Dodaj do ulubionych

Rodos - Ixia czy Kolymbia

IP: 193.201.36.* 04.11.10, 16:45
Mam dwa hotele na oku w Ixii oraz w Kolymbii. Hotel w Kolymbii bardziej mi się podoba, ale ten w Ixii jest bliżej Rodos. Trudna decyzja. Pomóc może informacja o lepszej infrastrukurze Pytanie czy w Ixia i Kolymbia to wioski hotelowe z 2-3 sklepami, czy miejsca z pubami, kanjpkami i infrastukturą dla turystów?
Obserwuj wątek
    • potwor_z_piccadilly Re: Rodos - Ixia czy Kolymbia 05.11.10, 23:35
      Ixia to praktycznie już Rodos. Na starówkę można się dostać nawet z buta (trzeba pod uwagę brać nieznany u nas upał).
      To takli nadmorski, wąski pas. Hotele, ruchliwa szosa i morze. Jeśli lubisz plażować w warunkach gdy za plecami słyszysz, widzisz i czujesz powonieniem przejeżdżającą masę aut, a nad głową startujące, lub lądujące samoloty, to nie ma sprawy. Dodam też że morze tam jest mniej spokojne niż po stronie wschodniej wyspy. Coś dla surferów.
      Kolymbia natomiast to kurort. Masa hoteli, wczasowiczów i całej tej turystycznej infrastruktury. To miejsce tylko dla wczasowiczów. Tam nawet przez moment nie zapomnisz że wczasujesz. Miejsce ludne lecz nie tak rozwrzeszczane jak Faliraki.
      Reasumując.
      Ixia sprawia wrażenie miejsca bardziej eleganckiego. Kolymbia natomiast luzackiego, choć jest to też kwestią wybranego hotelu.
      • Gość: Folk Re: Rodos - Ixia czy Kolymbia IP: 188.33.35.* 06.11.10, 14:05
        Dziękuję za odp, ale wcale nie mam łatwiejszej decyzji ;)) Myślałam, że Kolymbia jest mniej rozwinięta niż Ixia i nie miałabym wtedy problemu z wyborem.
        Chyba wolę być bliżej Rodos, można z Ixii skoczyć tam kiedy się chce, z Kolymbii to już wyprawa, szczególnie z dzieckiem.... samoloty nad głową mi nie przeszkadzają, mam je przez cały rok ;)
        • Gość: xxx Re: Rodos - Ixia czy Kolymbia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.11.10, 15:35
          potworze z picadilly, nieznany w Ixii dla nas to może być silny wiatr powodujący że nie ma upału własnie. Chyba że trafiles/as na odmienna pogode ze słabym meltemi. Ixia - wiatr, fale, turkusowe piekne morze, mało odczuwalny upal, kamyki. Kolymbia - upał, mały wiatr, na plazy piasek parzący w stopy, morze łagodniejsze, ale ciemne.
          • potwor_z_piccadilly Re: Rodos - Ixia czy Kolymbia 06.11.10, 22:12
            Trzykrotny x-sie.
            O upałach napisałem względem ewentualnej wyprawy pieszo do Rodos, a nie błogiego leżenia plackiem na plaży, czy przy basenie z chłodnym browarkiem w ręku.
            Folk może sobie zorganizować pieszy wypad do starówki. Sądzę jednak że na pierwszym razie zakończy zmagania z letnim klimatem wyspy i nic tu nie poradzą wietrzyki. Pozostanią tylko dojazdy wynajętym autem, lub autobusem, a że te ostatnie są klimatyzowane to można spokojnie dojechać z Ixii jak i pokonać dystans 25 km dzielący Kolymbię od Rodos. Różnica tkwi jedynie w cenach biletów (cen nie znam, zawsze jeździliśmy autem).
            Ty Folk piszesz ze trudno Ci podjąć decyzję. Co wybierzesz to wybierzesz, lecz co byś nie wybrał, to nie licz na pełnię szczęścia. Wyspy greckie to nie jest pełny wypas. Jedno będzie Ci się podobało, inne mniej lub w ogóle. Dlatego radzę.
            Pozytywnie się nastawcie i wszystko porządnie zawczasu zaplanujcie, bo od tego będzie zależało czy wakacje będziecie mieli udane, czy tak sobie.
          • Gość: mmm Re: Rodos - Ixia czy Kolymbia IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.11.10, 03:54
            Wiatr i malo odczuwalny upal to jest tylko na plazy. Pomiedzy budynkami upal solidny i wiatru brak.
            • Gość: Folk Re: Rodos - Ixia czy Kolymbia IP: 46.113.225.* 07.11.10, 17:56
              Dzięki za wszystkie rady, z kilku powodów wybiorę Ixię. A główny powód to fakt, że jestem niemal w Rodos, co daje mi możliwość spontanicznej decyzji w dowolnej chwili (a szczególnie wieczorem) wyjścia do Rodos. Będąc dalej od Rodos na wieczorne spacery przez dwa tygodnie pozostaje mi jedna turystyczna ulica (nie piszę o Faliraki i Lindos). To będzie nasz trzeci wyjazd na greckiej wypsy, wiem czego mogę się spodziewać, mam nadzieję, że po raz kolejny się nie zawiodę.
    • Gość: Ewcia Re: Rodos - Ixia czy Kolymbia IP: *.179.c75.petrotel.pl 02.12.10, 21:08
      Ja byłam we wrzesniu w Kolymbii i bardzo mi się podobało, w Ixii jest za duzy hałas jak na odpoczynek, poza tym Kolymbia to wg mnie idealny punkt wypadowy zeby zwiedzic wyspę. Ale zalezy co kto lubi:)
      • Gość: xxx Re: Rodos - Ixia czy Kolymbia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.12.10, 19:52
        Miasto Rodos jest najlepsze, wieksze od Ixii i jakos hałasu nawet w sierpniu nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka