Dodaj do ulubionych

Kreta kilka pytan

IP: *.bb.online.no 15.06.11, 15:35
Mam kilka pytań:
1. Ile trwa rejs na Santorini, czytalam ze 10 godzin? Jesli tak to o ktorej sie tam wyplywa? Np z Itaką.
2. Czy do wąwozu Samaria da sie isc samemu? Czy raczej trzeba wykupić wycieczke w biurze podrozy. Tzn czy sa drogowzkazy itp.?
3. Czy jak sie dojezdza samochodem do Balos to da sie zejsc tam na dół, czy mozna tylko obserwowac panorame? Czy tam jest wysoko?
4. Czy na Krecie są jakies jezowce? Trzeba miec buty do wody?
5. Czy wieczorami są komary? Czy dużo?
6. Ktore wycieczkowe miejsca radzicie zwiedzic samemu a ktore z biurem podrozy? Słyszlam ze wlasnie Gramvoussa lepiej zwiedzic z BP plynąc na statku, i chyba Santorini tez.

Pozdrawiam:D
Obserwuj wątek
    • killgrill Re: Kreta kilka pytan 15.06.11, 15:49
      mam kilka odpowiedzi:
      1
      2
      3
      4
      5
      6 zbyt ogolne- Gravousa jest wyspa nieskomunikowana regularnie z wieksza wyspa- Kreta. Wiec albo wycieczka zorgarnizowana na Balos, albo materac lub wynajem lodzi:)
      Czy i gdzie warto samameu lub nie? Rozne gusta i moizliwosci. Podpowiedzi znajdziesz ta sama technika co ja- na tym forum :)
      Powodzenia

• Gość: kasik Re: Kreta kilka pytan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 15:54
      Odpowiedzi znajdziesz już na forum. Wystarczy poszukać.

I jeszcze taki ogólny przewodnik.
    • simon_r Re: Kreta kilka pytan 15.06.11, 18:38
      Gość portalu: freeola napisał(a):

> Mam kilka pytań:
      > 1. Ile trwa rejs na Santorini, czytalam ze 10 godzin? Jesli tak to o ktorej sie
      > tam wyplywa? Np z Itaką.
      Zależy czym się płynie... i czy chodzi CI o rejs czy o całą wycieczkę.
      Sam rejs to najwolniejszym promem Anek Lines trwa jakieś 4 i pół godziny a wodolotem 2 godziny z hakiem.

> 2. Czy do wąwozu Samaria da sie isc samemu? Czy raczej trzeba wykupić wycieczke
      > w biurze podrozy. Tzn czy sa drogowzkazy itp.?
      Do Samarii wchodzi się samemu. A wycieczkę trzeba sobie wykupić, żeby być dowiezionym i potem odebranym

> 3. Czy jak sie dojezdza samochodem do Balos to da sie zejsc tam na dół, czy moz
      > na tylko obserwowac panorame? Czy tam jest wysoko?
      Tu sobie poczytaj

> 4. Czy na Krecie są jakies jezowce? Trzeba miec buty do wody?
      Bywają.

> 5. Czy wieczorami są komary? Czy dużo?
      Bywają

> 6. Ktore wycieczkowe miejsca radzicie zwiedzic samemu a ktore z biurem podrozy?
      Żadnego poza Samarią nie warto zwiedzać z biurem podróży.

> Słyszlam ze wlasnie Gramvoussa lepiej zwiedzic z BP plynąc na statku, i chyba
      > Santorini tez.
      Santorini najlepiej zwiedzać skuterem.... statkiem to mozna popłynąć na wulkan
      O zwiedzaniu Santorini poczytasz tu
    • Gość: ja Re: Kreta kilka pytan IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 23:26
      1. 2,5 godz. wodolotem
      4. podobno są i to dużo na płn wybrzeżu - ja tam byłam i żadnego nie widziałam
      5. są, mało
      • Gość: Trinko Re: Kreta kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 23:48
        2 dni temu wrociłem w Krety .

Odpowiadam

Rejs Mega Jet dla Polaków trwa 3 godziny w jedną strone . 150 euro to drogo i nie warte tych pieniedzy . Cała grupa była zawiedziona .
        Komarów było cała masa . Wiecej grzechów nie pamietam bądz nie interesowałem sie jakimiś masaktycznymi Samariami i spacerami za ktore płace kupe kasy i płace za to swoje pocenie .:))
    • Gość: mm Re: Kreta kilka pytan IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.06.11, 06:10
      1. Ile trwa rejs na Santorini, czytalam ze 10 godzin? Jesli tak to o ktorej sie
      > tam wyplywa? Np z Itaką.

Niezależnie od biura wyplywa sie rejst trwa tyle samo dla wszystkich
      Mega Jet 8:30-10:45, z powrotem 18:15-20:30
      Flyingcat 9:45-11:50, z powrotem 17:55-19:30

Samodzielnie na 2 -3 dni mozna tez promem
    • Gość: quinas Re: Kreta kilka pytan IP: 81.15.170.* 17.06.11, 11:10
      Mam kilka pytań:
      1.Zależy kiedy jedziesz na wycieczke, w sierpniu co drugi rejs odwołany z powodu stanu morza, zaczyna wiac wiatr z Afryki. ponadto cenowo nie warto, lepiej od razu pojechać tam na wczasy, przereklamowane.
      2. Pewnie że da. Tylko to nie jest deptak, marsz w słoncu parę kilometrów bez przygotowania, nie polecam...

3. Da i wysoko?
      4. nie widziałem żadnych ani na płn ani na płd wyspy, napeno nie na piaszczystej palży i dnie, moze w zakamarkach skal w Matalii, tak tam widziałem nurkujac
      5. Nie ma , bedąc w sierpniu 2010 nie było ani jednego wbrew ostrzeżeniom innych ze są.
      6. Najlepiej wypozyczyć wóz na 4 dni i udac się w trase wyjdzie taniej, nawet z inną para można sie dogadac w 4 osoby, ja jeździłenm w 6 vanem było ekstra. koszt całkowity wypożyczenia wozu na 4 dni plus zrobuione 1500 km ( gravmosa, elafonisi, matala, płaskowyż , nie byliśmy na wschodzie bo czasu zabrakło) wyniósł 190 euro od dwóch rodzin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka