Dodaj do ulubionych

Paralia Katerinis .. okolice

17.08.10, 08:45
witam,

jestem raczej turysta przez duze T, ale wyszlo w tym roku jak wyszlo
i lece do Paralii .. nie specjalnie usmiecha mi sie buszowanie
i "smakowanie" Grecji z polakami i rosjanami, wiec osoby które
wiedza co w okolicy warto zobaczyc i mozna zajechac na własną rękę
(nie autokarem za 20E) bardzo prosze o porady ..

wyszukałam DION, PYDNA i Methoni .. warto zobaczyć?
Obserwuj wątek
    • simon_r Re: Paralia Katerinis .. okolice 17.08.10, 11:42
      Do Edessy można podjechać i do Verii.. Saloniki też blisko i na Olimp można wejść.
      • justynella Re: Paralia Katerinis .. okolice 17.08.10, 12:08
        Edessa - dzieki. Wygląda bardzo interesująco.
    • Gość: Polak i Rosjanin Re: Paralia Katerinis .. okolice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.10, 11:45
      justynella to klasyczny przypadek polaczka któremu się wydaje że jest lepszy i
      może obrażać innych (Polaków i Rosjan). Takich właśnie turystów przez duże T
      unikam bo później jak słyszę co mówią to mi jest wstyd a jak obserwuję ich
      zachowanie to mam ochotę zapaść się pod ziemię.
      Zobacz co chcesz ale najpierw przeszukaj to forum (znajdziesz odpowiedź na
      zadane przez ciebie pytanie) a nie idź na łatwiznę i czekaj aż inni odwalą za
      ciebie całą robotę.
      • justynella Re: Paralia Katerinis .. okolice 17.08.10, 12:05
        nigdzie nie napisalam ze jestem lepsza od kogokolwiek, wyraziłam
        tylko opinię na temat MOJEGO sposobu podróżowania.

PO to też chyba jest forum TURYSTYCZNE Grecja i Cypr, żebym mogła
        zapytać ludzi którzy byli i widzieli co tam warto zobaczyć.

I wyobraź sobie, że nikogo nie proszę o odwalenie za mnie roboty,
        umiem posługiwać się atlasem - proszę tylko o informację o okolicy.
        Forum przejrzałam - jedyne co w większości widać to opinie o
        hotelach, jakie tam jedzenie, co warto zjeść w okolicy hotelu i czy
        zorganizowana wycieczka do Aten jest fajna...

I zapewniam Cię, że za mnie wstydzić się nie musisz..

Dwie podpory, lepsze niż cztery
        Ewolucja nie może się mylić ..
        COPY_FROM_EX
    • amelia30 Re: Paralia Katerinis .. okolice 18.08.10, 14:56
      Justynello! W lipcu byłam kolejny raz w Grecji - na rivierze w Olimpic
      Baech. Oczywiscie, sa ciekawsze miejsca Grecji, które miałam przyjemność
      zwiedzić ale również tutaj są rejony godne polecenia. I tak przede
      wszystkim Meteory (klasztory na skałach),nieopodal nich mała klimatyczna
      miejscowośc Kalambaka. Koniecznie Saloniki, moim zdaniem ciekawsze i
      ładniejsze niż Ateny - w nich muzeum archeologiczne, łuk Galeriusza, fajny
      bazar po którym można się powłóczyć i kupić coś fajnego. Jak będziesz
      miała czas i ochotę można pojechać nawet do Aten ale to prawie 500 km. W
      tym roku możesz się nie obawiac ze względu na kryzys w Grecji jest o wiele
      mniej turystów - i nie dominują Polacy i Rosjanie ale Serbowie i Sloweńcy.
      Spotyka się na rivierze również Francuzów i Niemców.Zapewniam Cię że
      Paralia nie jest taka zła - ja jeśli mam jechać nad polskie morze to
      wybieram rivierę w Grecji - pogodę mam zapwenioną afajne towarzystwo też
      się znajdzie. Pozdrawiam i udanego urlopu!
      • jola002 Re: Paralia Katerinis .. okolice 18.08.10, 19:44
        Zachecam równiez do wykupienia wycieczki na Delfy , na pewno nie pozalujesz
        przepiekne widoki i niezapomniane wrazenia przy wjezdzaniu na góre :). Meteory
        jak wspomniala moja poprzedniczka , do Salonik mozna wybrac sie samej
        odpowiednikiem naszego pks ale w lepszej wersji :).
        • justynella Re: Paralia Katerinis .. okolice 19.08.10, 09:20
          dzieki !!
          • Gość: sax Re: Paralia Katerinis .. okolice IP: 82.177.11.* 26.08.10, 02:23
            Do Salonik pociagiem, nie tam PKS-em :)
            • Gość: arthunter Re: Paralia Katerinis .. okolice IP: *.echostar.pl 30.08.10, 10:34
              Turystko przez duże "T" skąd pomysł na Rivierę Olimpijską… ?!...tam
              jeżdżą „normalni” Turyści, a raczej turyści! :)
              B. blisko usytuowane są malownicze Meteory, które bardzo polecam,
              Olimp i Saloniki dość nieciekawe… do innych atrakcji niestety daleko!
              Proponuję pomimo odległości wybrać się na Peloponez, konieczny
              będzie nocleg lub dwa…
              • Gość: etaltravel Re: Paralia Katerinis .. okolice IP: *.home.otenet.gr 30.08.10, 14:21
                jest wiele fajnych rzeczy, np można się wybrac na olimp, można saloniki
                zobaczyć, można inne ciekawe rzeczy robić. Np polować na kraby. Pydna, Methone i
                Dion są nędzne,
              • justynella Re: Paralia Katerinis .. okolice 30.08.10, 15:36
                Cytat :
                "wyszlo w tym roku jak wyszlo i lece do Paralii .."
                • Gość: Arthunter Re: Paralia Katerinis .. okolice IP: *.echostar.pl 31.08.10, 10:14
                  U podnóża Olimpu są jeszcze fajne źródła, nic więcej nie przychodzi
                  mi do głowy oprócz wskazanych wcześniej Meteorów.
                • piegucha Re: Paralia Katerinis .. okolice 17.01.11, 23:43
                  Nie pisz tak:P Paralia to znaczy po prostu plaza:) Wiele miejscowosci nad samym morzem tak sie nazywa:) Miejscowosc, gdzie ja spedzam wakacje od wielu lat to tez plaza miejscowosci, ktora znajduje sie powyzej drogi:) Powodzenia ze zwiedzaniem! Ja jednak wole spedzac wakacje na plazy lub pod oliwka:)
    • Gość: madzi Re: Paralia Katerinis .. okolice IP: 178.73.51.* 17.01.11, 00:44
      może coś więcej o Parali
      • simon_r Re: Paralia Katerinis .. okolice 17.01.11, 09:33
        Wielkość mniej więcej 0,5 x 0,5 km blokowisko-hotelowisko... stoi to nad brudną plażą w środku niczego. Kilka tawern i sklepów dla turystów z typowym plazowym badziewiem i pamiątkami. Dokoła farmy kiwi i trzciny. Najbliższe miasto to Katerini kilka kilometrów.
        • 1talea Re: Paralia Katerinis .. okolice 18.01.11, 01:04
          Hmm. No jak ja była w Parali to było trochę inaczej. Miasteczko przede wszystkim jest większe - przez lata rozbudowane. Tawern i sklepów to jest naście albo i dziesiąt a nie kilka. Są tam przepyszne kebaby. Plaża na wysokości miejscowości bardzo wąska . Ale już na obrzeżach , piekna i szeroka . A i dookoła były raczej plantacje bawełny . Kiwi i trzciny nie widziałam. Jest też supermarket - champion - to tak jakby ktoś chciał zrobić sobie większe zakupy. No i całe miasteczko budzi się wieczorem , i tak do rana. Osobiście w samym mieści mieszkać nie polecam. Lepiej na obrzeżach. Pozdrawiam
          • simon_r Re: Paralia Katerinis .. okolice 18.01.11, 09:18
            Przejeżdżałem tamtędy dwa lata temu i nie odwołam ani słowa z tego co napisałem.... nawet jeśli jest to 1km x 1km to nadal nie jest to żadne miasteczko a jedynie hotelowisko. Nawet jeśli knajp w sezonie jest więcej niż kilka to sa to nędzne kebabownie dla turystów a nie porządne grackie tawerny... bo Grecy tam nie mieszkają.
            Paralija to miejscowość podobna do Leptokari, zbudowana dla turystów.
            Jak ktoś lubi klimaty Dźwirzyna ale z bardziej gwarantowanym słońcem to mu tam będzie cudnie.... no plaża bardziej syfiasta od polskiej, więcej meduz a czasem (rzadko) nawet zakwit wody bo obok wpływa duża rzeka... ale dzięki temu można znaleźć miejsca gdzie da się nazbierać małży i nie trzeba jeść "pysznych" kebabów.... kurczę!.. jechać do Grecji żeby się opychać kebabami!!!... koniec świata.
            • Gość: Eva Re: Paralia Katerinis .. okolice IP: *.altec.pl 09.03.11, 19:13
              Paralia to rzeczywiście hotelowisko. Mój znajomy Grek ma tam pensjonat i jak wszyscy inni właściciele mieszka w pobliskim Katerini. Nieminie jednak można się tam fajnie bawić. Polecam rejs na skiathos - piękna wyspa :))
    • Gość: kola1 Re: Paralia Katerinis .. okolice IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 00:42
      czy wybór paralii na tygodniowy pobyt dla 40-latków to pomyłka ?
      • simon_r Re: Paralia Katerinis .. okolice 18.01.11, 09:19
        Wybór żadnego miejsca nie jest pomyłką o ile się wie co się lubi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka