Dodaj do ulubionych

Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać?

12.11.10, 23:41
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś życzliwy i podpowie. Od razu nadmienię, że z wyszukiwarki korzystam - niestety, nie znalazłam tego czego szukałam.

Jestem poważnie zainteresowana hotelem Akrathos na ww wymienionym półwyspie - wyjazd w czerwcu z 4 i 12 letnimi dziećmi.
Co można zwiedzić w okolicy, czy miasteczko pobliskie Ouranopoli ma grecki urok, czy to raczej punkt zaopatrzeniowy dla turystów? Czy w promieniu jakiś 20 km (z możliwością dojazdu lokalnymi środkami komunikacji) znajdują się ciekawe miejsca?
Może ktoś się orientuje jaka jest okolica hotelu, tzn czy można plażą dojść w jakieś fajne miejsce?

Biorę pod uwagę jeszcze Peninsulę na Krecie i Lomeniz na Rodos.

Ogólnie rzecz ujmując chciałabym uniknąć typowo turystycznych enklaw bez możliwości zapoznania się z grecką kulturą.

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kalinihtaa Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 13.11.10, 08:51
      Trzecia "stopa" tj. półwysep Athos jest fascynującym miejscem gdy masz wizę na wjazd do państwa mnichów. Państwo to zajmuje cały półwysep a granica biegnie tuż przy Ouranopoli. Posiadanie wizy uprawnia cię do pobytu oraz wyżywienia w monastyrach. Ponieważ wizy nie dostaniesz (jesteś kobietą) pozostaje ci wycieczka statkiem wzdłuż półwyspu, gdzie z pokładu będziesz mogła zobaczyć przynajmniej te monastyry, które są przy brzegu.
      Samo Ouranopoli to małe miasteczko, które żyje z turystów zakwaterowanych w pobliskich kompleksach hotelowych, głównie Rosjan.
      Jadąc w przeciwną stronę, w odległości kilku kilometrów będziesz miała port z przeprawą promową na wysepkę Ammouliani oraz miejscowość Nea Roda gdzie znajdziesz supermarket. Kolejnym i chyba największym w okolicy miastem jest Ierissos. Typowo greckich klimatów tam nie znajdziesz, nie ma tam zabytków ani innych atrakcji. Miejsce to odwiedzają turyści z uwagi na nowe (i stosunkowo tanie) kompleksy hotelowe.
      • deoand Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 13.11.10, 09:52
        Tak jak napisała poprzedniczka ale odnośnie samego hotelu Akratos - nie wiem czy jakieś polskie biura podrózy maja go w swojej ofercie ???
        Ja byłem w pobliskiej Theoxenii i chodziłem czasem do Marketu w Akratosie
        Akratos ma tylko opcje all i dzięki temu wszystkie leżaki na plazy Akratosa sa darmowe
        Dobrze by było abys jechała do tej Grecji z jakims chłopem bo największa atrakcja pobytu na Atosie jest samodzielne wypożyczenie motorówki i oplyniecie tych wysepek o których była mowa - koszt 50 Euro + paliwo jakieś 25 Euro . Motorówke pożycza się na cały dzień od 10 do 18 i można zatrzymac sie przy jakieś dzikiej plaży i dalej w drogę .

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2213686,2,8,GRECJA-2009-r-157.html
        oto i motorówka i dzika plaża

pzdr deoand

PS. Jeszcze jest wycieczka do salonik ale to juz ponad 100 km
        • mary_jane5 Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 13.11.10, 12:03
          Dzięki wielkie za wasze opinie. Właśnie tego się obawiałam, że to taki kurort dla turystów z Grecją mający niewiele wspólnego.
          Chłop oczywiście w planach jest, a nawet dwóch - jak szaleć to szaleć - tylko tak się zastanawiam czy tą motorówkę to tak każdemu wynajmą, bez uprawnień żeglarskich lub tym podobnych??? I czy to bezpieczne z dwójką dzieci (5 i 12) tą motorówką podróżować (jak się nie zgubić;).

Rozważam jeszcze Zante Village na Zakynthos, jednak chyba więcej do zobaczenia - może i tu ktoś doradzi.
          • deoand Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 13.11.10, 13:00
            Odnośnie motorówki - nie potrzeba żadnych uprawnień - krótki instruktaż jak tym płynac i uruchamiać silnik i w droge . Może płynąc maxymalnie s osób - są kapoki - zgubic sie nie zgubisz bo płyniesz od przystani przy plaży Akratosa wokół widocznych wysepek i wracasz z powrotem do Akratosa a tak naprawdę to opływasz wyspę Amuliani - jak jest duzy wiatr to motorówki nie pływaja - troche kiwa w samej drodze powrotnej ale bez przesady
            • deoand Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 13.11.10, 13:12
              Jeszcze jeden post w temacie . tak naprawdę Atos to wg mnie oczywiście nic specjalnie ciekawego - atrakcje to masz opisane - ja to jeżdże na 7 + 7 i na pobycie to chcę odpocząc i za bardzo nie zalezy mi na specjalnych atrakcjach ponieważ dalej jadę na zwiedzanie jakiegos tam kraju w tym wypadku Grecji .

ale niech sie wypowiedzą specjalisci od Grecji - o Atosie -o Akratosie i okolicy to ci napisałem bo byłem w Theoxenii hotelu tuz przy Akratosie .
              • Gość: mary_jane5 Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? IP: *.chello.pl 13.11.10, 13:24
                Dzięki za info, ale ile to jest s osób? Bo nie kumam ile może wejść do tamtejszych motorówek.
                A jak z widokami podczas takiego opływania półwyspu? Takie jak na Zakynthos czy raczej skromne.
                Szczerze mówiąc lecimy z dziećmi i nie marzę o zrobieniu kilku tyś kilometrów żeby jak najwięcej zobaczyć, ot odpoczynek, relaks i zabawa dla dzieci, ale coś chciałabym zobaczyć no i przede wszystkim poczuć klimat;)
                • kalinihtaa Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 13.11.10, 13:41
                  nie, to nie jest Zakynthos z pewnością, z drugiej strony nie ma tabunów turystów; do łódki spokojnie wchodzi 5 os.
                  Co do odpoczynku to na pewno tak, co do klimatu nie wiem. Santorini ma klimat ale dłużej niz 2 góra 3 dni można wytrzymać, Kreta też, klimat to pojecie względne.
                  Ja co roku siedzę w zabitej dechami wiosce, wałęsają się tam kozy i owce, jesteśmy atrakcją dla mieszkańców, kart kredytowych nie akceptują, o internecie niektórzy słyszeli że jest. Brak jest leżaków i parasoli na plaży, nie ma beachbarów ani klubów nocnych a najlepsza tawerna jest na zapleczu lokalnego sklepu spożywczego.
                  • mary_jane5 Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 13.11.10, 21:47
                    kalinihtaa dziękuję za opinię, niesamowite zdjęcia-bardzo klimatyczne. Taki klimat mi się marzy, ale jestem świadoma, że wybierając się do hotelu z biurem podróży go nie będę miała - choć mam nadzieję, że choć namiastkę odszukam.

Dlatego raczej zdecyduję się na Zakynthos - hotel Zante Village (może ktoś coś podpowie na temat hotelu???), myślę, że można tą wyspę ogarnąć i bez większego obciążania rodziny wielogodzinnymi dojazdami sporo zobaczyć.
                    • deoand Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 14.11.10, 10:53
                      Nie odpowiadałem ponieważ siadł mi internet ale koleżanka odpowiedziała za mnie- to s to miało oznaczac 5 osób hahah pomyłka sorry .
                      O Atosie to juz wiesz wszystko natomiast sprawdź sobie ten hotel na Krecie -chyba było duzo opinii na jego temat albo wejdź na holidaycheck.pl -tam masz opinie tych co tam byli . Na Krecie to mozna wypożyczyć auto i objeźdzć troche miejsc w poszukiwaniu greckich klimatów

pzdr
                  • simon_r Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 14.11.10, 12:38
                    Moim zdaniem Ouranopoli wcale nie jest pozbawione greckiego klimatu (w przeciwieństwie do np. riviery).. tyle, że jest okropnie tłoczne.
                    Plaże na Athosie są piaszczyste ale wąskie i też bardzo zatłoczone... ale to chyba lubią dzieci??.. ja tam się nie znam ale mojej nastoletniej córce bardzo się podobało w Sarti :)
                    Również bardzo jej się jednak podobała całodniowa wycieczka motorówką z Vourvouru po okolicznych wysepkach. Vourvouru jest na Sithonii.
                    Jak rozumiem koniecznie chcesz jechać do hotelu z biurem podróży.... ja polecam rozważenie wyjazdu własnym autem. Nie koniecznie pod namiot bo nawet na kempingu można sobie wynająć dużego, wygodnego kampera za 25euro dziennie zamiast spać w namiocie... i jadąc w ciemno nawet w szczycie sezonu znajdzie się coś bez problemu w dużo fajniejszym miejscu niż Ouranopoli.
    • simon_r Relacja z Chalkidiki 14.11.10, 21:43
      Właśnie poczyniona z tegorocznego wyjazdu... zapraszam do poczytania TUTAJ
      • bachula_gr Re: Relacja z Chalkidiki 15.11.10, 08:38
        simon_r napisał:

> Właśnie poczyniona z tegorocznego wyjazdu... zapraszam do poczytania TUTAJ

To ja sie czepne fragmentu relacji:
        ......jest już gotowa autostrada z Thessalonik do Igumenitsy Jest to droga wyjątkowo piękna widokowo a na dodatek jeszcze bezpłatna.

Bezplatna?????? W sensie ponizej 5 euro chyba? Pierwsze bramki za Salonikami 2.00 euro a drugie 2.80 euro. Nie zauwazyliscie? ;-)
        Nadmienie tylko, ze osobiscie placilam wczoraj.

.......Aby dojechać do Meteorów trzeba zjechać z autostrady w Grevenie.

Nie w Grevenie, tylko kilkanascie km za NIA, w miejscowosci PANAGIA jest zjazd na KALAMBAKA (METEORA) oraz w lewo na IOANNINA-METSOVO-IGOUMENITSA.
        • simon_r Re: Relacja z Chalkidiki 15.11.10, 09:23
          heh... no tak, jeśli chodzi o te opłaty to ja mam zwyczaj zwasze jak jestem w okolicy jeść obiadki w Nowej Chalkidonie a stamtąd jadę do autostrady przez Aleksandrię więc te dwie bramki ominąłem.... czepnięcie słuszne.
          A co do Greveny to autostrada omija ją szerokim łukiem więc tak czy inaczej Grevena jest kilkanaście kilometrów od autostrady i jest raczej miejscem umownym. Trasy numer 15 (Grevena - Trikala) jednakowoż nie da się przegapić natomiast miejscowosci Panagia to nawet nie ma na mapie. ... czepnięcie uważam za niesłuszne :P

A poza tym proszę się czepiać relacji w komentarzach do relacji a nie wstawiać mi tam odnośniki do forum :)))
          • bachula_gr Re: Relacja z Chalkidiki 15.11.10, 10:00
            simon_r napisał:

> heh... no tak, jeśli chodzi o te opłaty to ja mam zwyczaj zwasze jak jestem w o
            > kolicy jeść obiadki w Nowej Chalkidonie a stamtąd jadę do autostrady przez Alek
            > sandrię więc te dwie bramki ominąłem.... czepnięcie słuszne.

Czepniecie niesluszne, drogi simonie gdyz jadajac w N. Chalkidona (tez tam jadlam w sobote ;-) musisz zjechac do Verii a w ten sposob zaoszczedzasz tylko 2.00 euro albowiem bramek w Polymylos (za tunelostrada z Verii) nie sposob juz ominac a wiec 2.80 trzeba miec.
            www.egnatia.eu/page/default.asp?la=2&id=3429
            Teraz jednak wpadlo mi do glowy, ze mogles jechac tamtedy przed koncem sierpnia kiedy to
            zainaugurowano oplaty ;-)

> miejscowosci Panagia to nawet nie ma na mapie. ... czepnięcie uważam za niesłuszn
            > e :P

I vice versa. Zjezdzajac na slimaku w Grevena tracisz sporo czasu i zakretow. Slimak w PANAGIA jest oficjalnym zjazdem (slimak 7A) na Kalambake, dla wygody turystow nawet dolozona wielka tablice pt METEORA i byc moze na starych mapach nie ma wioski ale na mapach Egnatia Odos zapewne nie jest to miejsce tajemnicze ;-))) a znacznie ulatwia podrozowanie w odroznieniu od starej drogi narodowej.

Polecam strone autostardy z naciskiem na zakladke NEWS. Sa tez na rynku fajne papierowe mapy Egnatia Odos, nie pomne wydawnictwa ale moge zakupic i podeslac na wypaderk kolejnych podrozy.
            www.egnatia.eu/page/
            • simon_r Re: Relacja z Chalkidiki 15.11.10, 12:32
              Zdecydowanie jechałem tam przed końcem sierpnia :)

A po przyjrzeniu się szczegołowo mapie znalazłem węzeł Panagia... tylko, że jest to dokładnie 36 kilometrów od Greveny i jest to zjazd na Kalambakę drogą nr 6.
              Jechałem tamtędy również i zakretów faktycznie jest trochę mniej bo nie jedzie się aż tak bardzo przez góry ale za to musiałem wlec się wśród stada TIR'ów i jechało się raczej wolno.

Droga nr 15 jest bardziej kręta i górzysta za to widoki nieporównywalnie fajniejsze.

Czas przejazdu w obu przypadkach podobny... a w ogóle to tojest temat o Chalkidiki :P
          • bachula_gr Re: Relacja z Chalkidiki 15.11.10, 10:11
            simon_r napisał:
            > A poza tym proszę się czepiać relacji w komentarzach do relacji a nie wstawiać
            > mi tam odnośniki do forum :)))

Czepniecie bardzo sluszne. Przepraszam, moglam przekleic swoje uwagi a nie link do strony. Obiecuje poprawe ;-)))
    • bachula_gr Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 16.11.10, 10:31
      wracajac do sedna watku.....cos dla oka
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,68423807,68423807,0,2.html?wv.x=1&v=2
      • mary_jane5 Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 16.11.10, 16:42
        Bachula, dzięki za zdjęcia. Masz może jakieś zdjęcia miasteczek Ouranopoli lub Nea Roda?

Simon, nie bardzo rozumiem - z jednej strony piszesz o greckim klimacie, a z drugiej, po przeczytaniu zalinkowanego opisu półwyspu (za który dziękuję), wnioskuję, że nie przypadła ci do gustu ta część Grecji.
        Jestem ciekawa co to za ciekawe miejsca opisane w przewodniku (który otrzymałeś po powrocie) w pobliżu, których nie odwiedziłeś, a piszesz, że było warto.
        • simon_r Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 17.11.10, 09:32
          Bo to jest tak... ja generalnie lubię zwiedzać a na Chalkidiki nie bardzo jest co zwiedzać. Sithonia to miejsce gdzie poza plażami i lasami prawie nic nie ma. Athos to republika mnichów do której nie można wejść. Kassandry nie widziałem ale ponoć od Sithonii różni się tylko tym że jest tam więcej hoteli.
          Miejsca, których nie odwiedziłem mimo, że byłem blisko a były w przewodniku to niestety też nie na CHalkidiki tylko okolice Verii, Edessy, Greveny czyli północno zachodnia część Grecji. Ponadto dość sporo informacji o Thessalonikach, które jakoś do tej pory zawsze omijam bo z innych przewodników nie wynikało aby tam było szczególnie ciekawie.

Jeśli chodzi o grecki klimat to w Ouranopoli jak najbardziej go znajdziesz. Jest to co prawda miejscowość bardzo turystyczna ale jednak jest to równiez ostatnie miejsce przed republika mnichów. Dlatego klimat jest dość ciekawy bo obok turystów spotyka sie tu na ulicy dużo ortodoksyjnych mnichów i pielgrzymów wybierających się na świętą górę. No po prostu nie jest to Leptokaria ani inne Stavros czy Sarti, które są wyłącznie betonowymi hoteliskami.... mi Ouranopoli nie przypadło do gustu tylko i wyłącznie w sensie, że nie chciałbym tam spędzić tygodnia czy dwóch.

Dzisiaj dorzucę trochę fotek do relacji.
          • mary_jane5 Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 17.11.10, 16:37
            Simon, bardzo ci dziękuję za odpowiedź. Chyba już wiem o co ci chodzi - ja może nie jestem gotowa na wyprawę po kontynencie, ale nie wyobrażam sobie całe 2 tygodnie siedzieć w hotelu. Dlatego też zrezygnowałam z Akrathosa, ale na podstawie informacji jakie znalazłam w sieci (jak również na tym forum) myślę, że jest to dobry hotel dla osób które chcą się wyplażować za wszystkie czasy (leżaki na plaży gratis, bar allinclusive na plaży). Byłeś może za Zakynthos (decyzja padła na tą wyspę)?

Zrezygnowałam z udogodnień (bliskości plaży, leżaków w all i baru na plaży) za cenę boskich widoków na Zante - mam nadzieję, że dobrze zrobiłam... ale to się okaże.

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zechcieli mi pomóc w podjęciu decyzji.
            • mary_jane5 Re: Chalkidiki-Płw. Athos co zwiedzać? 17.11.10, 17:09
              Simon, zdjęcia super.

Jeszcze słowo o Akrathos - od miłej Pani ze Sky-Club (bo oni mają w ofercie ten hotel) dowiedziałam się, że plażę mają bardzo czystą i zadbaną-hotelową (choć ona jest z kamyczkami, więc dla dzieci raczej buty), a co wieczór są animacje, choć przed ścisłym sezonem nie w języku polskim - także coś się tam dzieje. To tak jakby ktoś się interesował tym hotelem, bo ja jak już pisałam, wybieram się na Zakynthos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka