:37
          Impreza jest faktycznie na 16 dni, niemniej jednak Pani z ITAKI
          stwierdziła, ze nieważne, czy impreza jest na 15 dni czy na 16 - i
          tak zawsze jest 14 noclegów, o godzinie 12:00 kończy sie doba
          hotelowa i wg pani nawet nie można korzystac z wyżywienia przez te
          12 godzin do wyjazdu z hotelu. Ale z waszych relacji wynika zupełnie
          co innego i tego sie będę trzymać :-) A pokój zarezerwuję w dniu
          przyjazdu, może się uda.
          • Gość: Zuzia Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 08:52
            Proponuję zarezerwować ten pokój i wziąć rachunek i przedstawić go
            Itace w ramach reklamacji. Oferta katalogowa jest dla nich wiążąca
            i można żądać zwrotu kosztów i dodatkowej rekompensaty za
            niepotrzebny "stres". Mnie w takiej sytuacji dwa lata temu za
            Turcję zwrócili za pokój i dorzucili jeszcze 150 zł. Zawsze coś, no
            nie?
    • Gość: kkas Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I IP: 193.111.166.* 05.08.10, 08:15
      my byliśmy tak w tamtym roku na Rodos z rocznym dzieckiem. nie
      bralismy pokoju bo było nam szkoda kasy. ze wszystkiego można
      korzystac do końca (jedzenie, picie, ogólnodostepne łazienki, TV i
      inne). dziecie połozyliśmy spać w wózku, a sami gralismy w scrable
      na wygodnych kanapach w holu popijając drinki. wyjazd był o 1 w
      nocy.
      • Gość: gtw Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I IP: 204.45.55.* 05.08.10, 09:45
        najprawdopodobniej jest tak, że ostatnia noc jest wliczona do
        wczasów, wlosnie dlatego Itaka oferuje wyjazdy 15/16 dniowe a nie
        standardowe 14 dni

jeśli powrót jest 24.08 nawet 5 minut po polnocy, to na dokumencie
        podroży powinniście mieć czas imprezy od 9.08 do 24.08, tak więc
        spokojnie możecie zostać w pokoju na te ostatnią noc
        • Gość: gtw Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I IP: 204.45.55.* 05.08.10, 09:46
          btw doba hotelowa 23.08 liczy się do dnia nastepnego do godz 10
          (albo 12, zalezy od hotelu)
          • edyt-osia Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I 05.08.10, 13:47
            Ja mam tę samą sytuację, z tym że my będziemy w hotelu Blue Bay. Wycieczkę
            mieliśmy wykupioną na 15 dni (9-23.08). Kilkanaście dni temu poinformowano nas,
            że wylot z Rodos został przesunięty na 24 sierpnia na godz. 4.10. Doba hotelowa
            kończy się nam 23 sierpnia o godz. 12.00. Możemy do transferu zostać w hotelu,
            korzystać z basenów, łazienek ale nie mamy już wyżywienia. To informacje, które
            dostałam z Itaki.
            Możemy sobie na własny koszt zarezerwować pokój na jeszcze jedną dobę,
            oczywiście w miarę ich dostępności.
            • Gość: asa_tadarasa Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I IP: 195.85.249.* 05.08.10, 14:11
              no u nas identyczna sytuacja, edyt-osia. Przesunęli godziny wylotu i
              mam takie same informacje od Itaki i wcale mi sie one nie podobają.
              Zobaczymy.
              • Gość: Aniaa Re: dodatkowe godziny w hotelu - wylot o 4 rano I IP: *.p.lodz.pl 06.08.10, 11:55
                W Avra Beach wyżywienie jest bezplatne do czasu wyjazdu.
                Sprawdziliśmy to sami.
                • Gość: asa_tadarasa Re: do Aniaa IP: 195.85.249.* 06.08.10, 15:38
                  Aniaa - i jakie wrażenia z Avra Beach?
                  • anmanika Re: do Aniaa 06.08.10, 21:22
                    Byłam w ubiegłym roku z Itaką na Korfu. Wylot był 0 7,00 0 5.00 bylismy na
                    lotnisku, czyli około 3 wyjechaliśmy z hotelu. Do czasu wyjazdu mieliśmy swój
                    pokój i dlatego Itaka pisze, ze jest to 8/15 dni.
                  • Gość: Aniaa Re: do Aniaa IP: *.p.lodz.pl 09.08.10, 14:01
                    Nasze wrażenia z Avra Beach są jak najlepsze. Mieliśmy 4-osobowy
                    pokój na piętrze w bungalowie. Pokój duży, podzielony na dwie części
                    sypialne, z małym aneksem kuchennym z lodówką. Na balkonie stolik i
                    krzesełka. Ręczniki i pościel zmieniane codziennie. Jedyny
                    mankament, to klimatyzacja działająca tylko wtedy, kiedy jesteś w
                    pokoju, po całym dniu wietrzyliśmy najpierw robiąc przeciąg, bo zbyt
                    długo trwało zanim klima schłodziła taki duży pokój. Duża
                    restauracja ze stolikami wewnątrz i na zadaszonym tarasie. Jedzenie
                    bardzo urozmaicone i bardzo smaczne. Śniadania: do wyboru na ciepło
                    (parowki, jajka, jajecznica, jajka sadzone, bekon, fasolka), na
                    zimno (wedlina, ser, jogurt, pomidory, ogorki) lub na słodko
                    (ciasta, ciastka, miód, dżemy, jogurty smakowe). Lunch: też na zimno
                    lub na ciepło, duży wybor surowek, sałatek i dań ciepłych (miesnych
                    i wegetariańskich), desery, owoce. Podobnie kolacja. Do obiadu i
                    kolacji wino i piwo z dystrybutora. Duży basen, zdominowany głównie
                    przez dzieci w różnym wieku. Wokół basenu stoliki z krzesełkami,
                    które niektorzy wybierali zamiast leżaków. Dorośli preferowali morze
                    (bardzo ciepłe i słone). Do morza schodzi się po kilku schodkach,
                    pierwsze 2 metry to kamyki i żwirek (polecam buty do wody - do
                    kupienia w sklepiku hotelowym za ok. 5Eur; choć nie wszyscy z nich
                    korzystali), dalej piasek i długo płytka woda. Przy schodach
                    prysznice ze słodką wodą. Parasole i leżaki bezpłatne (wbrew
                    informacji podanej w recepcji po przyjeździe na wydruku po polsku -
                    opłaty obowiązują tylko na pobliskich plażach), z materacami. Nie ma
                    problemu ze znalezieniem wolnych miejc, tylko te przy samym morzu i
                    przy barze zajmowane są w pierwszej kolejności. Cały dzien
                    funkcjonują dwa bary serwujące drinki, a także samoobsługowo napoje
                    chłodzące i gorące z ekspresu, lody i przekąski. W ciągu dnia
                    międzynarodowa grupa animatorów (m.in. Polak Kuba)organizuje zajęcia
                    sportowe i rozrywkę dla dzieci, po kolacji dyskotekę dla dzieci, a
                    później pokazy i konkursy dla dorosłych (skecze, bingo, karaoke,
                    itp.). W poniedziałki (dzień wolny dla animatorów) wieczór muzyki i
                    tańca greckiego w wykonaniu profesjonalnego zespołu. Można spokojnie
                    spędzic miło czas nie wychodząc a hotelu (zwłaszcza, że w
                    najbliższej okolicy nie ma większych atrakcji). Do Rodos (które
                    koniecznie trzeba odwiedzić, ale najlepiej w godzinach
                    późnopopołudniowych i wieczornych, kiedy jest chłodniej) można w
                    ok.15 min. dojechać autobusem nr 10(jeździ co 15min., przystanek
                    naprzeciwko hotelu, bilet 2,20 a dla dzieci powyzej 4 lat 1,10),
                    wysiadając na krańcowce lub taksówką. Przy 4 osobach cena jest
                    porownywalna, za taksowkę z portu w Rodos do hotelu zapłaciliśmy
                    9Eur. Towarzystwo w hotelu mocno miedzynarodowe, jest też dużo
                    Polaków. Nie słyszałam, żeby ktoś narzekał (no, może tylko na brak
                    polskojezycznych programów telewizyjnych, bo po polsku jest tylko
                    jeden tele5 z brazylijskimi serialami i telezakupami).
                    • cyrkonia11 Re: do Aniaa 21.10.10, 11:30
                      Jak się czyta takie opisy to aż się ciepło robi :D widzę, że jesteście zadowoleni z wakacji Itaką. ja nigdy z nimi nie podróżowałam z nimi ale chyba czas najwyższy zafundować sobie wakacje życia.
                      niebawem na przełomie listopada/grudnia ma się pojawić nowy katalog na lato, tak na FB Itaka informowała :D
                      • dorota.k2 Re: do Aniaa 17.11.10, 10:54
                        w przyszłym tygodniu chyba wyjdą, gdzieś obiło mi się o uszy, że 29 listopada mają się ukazać :) też czekam i się doczekać nie mogę, chociaż to, co mają na stronie w tej chwili też warto przejrzeć, bo fajne mają promocje w tych zimowych porządkach chociażby
                        • Gość: Kasia Re: do Aniaa IP: *.159.48.130.static.crowley.pl 17.11.10, 13:57
                          Widzę że nie tylko ja czekam na Itakę :) Przyznam sie że jeszcze nigdy z nimi nie podróżowaliśmy ......W zeszłym sezonie mieli bardzo dobre ceny ,ciekawe jak będzie teraz? Obawiam się tylko czy wykupując wczasy w w/w biurze na 100% trafię do docelowego hotelu..... Może Grekomaniacy polecą jakiś dobry hotel na Krecie ,który Itaka ma w swojej ofercie.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka