Dodaj do ulubionych

Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.10, 09:19
Witam forumowiczów. Zwracam się z prośbą o informacje od osób które wypoczywały w Apartamentach Pela Mare w Agia Pelagia na Krecie. W tegorocznej ofercie Triady wypoczynek w ww. miejscu oferowany jest w wersji bez wyżywienia oraz ze śniadaniami. Dla mnie to kuszącą propozycja, mam zamiar podczas pobytu wynająć na 12 - 14 dni samochód i objechać kilka zakątków wyspy. Balos z Gramvousą , Falasarna, Vai, Agios Nikolaos i Spinaloga, Chania, Rethymnon, Ierapetra z rejsem na Chrissi, Knossos połączony z wizytą w Cretaqurium, wąwóz Samaria i oczywiście dwudniowy wypad na Santorini, Iraklion. Program zaplanowany bardzo bogaty :-), lecz będzie to raczej pierwsza i na długie lata ostatnia wyprawa na Kretę. Dlatego też kusząca dla nas jest opcja bez wyżywienia, mamy zamiar stołować się w tawernach, taką opcje wybraliśmy podczas 15 dniowego pobytu na Rodos 2 lata temu i byliśmy bardzo zadowoleni, te przebogate smaki. Jednak dla mnie kuszące są śniadania, prośba o informacje czy po prostu warto, jak z ich obfitością i z czego się składają. Pomimo gorąca na Rodos apetyt mi dopisywał :-). Prośba jeszcze raz napiszcie jak najwięcej informacji o tym miejscu.
Obserwuj wątek
    • Gość: piter01 Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.10, 09:01
      A może jednak ktoś coś napisze, każda informacja cenna.
      • Gość: Mirek Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: 78.133.253.* 10.12.10, 11:29
        Witam!
        Tylko śniadania !!! Wstajesz rano i nie zajmujesz się szykowaniem tylko masz gotowe,przy sniadaniu planujesz plan następnej wycieczki.Co do planów wycieczek odpuść sobie wschodnią część Krety bo i tak nie dasz rady tyle miejsc zaliczyć.Samochód weż dwa razy po cztery dni.Tą opcje przerabiałem kilka razy i jest najtasza . Jak zaliczysz te pozostałe miejsca na Krecie to będziesz kozak!!! Ja bym nie dał rady. Pozdrawiam życze spełnienia planów Mirek
    • Gość: Gość J. Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 15:53
      Witam, podbijam wątek. Sezon już rozpoczęty, więc może ktoś wrócił z Pela Mare i podzieli się wrażeniami. Wszystkie rady mile widziane, wyjeżdżamy 17 lipca.
      • Gość: Aleksandra Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.06.11, 19:15
        Witam,
        Ja także jestem ciekawa tegorocznych wrażeń. Wybieram się tam 07.08 i chętnie poczytam aktualne opinie. A może ktoś się wybiera w tym samym czasie co ja?
        • Gość: Gość Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 20:13
          Może jednak odezwie się ktoś kto wrócił? W necie brak tegorocznych opinii....
        • Gość: Krzysztof Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 17:59
          Dzień dobry.
          Jedziemy na Kretę z Triadą 7 VIII do apartamentów Pela Mare, zatem lecimy razem. Negocjuję właśnie wypożyczenie samochodów na 10 dni (jedziemy ze znajomymi więc bierzemy 2 samochody), jeżeli jest Pani zainteresowana proszę o sygnał na forum, być może za 3 uda się osiągnąć lepszą cenę, na dzień dzisiejszy mam 30 euro z pełnym ubezpieczeniem (samochody z grupy B: PEUGEOT 206 A/C, FIAT PUNTO A/C, CITROEN A/C, OPEL CORSA A/C, HYUNDAI ATOS 1100cc A/C, CHEVROLET AVEO A/C; odbiór i zwrot w biurze w Agia Pelagia). Planujemy wypożyczenie aut w terminie od 9 do 19 sierpnia.
          • Gość: tomi Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.play-internet.pl 03.07.11, 12:21
            Witam!My rowniez lecimy 7.08.11 do Hotelu Pela Mare. Jestesmy zainteresowani wypozyczeniem samochodu ale chcielismy go tylko na 3 dni, rowniez od 9.08. Interesowalyby nas nawet samochody z grupy A. Czy jest mozliwosc podlaczenia sie do Panstwa na te 3 dni czy tylko i wylacznie na 10 dni? Pozdrawiam
            • Gość: Krzysztof Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.11, 14:47
              Sądzę, że na 3 dni to rewelacyjnej ceny się nie uzyska, wyślę oczywiście email do wypożyczalni i zapytam się. Gdy odpowiedzą to dam znać. Ze swojej strony polecam wydanie ok 100 euro więcej i wypożyczenie auta na tydzień. Z tego co przeczytałem na komunikację nie ma co liczyć, a wycieczki u rezydenta z pewnością będą kosztowały więcej. Dodatkowo, nie wiem jak Państwa wyżywienie, mu mamy kupione tylko apartamenty więc samochód jest niezbędny.
              Skąd Państwo lecą, my z Warszawy.
              • jacek1f Mirage - do plazy w Ligarii raczej tylko autkiem, 03.07.11, 15:09
                bo trzeba wyjechac z Asi Pelasi i zjechac w Ligarii w dol do morza - w sumie 4-5 km.... Na nogach - zapomnij.
              • Gość: mirage Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.11, 15:56
                my z Katowic wylatujemy 20 sierpnia. Bez wyżywienia też tylko apartamenty.
              • Gość: tomi Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.play-internet.pl 04.07.11, 17:14
                My wykupilismy sniadania wiec nie bedziemy zmuszeni robic porannych zakupow. Auto interesuje nas tylko na 3 dni, dowiadywalismy sie w Autowayu i tam oferowali auto z kat A za 40 euro za dzien. Chcemy wiedziec czy da rade zalatwic gdzies taniej czy nie. Wylatujemy z Poznania. Czekamy na info. Pozdrawiam
                • Gość: Krzysztof Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 17:49
                  Wysłałem wczoraj email do www.speed-rentacar.gr jak przyślą ofertę dam znać.
                  • jacek1f szkoda wykupowac... 04.07.11, 18:22
                    [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/pi/yh/ba4y/fmQJQTqthdber39tTA.jpg[/img]

• jacek1f Re: szkoda wykupowac... 04.07.11, 18:23
                      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/529369,2,83,IMG-1636.html
                • wojtek33 Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta 04.07.11, 18:40
                  Gość portalu: tomi napisał(a):

> My wykupilismy sniadania wiec nie bedziemy zmuszeni robic porannych zakupow. Au
                  > to interesuje nas tylko na 3 dni,

Ale zostaw sobie rezerwę na wypadek gdybyś jednak zapragnął mieć samochód przez cały pobyt, myślisz że na kolację będzie mniej stromo? ;) Bez urazy, ale każdy kto był w AP i wie gdzie leżą te apartamenty doradzi to samo. Moja żona pokonała tę drogę piechotą raz i to w dół, odwiózł ja właściciel wypożyczalni a następnego dnia podstawił wypożyczony do końca pobytu samochód.
                  • jacek1f swieta racja. n/t 04.07.11, 19:31
                • Gość: Krzysztof Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 17:46
                  Dostałem propozycję z ceną 35 za dzień od 9 do 12, proszę o kontakt na email k.mirki165@gmail.com jeżeli są państwo zainteresowani.
                  • Gość: Krzysztof Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.ibdim.edu.pl 06.07.11, 15:04
                    Proszę o kolejny email, niechcący skasowałem poprzedni.
    • Gość: pi Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.11, 08:40
      Ponawiam wątek. Czekamy na relacje z 2011 roku.

• Gość: majka Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 05:56
        lecimy tam do pela mare 20 sierpnia. prosimy o opinię, jeżeli ktoś wrócił. Chyba, że jedzie tam ktoś w tym terminie co my? :)
        • jacek1f tu troche... 02.07.11, 10:10
          www.pelamare.gr/
          Pomieszkuje w AsiPelasi 10-12 razy podczas naszej 20 letniej przygody z Kreta. Tu zaczynalismy rozkochiwac sie w Wyspie 19 lat temu:-)
          Na ich stronce znajdziecie wszystkie info. Mieszkalismy u nich daaaaw o kiedys - bylo cudnie.
          Ale - samochod trzeba miec;
          Inaczej trzeba miec Janosikowe nogi. Jak widzicie apartamenty leza wysoko nad AP i do plazy na piechote.... da sie zejsc milo nawet, ale powroty, to masakra. Górska masakra.
          O zakupach nie wspomne....
          Dlatego autko trzeba miec, albo korzystac przy zakupie zgrzewek wody z pomocy milych gospodarzy lub sasiadow zmotoryzowanych.
          Inaczej - pozostaje basen oraz wieczorne dluugie wyprawy do licznych pysznych tawern na dole. Wtedy te powroty nocne, na odpowiednim paliwie:-) moga wyjsc nawet na zdrowei.
          Tam na gorze jest cisza i spokoj, widoki cudne, basen super - nie chce sie schodzic w tlumek turystyczny:-)

Autko zmienia rzeczywistosc - od szybkich codziennych porannych zakupow na snaidanie - w piekarni swiezy chleb oliwkowy, bulki, koulouri na slodko lub serowe... mmm jogurt, feta, miod tymiankowy, pomidory i ogorki, oraz pomarancze sokowki po 40-50 centow 1 kg - to daje prawie litr soku wspanialego. Mala butelka retziny Ekavi po 1-1,2 e i mozna powoli zaczynac dzien na tarsie z widokiem najpiekniejszym w okolicy:-)

Autko pozwala tez cieszyc sie nei zatloczona waziutka plaza miejska Asi Pelasi, ale plazami w Fodele Beach, albo zatoczka w Ligarii, albo malutka, doskonala do snurkowania zataoczka Mononaftis w drugiej czesci AP.
          • Gość: mirage Re: tu troche... IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.11, 12:58
            a jak jest odległość z Pela Mare do najbliższej ładnej piaszczystej plaży chyba tej na "L" :) którą Pan poleca?
            • Gość: turysta Seba Re: tu troche... IP: *.bielskpodlaski.mm.pl 18.07.11, 19:19
              oj kawałek, z 900m ale na pod jaką górkę :-))

Generalnie fajne plaże to albo auto albo chociaż skuter do poruszania się po agi pelagii

byliśmy tam w zeszłym roku w lipcu, ponieważ było super to wtym roku lecimy w sierpniu...
              jak ktoś chce zobaczyć parę fotek albo inne info proszę na email.

sebastian98@wp.pl
              Pozdrawiam i do zobaczenia na miejscu :-))
        • Gość: Gosia 1966 Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.11, 18:53
          My z synkiem też 20 sierpnia z Bydgoszczy.
          W ubiegłym roku byliśmy w Zakhyntos (polecam) i od tej pory tylko Grecja. Wiem że stromo. Niestety Marcel cierpi na chorobę lokomocyjną, więc samochodu nie bierzemy. Trudno będziemy zakupy taszczyć na górę, podobno widoki są tego warto. Może ktoś ktoś był w tym roku poleci nam dobrą tawernę na spokojne kolacje. W ubiegłym roku podczas pobytu w Kalamaki korzystałam z doświadczeń internautów i wszystkie były cenne.Liczę na podpowiedzi również w tym roku. Pozdrawiam
          • jacek1f Silne nogi:-) A tawerny w Asi Pelasi: 24.07.11, 12:37
            www.agiapelagia-crete.com/Restaurants-agia-pelagia-crete.html
            Acropolis - sympatyczna wlascicielka, kleftiko pyszne, wlasny piec do pizzy i foccacie na start podawane z oliwa swietna;

Alkion - bardzo smaczne meze - rodzinka gotuje, w sezonie maja pomoc tylko.

Cochili - pysznie robiona osmiornica i kalmary - nigdy, przenigdy nie byly gumowate, czasem sie zzdarza najlepszym, ale im nie.

El Greco - tradycyjnie, chyba tez chwala sie piecem....

Mouragio - fajna.

Sokrates - wszytsko w przebogatej karcie, duzy przrob - dobra na pierwszy raz, bo mozna poznac jedzenie kretenskie w wersji turystycznej - ale wlasnie dlatego wybor wszystkiego. Smacznie. Dwaj swietni bracia.

Symphosium - warto, smacznie, pytac nalezy co dzis specjalnego, bo zawsze na 2-3 dni gotuja cos special:-)

W drugiej zaroczce Agii Pelagii - Mononaftis sa dwie swietne tawerny - Vasilis - warto umowic sie na rybe z grilla...
            Stelios - na gorze po schodkach z plazy - rodzinna, swietne kwiaty cukinii, musaka z glinki a nie blachy itp, polecam.

...

Kri kri - nie polecam. Drogi show wlascieiela zachwyca zwykle Anglikow i Holendrow - na bialych obrusach steki podpalane koniakiem itp....
            • jacek1f a, i w Fodele Beach tawerna na plazy o 25.07.11, 13:06
              wspanialej nazwie Plaitis:-) Ale pysznie daja warzywa. nadziewane - gemista.
    • tomasz7312 Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta 22.07.11, 23:51
      Witam
      Jedziemy do tego hotelu 21 sierpnia ( 2 osoby dorosle + dziecko) . Czy jest może ktoś chętny do wynajęcia z nami auta na kilka dni w celu wspólnego zwiezenia wyspy?
      Chętnych proszę o kontakt na josker73@wp.pl
    • meggg Re: Apartamenty Pela Mare, Agia Pelagia, Kreta 30.07.11, 08:37
      witam, wybieramy sie na własna reke , czy daleko jest do najbliższego spożywczaka, gdzie można kupić coś na śniadanko? pozdrowienia
      • jacek1f witaj Megg, caly watek jest o tym.... 30.07.11, 10:36
        na dole, na poczatku mas link tez - ale genralnie odpowiedz, brzmi - bardzo daleko i bardzo stromo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka